B1 blogcsalád



Épp akkor blöffölt Orbán egy hatalmasat, amikor katasztrofális jelentés jött ki a gazdaságról

2017. február 28. - ashwood

Remekül időzítette Orbán Viktor a legújabb nagyotmondását – épp akkor sikerült sosem látott gazdasági élénkülés álmodnia az uniós támogatások utáni korszakra, amikor kiderült: semmi nem épül Magyarországon, ha az a mocsok Brüsszel egy pillanatig nem ad pénzt.mkik.jpg

Eddig sosem látott leosztásban szólalt fel a magyar gazdaság két fenoménja az iparkamara évindító ülésén. Már már a józanság hangjának titulálhatjuk az amúgy előszeretettel ködevő Matolcsy Györgyöt. A jegybankár képes volt elismerni – nem tudjuk, hogy nyílt rá a szeme a valóságra –

  • Magyarország versenyképessége finoman szólva is hagy maga után kívánni valókat,
  • a magyar gazdaságban előállított és exportált termékek minimális hozzáadott értéket képviselnek.

Utóbbit Orbán annyival intézte el: az bizony meglehet, de ne is figyeljünk rá, hisz milyen remek exportszámokat produkálunk. A versenyképességi kritikára még ennyivel sem reagált.

Mondott azonban más szépet és jót. Mégpedig azt, hogy 2020 után az ország gazdasága 5 százaléknál is nagyobb mértékben fog fejlődni. Hogy ez mitől valósul meg pontosan, azt még jótékony homály fedi, de ha a kedves vezető ezt ígérte, hát nem is lehet másként.

Nagy kár – avagy nagy szerencse –, hogy a jelek szerint Orbánt nem fárasztották reggel a KSH legújabb jelentésének részleteivel. Pedig elég lett volna annyit mondani:

a rendszerváltás óta ekkora visszaesés még nem volt egy év alatt a beruházásokban.

Konkrétabban:

  • 2016-ban 2015-höz képest összesen 20 százalékkal kevesebb beruházás valósult meg,
  • az állam esetében ez 43,9 százalékos zuhanás volt,
  • csak az utolsó negyedévben az állami beruházások 71 százalékkal estek vissza,
  • az oktatásban 42 százalékkal,
  • az egészségügyben 14 százalékkal.

A kincstári magyarázat pedig: a kifutó uniós finanszírozások miatt tavaly sovány volt a brüsszeli persely. Vagyis bár a kormány újra és újra elismeri, hogy – 16 százalékos amortizációval számolva – még arra is képtelen, hogy szinten tartsa az állami vagyonelemeket,

  • permanens háborút vív az országot víz fölött tartó Brüsszellel,
  • sosem látott fejlődést vizionál arra az időszakra, amikor már ennyi pénzt biztos nem kapunk az uniótól.

Halkan jegyezzük meg: az idei évre 3,5 százalékos növekedéssel számol a kabinet, mindezt úgy, hogy a GDP 7 százalékát kitevő, 2000 milliárd forintos uniós forráselosztást kalkulált 2017-re.

Senki nem vádolhat bennünket azzal, hogy Orbán első számú apologétái lennénk, ám magyar állampolgárként maximálisan érdekeltek vagyunk abban, hogy e fenti vágyálmok valóra váljanak. Azonban minderre

semmi esély nincs,

mindaddig, amíg a kedves vezető saját hatalmának megtartása érdekében

  • álháborúkat vív Magyarország egyetlen valódi szövetségese ellen,
  • rablóbandájának kiszolgálása érdekében még azt is ellopja, ami le van betonozva,
  • de képtelen – vagy gyáva – szembenézni a valósággal, a gazdaság strukturális problémáival,
  • és megelégszik látszatsikerekkel.

Ha Orbán valódi sikereket elérő Magyarországot akar látni, akkor nem pszeudcsatákba kell vezetni nem létező seregeket – vagy arról siránkozni, hogy 100 ezer ember felszámolta a nemzeti egységet.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3212301267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2017.03.01. 14:36:32

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem kellett volna elmondanod, mert ezt jelentette az „inkább ügyesek”. „a maradékot pedig elkölti olyanra, ami ténylegesen kell.”. Persze, ami lehetne gépsor is, de te mondod, hogy az nincs, de lehet adriai jacht is, vagy balatoni szuper nyaraló. (a „cukrász vállalkozó” szomszédom most árulja 650 millióért a vízparti vityillóját, nyilván a krémesekből jött össze. Te azt gondolsz, amit akarsz, de ne győzködj tovább, hogy itt minden rendben, csak az EU….
Amit „MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN”-ről írtál. Én is nagyon ráérek, leülök reggel, elolvasok mindent, és kommentelek. Nem vagyok troll, csak vannak gondolataim. Nem volt szar, és nem szar az életem, (pontosabban most már az, mert eléggé helyhez kötött vagyok, de erről nem Orbán, hanem egy gázolás tehet). De ez nem zárja ki azt, hogy, az ember ne lássa, mi folyik. Csak egy hétköznapi példa, betiltják a balatoni halászatot, a horgászok nem adhatják el, amit fognak, aztán Orbán meglepődik, hogy a balatoni vendéglőben nincs balatoni hal. Berendeli Vargát, a pénzügyminiszert, hogy azonnal intézkedjen. Varga másnap jelenti, hogy megoldotta a problémát. Mi is történt? Szerzett Orbánnak egy vacsorára való halat? Normális? Azért ezt a példát írtam, mert ez azért egyszerűen érthető.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 14:37:33

