B1 blogcsalád



Korrupciós botrány a 4-es metró körül: a Fidesz is nyakig benne lehet, ezért nem hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést

2017. január 28. - Mr Flynn Rider

Kétszínű játékot játszik a Fidesz a 4-es metróval. Miközben hol támogatták, hogy elutasították a metró építését, mindig ügyeltek arra, hogy győztesen kerüljenek ki az aktuális vitákból és minden balhét Demszkyre kenjenek. Ugyanezt a stratégiát követik most az OLAF-jelentés kapcsán is.  Csakhogy a stratégia csődöt mondhat, ha kiderül: már rég leosztották egymás között a pénzt az egykori SZDSZ-es és MSZP-s politikusokkal. Elemzés.

orvandemszky.jpg

Ha Dávid Ibolyának igaza volt arról, hogy a kormányon és az ellenzékben lévők 70-30-as arányban felosztották maguk között a nagyberuházásokból, akkor

a Fidesz is nyakig benne lehet a 4-es metró körüli korrupcióban. Valószínűleg ezért nem hozzák nyilvánosságra az OLAF-jelentést a metróépítéssel kapcsolatban.

Dávid Ibolya 2004 tavaszán több párteseményen és interjúban is beszélt arról, hogy információi vannak az állami beruházások túlszámlázásáról, amelyről megállapodás történt a Fidesz és az MSZP mögött álló "keresztapák" között. A volt pártelnök akkori állítása, amely szerint

"kézfogás történt a két nagy párt között azzal a céllal, hogy az állami beruházásokat felülértékeljék, és az így nyert összeg 30-70 százalékát visszajuttassák pártközeli cégeknek",

különösen az egykori szövetséges, a Fidesz vezetésében okozott felháborodást.

(Nem is csoda, ha megnézzük, mit művelnek mostanság. Akkoriban még osztoztak, mostanra már minden az övék.)

A Fidesz a 4-s metró kapcsán is két kapura játszik.

  1. Minél nagyobbat nyúlni a beruházásból.

  2. Minél jobban lejáratni a politikai ellenfelet és a kudarcokat is az ő nyakukba varrni.

Nyilvánvaló, hogy a metróépítést az MSZP-SZDSZ koalíció vitte véghez – de a mi állításunk az, hogy a Fidesz úgy asszisztálta végig a folyamatot, hogy látszólag ellenezte, valójában azonban nem akadályozta igazán a metró építését.

  • Amikor kormányra kerültek, nem adtak rá pénzt.
  • De amikor elvesztették a 2002-es választásokat, utána is csak szóban ment a vita – a szavazásokon tartózkodtak.

Nézzük meg, mik a fontosabb pillanatok a metróépítésben, amik a Fidesz kettős játékát bizonyítják:

A metró ötlete 1972-ben merült fel, előkészítése 1992-től 2006-ig tartott. Ezalatt a Fidesz egészen 1998-ig, a hatalomra kerüléséig támogatta az építkezést, csak a nyomvonalat kritizálták.  Az építkezés 2006-től 2014-ig, nyolc évig folyt, mialatt a költségek az 1997-es becsült 140–160 milliárd forintjáról körülbelül ötszörösére nőttek. A projekt 2013-as összköltsége a vállalkozói követelések összegével és a tartalékkerettel 452,5 milliárd forintra rúgott.

1992-től 1998-ig csupán alkudoztak arról a nyilvánosság előtt, hogy merre vezessen és mennyiért épüljön a 4-es metró, a kormányzat (színtől függetlenül) és Budapest vezetése egyetértett abban, hogy szükség van a metró megépítésére. Vitatkoztak a költségeken és a nyomvonalon, de volt olyan sajtótájékoztató, ahol a Fidesz konkrétan azt sürgette, hogy induljon már el az építkezés.

Orbánék első húzása az első kormányra kerülésük idején történt.

A Főváros és a Horn-kormány között 1998 áprilisában aláírt megállapodás szerint a projekt nettó költségét 100 milliárd forintra becsülték, melyből a Főváros 40, a kormány pedig 60 % részt vállalt.

1998. november 5-én az első Orbán-kormány viszont kiszállt a 4-es metró építéséből. Egyik napról a másikra 180 fokos hátraarcot csinált a Fidesz, amely addig sajtótájékoztatón sürgette, hogy induljon el már az építkezés. Valószínűleg rájöttek, hogy túl nagyok a költségek és egyszerűen túl keveset lehet ebből lopni. Vagy jött pénz máshonnan. Vagy nem tudtak megegyezni a 70-30-ról az MSZP/SZDSZ-koalícióval. Vagy csak keresztbe akartak tenni Demszkynek és Budapestnek, mert nem a Fidesz adta a főpolgármestert – ezt nem tudjuk.

A Magyar Narancs akkor ezt írta:

„1998 ősze óta veszekszik egymással az Orbán-kormány és a Demszky vezette fővárosi önkormányzat. A választások előtt a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Latorcai János az időközben leváltott Katona Kálmán közlekedési miniszterrel egymás nyakába borulva ígérték: lesz 4-es metró, és ők annyira fontosnak tartják e beruházást, hogy fel is gyorsítják a munkát, amint a Fidesz Budapesten is átveszi a hatalmat.”

Nem ez történt. Egészen 2003-ig állt a projekt; Demszky nyilvánosan ostorozta a kormányt a döntése miatt, még be is perelte őket, amit aztán elbukott.

Aztán 2003. májusában a Medgyessy-kormány úgy döntött: ők támogatást adnak a 4-es metró megépítéséhez. (Akkor a terv úgy nézett ki, hogy a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti, hét kilométeres szakasz 2008-ra épül meg, mintegy 300 milliárd forintból.)

És itt a második taktikai húzás:

a Fidesz nem szavazott az állami támogatás ellen, hanem – 6 képviselő kivételével – tartózkodtak, amikor az országgyűlés megszavazta az állami támogatást és elindulhatott a metró építése.

Ehhez képest a Fidesz kommunikációja folyamatosan tűz alatt tartotta a metróépítést. Amikor Orbán Viktor és Tarlós István 2014-ben aztán átadták a metrót, nem győzték köszörülni a nyelvüket a szocialista-szabad demokrata városvezetésen és kormányzatokon. De a szalagot azért átvágták ünnepélyesen.

20140328_metro4_438.JPG

A Fidesz stratégiája konzekvens volt:

  • egy pillanatra se vették figyelembe a budapestiek, a közlekedők, a választók érdekeit – ez egyik oldalt se érdekelte;
  • helyette mindig csak azt nézték, hogy éppen az aktuális helyzetnek megfelelően hogyan lehet a politikai kockázatot csökkenteni (ezért hagyták, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció építse meg a metrót és rájuk égjen, hogy bénák, ill. korruptak);
  • közben viszont a lehető legtöbbet kihúzni a 70-30-as megállapodás segítségével abból a 450 milliárdól, amibe végül az egész került.

