B1 blogcsalád



Nyerges lelépett Simicskától

2017. január 09. - nickgrabowszki

Jelentős változás a Közgépnél, illetve az egész Simicska-birodalomban, valamint a Simicska-Orbán háborúban.

orban-nyerges.jpg

Először is az a Vida Ildikó lett az igazgatósági elnök, aki az első Orbán-kormány alatt Simicskát váltotta az APEH élén, majd a második idején a NAV elnöke volt 5 éven át.

Ottani tevékenysége az Egyesült Államok szerint korrupciós gyanúra adott okot, legalábbis az antikorrupciós törvényre hivatkozva tiltották ki az Államokból. Ez azonban nem volt elég, hogy az Orbán-kormányból is távoznia kelljen, sőt, még az sem, hogy közben Orbán összeveszett Vida korábbi (és jelenlegi főnökével) Simicska Lajossal.

Vidát nem érintette a simicskátlanítási hullám, sőt, Orbán kifejezetten zokon vette, hogy a gigászok csatájában Simicskát választotta helyette, azaz

Vida arra tett, hosszútávon Simicska nyeri majd a párharcot.

A vezérigazgató az a Kinde Kálmán lett, akit a Mediaworks Fidesz-közelbe kerülése után a Liszkay-féle új vezetés a napokban rúgott ki a felvásárol Pannon Lapoktól. Liszkayról tudott, hogy a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztőjeként és kiadójaként Simicska embere, beosztottja, üzlettársa volt, amíg a G-napon szembe nem fordult vele.

Abból kiindulva,

  1. Kindét kirúgták,
  2. valamint, hogy a PLT központja szintén veszprémi, mint Simicskáé,

valószínűsíthető köztük a jó viszony, amit utóbb az is igazol, hogy puhára esett, és Simicska azonnal állást adott neki.

Az érkezőknél alkalmasint azonban érdekesebb a távozók személye. Nem is Németh Zsolt vezérigazgatóé, aki 2004-től volt a Közgép első vagy második embere, operatív irányítója, hanem elsősorban a vele együtt távozó Nyerges Zsolt eddigi elnöké.

A szolnoki ügyvédről 2010 körül derül ki, hogy nem csak Simicska kifutója, hanem közel teljes jogú üzlettársa, és birodalom egy részének, például a Közgépnek a gyakorlati irányítója.

Szó volt arról, hogy a G-nap után Amerikába emigrál; keringtek hírek a békülési kísérletekről Orbánékkal (melyeket nem tudni, melyik oldal kezdeményezett), de végül maradt, és a békülésnek csak annyi látszata volt, hogy a miniszterelnök személyesen adta át az új szolnoki Tiszaligeti stadiont tavaly áprilisban

Aminek az a jelentősége, hogy az átadón ott állt mellette Nyerges, mint szolnoki vállalkozó, a fociklub főtámogatója.

Nyerges távozásakor tett nyilatkozata, amelyet a Közgép sajtóközleménye idéz, arra utal, hogy nem kirúgták, hanem

önként állt fel és távozott:

Mind szakmai, mind üzleti értelemben kiemelkedően eredményes évek állnak mögöttünk. Büszke vagyok a csapatunkra és arra, hogy a hidak, utak, vasútvonalak építésén keresztül az egész ország infrastrukturális fejlődéséhez hozzá tudtunk járulni. Minden vállalásunkat teljesítettük, mind a megrendelőink, mind a tulajdonosok felé, így ez a pillanat alkalmas arra, hogy a Közgép stratégiai és operatív vezetését új kezekbe adjuk át.

A vállalások teljesítve, új projektek nincsenek.

Ha dekódoljuk a közleményt, akkor Nyerges arra utal, már nem érezte úgy, hogy a Közgéppel, illetve Simicska mellett és - ami ugyanaz - Orbánnal, a kormánnyal és a Fidesszel szemben pénzt lehet keresni, ezért

lelépett.

Aminek, barátja, szövetségese, tulajdonos- és fegyvertársa távozásának Simicska nemigen örülhetett nagyon, de azért a hangnemből világos, békével váltak el.

Darab idő elteltével kiderül majd, hogy Nyerges

  • semleges szereplőként középre pozícionálja magát, és akkor kisebb szeleteket kap a tortából,
  • vagy teljesen Orbán mellé áll, és akkor ismét az oligarchák egyikévé emelkedhet az udvarban.

Az viszont nem Simicska erősödését jelzi, hogy az eddigi (közel) egyenrangú üzlettárs helyét, egy (mégha régi és kipróbált, de mégiscsak) egyszerű beosztott veszi át a cégbirodalom zászlóshajójának élén.

Könnyen az a látszat tud keletkezni, hogy Orbán kimozdította egyik riválisát az ellenséges pozícióból, Simicskának meg már nem volt a kezében eszköz, amellyel meg tudta volna ezt akadályozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3512113853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hell-Ász 2017.01.10. 12:19:34

Azt teszi amit Orbán, nem IQ-bajnokokat nevez ki alvezérnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.10. 12:25:37

Tiszta kremlinológia.

"nem érezte úgy, hogy a Közgéppel, illetve Simicska mellett és - ami ugyanaz - Orbánnal, a kormánnyal és a Fidesszel szemben pénzt lehet keresni"

Ehez nem kellett volna hosszú eszmefuttarás, ez logikailag egy lépésből kijön.

István Tamasi 2017.01.10. 13:22:24

Nyerges lelépett mert fordult a széljárás. Hasonlóképpen fog lelépni Mészáros is orbántól.
süti beállítások módosítása