B1 blogcsalád



A Momentum nem új SZDSZ, sokkal inkább kis Fidesz

2017. március 11. - ashwood

 6xkiu37m4tskzwfis.jpeg

A Momentum sokkal inkább tűnik Orbán ifjú tanítványainak, akik a nemzeti érzést kizárólag a fociból/sportból képesek levezetni. Egyéb hasonlóságok is akadnak, miközben az ifjú titánok egészen eredetinek érzik magukat. Pedig csak a kanálban a mélyedést találták fel.

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom alelnöke igyekszik megmagyarázni, mit is ért újsütetű pártja a „pozitív nemzetkép” kifejezés alatt. Az írás nem sokban tér el a Momentum eddigi, az olimpiai kampánytól független megszólalásaitól: igyekszik ütni balra és jobbra egyaránt, miközben középen állva, idealistára tágult pupillákkal mondja a semmit. Ebből nehéz lesz programot faragni – már ha akarnak egyáltalán.

De szaladjunk végig a tanulságos szövegen.

Mindenek előtt egy plasztikus példán keresztül igyekszik Soproni elmagyarázni nekünk, mi is az a nemzeti érzés. Természetesen futball-élménnyel gazdagodunk, hisz hol is lehetne intenzívebben megélni a nemzeti összetartozást, mint a lelátókon. Ilyenkor még a rasszizmus is háttérbe kerül, ha együtt köszönthetjük Puskás Öcsit. „A kapu mögötti szektorokban, ahol a bevett rigmusok között a cigányozás sem ritka, ezúttal bőrszíntől függetlenül egymásba kapaszkodva, párás szemekkel éltette mindenki a legendát.” – így Soproni. Az emlék felidézésétől meghatódott Soproni könnybe lábadt ujjak írja: „nem a gyűlölet, hanem a szeretet tartotta össze a tömeget”.

Gondolhatnánk: nem is kell más ide a pozitív nemzetképhez, mint még több stadion. Esetleg olimpia, ahol egymás vállán zokoghatunk a Himnuszt hallgatva/énekelve.

Nem ez volt a Fidesz legfőbb érve az olimpiarendezés mellett? Így már jogos a kérdés: minek kellett megfúrni a nemzetet szeretetben egyesítő sportünnepet?

De egy hirtelen bakugrással már a rendszerváltás környékén találjuk magunkat az alelnöki dolgozatban. Itt Soproni felfedezi, hogy a jobboldal igyekszik kisajátítani a nemzeti jelképeket. Ám a baj még nagyobb: „mindig másokkal szemben határozták meg a nemzetet”. Tényleg? Eszünkbe ötlik a korábbi foci-kép, ahol – utolsó ismereteink szerint – erős negatív emóciókat szokott táplálni a kedves szórakozni vágyó közönség az ellenfél csapatával szemben. De lám, ez momentusnak is beugrik: a focimeccseken általában a románokkal … szemben kéne éreznünk, hogy magyarok vagyunk.” Akkor most mégse nem jó a foci? A fene se érti ezt. A Fidesszel tehát az a baj, hogy kisajátít és ellenség-képet kreál.

A baloldal bűne pedig, hogy: „mintha a hideg rázta volna már őket a nemzet szótól is, a szimbólumoktól meg aztán pláne irtóztak.” Eszünk ágában sincs megvédeni senkit, de azért egy hidegrázós pillanatot, vagy az irtózás egy megnyilvánulását igazán felidézhette volna Soproni. Így ugyanis nem más ez a textus, mint a szokásos Fidesz-blabla visszaöklendezése. Olyannyira, hogy a mai baloldalt lényegében orbáni terminológiát használva „modernizált elvtársaknak” nevezi. Eredeti és fair. Gratulálunk.

Majd azt veti a bal szemére, hogy nem használják a turult és az Árpád-sávot – pedig mily szép jelképei azok is a szent magyarságnak.

Javasoljuk, Soproni olvasson kicsinyét a háború előtti magyar közéletről, aztán majd eldönti, kivel akar szimbólum-rokonságba keveredni.

 

De végül megtudjuk azt is, mi is az a nemzet. Hát egy nagy nagy család. Ajvé! Hogy erre eddig senki nem gondolt! Micsoda szellem! Micsoda eredetiség! Csak állva tudunk tapsolni, avagy hanyatt esve.

A következő, ostobácska példák után megtudjuk azt is: „Magyarországnak nyernie kell”. Az biztos! Nagyok is merünk lenni, nagyot is merünk álmodni, úgyhogy nyerünk is egy nagyot.

Majd a megszerzett nyereményt el is osztjuk nemzetünk tagjai között – már ha Sopronin múlik. „A siker nem egy elemzői statisztika, hanem egy közös élmény. A sikerért nem a baloldal, nem a jobboldal tesz, hanem mi, magyarok, közös erővel.” Mit is szokott mondani Orbán az állítólagos gazdasági sikerekről: nem a kormány, hanem a magyar emberek sikere ez, vagyis aki ezt kritizálja, a magyar embereket támadja. Egyet ért, kedves Soproni úr?

Persze egy fess momentumosnak nem csak ez a fontos, hanem az elfogadás is. Hogy minden magyar, bárhogy is éli meg magyar identitását, attól még magyar. Majd rákanyarodunk a Momentum szép új világára, ahol magyar magyarnak nem farkasa, sőt, „ahol a pártok vezetői egy színpadon tudják ünnepelni a nemzetet.” Hogy ez a Kánaán mikor, avagy miként és mitől fog eljönni, az nem derül ki a dolgozatból. Nem szokott. Momentuméknál nem szokás apróságokkal bíbelődni, nagy álmokat apró pénzre váltani, megvalósíthatósággal törődni.

Félre értés ne essék: magunk is igen várjuk azt a pillanatot, amikor bárány és oroszlán együtt hál – és a barinak nincsenek rossz álmai. Szépeket mondani azonban a politikában több, mint kevés. Sikerült alaposan kiismernünk azokat, akik végighazudják a kampányt, miként azokat is, akik nem is fáradnak a programírással. Sokba van nekünk ez a tudás. Szívesen látnánk, ha konkrét elképzeléseik is lennének, nem csak ábrándképük.

Mert addig csak fiatal, elvtársazó, magukat idealistának mutató politikusoknak látszanak a momentumosok, ilyenek pedig szép számmal teremtek a Bibó kollégiumban is.

(fotó: 444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr712329689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronika Laska 2017.03.11. 13:43:24

"A Momentum nem új SZDSZ, sokkal inkább kis Fidesz"

Állította valaki az ellenkezőjét erről a Momentum képződményről? Mert aki ezt nem látta az vak.

Bambano 2017.03.11. 19:20:21

a nagy kérdés nem az, hogy nagy fidesz vagy kisfidesz, hanem az, hogy az 1989-es fidesz vagy a 2010- fidesz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.11. 21:12:08

"Ebből nehéz lesz programot faragni"
Igazi választási programra nem igazán emlékszem a magyar pártoktól...

"Szépeket mondani azonban a politikában több, mint kevés."
A politikában nem kell több a dumánál, de tényleg nem szépeket kell mondani, hanem hitelteleníteni az ellenfelet...

2017.03.12. 22:23:15

"mintha a hideg rázta volna már őket a nemzet szótól is" - és milyen igaza van, lám, rögtön neki is estél...

"akik a nemzeti érzést kizárólag a fociból/sportból képesek levezetni" - ő legalább le tudja tudja valahonnan vezetni, belőletek meg abszolút hiányzik
süti beállítások módosítása