Az OLAF-jelentés a 4-es metróról, álljon bármi is benne, valószínűleg ezért marad titokban: hiszen, ha az Unió csalás elleni hivatalát nem ejtették a fejére, valószínűleg elegendő terhelő dolgot írtak meg benne a Fideszről is. Ha a kormány ezt nyilvánosságra hozná, a saját pozícióját gyengítené, ezért inkább a Polt Péter-féle ügyészségre bízták az ügyet, akik meg továbbították a Nemzeti Nyomozó Irodának.

Ne legyenek illúzióink, az NNI csak Demszkyékkel kapcsolatban talál csúnyaságokat – de azt is csak akkor, hogy ezt a Fidesz fel tudja használni a politikai kommunikációjában. Az SZDSZ és Demszky politikailag halott, tehát túl sok hasznot ebből az egészből nem remélhetnek.   

Az ellenzék és Demszkyék azért vannak most csapdahelyzetben, mert az OLAF-jelentés valószínűleg róluk is lerántja a leplet. Ezért, bár megtehetnék, hogy elkérik a jelentést és nyilvánosságra hozzák, mégsem fogják megtenni. Maximum olyanok, mint a PM-es Jávor Benedek, akinek nem volt köze a metróépítéshez.

Az OLAF-jelentés kétélű kard mindkét oldal kezében. Egyszerre szeretnék a másikat megvágni vele, de saját magukat túlságosan féltik ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr212163009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felső határ nincs 2017.01.29. 19:43:17

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Te állítottad hogy Gyurcsány adta közre, ami nem igaz. Nem tudod alátámasztani semmivel, s még csak nem is logikus.

ednet2023 2017.01.29. 19:44:16

@$pi$: Akkor mutass egy "szeplőt". :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 19:46:37

@felső határ nincs: "Te állítottad"

Nem állítottam. feltettem.

"ami nem igaz."

Akkor mi igaz?

"Nem tudod alátámasztani"

De, alátámasztottam.

Gyáva fideszes, arra nem mertél válaszolni, hogy szerinted ki adta közre az öszödi beszédet?

ednet2023 2017.01.29. 20:09:01

@$pi$: "találtak. el is mondták. bírósághoz is fordultak. meg is támadták a szerződéseket. nem világos miért értetlenkedsz."

Felvállalom: nem nagyon hallottam ilyenről 2010 környékéről. Vállalom a tájékozatlanságomat, rákerestem Google barátomnál. Nem találtam semmit.
1-2 napos hírdömpinget igen: "Elindult a nyomozás..." címmel.

Kisegítenél? Milyen ügyet találtak? Melyik fideszes bíróság nem hozott még ítéletet? Simon Gábor 200 milliójához képest jóval nagyobb összegről volt szó, Simonról mégis hallott mindenki, erről meg (170 Mrd Ft) nem. (Hunvald, Hagyó stb... volt infó bőven.)
Küldj néhány linket, légy szíves, hogy eloszlathassam a kételyeimet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 20:22:27

@ednet2023: "nem nagyon hallottam ilyenről 2010 környékéről."

"Tarlós István emlékeztetett, "első kellemetlen kötelességük" az volt, hogy a 4-es metró ügyében kellett feljelentést tenniük."

gondola.hu/cikkek/103958-Nem_erzik_magukat_felelosnek_.html

"Pataki Márton, a párt budapesti elnöke emlékeztetett, hogy a Főpolgármesteri Hivatal és az Állami Számvevőszék is már 2010-ben elkészítette saját jelentését az ügyben, majd mindkét intézmény feljelentést tett."

hu.wikipedia.org/wiki/M4-es_metr%C3%B3vonal

ednet2023 2017.01.29. 20:37:36

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Köszönöm. Ezekről az általánosságban megfogalmazott vádakról valóban hallottam, de tényként semmiképpen sem fogadtam el. Ezek akkor is hiányoztak: nevek, pontos vádak, konkrét adatok.
Az én kérdésem arra vonatkozott, hogy akkor ezek szerint 2010-ben lefolytatták azt a vizsgálatot, amit most az OLAF és 170 Mrd Ft.os korrupciót találtak? Nem tudjuk.
Nevek, eredmények azóta sincsenek. (6 éve)
Ilyen jellegű konkrét eredményt és számokat eddig egyedül az OLAF jelentése mutatott.
Fogalmazhatok-e úgy, hogy csak általánosítva, csak "kenegetve" volt eddig az ügy?
Kérdezhetem-e, hogy ha nincs az OLAF jelentés, akkor lett volna ebből még vádemelés?
Jól érzem azt, hogy a Fideszt is meglepte a feltárt korrupció mértéke? Ha igen, akkor mégiscsak elmulasztotta alaposan kivizsgálni a 4-es metró körüli mocskot...
2010 óta nem hallottam, hogy "várjávárjávárjá... minket itt egy nagy összegre meg fognak büntetni"

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 20:52:25

@ednet2023: "2010-ben lefolytatták azt a vizsgálatot"

1. Vagy lefolytatták, és az eredményt jegelték, hogy kellő időben előrántsák.

2. Vagy 6 évig vizsgálódtak ezerrel, napi 24 órában égett a kezük alatt a munka, de még nem értek a végére. :))

3. Vagy elkaszálták a vizsgálatot, mert 30%-ban maguk is benne vannak.

"Kérdezhetem-e, hogy ha nincs az OLAF jelentés, akkor lett volna ebből még vádemelés?"

i) igen, csak vártak a leghatásosabb pillanatra

ii) nem, mert maguk is benne vannak, és holló a hollónak nem vájaj ki a szemét. (Ha apránk;nt úgyis elpusztíthatja.)

Nem tudom a választ.

"Jól érzem azt, hogy a Fideszt is meglepte a feltárt korrupció mértéke?"

Nem jól érzed. Mindenki tudta, miért pont ők, a legnagyobb tolvajok ne tudtak volna róla.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 20:55:52

@ednet2023: Egyébként van még párszáz (csak a nagyobbakat számolom) csontváz a szekrényben. Pl. a duplaáras autópályák, Gripen... 99%-uk fideszes patkányság, azokat nem is sorolom.

SZrTÁJK 2017.01.29. 21:00:22

@felső határ nincs:

A Tiéd az első kedvemre való hozzászólás évek óta... Legalábbis, ha azt a lehetőséget tekintjük, hogy a parlamentbe se kerüljenek be, ne esse meg még egyszer ez a szégyen az országgal.