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "mészáros minden emberén"

Vitatkozz @6.Lenin:-nel! Azt megnézem, mikor 2 fideszes egymásnak esik. :))

Irbisz 2017.03.01. 14:44:30

" ...hogy 2020 után az ország gazdasága 5 százaléknál is nagyobb mértékben fog fejlődni."
ez mar megis akkora ordas, a valosaggal semennyire köszönöviszonyban levö hazugsag, hogy ezt hallva ket dolog merül fel az emberben:
- orban nem tudja (eltitikoljak elöle?), hogy a gaz EU penze nelkül 2020 utan az is kisebb csoda lesz, ha a 0%-os stagnalast sikerül elerni, a növekedeshez semmi nem adott (a szavak nem azok, meg ha maga a Karpat-medence Geniusza büffenti ki magabol)
- tudja hogy ez öblös hazugsag, de felmerte hogy elhülyitett fidiota hivei elhsizik neki, ugyis a szepet es jot akarjak hallani, nem az igazsagot, ezert batran hazudott mondvan, nektek debilek, nem kell igazat mondani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 14:50:00

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "az eu pénzből az építkezést túlszámlázza"

Most magad bizonygatod, hogy a fidesz csaló tolvaj?

Zavart érzek az erőben.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 14:50:53

@Irbisz: Hogyne nőne 5%-kal.
Hiszen 2018ban nyer a baloldal momentumostól, Pm estől, megtörténik a rendszerváltás, és új erőre kap a pannonpuma.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 14:51:41

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "idézgeted'

Igen, mindig bizonyítékokat kértek az orbán tolvajlásaira. Ennél jobb bizonyíték nincs is. Hogy egy elhivatott fideszes állt elő vele, az csak hab a tortán. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 14:53:47

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Hogyne nőne 5%-kal.
Hiszen 2018ban nyer a baloldal momentumostól, Pm estől, megtörténik a rendszerváltás, és új erőre kap a pannonpuma. "

Orbán kártételeit nem lehet ilyen gyorsan helyrehozni. Pl. a 8 évig butaságban tartott gyerekeket hogyan tanítod meg hirtelen gondolkodni? Egy emberöltő kell hozzá.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 14:56:49

@BALTAZÁR: "mi a fenével foglalkozol"

Tőzsdézek, bár semmi közöd hozzá. Ha kihagyok egy-egy üzletet egy jobb poénért, az nekem fáj, nem neked.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 14:57:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Itt egy kurva szó nem volt a fideszről. Vagy már minden mondatba odalátod, te szerencsétlen hülye?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 14:59:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Neked ugye egy emberöltő sem volt elég, hogy kigyere a butaságból :D:D

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 15:00:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tehát neked az a bizonyíték, hogy azt mondod, hogy valahol valaki leírta. Gratula.
Menj vissza tőzsdézni, most én itt leírom, hogy az otp holnap a dupláját fogja érni. Ez akkor már szentírás.

nu pagagyí 2017.03.01. 15:02:32

@Larry Silverstein: Már régen megtelepültek Magyarországon űrtechnikát is gyártó cégek, csak korábban a sok, mindenféle beruházó közt kevesebb figyelem volt irántuk (Sanmina, Scheffler, Redel). Elég sok magyar tulajdonú cég is kapcsolódik ehhez az üzletághoz. Nincs itt semmi látnivaló, csak sikerült idecsábítani végre egy céget 380 millióért+reklám költség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 15:09:40

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "valahol valaki leírta"

Azt mondod, hogy a fideszesek hazudnak? Na neeee! Az nem lehet! Kizzzárt!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 15:11:32

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "egy kurva szó nem volt a fideszről"

Dehogynem. te mondtad, hogy EU-s pályázatot nyert.

Mindjárt azzal jössz, hogy nem a fideszesek nyerték a trafikokat.

Ne dobd már le a súlykot!

nu pagagyí 2017.03.01. 15:12:53

@Irbisz: Orbán már tudja, hogy meg fog bukni, ezért ígér 5% feletti gazdasági fejlődést a ciklusa utáni időkre. Mondhatott volna 10-et is, hogy még jobban lehessen majd cseszegetni az utódját. Nem is tudom, a Szar Kálmán terv (1.0) mit igért 2017-re? Szárnyalást? Beruházások visszaesését? Tömeges emigrációt?

SJobs 2017.03.01. 15:14:31

Omlik a faszt. 2010-ben is omlottunk, 2014-ben is omlottunk. Szerintetek mindig omlunk, de elég csak megnézni a BUX-ot, ami tökéletes leképződése a gazdasági állapotunknak.

wolves84lb 2017.03.01. 15:15:04

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: ugye tudod, te okos fideszes, hogy ÜVEGHÍDról volt szó? Amilyen speciel Kínának van, de a németeknek nincs.

nu pagagyí 2017.03.01. 15:21:24

@Larry Silverstein: "Mészáros meg szarrá-fossá alázta a szokott halál nyugodt érvelésével". Persze, hogy nyugodt, mert a stróman úrnak halvány gőze sincs mit csinálnak a cégei. Maga sem tudja minek köszönhető az ezerszeres bővülés. Isten?

wolves84lb 2017.03.01. 15:22:52

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: figyelj már, mi lenne, ha konkrét példákat néznénk? Mi a helyzet a két vadászházat éppíttető polgármesteretekkel? Azt is a geci EU mondta meg, ugye? Na eltakarodsz te a tudod hova...ócska fidesztroll...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 15:23:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Dehogynem. te mondtad, hogy EU-s pályázatot nyert.

