B1 blogcsalád



A vizes vébé megmutatja, mennyibe fog kerülni az olimpia Magyarországnak

2017. január 02. - nickgrabowszki

Az év végére próbálták eldugni, hogy majdnem 4 milliárd forintot adott a kormány a Dagály-uszoda építésére. Decemberben összesen további 13 milliárddal nőttek a vizes vébé rendezési költségei.du.jpeg

Érdemes visszaemlékezni: kevesebb mint két évvel ezelőtt Gyárfás Tamás akkori úszóelnök 25 milliárd forintra becsülte a 2017 július második felében rendezendő világbajnokság összköltségét, amiből 8 milliárdot tesz majd ki a Dagály-uszoda építésére szánt összeg.

Ehhez képest a tervekben már azonnal 20 milliárd fölé ugrott a Dagály költsége, a járulékos környezetrendezéssel együtt meghaladta a 38-at.

A vizes vébé többi helyszíneivel együtt ez ár akkor is csaknem elérte a 90, 2016 decemberére meg is haladta a 100 milliárd forintot. Amiből 43 milliárdot költenek a Dagályra.

Tehát a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt.

És hol van még a vége.

Mint az köztudott: a vizes világbajnokság a 2024-es olimpiai pályázat referenciaprojektje.

Az olimpiai terv egyszerre gigantománia és politikai populizmus:

We make Hungary great again.

Az ellenzőket a kormánypropaganda azzal az érvvel próbálja leszerelni, hogy az olimpia összköltségvetése csak 774 milliárd forint.

De ebben nincsenek benne a környezetrendezés járulékos költségei. Ha az arányok csak némileg hasonlók lesznek, mint a referenciamunka esetében, akkor

az olimpia eléri (vagy elérné) majd a 4000 milliárd forintos költséget.

  • Azt mindenki tudja, hogy Görögországot a 2004-es olimpiai rendezés vitte máig tartó csődbe.
  • Azt kevesebben, hogy 1960 óta egyetlen kivétellel minden olimpia veszteséges volt, és kivétel nélkül átlépte a tervezett büdzséjét. Átlagosan 180 százalékkal.
  • Azt talán a legkevesebben, hogy éppen az 1960-as olimpia volt, amelyre Magyarország pályázott, de Róma végül elhappolta a rendezés jogát.

1952-ben, az olimpiai jelentkezéskor még Rákosi Mátyásnak hívták Magyarország diktátorát.

Az eddigiekből talán nyilvánvaló, hogy a nemzetközi trendeket és a magyarországi korrupciós gyakorlatot nemzeti középosztály-építést összevetve

kevés károsabb dolog történhetne Magyarországgal, mintha elnyerné az olimpiát.

Talán csak a Paksra tervezett fölösleges, iszonyú drága és az országot ismét az oroszokhoz kötő atomerőmű-projekt vethető össze vele.

Az igazán nagy szerencse, hogy legalább az olimpia miatt nem kell aggódni: Budapest gyakorlatilag teljesen esélytelen a versenyben. A pályázat Los Angeles és Párizs között fog eldőlni. A nagyhatalmi presztízsharcban mindkét világváros azzal fenyeget, hogy csak a 2024-es játékokra kandidál, azt akár már holnap meg tudná rendezni, azonban ha veszít, a 2028-as olimpiára nem nyújtja be a pályázatát.

Orbán Viktor igazi célja emiatt nem a 2024-es, hanem a négy évvel későbbi olimpia elnyerése. Ha a 2024-es vesztes, Párizs vagy Los Angeles beváltja a fenyegetését, akkor persze nagy bajban vagyunk.

De nem valószínű, hogy be fogja: ez csak chicken game, gyáva nyúl játék, a riválisok arra várnak, hogy a másik rántsa el előbb a kormányt.

A legvalószínűbb persze, hogy a szeptemberi vesztes kandidál 2028-ra is, tudván, hogy csak az Orbán-rezsimmel kell megküzdenie a győzelemért.

Az olimpiára amúgy kötéllel kell fogni a pályázókat: mindenkit elrettentenek a horribilis költségek. Ez jelzi egyébként, hogy milyen értéke van egy olimpiai rendezésnek: egy nagyhatalom nagyvárosa gálánsan magára vállalja az iszonyú veszteséget.

Vagy egy kis ország teszi ezt, de az bele is bukik, mint a görögök.

Amúgy már a 2017-es vébét ia azért nyerte el Budapest, mert a mexikói Guadalajara visszalépett. Egy 120 milliós ország sokallta a rendezés költségeit, egy már kevesebb mint 1 milliós úgy gondolta, ez nagyon megéri neki.

A mi pénzünkből nagyon nagyvonalú kormánya van Magyarországnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9312090745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Götz 2017.01.02. 14:19:46

és így beeszik magukat végképp a hatalomba az elsíbolt pénzekkel!

logikus4 2017.01.02. 22:56:42

Rengeteg ostobának látszó kormányzati elképzelést, törvényt, intézkedést rendkívül racionális megfontolások hoznak létre. A vizes vb és az olimpia is ilyen, a stadionépítések, és az összes építkezés.

