B1 blogcsalád



Végig tudta, hogy veszteni fog, mégis végigcsinálta – Majtényi szemszögéből az elnökválasztás

2017. március 14. - Mr Flynn Rider

Írhatnánk arról, hogy micsoda hősies kiállás volt Majtényi László részéről, hogy végigcsinálta az egész tragikomédiát a köztársasági elnökséggel, de belső információk alapján sem a szavazás előtt, sem alatta nem érződött semmiféle melodramatikus hangulat.

majtenyi_gratulal.jpg

Majtényi László a sajtótól elzárva kapott egy termet a Parlamentben, amíg a köztársasági elnöki választás folyt március 13-án délelőtt. Amikor a sajtó nem látta, a jogász ugyanúgy viselkedett: jó kedélyállapotban, mindenkihez kedvesen és nyitottan, szerényen várta a szavazások eredményét.

A két körös választás reggel 9-től délután 1-ig is eltartott, utána még a sajtótájékoztatók következtek. Ez idő alatt a jelölt támogatóival a Parlament egyik termében, illetve a szavazások eredményének kihirdetésekor az egyik oldalpáholyból követhette figyelemmel a történéseket.

A különteremben a B1 információ alapján semmiféle eposzi, vagy melodramatikus hangulat nem uralkodott. Majtényi a családjával és támogatóival, barátaival beszélgetett, a hangulat felszabadult és formalitásoktól mentes volt. Sokan először jártak az országházban, őket egy idegenvezető körbe kísérte a Parlamenten. Megjelentek a baloldali és liberális értelmiség tagjai és a magukat ellenzékinek mondó pártok képviselői is. LMP-st, jobbikost nem lehetett látni.

A köztársasági elnökjelölt arról panaszkodott, hogy nagyon sok órája van a miskolci egyetemen és, hogy a beszédét többször át kellett írnia, mert annyira fáradt volt, hogy sokszor hiba maradt a szövegben.

Mivel mindenki tisztában volt vele, hogy tényleges csoda kell ahhoz, hogy Ádert egyáltalán megszorongassa, ezért senki nem izgult, vagy latolgatta az esélyeket.

A játszma előre le volt játszva, a játék legnagyobb eseménye nem is maga a szavazás és annak eredménye volt, hanem, hogy Orbánnak és csapatának végig kellett hallgatnia Majtényi 15 perces beszédét.

A beszéd különösen keményre sikerült – érződött benne az ország mellőzött, kifosztott részének minden keserűsége és feszültsége. 

Majtényi beszéde a harmadik köztársaságért szólt. A szabadság, egyenlőség, testvériség hármasában íródott, többször hozta fel az ország kifosztását, a szegénységet. A borzalmas körülmények ellenére ez sem vált patetikussá, inkább a könnyed humor és az intellektus jött át belőle.

Áder beszéde fakó volt, egy gondolat erejéig sem foglalkozott belpolitikával, nem fogalmazott meg semmilyen kritikát a fennálló rendszerrel szemben.

Ki kell mondanunk: Ádert azért választották újra, mert maga is az orbáni rendszer részévé vált, akitől Magyarország ugyanúgy nem várhat semmit, mint a Fidesztől.

Áder még a gesztus, vagy a szónoklat szintjén sem engedte meg magának, hogy kísérletet tegyen a jelenlegi politikai helyzet elemzésére, vagy az ország helyzetének leírására. Olyan dolgokkal foglalkozott, amik leginkább szimbolikus, vagy kisebb határon túli csoportok számára jelentőséggel bíró ügyek. 

A beszédek után a Fidesz képviselői pont összekeveredtek az oldalpáholyból éppen kilépő Majtényi-támogatókkal. A Fidesz pártkatonái, szemüket határozottan előre szegezve, blazírt pofával vonultak el szavazni. Még azt se engedték meg maguknak, hogy másra nézzenek. A juhász odacsördített az ostorával, a pásztorkutyák csaholtak, a birkanyáj pedig ment, amerre parancsoltak neki.

Így kezeli Orbán is az országot. De legalább a birkák biztonságban érzik magukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9012337053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.14. 13:32:18

Beköszönt

a jóravaló világ! Ígéret cunami! Aki nagyobbat mer, az nyer? Esélytelenek bátorsága! Beváltani úgyse kellesz, de jól hangzik! Potyalesők „beetetése” hátha horogra akad, mint a hal! Jövő vizionálás, (vízébe fulladáskésőbb! Kártyavetés! Cinkelt kártyákkal! Varázsgömb! Elvarázsolódik, aki hisz benne! Tenyérjóslás! Melyik tenyérben, mennyi tűnhet el? Új kiválasztás! Kiválasztási eredmények fogyasztása később! Befutó verseny! Ellen felek, építette akadályokkal! Mez rángatása, leleplezés, idegen anyagi támogatás dopping vádakkal! Egymást szurkolók, (kormozás, bélsározás, és ellendrukkerek! Gáncsvetés, keresztbe tevés! Részt vesz benne minden tévés! Távolra ugrás, valóságtól elrugaszkodással! Zuhanás után felrándulás bambi jampink módjára! Távoli célok, egész a súlytalanság állapotának eléréséig! Beválthatatlan ígéretek zálogjegyeinek kibocsátása! Fogd a pénzt és fuss vidám, felelőtlen játék! Felelősségre vonás követelése, kizárólag az ellenfelek részére!

Bambano 2017.03.15. 03:17:18

szerintem nem lenne baj, ha a b1 blog nem süllyedne ilyen mélyre.
"Ki kell mondanunk: Ádert azért választották újra, mert ...": evidenciákat nagy sárga háttérrel ki kell emelni? ne már...
ha tényleg ki kellene emelni, akkor ketten vagytok az országban, akik eddig erről nem tudtak: a poszter meg áder.
süti beállítások módosítása