B1 blogcsalád



Olimpia: elég szoros lehet a vége, néhány száz aláírás is számítani fog

2017. február 06. - Mr Flynn Rider

Vasárnap estig 110 ezer aláírásnál járt a Momentum mozgalom olimpia-ellenes népszavazásához indított aláírásgyűjtés. Egyáltalán nem biztos, hogy össze tudják gyűjteni a megfelelő számú aláírást. 

olimpia_2017.jpg

Ahhoz, hogy Budapesten népszavazni lehessen az olimpiarendezésről, 138 ezer aláírást kell összegyűjteni február 17- ig. Azaz, már csak 11 nap van hátra és összegyűlt a szavazatok nagy része. Az összegyűjtött aláírások egy része érvénytelen (hibás, vagy direkt rosszul töltötték ki), így a Momentum szerint kb. 170 ezer aláírásra lenne szükség ahhoz, hogy bizonyosan megegyen az elegendő számú.

Ha hihetünk az olimpia szervezői által készíttetett felmérésnek, akkor országosan a magyar lakosság kétharmada (63 százalék) támogatja a 2024-es magyar olimpiai és paralimpiai pályázatot. Budapesten ez csak 55 százalék.

Az érvek az olimpia mellett nagyrészt érzelmi alapúak:

  • az olimpia megismertetné a világgal Budapestet,
  • a rendezés pedig büszkévé tenné a lakosságot,
  • erősítené a magyarok nemzeti érzéseit
  • és jelentősen hozzájárulna a magyar sport fejlődéséhez.

Két gazdasági érv van: a megkérdezettek több mint kétharmada szerint az olimpia pozitív hatással lenne a munkaerőpiacra, és az eseménynek köszönhetően számtalan fejlesztés és beruházás valósulhatna meg Magyarországon. Illetve, hogy az olimpia felpörgetné a turizmust.

Az ellenérvek sokatmondóak: 

  • nagyon sokba kerülne: a hatástanulmány szerint is 2-3 ezer milliárd forint, ami az éves költségvetés ötöde, háztartásonként 700 ezer forint;
  • az egész országot válságba sodorhatja és megingathatja az olimpia;
  • a költségek bizonyosan el fognak szállni, legalább a 4-5-szörösére (de erről majd hazudni próbálnak a politikusok)
  • elkölthetnénk ezt a pénzt a borzalmas állapotban lévő egészségügyre, oktatásra, vagy szociális szférára is;
  • korrupció: bizonyos, hogy már most lopnak belőle pénzt, hiszen az olimpiai kampányt is a Fidesz-közeli cégek és arcok viszik;

A népszavazás mellett szól az, hogy végre nem az emberek feje felett dőlne el egy ilyen fontos kérdés, hanem mi dönthetnénk arról, akarunk-e olimpiát.

Tehát aláírni akkor is érdemes a népszavazásos ívet, ha ön éppen szeretne olimpiát!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4912185988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása