B1 blogcsalád



Pénztáros Lőrinc most elismerte, amit már úgyis mindenki tudott

2017. március 03. - nickgrabowszki

Amiből ügy lehet, azt jobb, ha nem megtudják, hanem megszokják az emberek. meszaros-lorinc-es-orban-viktor.jpgEmlékeznek még, amikor októberben a sokszoros milliárdos gázszerelő azzal dobta le magáról a felelősséget a Népszabadság bezárása miatt, hogy azt állította

nincs egyetlen Opimus-részvényem sem?

Hát most lett: a felcsúti polgármester hivatalosan is a nevére vette a cégbirodalmat.

Eddig is az övé volt persze, az embere ültek benne, és nem is érdekeivel ellentétesen irányították, de eddig valószínűleg csak az Opimus mögött álló tőkét adta hivatalosan: ő jegyezhette a cég által kibocsátott kötvényeket.

Mészáros 4 lépésben szállt be az Opimusba:

  • az emberei átvették a cég irányítását,
  • kötvényjegyzéssel pénzt pumpált bele,
  • a cég tulajdonhoz jutott a piacon,
  • Mészáros hivatalosan a nevére vette.

Az Opimus a médiapiacon jutott egy jelentős részesedéshez a Fidesznek fontos megyei lapok, a miniszterelnöknek kedves Nemzeti Sport, valamint egyéb lapok, mint a például Világgazdaság felvásárlásával. Ami meg nem kellett, azt még az előző tulajjal bezáratták, mint a Népszabadságot.

Igyekeztek távolt tartani az ügytől, a Fideszt és Orbánt, de csak annyira sikerült, mint az olimpia esetében. Azaz sehogy. Senki nem hitte el, hogy azért mert

  • az előző tulajdonos zárja be
  • és Orbán embere csak hónapokkal később veszi a nevére a céget

ne lenne köze a bezáráshoz.

Az Opimushoz hasonló módszert követtek a Konzum Nyrt. esetében, amelyik a nyáron vette meg a Hunguest-szállodákat Leisztingertől. A B1 blog már akkor írt az ügyről, kész tényként kezelve, amit most hivatalosan is beismertek.

Jól látszik, hogy a két módszer ugyanaz, a Fidesz- és kormányközeli oligarcha érzékenyebb területeken előbb a háttérben szerez tulajdont, és csak akkor ismeri el, hogy az övé, ha már mindenki biztos. benne, hogy az.

Egyéb ügyekben nem ennyire szemérmesek: aminek - úgy gondolják - a közvéleményben nem lesz nagyobb visszhangja, például mert már úgyis az övé volt, mint az Echo TV, azt nyíltan veszi meg a pénztárnok.

De amiből ügy lehet, azt jobb, ha nem megtudják, hanem megszokják az emberek. Szalámitaktika.

Próbálják elkerülni, hogy harácsolás látszatába keveredjen Orbán házipénztár-kezelője.

Csak nem sikerül (ez sem). Nem feltétlenül okosabbak, mint Zuckerberg.

Igazán majd akkor lesz érdekes ez a lépésről-lépésre haladó tulajdonszerzés, illetve annak legalizálása, ha majd egy zsebszerződés alapján átveszi a vagyonkezelőtől a cégbirodalmat annak valódi tulajdonosa.

  • A zsebszerződés, a strómanhasználat és a frontoltatás meglehetősen elterjedt gyakorlat a magyar üzleti életben.
  • A G-nap után derült ki, hogy nem példátlan a Fidesz körnényi oligarcháknál sem.

Arra meg Mészáros mostani beismerése mutat rá, hogy időnként más a valódi, mint a névleges tulajdonos, és a valódi gazda időnként át is veszi, ami az övé, és már mindenki úgyis tudja, hogy övé.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5712309795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morpho 2017.03.03. 21:56:08

Majd jönnek a narancskullancsok és megint elmagyarázzák, hogy a Népszabadság megszüntetése kizárólag (és csakis) üzleti alapon történt. Orbánéknak köze nem volt hozzá. Nincs itt semmi látnivaló. Alig várom a "bombasztikus érveket"! Amit októberben már mindenki látott, csak a (narancskullancsok nem, muhaha), az most megtörtént. Hű de meglepődtünk.
süti beállítások módosítása