Mindjárt azzal jössz, hogy nem a fideszesek nyerték a trafikokat. "

Az megvan, hogy ha nincs akváriumod akkor buzi vagy? :D:D:D

1. Nem csak fideszesek nyernek eu pályázatokat.
2. Nem csak fideszesek nyertek trafikokat
3. Az eu pályázatoknak semmi közük a trafikokhoz.

wolves84lb 2017.03.01. 15:26:39

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
"Mekkora okos kérdés, a miért hívjuk le a pénzt. Hagyja ott, vagy lépjen ki az unióból, melyiket szeretnéd? Egy nyomorult térkövezéssel legalább munkát tud adni, ha olyan rettenetesen sok értelme nincs is."

És persze az EU ezt csak és kizárólag nálunk írja elő...csak mert minket, vagyis a te orbánodat utláják. Ugye? A csehek, lengyelek, szlovékok, de még a románok is azt építenek, amit akarnak, csak mi vagyunk kénytelenek stadionokra meg térkövekre, nemműködő LED-világításra elbaszni a pénzt. Ugye?

wolves84lb 2017.03.01. 15:27:37

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: aha, ahová idegen nem mehet, a polgármester úr szerint...na innentől tiltón vagy, ostoba fideszgeci troll...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 15:29:57

@wolves84lb: Figyelj faszkalap!
A mókus ellen megy az eljárás. Senki nem mondta, hogy helyes. Jöttök a faszsággal, hogy GDP 7%át ellopja a fidesz, aztán amit rájuk tudsz bizonyítani az egy 10 millás támogatás? Ami miatt vizsgálatok mennek, és meg is fogják kurni?
De! Tegyük fel, hogy a csávó nem a saját házát építi, hanem tényleg fogadót, vagy mire kapta a támogatást. Az nem torzítja a gazdaságot? Nem úgy működik a kapitalizmus, hogy aki marha jó vendégházat üzemeltet annak több pénze lesz, és tud építeni még egyet? Nem pedig valaki kap pénzt, mert éppen tetszett a pályázata valakinek.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 15:32:13

@wolves84lb: "A csehek, lengyelek, szlovékok, de még a románok is azt építenek, amit akarnak, "
:D:D:D::DD:
Ja. Na, talán dugd ki az orrod a határon túl, te szerencsétlen. Romániában és szlovákban megdöbbentően ugyanolyan eu komform játszóterek épülnek a tyúkszaros falu közepén mint itt.
Még a német példa is pont a lengyelekről szól.

BALTAZÁR 2017.03.01. 15:35:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A tőzsdézéshez sok más mellett egyfajta skill egészen biztosan kell.
Ez pedig a saját prekoncepciónktól való elszakadás képessége.
Aki ennyire ostobán szajkózza a saját kis begyepesedett világképének egyszerű megállapításait arról én sok mindent elhiszek, de hogy a tőzsdéhez bármi köze lenne azt biztosan nem.
Te barátom egy szerencsétlen kis lúzer vagy, - lehet, hogy alkesz is - aki mivel más tennivalója nincs az életben azzal tölti az összes idejét, hogy saját nyomorult, elcseszett életéért felelőst keres aki semmiképpen nem ő saját maga.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 15:38:15

@wolves84lb: Mesélj, hol van leírva, és milyen polgármester szerint nem mehet idegen az üveghídra?

Larry Silverstein 2017.03.01. 15:54:10

Hétfőn a Zsidó Távirati Iroda (Jewish Telegraphic Agency, JTA) közölt le egy hazánkat érintő, és a zsidó felforgatást bemutató cikket, melyet a tekintélyes zsidó lap, a The Forward egyből át is vett. Ebben ismertetnek egy belterjes budapesti zsidó fészket, majd annak a szintén belterjes zsidó üzemeltetőit, rámutatván, hogy ezen zsidók miként használják a cigányokat és egyéb gyökértelen (a képek alapján például) rasztafejű, kozmopolita elemeket, szexuális deviánsokat. A cikk persze mindezt pozitívumként tálalja, de mi ennél az alábbiakban mélyebbre ásunk.
Forrás: kuruc.info/r/26/169986/

n3spr3ss0 2017.03.01. 15:54:13

A birkáknak nem a tények számítanak,hanem hogy mit hazudik nekik Orbán.Azt olyan jó hallani.

nu pagagyí 2017.03.01. 16:02:02

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Az üveghidat csak a Farkas Berci úrközpont übereli. Kiapadhatatlan a fantázia, ha felesleges dolgokra lehet elkúrni töménytelen pénzt. Nyilván macerásabb lenne, ha a lakosság számára szükséges dolgokra költenének. A hálátlan emberek lépten-nyomon belekötnének a beruházásba, kifogásolva a minőséget, a hiányosságokat. Egy olyan dolog esetében, ami a köznépnek semmire sem jó, ez a probléma nem fenyeget.

nu pagagyí 2017.03.01. 16:04:56

@Larry Silverstein: Gondolom, orosz KGB finanszírozza az ilyesmit, beleértve a "forrást" és a kuruc.infot is.

nu pagagyí 2017.03.01. 16:11:01

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nem nekünk kellene bizonyítani a nyilvánvalót. Az ügyészség dolga lenne, de az látványosan kerüli a fideszes mutyikat. Nekik hangfelvétel sem elég fideszes érintett esetében. Persze, ha nem fideszes az illetőt kell sanyargatni, akkor egy vak szemtanú és egy süket fültanú is elég a többéves procedúrához.