Ugyanis mindegyik nagy építmény egyedi darab, a tervezéstől a kivitelezésig, a telekvásárlástól a felhasznált anyagokig, a belsőépítészettől a környezetrendezésig. Nincs ember, aki pontosan meg tudná határozni, tényleg annyit kellett-e költeni, amennyibe végül került. Hivatkozhat erre az, aki előtte (többnyire tudatosan) alábecsülte a költségeket, hivatkozhat rá a megrendelő és hivatkozhat rá a kivitelező. Nincs még egy ilyen terület, ahol ilyen könnyen lehetne milliókat, milliárdokat, százmilliárdokat elsíbolni. Önkormányzatoknál milliókat, stadionoknál milliárdokat, világversenyeknél tíz- és százmilliárdokat.

Nem véletlen, hogy szinte mindegyik olimpia vaskosan veszteséges. (Már akinek az. Mások meg ott szedik meg magukat.)

Nem véletlen, hogy a szocsi volt az egyik kiugróan veszteséges. (Addig tolták fel a költségeket, ameddig az orosz közvélemény ellenállásába nem ütköztek.)

Nem véletlen, hogy a görögöknél is mértéktelenül sokat költöttek az olimpiára. (A jelenkori Görögországot oligarchák uralják.)

És nem véletlen, hogy Orbánék is szeretik a nagyszabású építkezéseket, a látványos, "nemzeti" fejlesztéseket.

Maradt valakiben kétség a valódi mozgatórugókat illetően? Nos, az olasz maffia hosszú évtizedeken át az állami építkezéseken kaszálta a legtöbbet legálisan. Illegálisan ugyan jövedelmezőbb a drogkereskedelem és a védelmi pénzek szedése, de az építkezésekből, útépítésekből szerzett pénz már tiszta, nem kell tisztára mosni. És az ehhez szükséges politikai kapcsolatok kiépítése után már lényegében sérthetetlenné válnak a valaha bűnözőkként meggazdagodott alvilági figurák. A korrupt államokban összejátszanak a politikusok és a különféle belföldi és külföldi bűnszövetkezetek, Japántól Kolumbiáig, Mexikótól Dél-Afrikáig.

Maradt még kétség? Nézzétek végig mondjuk a magyar állam költségvetésének kiadási tételeit. A nyugdíjakból nem tudnak lopni, a szociális juttatásokból is nehéz lenne, és még sorolhatnánk. Hol gőzölögnek a leghúsosabb fazekak? Magánosítás és államosítás (olcsóbban eladni, illetve drágábban megvenni vállalatot, földterületet stb.). Egyéni fejlesztések, építkezések. (Óvoda építési költségeit például könnyű megbecsülni, alig tér el a lakóépületekétől. Ámde stadiont, sztrádát, uszodát, atomerőművet stb. nagyon kevesen építenek, magánembernek fingja sincs a költségeikről, az ilyesmiben jártas vállalkozók pedig maguk is részt vettek már állami építkezések körüli stiklikben, ők nem szarnak oda, ahonnan ettek, vagy esznek, vagy enni fognak.)

A mindenkori Strabag, Közgép, Synergon stb. stb. stb. portfoliója nem véletlenül áll nagyrészt vagy kizárólag állami és önkormányzati megrendelésekből. Ezek a cégek addig futnak, amíg közpénzből pumpálják őket. És minden résztvevő tudja, hogy tejelni+kussolni kell.

Amikor a magánosítás volt a divat Magyarországon, abból indokolatlanul olcsó eladások révén tudtak sápot húzni egyes politikusaink, a pénz egy része a pártkasszákba, más része magánzsebekbe került. A szlogen az volt, hogy az állam pazarló, nem hatékony, és a piacgazdaság, a verseny a gyógyír erre a bajra.

Amikor az államosítás a divat, akkor az indokolatlanul olcsó (vissza)vásárlásokból lehet nagyot szakítani. Ehhez a "gyarapítjuk az állami vagyont" jellegű szlogenek illenek.

A nagy fejlesztésekhez, látványos építkezésekhez, projektekhez is keresnek és találnak szlogeneket cuminak.

logikus4 2017.01.02. 23:03:28

Elírtam, helyesen: indokolatlanul DRÁGA (vissza)vásárlásokból.

d.j 2017.01.02. 23:03:33

@Peter Götz: Az már megtörtént. Az olimpia meg lerágott csont. Ez ami itt felsorolásra került, már régóta tény. Csak van 2-3 millió fideszhívő, vagy inkább orbánhívő, ami még rosszabb, s ezekkel az emberekkel mindent keresztül vernek, visznek, amit akarnak. Nekik meg bármit mondasz, bármilyen ténnyel szembesíted, legyen az köztörvényes bűncselekmény, korrupció, bármi amit a fideszmaffia elkövet, lepereg róluk, mert be vannak idomítva. Aki ellentmond az hazaáruló libsibolsi, így nem kell elhinni semmit.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.01.03. 09:11:55

@logikus4: szép, logikus dolgozat.
-és sajnos igaz is.

