B1 blogcsalád



Felháborító? Itt a magyarázat arra, miért közvetíti a média a lángoló busz képét

2017. január 22. - Mr Flynn Rider

Tegnap a B1 blog folyamatosan frissülő információkat közölt a veronai buszbalesetről, amiben 16-an vesztették életüket. Néhány portál, többek között a 24.hu és az Origo is a lángoló buszról készült videót közölt le. Rosszul tették-e?

 busz_4.jpg

Néhány felháborodás a Facebook-on:

 

Cím az Origón: "Így lángolt a magyar diákok busza". Mindegy, legyen bármiféle láng: mindig akad olyan aljas szarházi, aki azon sütögeti a büdös pecsenyéjét. 

 

Én az összes oldalt jelentettem, ahol láttam, hogy a lángoló busz videóját posztolják. Nem tudom, ért-e bármit is, de ennyit tudtam tenni

 

Nincsenek szavaim arra, amikor hírportálok mindent bevetnek a lájkokért, a kattintásokért. Azok a szerkesztők, segéd- és algyökerek, akik erre képesek, megszűnnek embereknek lenni a szememben.

Tizenhat életnek vége, sokszorosa ment tönkre.

Ennek feldolgozása hihetetlen erőt igényel, Isten adja mindannyiunknak, hogy ne kelljen ilyen tragédiát átélnünk, szívem érzi a gyászolók összes kínját, szenvedését...

S ekkor ilyet kell látnom...

A 24.hu nevű minősíthetetlen szar ezt meri közölni...

Erre nincs bocsánat! Szánalmas, szar emberek!

Egy tavaly nyári buszbaleset képével tetszelegnek, bizonyítva, hogy a hitványságnak nincs határa....

Mielőtt bárki azonnal rendőrért kiált és felháborítónak nevezi a lángoló busz videójával kattintást gyűjtő médiát, néhány dolgot azért vegyünk figyelembe.

1. A B1 blog szerkesztősége nem akarja sem kicsinyíteni, sem nagyítani a tragédiát. Természetesen megírtuk, mert hír és mert sok embert érdekel. A legtöbb szerkesztő és újságíró ilyenkor ugyanúgy osztozik a tragédiában, nem is nagyon tudja kivonni magát az események hatása alól. Bennünket is mélyen megütött a baleset.  

2. Pontosan ezért tisztában vagyunk a saját felelősségünkkel és igyekeztünk pártatlanul, objektíven tudósítani a történtekről. 

 

Tegyük a tragédiát egy pillanatra zárójelbe és próbáljuk meg megérteni, mi is történik a médiában ilyenkor. Figyelembe kell venni a következő szempontokat:

  • Mindenki maga döntheti el, milyen médiát fogyaszt, akinek van internete – manapság bármikor élőben követhetjük pl. Trump elnök beiktatását. Tehát elsődlegesen a néző (kattintó) lett a szűrője annak, hogy milyen tartalom jusson el az olvasókhoz / nézőkhöz;
  • A lángoló buszt nem csak a tévétársaságok, de az arra járók is lefilmezték a telefonjukkal. Manapság az emberek nem csak passzív fogyasztói a híreknek, hanem ők maguk is, ugyanazzal az eséllyel csinálhatnak híreket, mint a CNN, vagy az MTI. (Legalább az esély és a lehetőség megvan hozzá, ha gyakran a tudás hiányzik is.);
  • Mindezek miatt a hírmonopolizálás csak olyan országokban lehetséges, mint Észak-Korea, vagy részegesen Magyarország, ahol a Fidesz és a hozzá kapcsolódó gazdasági körök már elfoglalták a médiafelületek nagy részét; azaz: nagyjából mindenki azt néz, arra kattint, amire akar;
  • Magyarországon (és a világon is) nagyon alacsony a médiatudatosság szintje. Azaz: az emberek gyakran nincsenek vele tisztában, hogy mire kattintanak, nincsenek vele tisztában, milyenek az álhírek, mikor befolyásolják őket. Gondoljunk csak az uszító propaganda sikerére, amely Orbán Viktort abba a hamis képbe próbálja belehelyezni, hogy ő az egyedüli remény a migráncsok zombihordái ellen és hatékonyan kezelte a menekültkérdést. (Nem így történt, de ez egy másik cikk témája.)
  • A hírverseny pontosan mindezek miatt nem lett kisebb, vagy puhább. Azaz, ha az Origo nem hozza le az égő buszos videót, megteszi más. Nagy felhördülést váltott ki a 24.hu-s Katz Dávid videója, amikor Orbán Ráhel orra alá tolta a mikrofont és megkérdezte, hogy „ön terhes?” Vagy gondoljunk az Aleppóból ránk zúduló rettenetes képekre, a romok alatt rekedt, lebombázott gyerekekre, akiket úgy húznak ki a betontömbök alól. A média ezt is közvetítette. Megtörtént. Ha nem ők, akkor mindig lesz valaki más, aki megteszi. 
  • A hírverseny azt is jelenti, hogy olyan tartalmat kell gyártani, ami érdekli az embereket. Ha egy hír nem érdekel senkit, arról a legtöbb újságíró és szerkesztő a mai technikai fejlettség szintjén azonnal visszajelzést kap – és le is veszik az adott cikket. Tehát nem csak a „média a hibás”, amikor olyan tartalmat közvetítenek, ami érdekli az embereket.
  • Természetesen a kattintás-hajhászatnak, a közönség kiszolgálásának is kell lennie határa, amit ezeknek a szerkesztőknek tudniuk kellene. Bizonyíték arra, hogy létezik még etikus újságírás: kevés hírportál hozta le Magyarországon a lángoló busz videóját, bizonyítván, hogy képesek még empátiával fordulni a kényes téma felé és tekintettel lenni a családtagokra, barátokra, gyászolókra, médiafogyasztókra.
  • A tragédiák, más emberek szenvedése mindig is az emberiség érdeklődésének középpontjában állt. Gondoljunk csak bele, hogy a boszorkányok, bűnözők kivégzése mekkora érdeklődést keltett. Erre az érdeklődésre épülnek a reality show-k is, amiket ugyan "senki sem néz", mégis mindenki ezekről beszél.