$pi$ 2017.01.29. 21:07:32

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Pl. a duplaáras autópályák, Gripen... 99%-uk fideszes patkányság"

Aha. A duplaáras autópályák ha jól emlékszem mszp volt, a gripen a fidesz idejében volt, a négyes metró megint mszp. Akkor most vagy 2x99-et még kellene sorolnod a fideszhez. :D

ednet2023 2017.01.29. 21:08:51

@$pi$: "
www.origo.hu/itthon/20101208-nanterre-metro-kezdodik-a-per-az-alstom-es-a-bkv.html
alfahir.hu:8081/hol_az_alag%C3%BAt_v%C3%A9ge_%E2%80%93_az_alstom-sztori-20110804
index.hu/belfold/budapest/2010/10/20/a_bkv_felmondta_az_alstom-szerzodest/ "

Bassus $pi$! Ezek közül melyik foglalkozik konkrét korrupcióval? Nevek, számok, pontos adatok?
Az első linken: "Az Alstom azonban nem tudta megszerezni a szükséges végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH), amely októberben jogerősen elutasította a cég utolsó fellebbezését is. A BKV emiatt október 20-án felmondta az Alstommal kötött szerződését, mivel az engedély hiányában a magyar vonalakon nem közlekedhetnek a kocsik."
Típusengedély hiánya miatt a BKV felmondta a szerződést. Ez lenne a korrupció felderítése?

$pi$ 2017.01.29. 21:11:21

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Nem jól érzed. Mindenki tudta, miért pont ők, a legnagyobb tolvajok ne tudtak volna róla. "

Ez megint az indexes rajongók legendáriuma: az mszp kormányzott, az mszp volt hatalmon, az mszp írt alá, az mszp mondta ki az utolsó szót, de a hibásak, a bűnösek, a felelősek közben valahogy a fideszesek voltak.

Ez amolyan vallási elmeháborodottság nálatok, mint a keresztényeknél, ahol isten csinálta a világot, ő a mindenható, de a szenvedés a sátántól jön, mert az a gonosz. Mint a gyerekek...

khell 2017.01.29. 21:15:47

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ja, a gyurcsány által robbantott öszödi beszédről:

"A záróbeszédet 2006. szeptember 17-én délután ismeretlen személy(ek) egyidejűleg a Magyar Rádiónak, az RTL Klubnak és Weyer Balázsnak, az Origo internetes portál főszerkesztőjének egy CD-n, mp3-as formátumban juttatták el."

Ez a feri aztán nagyon fifikás :)

"Nincs konszenzus akörül, hogy a beszéd hogyan szivárgott ki. Gyurcsány Ferenc többször tagadta, hogy az neki állt volna érdekében.
...
Amikor kiderült, hogy a kiszivárgásért felelőst az MSZP-n belül kell keresni, Gyurcsány Ferenc a párton belüli újabb feszültségek elkerülése érdekében leállíttatta a további vizsgálatot.
...
Gyurcsány 2012 szeptemberében a TV2-n sugárzott interjúban azt mondta: értesülései szerint három korábbi párttársa, akkori MSZP-s vezetők szivárogtathatták ki a beszédet. Neveket nem említett, csak annyit mondott, hogy egy nőről és két férfiról van szó, de mivel nincsenek cáfolhatatlan bizonyítékai, nem mondja meg, kikről van szó. Ha biztosan tudja, hogy ki felelős a beszéd nyilvánosságra jutásáért, megosztotta volna ezt az információt, eljárást indított volna az elkövetők ellen, kizáratta volna az MSZP-ből és elzavarta volna a kormány közeléből őket"

https://hu.wikipedia.org/wiki/Őszödi_beszéd

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:17:35

@$pi$: "A duplaáras autópályák ha jól emlékszem mszp volt"

Nem ezt mondtam?

"a gripen a fidesz idejében volt"

Nem, az mindkettőjük idejében volt, a fidesz nyert belőle először, asszem, aztán az emeszpé emelte a tétet... Istenem, légi utántöltés! Egy picit elbambul a pilta, már kirepült az országból.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:19:40

@$pi$: "az mszp mondta ki az utolsó szót, de a hibásak, a bűnösek, a felelősek közben valahogy a fideszesek voltak."

Hol mondtam ilyet? Nem mondtam még csak hasonlót se.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:22:59

@khell: "Gyurcsány Ferenc többször tagadta, hogy az neki állt volna érdekében.
...
Amikor kiderült, hogy a kiszivárgásért felelőst az MSZP-n belül kell keresni, Gyurcsány Ferenc a párton belüli újabb feszültségek elkerülése érdekében leállíttatta a további vizsgálatot."

Kézzel-lábbal tagadta, khell ennél erősebb bizonyíték? Meg a vizsgálatot is leállíttatta, nehogy kiderüljön valami.

Nem hiszek a hülye összeesküvés elméletekben, de ez nagyon összeáll.

Az Ellenálló 2017.01.29. 21:29:51

Titkosítsuk 30 évre és bízzunk abban, hogy a probléma majd megoldódik vagy Brüsszel elfelejti!
Máskülönben még kiderülne, hogy a pénz nagyobbik felét 2010 után lopták el :)

$pi$ 2017.01.29. 21:30:18

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: " Hol mondtam ilyet? Nem mondtam még csak hasonlót se. "

Nyilván félreértettem. Előfordul.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:31:29

@khell: Egyébként meg kell különböztetni, hogy

1. valaki átadta az öszödi beszédet a fidesznek, valamikor tavasszal-nyáron

2. valaki átadta a sajtónak ősszel.

ad 1. Hülye volt, aki azt hitte, többszáz emberből nem lesz egy "áruló". Ha nem szivárogtatja ki valaki, akkor valaki más kiszivárogtatta volna.

ad 2. Mivel kiderült, hogy a fidesz október 23-án ezzel robbant, hatástalanítani kellett. Vissza nem lophatták. Ha nem a gyurcsány adta át a sajtónak, akkor egy embere, mindegy, ki.

6.Lenin 2017.01.29. 21:36:07

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Egyet elfelejtesz, az önkormányzati választások előtt az MSZP igen csehül állt. Hátha 1 őszinte ember fordítani tud (igazságbeszéd). A Fidesznek nem volt érdeke, hiszen nyerésre állt.

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 21:40:12

@ednet2023:
Az Alstommal kötött, műszaki szempontból sokat támadott szerződést Demszky idejében úgy módosították, hogy ne lehessen felmondani még akkor sem, ha az Alstom nem teljesíti a magyar szabvány szerinti, előre kikötött feltételeket. A módosításra való hivatkozással a francia bíróság el is utasította Tarlósék keresetét

Persze mondhatod, hogy a módosításnak semmi köze nem volt az Alstom által kifizetett 600 milliós "szakértői díjhoz", amit leánykori nevén kenőpénznek mondanak, de inkább ne nézzük már egymást hülyének

Persze ennek nyilván semmi köze

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:41:45

@6.Lenin: Ezt értem.

Nem hiszek benne, hogy azért tették nyilvánossá, hogy a gyurcsány profitáljon belőle. Ezt a leghülyébb emeszpés se gondolhatta. (Na, most halálomig rajtam ragad, hogy dicsértem az emeszpét. :))

Viszont volt egy szóbeszéd a városban, hogy nagy bemutatóra kézül a fidesz október 23-án.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 21:45:10

@Nemfajtalan srác: "ne lehessen felmondani még akkor sem, ha az Alstom nem teljesíti a magyar szabvány szerinti, előre kikötött feltételeket"

Érdekesnek találom, hogy hasonló a paks2-i szerződés: eszerint a hitelt akkor is el kell kezdeni visszafizetni az oroszoknak, ha még nem készült el a beruházás.

khell 2017.01.29. 21:49:46

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: ha neked a teljes tagadásból és közvetetten 3 ember megnevezése után egyértelmű, hogy akkor is gyurcsány volt, arra túl sokat nem tudok mondani :)

De olvasd már végig a wiki cikket. Az összes szakértő és belsős azt mondja, hogy más volt, nem a feri. Ő már csak utólag próbálta tompitani a szarzuhatagot.

