B1 blogcsalád



Van egy jó meg egy rossz hírünk: teljesült Orbán ígérete a teljes foglalkoztatottságról

2017. január 10. - Mr Flynn Rider

Egyszerre jó és rossz is, hogy munkaerőhiány van Magyarországon. A háttérben azonban bonyolultabb összefüggésekre lelhetünk. 

orban_coca_cola_nagy.jpg

 Mindenhol azt olvashatjuk, hogy hatalmas a munkaerőhiány, orvosok, nővérek, informatikusok, mérnökök, pincérek, szakemberek hiányoznak, óriási a kereslet. Ugyanakkor rengetegen vannak állás nélkül, vagy reménytelenül tengődve szorulnak be a közmunkaprogramba. Egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség – mégis, hogyan lehetséges ez? 

A hivatalos statisztika azt mutatja, hogy a foglalkoztatottság egyre nő és egyre nagyobb a hiány a mind diplomásokból, mind középfokú végzettségűekből is. 

A 2008-as gazdasági válságban sokan elvesztették a munkájukat, de azóta a foglalkoztatottság megint nő.

A KSH adatai alapján válság előtti években 57% körül mozgott a 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája, amit 2012-ben sikerült újra elérni. Múlt év végére már 67,5 százalékra emelkedett – mondhatjuk, hogy ez már rekord. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 414 ezer fő volt, 142 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

A hiedelmekkel ellentétben kevéssé fontos a munkanélküliség alakulása: kevesen regisztrálnak munkanélkülinek, azok, akik regisztrálnak, hamar kikerülnek a rendszerből. A regisztrált munkanélküli ugyanis csak 3 hónapig kap munkanélküli segélyt, aztán vagy elmegy a munkaügy központ által felkínált munkahelyre dolgozni, vagy közmunkára, vagy egyszerűen kitörlik őt ebből a rubrikából. Így ez a statisztika 2014-re visszatért a válság előtti 7-8% körüli szintre. Múlt év végére 4,5 százalékra csökkent.

Jó a statisztika, de rossz a szerkezet

Mielőtt felállva tapsolnánk a Fidesz gazdaságpolitikájának és egy emberként tódulnánk a szavazóurnákhoz, mert eljött már a Kánaán, nézzük meg a munkaerőpiac szerkezetét: itt a rossz hír.

A KSH a közmunkásokat a piaci foglalkoztatottak közé sorolja. Pedig tudjuk, hogy ezek az emberek nagyobbrészt a helyi fideszes potentát kertjét művelik, napszámosként tartják őket, megalázó körülmények között. Ezt aligha lehet piaci alapú foglalkoztatásnak nevezni, a KSH mégis ezt teszi. Kulturáltan ezt úgy fogalmazzák meg: „A közmunkával megtermelt javak sem a piaci, sem a társadalmi igényeket nem tükrözik”.

Ráadásul közmunkára a kormány egyre többet költ; 2014-től pedig közmunkásnak számít az is, aki nem dolgozik, de közfoglalkoztatás keretében képzést kap. (Erről pedig tudjuk, hogy a munkaerőpiac szempontjából nem sokat számít, de legalább felszámolja az írástudatlanságot.) 220 ezer ember dolgozik közmunkásként, egyébként.

A közmunkások csak az egyik része a torzulásnak. A másik, hogy évek óta egyre kisebb a dolgozó korú népesség Magyarországon. Egyre kevesebb gyerek születik és sokan elvándorolnak a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetés miatt. A hurráoptimista kormánypropagandát nyomó köztévében hangzott el az adat: a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon.

Tehát nem a munkahelyek száma nő, hanem a munkaképes emberek száma csökken.

Ez okozza a munkaerőhiányt. Ez okozza a kedvező statisztikát.