Larry Silverstein 2017.03.01. 16:17:37

@nu pagagyí: A forrás nem a kuruc.info, nem tudsz olvasni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:20:12

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:

"1. Nem csak fideszesek nyernek eu pályázatokat."

A "ne mi nyerjük a legtbbet" már régen volt, tán igaz se volt. Azóta a csuti geci gátlástalanabb lett.

"2. Nem csak fideszesek nyertek trafikokat"

Na, mit mondtam! Igy legyen lottóötösöm! Annyira kiszámítható a hazudozásotok.

"3. Az eu pályázatoknak semmi közük a trafikokhoz."

Akkor házifeladatként rádbízom a kettő összekötését a fentiek alapján. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:23:21

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Egy nyomorult térkövezéssel legalább munkát tud adni"

Magyarország térkövező nagyhatalom lett. Anglia és Németország sírva kéri a receptet. :))

És mennyit loptak munkásonként? Megvan az 58 millió? Mert ha nem, akkor mégiscsak zseni az a mészaros. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:27:34

@Larry Silverstein: A prostisrácoktól nem idéznél be egy ordas nagy hazugságot? Olyan hiányérzetem van. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:29:49

@Larry Silverstein: Nekem semmi, de Az Emer Aki Még Sose Hazudott nem szereti a zsidókat. :))

Le Orme 2 2017.03.01. 16:35:00

Egy trafikot lehetetlen nyereségesen üzemeltetni, elég unalmas már erre, mint valami kivételes bombaüzletre hivatkozni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:39:47

@Larry Silverstein: "ki szereti a zsidókat?"

A rasszista szélsőjobb fideSS és jobbik tuti nem.

Larry Silverstein 2017.03.01. 16:40:12

@Le Orme 2: Lehetetlennek nem lehetetlen, de többnyire nem bomba üzlet. Mondjuk a szlovák határ mellettiek bomba üzletek, mert minden szlovák ide jár bagóért. De ezt nem lehetett előre tudni, bármikor lehet fordítva is.

Van akinek szimplán annyi benne a biznisz, hogy bent ül a trafikjában, így nem munkanélküli, hanem kényszervállalkozó, azért jobb mint a közmunka.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:42:06

@Le Orme 2: "Egy trafikot lehetetlen nyereségesen üzemeltetni"

Ezt magyarázd már el a trafikosoknak, aki egész életükben ebből éltek. Már persze, amg a fideSS el nem vette tőlük, hogy acsókosoknak adja.

Vicces, mikor a tolvaj visszaviszi a lopott holnit, hogy nem is ér sokat. :))

Larry Silverstein 2017.03.01. 16:49:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A trafikot senkitől sem vették el, csak a dohánykisker jogát.

Ami azelőtt a trafikosnak még kevesebbet ért, mint most, mert azelőtt mindenhol lehetett cigit venni.

Most már nem lehet mindenhol cigit venni, így elvileg nagyobb a kasza, de 10-12% a szabott árrés, szóval akinek van 2 minimálbéres alkalmazottja a váltott müszakra, annak kell minimum havi 3 millió bevétel csak ahhoz, hogy őket kifizesse, és akkor még nem fizetett rezsit, meg egy fillért se keresett.

Van ahol napi 100ezer qrvára nem jön össze, mondjuk ott nincs is már trafik, sok megszünt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 16:54:53

@Larry Silverstein: Most sírok, mert a tolvaj szajréja nem ér annyit, mint remélte.

Valami új tolvajlást kéne kitalálnia a csuti gecinek, mert vígasztalhatatlanok az emberei.

David Bowman 2017.03.01. 16:56:57

Azt a pénzt, amit az EUtól kapunk, még aznap kiviszik aktatáskában. Löknek 10%ot a strómanjaiknak, másik tízből térköveznek egy kicsit. Ráadásul az egészet a mi befizetéseinkből "adják". ha valóban minket akarnának támogatni, kifizetnék a paksi erőmű felét.

David Bowman 2017.03.01. 17:01:10

Valóban veszteséges bank nincs. A "veszteség" csak könyvelési csalás. Ha egy bank csak egy napig is valóban veszteséges lenne, azt aznap bezárnák. Vagy láttál már bankigazgatót, ahogy a szakadt Trabantját buherálja az út szélén?
A virtuális veszteséget viszont valóban kifizettetik velünk. A pénzt szaró bankárok meg hogy, hogy nem, sose kerülnek sittre.

1ghost 2017.03.01. 17:36:34

Mi az, hogy blöffölt! Hazudott ez a szaralak, belenyomja a hazugságait egyenesen a képünkbe. Ezek a barbárok a tengernyi EU-s lóvé ellenére is egy gazdasági vegetálást tudnak produkálni, szétbarmoltak itt mindent.