De nekem igazából mindegy...

ogli dzsí 2017.01.29. 21:50:43

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: 'Érdekesnek találom, hogy hasonló a paks2-i szerződés: eszerint a hitelt akkor is el kell kezdeni visszafizetni az oroszoknak, ha még nem készült el a beruházás.'

- én meg azt tartom érdekesnek, hogy bár a paksi szerződés nem nyilvános, te tudod mi van benne

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 21:53:22

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
A paksi beruházásra vonatkozó szerződés csak akkor lép életbe, ha megvan az összes engedély és hozzájárulás. Innentől kezdve egy előre jóváhagyott munkafolyamat finanszírozása zajlik

Az Alstom kocsikra viszont NEM VOLT meg a hatósági engedély, sőt tudni lehetett hogy nem is fogja megkapni a fékrendszer miatt. Pont amikor ez nyilvánvalóvá vált, akkor módosították Demszkyék a szerződésnek a hitelgaranciára vonatkozó részét, emiatt gyakorlatilag lehetetlen volt felmondani, és nem is sikerült végül

6.Lenin 2017.01.29. 21:55:55

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Gyurcsány gondolhatta, hiszen elsőként reagált is rá, ha jól emléxem. Fidesznek milyen érdeke lett volna a megnyert önkormányzati választások után ? Új választásokra nem lett volna esély, sőt azt megnyerni sem, főleg nagy fölénnyel. De...
Valamiért valaki kiszivárogtatta. az időzítés a választás előtt csak az MSZP-nek lett volna logikus, bár mindkét oldalon lehetett rossz tanácsadó. rossznak is bizonyult.

1 nyeresége van (utólag), megindult a ballib tábor szétesése. Az SZDSZ kimúlt, a nagyobbik azóta is döglődik. akkor ezt így nem lehetett látni. Nagyobb esély lehetett volna 1 új választásra, de azt a "megújulni szándékozó" MSZP megnyerte volna . Nem látok benne semmi komoly fideszes érdeket.
Igaz nekem semmi közöm nem is volt egyik oldalról sem hozzá.

$pi$ 2017.01.29. 21:56:22

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Érdekesnek találom, hogy hasonló a paks2-i szerződés: eszerint a hitelt akkor is el kell kezdeni visszafizetni az oroszoknak, ha még nem készült el a beruházás. "

A hitel az olyan, vissza kell fizetni. :D

Csak nem kell odaadni a következő részletet a beruházónak. Az megvan, hogy a hitelt az orosz állam adja, a magyar állam meg odadja a pénzt a beruházónak ahogy épül az erőmű? Az megvan, hogy azt a pénzt kell fizetnünk, amit előtte odaadtak? Innen a *vissza*fizetni...

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 22:00:14

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
"volt egy szóbeszéd a városban, hogy nagy bemutatóra kézül a fidesz október 23-án."

Ha ez igaz, akkor nem kitüntetnetek kellett volna Gergényit, hanem lefokozni és meneszteni. Mert ha mindenki tudott róla, csak az illetékes rendőrkapitány nem hogy valami készül, akkor teljesen alkalmatalan a posztjára

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:06:32

@6.Lenin: "Gyurcsány gondolhatta, hiszen elsőként reagált is rá"

Ha felkészült volt, akkor előre tudott a kiszivárogtatásról.

"Fidesznek milyen érdeke lett volna"

At mondod, a fidesznek nem jó hogy az öszödi beszéd kitudódott? Azóta is abból élnek. Tönkretették az országot, mégis sok hívük van, akik a gyurcsánytól mégjobban rettegnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:12:09

@$pi$: "A hitel az olyan, vissza kell fizetni."

Lövésed nincs a hitelről, mi?

Hitelt 2 esetben vesz fel az ember:

1. Ha olyan élethelyzetben van, hogy a hitel n;lkül elpusztul.

2. Ha a hitelnből kapott pénzből több bevétele van, mint amit vissza kell fizetni.

Na most ugye megegyezhetünk, hogy magyarország egyik napról a másikra való túléléséhez nem elengedhetetlenl szüksége Paks2.

Marad a második eset, hogy a Paks2-n termelt áramból minimum visszafizetjük a hitelt, de jó esetben marad is.* Nyilván nem lesz bevétel egy el nem készült erőműből.

* Baromság, Paks2 vastagon, sokszorosan veszteséges lesz, mint ezt a legelvakultabb fideszhívőkön kívül mindenki tudja, és már sokszor ésn is levezettem.

6.Lenin 2017.01.29. 22:15:14

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Már írtam, hogy egyedül Gyurcsánynak lehetett érdeke a kiszivárogtatás, egy vesztésre álló választás előtt. Ezért is nevezték igazságbeszédnek. rosszul kalkuláltak.

A Fidesznek akkor semmi közvetlen előnye nem származott belőle. Később persze, hogy kihasználták/kihasználják. Tálcán lett felkínálva.
Gyurcsánytól csak az ellenzéknek van miért rettegnie, hiszen szétcsesz minden lehetőséget a Fidesszel szembe. Nekik kéne már régen elhajtani a pacákot. A Fidesznek lottó 5-ös. Csak rá kell játszani, hogy....aztán 1 jót nevetni kávézás közben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:18:37

@Nemfajtalan srác: "nem kitüntetnetek"

Nem a fidesz tüntette ki, az a Demszky volt, és ő eszdéeszes. Nyilván emeszpés jóváhagyással.

"kellett volna Gergényit, hanem lefokozni és meneszteni."

Igen. Azok után, hogy az azonosítókat leszedette a készenlétis rendőrökről, hogy következmények nélkül terrorizálhassák a tüntetőket, letöltendőt kellett volna kapnia, nem kitüntetést. A cinikus fideszes bíróság se ítélte el. Biztos van egypár bizonyíték a kezében a disznóságaikról.

"Mert ha mindenki tudott róla, csak az illetékes rendőrkapitány nem"

Tuti biztos tudott róla.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:21:44

@6.Lenin: "Gyurcsánynak lehetett érdeke a kiszivárogtatás"

Ez nyilvánvaló butaság. Még te se gondolhatod komolyan.

"nevezték igazságbeszédnek"

Az szánalmas utólagos szerecsenmosdatás, sose működött.

"Gyurcsánytól csak az ellenzéknek van miért rettegnie, hiszen szétcsesz minden lehetőséget a Fidesszel szembe. Nekik kéne már régen elhajtani a pacákot. A Fidesznek lottó 5-ös. Csak rá kell játszani, hogy....aztán 1 jót nevetni kávézás közben."

Pontosan.

$pi$ 2017.01.29. 22:24:39

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Baromság, Paks2 vastagon, sokszorosan veszteséges lesz"

Jajj, ti mindig mindent jobban tudtok. Van kábé nyóc mszp szerelmes hozzászóló az indexen, a nyolc általánosuk csak elvétve van meg, de atomerőmű finanszírozástól a nemzetközi jogon keresztül a politikaelméletig mindenben olyan okosak, hogy az már hihetetlen. És valami jóstehetség is mind, mert állandóan megmondják, hogy mi lesz ezzel meg mi lesz azzal, meg mi lesz amazzal.

6.Lenin 2017.01.29. 22:26:19

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Nem én nevezem igazságbeszédnek, hanem ők. Én miért mosdatnám?
De, ha a választásra szánták, akkor logikus húzásnak tűnhet, csak nem jött be.
Mind1.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:28:09

@$pi$: A lehető legjobbhoz fordultál. A delphoi-i jósnő ük-ük-ük-ük-ük-ük-unokája vagyok, minden képességét örököltem.

Az orbán geci volt, szétlopta és tönkretette az országot. Íme a jóslatom: az orbán ezután is geci lesz, ezután is szétlopja és tönkreteszi az országot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:30:09

@6.Lenin: "Nem én nevezem igazságbeszédnek, hanem ők. Én miért mosdatnám?"

Beszedtél valamit értő olvasás ellen?

A gyurcsányék nevezték igazságbeszédnek, és ez az ő szánalmas szerecsenmosdatásuk. Figyejjél már oda, lécci!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:32:53

@$pi$: Még a saját számvevőszékük is azt mondta, hogy nagy a korrupciós kockázat! :))

Ja, az az olimpia volt, nem Paks2. Na mindegy, ugyanaz.

$pi$ 2017.01.29. 22:46:04

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ezek a jóslatok... pár hete még az USA volt a leghangosabb, hogy "fékek meg ellensúlyok rendszere". Annyira büszkék voltak a saját kis rendszerükre és olyan szépen megjósolták, hogy nálunk milyen diktatúra lesz... csakis egy okból, merthogy nálunk nem működik a fékek m eg ellensúlyok rendszere.

Aztán megválasztották a Trumpot, most meg tátognak mint hal a piacon, hogy mi is van a fékekkel meg az ellensúlyokkal. :D

Hát ennyit a jóslásokról.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:57:25

@$pi$: Nem tisztem az elmaradott fasz amerikaiakat megvédeni, de ott valamennyire működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Nyilánvalóan azért beszélsz ökörségeket, mert kimaradt neked ez a hír:

index.hu/kulfold/2017/01/29/felfuggesztette_a_birosag_trump_rendeletet/

:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 22:59:30

Nah, nem kell ide Pamut vagy Tibi, egyedül felmostam a fidesztrollokkal a padlót.

ednet2023 2017.01.29. 23:05:47

@Nemfajtalan srác: "Persze mondhatod, hogy a módosításnak semmi köze nem volt az Alstom által kifizetett 600 milliós "szakértői díjhoz", amit leánykori nevén kenőpénznek mondanak, de inkább ne nézzük már egymást hülyének"

Nem nézzük. A vita nem arról szól, hogy az "mszp idején loptak-e?". Biztosra vehetjük, hogy loptak. Sokat. Most arról beszélünk, hogy a jelenlegi kormány hibás-e a kialakult helyzetért (170 Mrd-os korrupció)
Szerintem felelős. mert olyan nem lehetne, hogy 6 év alatt nem göngyölítik fel a korrupciót. Ennek két oka lehet:
1. vagy kétbalkezesek és mindenki megvezeti őket
2. vagy őket is érinti a korrupció

Ezzel szembe Te azt próbálod bizonyítani, hogy nem-nem, biztos, hogy a fidesz SEMMIBEN nem hibázott, mindenben tiszta.
Ha el tudnád fogadni, hogy a fidesznek IS vannak sötét dolgai, akkor máris megértettük egymást.

Peter Götz 2017.01.29. 23:09:19

Vajon Miért nem gondolkodik senki, a mostani kurmány már 6 éve hatalmon van,állítólag azért küzdött folyamatosan,hogy azt a csúnya lopós mszp-t leváltsa , ráadásul az építkezés 4 utolsó éve már a kezükben volt de fura mód szó nélkül kifizették a projekt számláit,és csak most egy Külföldi szervezet jelentése alapján jönnek rá,hogy itt loptak ,és,hogy KIK !!
tényleg életszerű,kérdem én kik és mit vezetnek itt,ha 6 év alatt ők semmit nem találtak,KIK,és hogyan vezetik ezt az országot !!??

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:22:21

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Nehéz vitatkozni, ha még azt sem vagy képes felfogni, ki az alany akiről az állítás szól. Vagy most azt gondolod hogy te vagy a Fidesz? Mert akkor tényleg nagy bajban lehetnek

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:40:35

@ednet2023:
Persze, mert aki elsinkófál 170 milliárdot az semmivel se bűnösebb, mint aki nem töri kerékbe ezért? Ne röhögtessél már, ez a maszatolás csúcsa. Vagy egyszerűen csak fogalmad sincs róla, miként működik/nem működik a "független demokratikus" igazságszolgáltatás

De mondok egy más példát, hátha könnyebb megérteni. Volt egy vörösiszap-katasztrófa, és 5 év után azt hozta ki a bíróság, hogy senki sem bűnös, ezt annak idején a kormányoldalról bírálták is erősen. Ebből most az következne szerinted, hogy a Fidesz a bűnös mert az esetnek nincs felelőse?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.29. 23:40:41

@szepipiktor: Nincsen vevő a független közírókra, nem tudnak megélni, mert csak a szekértáborokból sárt dobáló csürhét engedik újságot írni, a tényfeltáró újságírókat legkésőbb 1-2 cikk után ellehetetlenítik...

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:43:22

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Össze-vissza süketlesz, ez a gond. Olyan vitatkozni veled, mint egy kisegítő iskolában megbukott debillel

Willkommenskultur 2017.01.29. 23:45:46

@Nemfajtalan srác: Nem buta ő, csak egy ritka aljas liberális féreg.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 23:46:49

@Nemfajtalan srác: Szóval érveid nincsenek, csak személyeskedsz és trollkodsz. Egészségedre!

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:47:15

@ednet2023:
"Te azt próbálod bizonyítani, hogy nem-nem, biztos, hogy a fidesz SEMMIBEN nem hibázott, mindenben tiszta."

Hol írtam ilyet?

De ha már annyira erre hegyezted ki, akkor visszakérdezek: hol van olyan bírósági végzés, ami azt támasztja alá, hogy a Fidesz korrupt?