Mindezen szempontok alapján a médiának az a dolga, hogy lehozza az égő busz videóját (hiszen megtörtént) – de tapintattal és az etikai határokat figyelembe véve. Például figyelmeztetve az olvasókat, hogy megrázó film következik és részvétet is nyilvánítva.

Nekünk, médiafogyasztóknak pedig az a dolgunk, hogy ne kattintsunk az ilyen kattintásvadász oldalakra, cikkekre. Ne felejtsük el, hogy a mi kattintásunk a szűrő!

 

Tehát: mind a szerkesztők, mind a hírfogyasztók felelőssége, hogy mi kerül a médiába. Nincs olyan, hogy "a média a hibás", vagy "az emberek a hülyék". Ha nagyon bűnbakot akarunk keresni a történetben, akkor az az ember a hibás, aki a lángoló busz láttán előveszi a telefonját és videózni kezd. Valahol az is hibás, aki ezt a videót aztán tovább osztja. És kicsit az is hibás, aki rákattint. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7812145105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lupilui 2017.01.22. 15:09:39

Maradjunk annyiban, hogy a kattintásvadász médiák mosdatásával, amiről ez a cikk szólt sikerült egy kis "részleges hírmonopolozálás"-ra, Fideszezésre, és Orbánozásra, felhasználni ezt a szörnyű tragédiát.

jandera 2017.01.22. 22:10:59

@lupilui: Maradjunk annyiban, hogy a szabad média korában olyan cikkek is megjelenhetnek, amik sértenek bizonyos értékeket. Mivel mi választjuk ki, hogy mit nézünk/olvasunk (kattintunk) mi vagyunk igazából a "szerkesztők".
Mellesleg -jegyezte meg a szerző- a fidesz-orbán országban nincs olyan, hogy szabad média. (Hozzá teszem, még egy kis része szabadnak tekinthető)

2017.01.23. 04:41:31

Miskolcon egy ÁFOR tankautó égett le, fékhiba, melegedés miatt! Sofőr, hogy nem érzi, hogy járműve, nem a szokott módon "fut" Több gáz kell, esetleg kormány félrehúz?
Szomszédom régen Teherautók, buszok gumicseréjével is foglalkozott! Parázs vitái voltak vállalkozó urakkal, "ezt a szar, ócska gumit nem rakom fel! Nem kívánok Bíróságra járni, ha durrdefekt, baleset lesz a gumi miatt!"

megamedve 2017.01.23. 06:26:50

@lényeglátó:
Az én szomszédom öccsének a régi kollègiumi szobatársának a nővére meg régebben pszihiáter volt, és sokszor kezelt lényeglátókat. Ő mondta: barom mind.

gmihaly621 2017.01.23. 08:40:19

@lupilui: Jó kifogás sose' rossz, de a hiénamédia ezt nem érdemli meg, ellenkezőleg...
süti beállítások módosítása