Ők persze gazdagonak hisz gennyesre lopják magukat, hogy rohadna meg az összes fideszes gazember, a gerinctelen kollaboránsaival együtt. A sitten.

morpho 2017.03.01. 17:40:18

Magyarország erősödik! Hazudta Orbán Viktor!

index.hu/gazdasag/2017/03/01/versenykepesseg_2016_eu_magyarorszag/

Nem gond, majd a narancskullancs hadsereg megmagyarázza!!
Egyébként sosem értettem, hogy miért jó az valakinek, hogy más hazudozását ő magyarázza meg? De hát végül is, mindenkinek lehet egy hobbija...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 18:15:41

@atomic power 1986DucaDuca: :))

Ugye milyen praktikus egy jól kiválasztott nick? Csak rámutatsz egy baromságára, és rögtön meg is írtad a véleményed.

morph on deer 2017.03.01. 19:53:58

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
"Hidat találsz magadtól, vagy abban is segítsek?"

Kínában. Annál lesz majd hosszabb a magyar, szóval lehet (előre) büszkélkedni.
A németeknek tudtommal nincs üveghídja.
Legolandja valóban van - már tizenöt éve!

Ez az egész kivagyi faszság pont úgy néz ki, mint mikor mondjuk egy csaj kap egy gyémántokkal kirakott diadémot a tréningruhájához és tornacipőjéhez, mert csak az van neki.

A fontossági sorrendet ajánlom a figyelmedbe: előbb az alapvető dolgoknak kéne renben lenni, mielőtt a csicsázás sorra kerül, nem gondolod?

martineden 2017.03.01. 19:57:32

@Larry Silverstein:,, Azt hittem az égéseid után nem lesz pofád visszajönni. Cserélj nicket és fuss neki újra!"....fideszpatkany, nekem egy nickem van, es en meg nem egtem, veled ellentetben, akinek minden szava hazugsag. A gazdad a nagy geci lopott, lop, lopni fog, te pedig hazudsz es nyalod a valagat a lehullo morzsakert. Pfuj.

martineden 2017.03.01. 20:02:11

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Veled ellentetben nekem nincs fonokom fidesztroll, viszont engem se erdekel, hogy tovig nyalsz be a gazdadnak, vagy csaqk felig.. Ahhoz meg semmi kozod, hogy mirol es mi a velemenyem.

morph on deer 2017.03.01. 20:05:27

@konrada
"...nem hittem volna, hogy egyetértünk, merthogy én pont megideológiáztam a mutyit...;))"

A mutyi lehetőségét, - de még nem kötelező, vagy tévedek? :)

Már majdnem ott tartok, hogy szinte mindegy is, hogy hogyan, csak már mozduljon el valami. Jelenleg az EUs lóvé tologatásától néz úgy ki, mintha történne valami a gazdaságban, de emögött alig van valós teljesítmény. A jövőre való felkészülés pedig eddig mindössze abban nyilvánul meg, hogy aki teheti spájzol, mert ki tudja, mi lesz holnap.
Nincs gazdasági perspektíva, röviden.

Szóval akárki, csak csinálják végre!

martineden 2017.03.01. 20:10:20

@Larry Silverstein: ,,Orbán ürtechnikai beruházásokat vonzott Magyarországra, vidékre!:".....de sajnos ez nem valtoztat a tenyeken.

Minden régiónk csúszik lefelé a lejtőn
A héten publikálta az EU az uniós fejlesztési régiók versenyképességi statisztikáit, amelyekből részletesen látszik, hogyan teljesítenek az egyes országokon belüli kisebb gazdasági-földrajzi egységek.
A táblázatból látható, hogy
minden magyar régió rontott az eredményen a három évvel ezelőtti helyezéshez képest,
és még a legfejlettebb régiónk, Közép-Magyarország is alulmúlja versenyképességben az uniós átlagot. A Magyarországon kívüli V4-es országokról elmondható az is, hogy a régiók nagyobb része stagnált, kisebb része erősödött 2013-hoz képest, hazánk az egyetlen, ami rontott az elmúlt években a pozícióján, és a számok még rosszabbak lennének, ha a kategorizálás érzékeny lenne az 5 százalékpontnál kisebb különbségekre is.

conchita wurst 2017.03.01. 20:11:55

@morph on deer: 'Már majdnem ott tartok, hogy szinte mindegy is, hogy hogyan, csak már mozduljon el valami.'

- mozdulni is fog, a ballibek fele képviselője kiesik a 2018as parlamentből, és nagyobb lesz a fidesz-többség.

conchita wurst 2017.03.01. 20:12:43

@martineden: te tudod mi az a versenyképesség, mert én nem.

martineden 2017.03.01. 20:23:16

@conchita wurst: ,,te tudod mi az a versenyképesség, mert én nem."...haat, 4 altalanossal nehez is.

conchita wurst 2017.03.01. 20:41:22

@martineden: Akkor te se tudod? De akkor minek példálózol vele?

nu pagagyí 2017.03.01. 20:48:54

@Larry Silverstein: A ferdítés az biztosan a kuruc.info, ami vajon milyen pénzből ontja a mocskot?. A hivatkozott cikkben egyébként semmi olyan nincs, amin fel kéne háborodni. Bár egy rasszistának már a zsidó szó is elég, plusz még ha roma is van a cikkben, akkor aztán pláne.

martineden 2017.03.01. 20:51:24

@conchita wurst: Nekem nem 4 altalanosom van veled ellentetben, fideszkocsog.

nu pagagyí 2017.03.01. 20:52:46

@conchita wurst: A választás lényegtelen egy diktatúra életében, 98%-os eredménnyel is prímán befuccsolhat már másnap.

conchita wurst 2017.03.01. 20:53:49

@nu pagagyí: Az nem felháborító hogy itt kluboznak és cigányokat meg buzikat szítanak a magyarok ellen?

te buzi zsidó, te!

conchita wurst 2017.03.01. 20:54:35

@nu pagagyí: Jó régen várod már azt a másnapot, apafej.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 21:38:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Tehát akkor itt van 3 állításod.
1. csak fideszesek nyertek eu pályázatokat.
2. csak fideszesek nyertek trafikokat
3 mészáros minden emberén 58 milliót keresett egy évben.
Na, van még valami hasonló hazugságod a mai napra, te agybeteg?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 21:46:28

@morph on deer: Na, figyelj akkor te szerencsétlen. Már azt hiszem feltettem a kérdést, hogy ugyan milyen remek ötleted van mondjuk Sátoraljaújhely, Gyulaháza, meg Nyíregyháza turizmusának a felvirágoztatására. Lassabban, hogy megértsd: hogy ezekre a helyekre menjenek a turisták. Nem arra, hogy van-e vécépapír a kórházban.
Mert itt van 3 ötlet, egy világrekorder híd, egy űrkutatási múzeum és egy komoly élménypark. Egyik sem tetszik, mindháromra húzod a pofád.
Mindhárom turisztikai beruházás. Munkahelyeket teremt amíg építik, aztán az üzemeltetéséhez is kellenek munkások, és valamennyi bevételt teremtenek.
Szóval, ne a nyekergést, hanem a teljesen más hasznos ötletet várom tőled.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 21:49:53

@martineden: Figyelj, te csökött.
Azt mondod, hogy minden régió csúszik lefele, de itt kampányolsz, hogy még véletlenül se építsenek ezekre a helyekre semmit.
Akkor áruld már el, hogy mégis mi a jóistent akarnál a lecsúszó régiókkal kezdeni?
Ja, lehetőleg valami viszonylag földhözragadtat találj ki, mert az életben nem lesz sziliciumvölgy a Bodrogközből.

martineden 2017.03.01. 22:19:48

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: ,,Azt mondod, hogy minden régió csúszik lefele, de itt kampányolsz, hogy még véletlenül se építsenek ezekre a helyekre semmit."...te idiota fidesztroll, hol irtam olyantt, hogy ne epuljon semmi? Megartott a kannas bor?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 22:27:05

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Tehát akkor itt van 3 állításod.
1. csak fideszesek nyertek eu pályázatokat."

A pályázatok többségét, és a nagyobbakat, igen.

"2. csak fideszesek nyertek trafikokat"

A legtöbbet igen. A többiek pályázatát ki se nyitották. 60 másodpercnél kevesebb idő alatt "bíráltak" el egy pályázatot. Hadházynak hangfelvétele van a csalásról.

Egy esetben tévedtek. Ismerek egy embert, aki csak azért kapott trafikot, mert a neve megegyezik egy fideszesével, és összekeverték. :))

"3 mészáros minden emberén 58 milliót keresett egy évben."

Annyit lopott, hogy a hasznából 58 millió esik minden egyes dolgozójára. Nyilván nem ők termelték ki.

Ezt a haverodtól, "6.Lenin"-től tudom. Kérdezd meg, tőle, miből matekozta ki.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 22:29:19

@martineden: Javítsd még egyszer paraszt. Helyesen: OLYAT.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 22:30:50

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "még véletlenül se építsenek ezekre a helyekre semmit."

Összekeered a szavakat. Még véletlenül se LOPJANAK el ezekről a helyekről semmit.

Építsenek HASZNOS dolgokat!

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 22:44:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Előbb még minden pályázatról volt szó, most meg már csak a legtöbbről. Meg a legnagyobbakról. Ez így már faszán általános, mondhatod a kamudat tovább.
Na, akkor 2015 legnagyobbja
"A 2015-ös közbeszerzési győztes, amely ráadásul egyetlen kiírás megnyerésével lett az abszolút nr. 1, egész egyszerűen lemaradt az Átlátszó tízes gyűjtéséről. A szóban forgó cég a Metrowagonmash Nyrt., "
Meg ott van még a Strabag + a Swietelsky. A legnagyobbak. Úgyhogy hazudsz szépen.
A legtöbb pedig nem lehet fideszes, a fél országban ki van plakátolva, hogy ez is az is miből épült.
Szóval hazudsz.

2. A trafikok ügyében is ugye nekiállsz mismásolni. Most már nem mindenki fideszes.
A kamu ismerősöd történetét nem hiszem el. Nem akarom elhinni, hogy a cég neve, meg az anyja neve is stimmelt volna. Kamu.