Mindemellett hiába van egyre több embernek munkája, a tartósan munkanélküliek helyzete nem javult. A munkanélküliség átlagos időtartama ugyanis már a másfél évet is meghaladja: átlagosan 18,1 hónapot kell várni arra, hogy valaki új állást találjon, miután elvesztette a munkahelyét. Ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek többsége csak nagyon nehezen talál újra állást.

A másik rossz hír, hogy a magyar oktatási rendszert a Fidesz-féle „reformok” teljesen romba döntötték. Ahelyett, hogy gondolkodni, írni-olvasni tudó, ugyanakkor művelt embereket képeznénk, akik képesek kamatoztatni a tudásukat a munkaerőpiacon, egyre inkább felesleges dolgokat biflázó alattvalókat képzünk a rendszernek. Tíz-húsz év múlva pedig, mikor ezek az alattvalók belépnek a munkaerőpiacra, a robotok szépen ki fogják őket szorítani onnan. De nem csak a jövő néz ki rosszul: az oktatási rendszerünk évtizedek óta lemaradásban van, ezért is nehéz sokaknak munkahelyet találni: mert nincs meg hozzá a megfelelő tudásuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5312115061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uni1002 2017.01.10. 12:59:27

"vagy elmegy a munkaügy központ által felkínált munkahelyre dolgozni, vagy közmunkára, vagy egyszerűen kitörlik őt ebből a rubrikából. "
Törlik. Hogy marad életben, azt senkit nem érdekel, a statisztikában már nem szerepel...

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2017.01.10. 17:01:22

Az a lényeg hogy teljesülnek a számok papíron és kész!! Orbán Viktor a mi megmentőnk! Viktor Viktor!

Saank 2017.01.10. 17:03:07

A " munkaerőhiány van "szlogenre van egy másik elméletem. Családon belüli tapasztalat. Testvérem szeretne munkahelyet váltani. Esztergom és környékéről van szó. Szerintem már 2 ,de lehet ,hogy 3 éve küldözgeti az önéletrajzát mindenféle helyre,ahol kétkezi munkát,érettségivel tudna vállalni , pld. raktárban. Csak amiről tudok ,az legalább 20-25 interjú,amin részt vett. Kivétel nélkül mindenhol a minimálbért ígérik. Sokszor napi 10 órás munkáért 4 órára bejelentve. Mindezt közel 20 év munka tapasztalattal. Természetesen ezeket nem kívánja és a kötelező kiadásai miatt nem is tudná elvállalni.
Így a munkakőr nem kerül betöltésére , papíron létrejön a munkaerőhiány.
Számomra érthetetlen ,hogy 2016, már 17ben ,hogy képes valaki 400-500 forintos órabért ajánlani bárkinek is. Ez már diákmunkához is nevetséges összeg. Talán már az emberek nem vállalnak el ilyen nevetséges ajánlatokat és inkább feketén megkeresik ugyanezt ,vagy többet. Az ilyen helyeket pedig töltse be a munkaadó valamelyik családtagjával!

BiG74 Bodri 2017.01.10. 17:17:29

@Saank:
Hát igen itt kezdődik a dolog, nem pedig a csökkenő munkanélküliség harsogásánál. Anno egy rakat ültetvényen is nagy volt a munkanélküliség, szinte úgy fogdosták össze a sok munkanélkülit.

is 2017.01.10. 17:21:26

Ez azert egyoldalura sikerult:
- a 67%-os foglalkoztatottsagi rata bizony pozitiv, es azt jelenti, hogy egyre otbben vannak jelen a munkaeropiacon. ha torles utan valaki elveszne a rendszerbol, akkor ez a szam csokkenne. tenyleg tobben dolgoznak.
- az, hogy a magyar tarasadalom toporodik, az bizony gaz lesz, mert szukulo ujratermelesre lesz szukseg. kevesebb ember kevesebb kenyeret eszik, tehat kevesebb pek kell; nem erdemes uj pekseget nyitni, hiszen a regiek is csuknak be, foleg beruhazni nem erdemes gepekbe.
- ami a jelnlegi foglakoztatottsagi adatokat illeti, azok ket okbol atmenetiek: egyreszt a kulfoldre mentek meg fenntartjak a magyar lakcimet, ugy meg beleszamoljak oket az adatba, marpedig az o 90%-uk dolgozik, tehat felfele huzza az atlagot. ha majd megszuntetik a magyar lakcimuket, akkor a statisztika romlani fog. masreszt kimaradt 5 ev beruhazas, es a felfuto keresletet atmenetileg emberrel potoljak. de a felfuto keresletbol lesz profit, abbol meg vesznek ujabb gepeket, meg robotokat, es megint nem lesz szukseg emberre. 2-3 ev mulva mar rakjak majd kifele a most felvetteket.