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:50:34

@Willkommenskultur:
Az a lexebb, amikor egy minden blogban körömszakadásig trollkodó szoclibbant mondja a másikat trollnak

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 23:51:25

@Willkommenskultur: Végre egy féligazság tőled! Egyébként célozd úgy, hogy "egy aljas jobboldali féreg", akkor nem megy ennyire mellé. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.29. 23:55:26

@Nemfajtalan srác: "@Willkommenskultur:
Az a lexebb"

Az a lexebb, mikor nem a gazdájuk faszát szopják, hanem egymásét! Egészen megható! :))

Nemfajtalan srác 2017.01.29. 23:58:57

@Peter Götz:
Az megvan, hogy "Az Alstom metrókocsik 2006-2007 közötti beszerzésével kapcsolatban 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás " "több gyanúsított is van, köztük hivatalos személyek is,"

Peter Götz 2017.01.30. 00:23:14

@Nemfajtalan srác: ez minden,nyomozgatunk,nyomozgatunk,és meddig??

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.01.30. 07:12:16

Éppenhogy a Fidesz feljelentése nyomán derült ki, hogy az Elkúrók szétloptak minden mozdíthatót ebből a projektből is, és bagóért (százmillákért) kiárusították a multiknak az EU-s támogatásokat, és az adófieztők pénzét.

Mint ahogyan minden mást szétloptak a Gyurcsány kormány prominensei.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.01.30. 07:14:18

@Larry Silverstein:

"az OLAF által kifogásolt 70 ügyből 1 érinti a 2010 utáni időszakot, azt az 1et ki is fejtette...
"

Ez pontosan így van.

A szocik és a Gyuyrcsanyisták valamint az MSZP házi bloggere is erre az 1 esetre hivatkozva próbálja szétteríteni a szocik sarát.

Nem fog menni.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.01.30. 07:16:26

@Peter Götz:

A probléma az, hogy a törvényeket is úgy változtatták, hogy csak a legbénább törvényesség látszatára se adó szoci tolvajok bukjanak meg.

Pl az MSZP pofátlan végkielégítéseit, Brüsszeli ítélet nyomán juttatták vissza a szoci tolvajoknak.

$pi$ 2017.01.30. 07:44:00

@Peter Götz: "építkezés 4 utolsó éve már a kezükben volt de fura mód szó nélkül kifizették a projekt számláit,"

Miért hazudsz öreg? Feljelentést tettek, felmondták a szerződést, lehívták a kauciót, párizsi bíróság elé vitték a pert. Ez neked "szó nélkül kifizették"? Hogy a fenébe lehet ekkorát hazudni?

$pi$ 2017.01.30. 07:47:44

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Nyilánvalóan azért beszélsz ökörségeket, mert kimaradt neked ez a hír:

index.hu/kulfold/2017/01/29/felfuggesztette_a_birosag_trump_rendeletet/

:)) "

Te meg nyilván azért, mert csak a címet olvastad. Az index szeret így fogalmazni: a kamu hírt elolvassák a rajongók, a cikket nem. Tehát: a Trump által kitiltott hat vagy hát országból a bíróság szerint beutazhatnak azok, akik a repülőn ültek a rendelet kihirdetésekor. Kábé kétszázan.

Na, ekkora fék nálunk is volt. Szóltak, hogy itt egy kicsit át kéne írni, átírtuk. És?

6.Lenin 2017.01.30. 09:54:20

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

"Nem én nevezem igazságbeszédnek, hanem ők. Én miért mosdatnám?"

Beszedtél valamit értő olvasás ellen?

A gyurcsányék nevezték igazságbeszédnek, és ez az ő szánalmas szerecsenmosdatásuk. Figyejjél már oda, lécci!

6.Lenin 2017.01.30. 09:58:24

@6.Lenin:

Véletlenül elment hamarább.

cicus, én mit írtam? Ugyanazt, mint te, hogy Gyurcsányék nevezték igazságbeszédnek, mert a választásra szánták (állítólag Gál J Zoltán tanácsolta neki-Gyurcsánynak)

Azt sem érted,amit leírsz, aztán másokat akarsz oktatni? Köcsög.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 10:06:46

@6.Lenin: "Gyurcsányék nevezték igazságbeszédnek"

Oké. Örülök, hogy rendben vagy.

6.Lenin 2017.01.30. 10:16:14

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Kezdettől fogva ezt írtam, te nem tudsz szöveget értelmezni, már nem először, csak ezekre elfelejtesz reagálni, lazán túllépsz, miközben mossák veled a padlót.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 10:26:30

@6.Lenin: Nem az írásoddal volt probléma, hanem az olvasásoddal. Rázódj bele, és ha teljesen rendbejöttél, olvasd vissza magadat, meg fogsz lepődni.

Na, fátylat rá!

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 10:31:34

@Peter Götz:
A magyar igazságszolgáltatás olyan, amilyen

Csigalassú, körülményes, és a végén valami bírónőnek öltözött háziasszony felmentő ítéletet hirdet mindenkinek, akinek nem volt a kezében füstölgő pisztoly. Márpedig korrupciós ügyeket le lehet papírozni, ki lehet magyarázni. Van akinek elég, ha a törvény nem tudására hivatkozik, és már fel is mentik, lásd Sukorú ügy

A nagy szoci korrupciós ügyekben szinte mindenkit felmentettek, és gyanítom itt is hasonló lesz az eredmény, OLAF jelentés ide vagy oda. Aztán majd elmennek Strasbourgba panaszkodni, és ott jókora kártérítést ítélnek meg azért, mert nem a kedvenc párizsijukat szolgálták fel ezüsttálcán a börtöncellába

ednet2023 2017.01.30. 11:27:51

@Nemfajtalan srác: "De mondok egy más példát, hátha könnyebb megérteni. Volt egy vörösiszap-katasztrófa, és 5 év után azt hozta ki a bíróság, hogy senki sem bűnös, ezt annak idején a kormányoldalról bírálták is erősen. Ebből most az következne szerinted, hogy a Fidesz a bűnös mert az esetnek nincs felelőse? "
Hát barátom, nem biztos, hogy érted! A klasszikus - közhelyes - példa: Vannak helyek, ahol egy tragikus vonatbalesetnél lemond a közlekedési miniszter. Mert felelősnek érzi magát.
Visszatérve az eredeti témához: akinek a vezetése alatt egy 170 Mrd korrupciós ügy nem kerül napvilágra, az felelős.

Peter Götz 2017.01.30. 11:28:44

@Nemfajtalan srác: JA,persze,az az mszp akinek alig van szavazó tábora,az mindent elintéz,és a közel kétharmados fidesz pedig csak szenved,hogy nem tud itt senkit elítélni,még 6 év is kevés volt,pedig volt itt nagy csinadratta,most aztán minden politikust elintéznek aki korrupt volt! Írjatok már egy listát,kiket sikerült eddig !!
HAZUDTOK Viktorral együtt a nap 24 órájában!!!!!

ednet2023 2017.01.30. 11:29:05

@Nemfajtalan srác: "De ha már annyira erre hegyezted ki, akkor visszakérdezek: hol van olyan bírósági végzés, ami azt támasztja alá, hogy a Fidesz korrupt? "
Neked bírósági végzés kell?
ööö... más kormányokról van ilyen bírósági végzés? Azokról miért hiszed, hogy korruptak?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 11:37:21

@ednet2023: A fidesz nem lehet korrupt. Hisz kapott a fidesz a korrupció elleni harcra külön pénzt az EU-tól... ja, azt is ellopták. :))

Egyébként az EU se normális.