3. Annyit lopott mi? Mert ezt te tudod, hogy mennyit lopott. Meg hogy lopott e egyáltalán. Milyen módszer alapján számítottad ki? Most hirtelen miért adsz annak a szavára, akit eddig kb. ezerszer hazugoztál le. Most hirtelen miért szentírás amit mond?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 22:45:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te kevered a szavakat picim.
A te észjárásod alapján, ha valaki kap egy megrendelést, akkor az lop. Ennyi. Ez egy baromság.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 22:50:24

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Nem akarom elhinni, hogy a cég neve"

A családneve egyezett véletlenül. A polgármesterek úgy osztották a trafikokat, hogy vették a listát, és bejelölték, melyik fideszes kapjon. Nem végeztek DNS elemzést.

Vicces sztori, te bajod, ha nem hiszed.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 22:51:31

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "ha valaki kap egy megrendelést, akkor az lop."

Ha egy csókosra kiosztanak egy megrendelést sokszoros áron, az tolvajlás. Anyád erre nevelt?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:13:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
No igen. Mert a pályázaton nem volt semmi más, csak az, hogy Kovács Béla. Hihető. Neked. Mert ennyi agyad van

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:15:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Faszari, az nem zavar amikor a strabag kap megbízást ugye? Miért?
A héten nyert a mészáros, 3%-kal volt a strabag alatt. A strabag nem lop, az egy szent ugye? Akkor mészáros miért lop.
Próbáld felfogni. Eddig ami megbízást kapott, azt mindet elvégezte. Ez nem lopás, hanem munka.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:17:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
blog.atlatszo.hu/2017/02/346-milliardert-boviti-a-strabag-az-m2-es-gyorsforgalmi-utat/
Nesze. Ez gondolom nem lopás. Erről nem is hallottál ugye? Ha ugyanezt konzorciumban bármelyik magyar cég csinálja, akkor itt ajvékolsz, hogy lopnak. Igazi hazaáruló szar vagy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 23:22:48

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Mert a pályázaton nem volt semmi más, csak az, hogy Kovács Béla."

A pályzatokat ki se nyitották. A listából dologtak a fideszes patkányok. Olvasd el Hadházy "élménybeszámolóját".

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 23:24:30

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Minden tolvajlás zavar. Legjobban zavar a legnagyobb, legpofátlanabb lopás.

Neked miért öröm hazánk kifosztása?

fidesz maszop dk egykutya 2017.03.01. 23:40:44

@Larry Silverstein: recesszió, csak a válság alatt volt 2008 körül. JA! Meg matolcsy körül 2012-ben, amikor sikerült a válság utáni legnagyobb mínuszt összehoznia.

hu.tradingeconomics.com/hungary/gdp-growth-annual
(Rá kell nyomni a MAX-ra)

GDP 7%-nyi EU támogattással max 4%-os növekedés. EU támogatás nélkül -3%. Ciki, tipikus komcsi teljesítmény

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:43:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, az, akinek ott van minden tudás a mappájában? :D:D
Egyébként nem az ismerősödről volt szó?:D
Tehát ki sem nyitják a borítékokat, de összekeverik a nevet. Szóval kijönnek, azt mondják, hogy Kovács Józsi nyerte a trafkot. Aztán melyik? Ja, azt nem tudjuk :D:D Ühüm, mondom, van az az ész amivel ezt el lehet hinni, neked meg is van.
Egyébként, mesélj, honnan is tudja az ismerősöd, hogy nem azért nyert trafikot, mert annyira kurva jó pályázatot adott be, hanem azért, mert ugyanaz a neve? Benne volt az indoklásban?
Kamu. Buktad.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:47:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
A hazánk speciel épül, szépül.
A te beteg világlátásod szerint, ami gyakorlatilag a fidesz utálatából fakad, akkor van rendben egy útépítés, ha azt a strabag csinálja. Ha nála olcsóbb ajánlatot adó magyar cég nyer, akkor lopás.
Tessék, a kettes útról nem is hallottál. Bezzeg, ha magyar kapja, akkor itt sírnál.
Beszűkült agyú kretén vagy.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.01. 23:49:07

@fidesz maszop dk egykutya:
"GDP 7%-nyi EU támogattással max 4%-os növekedés. EU támogatás nélkül -3%. Ciki, tipikus komcsi teljesítmény"
Nah, itt a legújabb közgáz zseni.
Akkor neked is:
Buszt akar a város. Jön rá uniós támogatás - az eu kiírása szerint csak mercedes busz felel meg, azt támogatják. Na, akkor itt hol jelentkezik a GDP növekedés? Itt vagy Németben?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.01. 23:54:44

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Nagyon beakadtak neked ezek a Mercedes buszok. :))

Pedig sokan mondták már neked, hogy nem az EU, hanem a fideSS adja a speciális megkötéseket, hogy a haverjuk nyerjen.

Egy kibaszott determinisztikus automata vagy. Egy tanulni képtelen csetrobot.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.02. 00:03:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Teljesen lényegtelen, hogy busz, metró, villamos, vagy faipari munkagép.
Próbálom a legegyszerűbb példákat felhozni, hogy a magadfajta primitív lény is megértse.

Nem bazmeg, nem a fidesz találja ki, hogy ki nyerjen, hanem vannak EU előírások.
De ne törődj te a tényekkel, mondd tovább a hülyeségeidet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 00:16:32

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Tehát ki sem nyitják a borítékokat"

Bingó.

"de összekeverik a nevet."