M_R 2017.01.10. 17:30:30

Az a gond hogy a magyar gazdaság nem tudja megfizetni a képzett munkaerőt.. persze hiány van mérnökből, informatikusból - és hiány is lesz amíg a havi bruttó 180 ezer a "versenyképes" fizetés...

mcc 2017.01.10. 18:02:22

Nemrég volt egy statisztika, hogy az álláskeresők nagyon nagy többsége csak irodai munkát fogad el. Nem találom most azt a cikket. Talán ez is szerepet játszik a 18 hónapban.

Jakab.gipsz 2017.01.10. 18:12:51

@Saank: Mi a szakmája a tesódnak?

Saank 2017.01.10. 18:41:20

@Jakab.gipsz:
Eredetileg pék. Gimis érettségi, targoncás papírok.

Skankhunt42 2017.01.10. 18:52:43

Egyre többen dolgoznak, és ez rossz. Értem?!

BiG74 Bodri 2017.01.10. 18:55:30

@Skankhunt42:
Hát, ha ennyit értettél az egészből akkor nem.

igazi hős 2017.01.10. 19:38:01

@is: "a 67%-os foglalkoztatottsagi rata bizony pozitiv" lenne, ha a növekmény hazai, termelő munkaköröket jelentene. De tudjuk, hogy nem, a foglalkoztatást megdobta, hogy egy mozdulattal belerakták a kint dolgozókat és a segélypótló munkát végzőket is. Ja, a 67% körbenézve marha alacsony.

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.01.10. 20:30:50

Szó sincs arról a hazugságról, hogy a válság csökkentette a foglalkoztatottságot mo-n.

A foglalkoztatottság azonnal csökenni kezdett, amint Megyó hatalomra került, és ez folytatódott gyurcsány és bajnai alatt is.

nick papagiorgo 2017.01.10. 20:56:28

Elnézést, de ez megint egy tipikusan fikázó poszt:
Csökken a munkanélküliség, de ez nem jó hír. Csak rossz hír van, a közmunkások igazából nem dolgoznak, egyre több a tartós munkanélküli, az oktatási rendszer romokban, stb.

Éberség elvtársak, vigyázni kell, hogy nehogy a kicsit is jó híreknek bedőljön a szegény magyar! :)

Csak egyetlen megjegyzés: aki 18 hónapja nem talál állást (semmilyet) az kb menthetetlen. Mérhetetlenül aluliskolázott, nyelveket nem beszél, szakképzettsége nincs stb. stb.
Sok ilyen van, egy a közös bennük: életkortól függetlenül, mind az Orbán rendszerben jártak iskolába, ezért az ő hibája, hogy nem tanultak se szakmát, se nyelvet stb :)

Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban! 2017.01.10. 21:04:15

Orbán óta 750ezerrel dolgoznak többen

ebből +200e közmunkás, +50e meg külföldön küldi

Ezért csak FÉL MILLIÓ új magyarországi versenyszférás munkahely van a gonosz patás miatt.

A szocik 2002-10ben egyetlen darab munkahelyet sem teremtettek, annak ellenére hogy európa a mai tempó 2xesével nőtt, évente. Sőt, a munkanélküliség folyamatosan nőtt 2002 óta.
süti beállítások módosítása