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 11:49:17

@ednet2023:
Kevered a büntetőjogi felelősséget a vezetői felelősséggel, és a politikai felelősséggel. Neked végül is mindegy, csak azt hozhasd ki amit eleve akartál

A négyes metró korrupciós ügyei miatt kinek kéne lemondania? A már rég leváltott szoci minisztereknek, Demszkynek, Mesterházinak (aki a fő pénzosztója volt), a BKV egykori - egyéb korrupciók miatt büntetőjogi eljárásba vont - vezetőinek, vagy mégis kinek? És ettől mi változik? A korrupció ettől még korrupció marad, ezt kell most felderíteni, ehhez adhat segítséget az OLAF jelentés

ednet2023 2017.01.30. 11:53:18

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Nehéz megértetni, hogy aki a jelenlegi helyzetet bírálni meri, az nem azt teszi, mert elvakult baloldali.
Számomra értelmezhetetlen a "baloldaliak" és "jobboldaliak" általános minősítése. Attól nem válik jó vagy rossz emberré senki, hogy jobb- vagy baloldali beállítottságú. Mindkét oldalon ismerek mindenfélét. Sok olyat is, aki csak azért gyűlöli fanatikusan a számára ismeretlen embereket, mert a másik oldalhoz tartozik.
A jelenlegi politikusokról meg egy 20 évvel ezelőtti szöveg jut eszembe: "...de ha húsz év múlva tükörbe nézek, nem őket akarom látni ott."
(Állítólag OV kedvelte az Európa Kiadót.)

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 11:57:35

@ednet2023:
Horn nem volt nagyon korrupt (egy kis családi házikót hozott neki a pozíciója csupán). legfeljebb eltűrte, Megyó nyakig benne volt, a négyes metró disznóságain személy szerint úgy 60 milliót kaszált az Alstomtól

Gyurcsányi egy külön fejezet a korrupció tankönyvében, de ügyesen csinálta, mindig más vitte el a balhét. Már Cuslág vallomása alapján le lehetett volna csukni, pedig azokat a disznóságait még kezdő politikusként csinálta. A bíróágokról már megírtama véleményem, ezért vannak szabadlábon. Hadd ne soroljám már tovább

ednet2023 2017.01.30. 11:57:36

@Nemfajtalan srác: "A négyes metró korrupciós ügyei miatt kinek kéne lemondania? A már rég leváltott szoci minisztereknek, Demszkynek, Mesterházinak (aki a fő pénzosztója volt), a BKV egykori - egyéb korrupciók miatt büntetőjogi eljárásba vont - vezetőinek, vagy mégis kinek? És ettől mi változik? A korrupció ettől még korrupció marad, ezt kell most felderíteni, ehhez adhat segítséget az OLAF jelentés "
Annak kell lemondania aki az általad felsorolt és ismert elkövetőket még nem rabosították. Mit nem értesz? Akkor még egyszer leírom:
1. Vagy nem képesek rá, akkor ügyetlenek és alkalmatlanok egy ország irányítására
2. Vagy érintettek.
Ha már Te is - mint egyszerű állampolgár - ismered a tetteseket, akkor mi lehet az oka a számonkérésük elmaradására? Gyengekezű lenne OV? (Ez elég nagy hiba egy miniszterelnök esetében.)

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 11:58:52

@ednet2023:
Kérdezd meg a felmentő ítéletet hozó bírókat!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 12:10:21

@Nemfajtalan srác: "Kérdezd meg a felmentő ítéletet hozó bírókat! "

Vagy inkább a fideszkatona Szájer feleségét, hogy miért olyan bíróknak adta az ügyeket, akiről tudta (vagy akiket utasítani tudott), hogy felmenő ítéleteket ad(ja)nak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 12:12:59

@ednet2023: "mi lehet az oka a számonkérésük elmaradására? Gyengekezű lenne OV?"

Ha keményen odacsapna, verésforgó után hasonló eljárásra számíthatna, és ő nagységrendekkel többet lopott.

ednet2023 2017.01.30. 12:15:52

@Nemfajtalan srác: "Kevered a büntetőjogi felelősséget a vezetői felelősséggel, és a politikai felelősséggel. Neked végül is mindegy, csak azt hozhasd ki amit eleve akartál"
Egy semleges példával megpróbálom elmagyarázni, hogy értsd a lényeget. (Politikaivel nem fog menni a szemellenző miatt.)
Egy vállalat vezetője egy rosszul dolgozó kollégától meg akart szabadulni, ezért kirúgta, de a bíróság visszahelyezte a munkakörébe. Ekkor:
1. A vezető elbénázta a jogi folyamatot (hozzáértés hibája)
2. A vezetőnek nem volt igaza, a bíróság igazságot szolgáltatott
3. A vezetőnek igaza volt, a bíróság rossz döntést hozott

A példát a jelenlegi korrupciós ügyre vetítve: Magyarországon ilyen csak akkor fordulhat elő, ha a Magyar Kormány vagy a Magyar Bíróság rosszul teszi a dolgát.
A Te szóhasználatodnál maradva a korrupció felderítésében:
Kormány=vezetői és politikai felelősség,
Bíróság=büntetőjogi felelősség
Tiszta?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 12:20:29

@ednet2023: "Attól nem válik jó vagy rossz emberré senki, hogy jobb- vagy baloldali beállítottságú."

1. Az itt kommentelő nemfideszesekről csak ritkán tudom, hogy emeszpések, dékások jobbikososk, stb. Jobboldaliként általában egyetértek velük, nagyon ritkán vitatkozunk. Egyszer az egyik megsértődött, hogy megírtam gyurcsányról a véleményem.

2. Az itt kommentelő fideszesek kivétel nélkül elvakultak, hazudnak gyűlölködnek körömszakadtáig. Az az elméletem, hogy a normális fideszesek - a nagy számok törvénye szerint ilyennek is lenni kell - a 888-ra mennek, nem szopatják magukat egy független orgánumon. Ezeknek kötelező idejönniük, mert a trollkodásra csak itt fizet Kubatov.

ednet2023 2017.01.30. 12:27:41

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Mondjuk azon csodálkozom, hogy miért jönnek ide vitatkozni. Aztán rájöttem: én is kényszert érzek néha, hogy a Birkával értelmetlenül vitatkozzak egy sort. Valahogy az evolúció során bennünk maradt ez az állati ösztön: politikai nézetek ütköztetése. :)

ednet2023 2017.01.30. 12:53:30

@6.Lenin: :) Köszi. Én azt hittem, hogy viccelek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 12:54:52

@ednet2023: "én is kényszert érzek néha, hogy a Birkával értelmetlenül vitatkozzak"

Ugye milyen ügyes? Nagy baromságokat alaptörvényként kinyilvánít, hogy kinyílik a bicska a zsebedben. :))

Hányszor esküdtem meg, hogy nem ugrok be többet a provokációinak!