Csaba Szikora 2017.01.03. 09:32:45

Miután lezajlott a vizes VB,írjunk arról is mennyit profitált,és az előrevetíti az olimpia várható profitját.

re5pect 2017.01.03. 09:46:01

itt egy nulla kimaradt:
Egy 120 milliós ország sokallta a rendezés költségeit, egy már kevesebb mint 1 milliós úgy gondolta, ez nagyon megéri neki.

10M?

logikus4 2017.01.03. 16:35:35

Két részlet az összképhez:
444.hu/2014/01/27/igy-loptak-el-a-szocsi-olimpiat/
tldr.444.hu/2016/06/03/harom-varosnak-erhette-meg-olimpiat-rendezni-az-elmult-120-evben-es-nem-valoszinu-hogy-budapest-lesz-a-negyedik

A következtetések egyértelműek.

Az olimpia óriási haszonnal jár majd egyeseknek. Az adófizetők zsebéből legálisan húzhatnak ki százmilliárdokat, tisztára sem kell majd mosni az így szerzett pénzeket. És csűrhetik, csavarhatják vég nélkül, a számlát valamiképp mi, adófizetők álljuk majd. Ennél zsírosabb és kevésbé kockázatos üzletre nagyon ritkán nyílik lehetőség. Ergo nemzeti érdek, hogy megrendezzük, kerüljön amennyibe kerül.

Hogyan kerülhetnénk el ezt a katasztrófát? 3 lépésben: a) tudatosítani kell minden választóban, mennyibe kerül majd neki személyesen az olimpia megrendezése b) tudatosítani kell minden választóban, kik és hogyan nyerészkednek majd c) megfelelő cselekvésre kell bírni kellő számú választót.

logikus4 2017.01.03. 17:55:39

Az sem véletlen, hogy mindent megtesz a kormány az alternatív energiaforrások hazai fejlesztése ellen. Minden egyes napelem és szélturbina rontja Paks II. esélyeit. A napelemek ára és fenntartási költsége olyan gyorsan csökken, hogy az atomerőművek belátható időn belül fölöslegessé válnak. Tehát most vagy soha! Ha nem sikerül gyorsan megépíteni Paks II-t, akkor végleg elúszik az üzlet.

De hál' Istennek már az Európai Bizottságot is sikerült meggyőzni (sejthető, hogyan). Az osztrákok gyöngécske próbálkozása az utolsó akadály: 24.hu/belfold/2016/11/23/ausztria-az-europai-birosagon-is-megtamadja-paks-ii-t/

Az energia könnyen elérhető, piaci árucikk (commodity). A piaci folyamatok állandóan lejjebb szorítják az árát. Az elmúlt 200 évben így:
www.iaee.org/eeep/EEEP01_01_A08_Pearson-EPUB/Images/EEEP01_01_A08_f001.png

És nem véletlen, hogy az utóbbi években a nap és a szél hasznosítása ennyire előtérbe került:
www.peopleandtheplanet.com/image.php@id=1959

Az állami vagy önkormányzati részvétel, támogatás az energiatermelésben, erőművek építésében egyértelmű jele a korrupciónak. Tehát közérdek, a nép érdeke, mindannyiunk érdeke, nemzeti érdek stb.

A könnyen elérhető, piaci árucikkekhez és szolgáltatásokhoz semmi köze az államnak és az önkormányzatoknak. A többi duma, ködösítés, hanta. (Vigyázat! A helyi energiaszolgáltatás, víz- és csatornaszolgáltatás a vezetékek és csatornák révén természetes monopólium, tehát pont nem való magánkézbe. Házi feladat: vajon Magyarországon miért magánosították mégis a közüzemi szolgáltatásokat?)

logikus4 2017.01.05. 06:52:46

index.hu/sport/2024/budapest/2017/01/04/budapest_2024_tanacsadas_7_25_milliard_plusz_afa/
Csak az olimpiával kapcsolatos tanácsadás (!!) költségvetését 2-szer emelték meg eddig. Tavaly márciusban 5155 millió Ft volt, augusztusban 607 millióval emelték, most 1491 millióval, így már 7,25 milliárd Ft+áfa. Kis lépések ezek az állampárt bevételében, de hatalmas ugrások a kamu számláknál.

És lesz ez még több is. Ha nem lesz olimpiánk, akkor se vesszen kárba teljesen a lehetőség, minden fillérért le kell hajolni, na. 7 250 000 000 Ft. T.a.n.á.c.s.a.d.á.s.é.r.t.

A vizes vb-hez is adnak tanácsokat? Neeem? Kihagyni egy ilyen ziccert... A blog.atlatszo.hu/2016/11/gond-van-a-vizes-vb-t-bonyolito-ceg-kozbeszerzeseivel/ talált egy ilyen tételt: "TV tanácsadói szolgáltatások 50.000 dollár (kb. 13,8 millió forint)". Ne már... olcsójánosok.
süti beállítások módosítása