Nem tudják, hogy összekeverik. A nevéről gondolják, hogy fideszes. (A bűnözők általában nem túl okosak. Ha okosak lennének, saját erejükből is megélnének, nem kellene lopniuk.)

"Szóval kijönnek, azt mondják, hogy Kovács Józsi nyerte a trafkot. Aztán melyik?"

Akkor már nyilván megnézik a pontos adatokat, kell a szerződéskötéshez.

"honnan is tudja az ismerősöd, hogy nem azért nyert
trafikot, mert annyira kurva jó pályázatot adott be, hanem azért, mert
ugyanaz a neve?"

Egyszerű, elmagyarázom. Szóval az ismerősöm legyen X. A barátja legyen Y. Y elkészítette a trafikpályázatot. Y kapacitálta X-et, hogy kérjen ő is trafikot. X nem akart, mert nagy vele a munka. Y kinyomtatta mégegyszer a saját pályázatát, csak a nevet írta át, és X beadta sajátjaként. Y minimális pontszámot kapott, X maximálisat. X nevű fideszes klán élt a városban, Y nevű nem.

Jó, mi?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 00:41:29

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "nem a fidesz találja ki, hogy ki nyerjen, hanem vannak EU előírások."

Nem érted, fafej.

Az EU megmondja, hogy milyen fajta beruházásra lehet költeni, mennyi kell, az önrész legyen, stb.

A fideSS megmondja, hogy ki nyerjen: a neve mészarossal kezdődjön, és lőrinccel végződjön. Az MSZMP még amatőr módon csalt, olyat kötött ki, hogy pl. 50 km-es körzetben legyen aszfalttelepe.

Na, kapiskálja már az a primitív agyad?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.02. 01:43:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Magad sem hihetsz ebben a faszságban, amit ideböfögtél.
" A nevéről gondolják, hogy fideszes." - Igen, persze. Szóval akkor nyilván Orbán Viktor névvel vagy Rogán Antal névvel sokan élnek az adott kerületben. Ezekből ezerszámra rohangálnak. Mert ha Kovács János, (amiből tényleg van sok) akkor mégis milyen alapon gondolod, hogy fideszes.
Fogd már fel, hogy hülyeséget beszélsz.
"Y kinyomtatta mégegyszer a saját pályázatát, csak a nevet írta át, és X beadta sajátjaként. " Hát persze. Mert ez úgy megy, hogy jani, pályázz már egy trafikra! Nem akarok! Jó, akkor írok a nevedben pályázatot. aláírom, beadom, és jót kacagunk, hogy nyertél trafikot, pedig nem is akartál ezzel foglalkozni. Mit számít, hogy kötelezettségekkel meg befektetéssel jár!

Van még városi legendád? Aidses tű, orbán által kiszedett vesék, stb?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.02. 01:45:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Az unió pont elég sok mindenbe beleszól, hogy mit lehet és mit nem. Felejtsd már el mészárost, próbálj meg venni egy komoly ipari gépet. Csak és kizárólag németre kapsz támogatást.

morph on deer 2017.03.02. 02:02:52

@Nagy fasz vagy te Válasszunk:
"... ugyan milyen remek ötleted van mondjuk Sátoraljaújhely, Gyulaháza, meg Nyíregyháza turizmusának a felvirágoztatására"

Szerinted miért kéne pont a turizmust felvirágoztatni?
Csak tán nem újabb lábakra szeretne állni az idegenforgalomban is érdekelt kis család? Esetleg kaszinó is fog épülni a környéken? Csak gondoltam szólok, hs elfelejtődne valahogy.

Amúgy elég durva kis 'virágoztatás' jön ki abból a cirka tizenöt milliárdból, nem gondolod? És majd biztos tolongani fognak a turisták, így aztán röpke 300-400 év alatt már meg is térül, ha szerencsénk lesz..!

Van fogalmad, hogy hány valóban termelő gazdasági tevékenységet folytató céget lehetne ennyiből elindítani?
Ami mellé az EU-s képzési és foglalkozási támogatásoka lehetne szerezni, és lenne mit csinálnia egy sereg munkanélkülinek.
Következő lépés a közmunka után, mondjuk.

Csak ahhoz szándék és koncepció is kéne, hogy mi is legyen a profil, mit és milyen piacra, stb. Működő modellek léteznek, meg olyan változatok is vannsk, ahol a munkás résztulajdonos is lehet, ami további motiváció, stb.

Lenne mit csinálni annyi pénzből, olyasmit aminek értelme is van, és jelent valamit az ott élőknek is, nem csak a turistáknak.

martineden 2017.03.02. 10:16:05

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Ez is az is helyes.Egyebkent pedig a repedt sarku kurva anyad, hulye fidesskocsog.

fidesz maszop dk egykutya 2017.03.02. 11:12:13

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: itt is, meg ott is.
De nem az EU szabja meg hogy mi felel meg, ezért felel meg csak a simicska szolgáltatása, vagy a G-nap után a nemzethy gázszerelő szolgáltatása, meg haverok mutyi hanta.
Ha az EU szabná meg akkor nem tudnák szétlopni az "elvtársak", és kiléptetnék az EU-ból, nem csak pofáznának, és akkor felügyelet nélkül építhetnék azt a rendszert amiről a nagy részük lemaradt, mert még csak KISZ-es volt.
süti beállítások módosítása