6.Lenin 2017.01.30. 13:41:59

@ednet2023:

Pont a cicussal? Rossz vicc. Vagy viccnek is rossz,

ednet2023 2017.01.30. 14:15:25

@6.Lenin: Először nem értettem a cicust. Aztán leesett.

"Pont a cicussal?"
Ja, véletlenül erre járt. Remélem nem okozok ezzel neked fájdalmat. ;)

"Rossz vicc."
A küldött cikked az arról szólt, hogy amit írtam az nem is vicc. Így a jó és a rossz jelzőknek nincs is értelme.

"Vagy viccnek is rossz, "
Ebben igazad van. Ha vicc lenne, tényleg rossz lett volna (baj lehet a humorérzékemmel). De szerencsére küldtél egy cikket, hogy nem vicc amit írtam. :)

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 15:31:52

@ednet2023:
????

A bírónak mióta van "büntetőjogi felelőssége"?

Lehet hogy csak mást akartál írni, mert így ez azt jelenti, hogyha egy bíró nem megfelelő ítéletet hoz, akkor ő maga megy a börtönbe. Ilyen nincs és nem is lesz, az EU-ban legalábbis teljesen kizárt.

A kormány részéről csak 2 lehetőség van:

1. Kritizálja a bíróság működését (lassúság, nyilvánvaló bűnösök felmentése). Ezesetben a diktatúra újabb biztos jele hogy beleavatkozik a független magyar igazságszolgáltatás dolgába, nemzetközi bírói szervezetek, plusz mindenki aki él és mozog libsi oldalon tiltakozik

2. Nyel egy nagyot és nem fordul a nyilvánossághoz a fenti esetekben. Akkor jön az a szöveg amit most te adsz elő, hogy miért nem tesz valamit a kormány. Mégis, mit tehet? Kerékbe töri a bíróságot?

Ha van sapka az a baj, ha nincs akkor meg az

Az államigazgatás egy sokszereplős játszma, és egy kormány nem tehet meg mindent, amit a vadnyugati seriff. Ha mégis megpróbál valakit rács mögé tuszkolni, jön a beintés Brüsszelből vagy Strasbourgból (Biszku Béla és még sok más sztori)

De azért ne aggódj, lesznek még események a négyes metró korrupciós ügyében, és nevek is

Nemfajtalan srác 2017.01.30. 15:41:20

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
"miért olyan bíróknak adta az ügyeket, akiről tudta (vagy akiket utasítani tudott), hogy felmenő ítéleteket ad(ja)nak."

Az tetszik, hogy egy szempillantásnyi kétely sincs benned, hogy amit
az agyadban összeraksz, az máshogy is lehet a valóságban. Így van mert ennek így kell lennie, és kész. Alátámasztani nem tudod, de nem is kell mert aki nem fogadja el az fideszbirka, és ezzel kész az érvanyag is

Ha pedig valaki felhívja a figyelmedet arra, hogy ez logikai ellentétben áll a saját korábbi állításaiddal, akkor összehordasz hetet-havat csak hogy ne kelljen a konklúziót levonni

6.Lenin 2017.01.30. 15:53:12

@Nemfajtalan srác:

A korrupciós ügyeket talán a legnehezebb bizonyítani, még akkor is, ha megvan hozzá a szándék is (minden fél részéről). A szándékosságot meg aztán végképpen nehéz. Inkább vállalják, hogy esetleg rossz döntést hozott, Hülye volt hozzá.
A bíró amúgy is szabadon dönt, hogy mit fogad el bizonyítékként (szakértőként), vagy mit zár ki. Ők is emberekből vannak. Lehetnek akár korruptak is, vagy elfogultak politikailag. Van példa mindenre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.30. 16:34:47

@Nemfajtalan srác: "egy szempillantásnyi kétely sincs benned"

Nincs. Az alternatíva az lenne, hogy pl. Hagyó ártatlan, mint a maszületett bárány, holott köztudomásúak a stikliei. Ez olyan lenne, mintha azt mondanám, hogy mészaros nem az orbán strómanja. Vagy mintha azt mondanám, hogy arogán nem lopott el százmilliárdot a bevándorlási kötvényekkel.

ednet2023 2017.01.30. 16:37:16

@Nemfajtalan srác: Szerinted nem követ el bűncselekményt az a bíró, amelyik korrupciós ügyben "megvédi" az elkövetőt?
Ha a kormány észreveszi a korrupciót (mint Te is, és tudsz neveket is), bíróságra is viszi, és elügyetlenkedi a jogi lépéseket (pedig erre egész apparátusa van!), akkor azért a kormányt nem fogják bűncselekménnyel vádolni vagy börtönbe csukni. Ezért van csak politikai felelőssége.
Ha a bíró felismeri a korrupciót és tudja az elkövetők neveit (mint Te is tudod, ugye), és igazságtalan felmentő ítéletet hoz, akkor az bűnpártolás. Volt már rá eset, hogy bírókat vádoltak meg maffiaperek eltussolásával. (Nem nálunk.)
Persze ha gyenge lábakon áll a vád (na de miért állna gyenge lábakon, hiszen a mi kormányunk erős és felkészült, sőt még a "nemfajtalan srácok" is tudják az igazat), akkor csak a bíró lehet simlis. Az meg bűncselekmény. Tudom, bonyolultnak tűnik, de hidd el, nem az.
A korrupció FELDERÍTÉSÉBEN igenis felelőssége van a kormánynak. Derítse ki, jogilag stabilan fogalmazza meg a vádakat, vigye bíróságra, stb... Ha nem tudja, akkor vállalja érte a politikai felelősséget, pl. mondjon le az igazságügy miniszter.
A korrupcióban résztvevők ELÍTÉLÉSÉBEN a bíróságnak van felelőssége. Ha egy jól felépített, stabil vádat a bíróságon eltussolnak, akkor vizsgálatot kell ellenük indítani.
Ha a kormány csak néz és nagyokat nyel a bírósági döntést hallva, akkor vagy bénán állította össze a vádakat, vagy tennie kellene valamit a korrupt bírósággal is. (Lásd. Pl. Polt és Handó felelősségre vonása.)

Nemfajtalan srác 2017.01.31. 11:19:24

@6.Lenin:
Ha nincs "smoking gun", akkor a magyar bíró felmentő ítéletet hoz. Ezt ráadásul sokévnyi szöszmötölés után teszi. Nem hinném, hogy emögött maffiázás van az esetek többségében. Inkább a bírói pálya elnőiesedése

Nemfajtalan srác 2017.01.31. 11:20:57

@ednet2023:
Bocs, de nem sok fogalmad lehet a jogállam működéséről
süti beállítások módosítása