B1 blogcsalád



Gyurcsány akadályozza meg Orbán leváltását

2016. december 09. - nickgrabowszki

Ezt nem mi állítjuk, hanem a választópolgárok.gyurcsany_dj.jpg

A 168 óra szellőztette meg az egyik - meg nem nevezett, de nyilván nem a DK - ellenzéki párt megbízásából készült közvélemény-kutatást, mely szerint csak a választók 16 százaléka állítja azt, hogy szavazna egy olyan ellenzéki összefogásra, amelynek listáján Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

A 16 százalék kb. 1,3 millió választót jelent, ami pontosan ugyanannyi, amennyi az ellenzéki összefogás két és fél éve kapott. És amellyel simán kikapott a Fidesztől 2014-ben (1,3 millió vs 2,1 millió).

A Závecz Research ezerfős mintán egy hónapja készül kutatása szerint a választók 63 százaléka, azaz

ötmillió ember állítja, soha nem szavazna egy olyan listára, amelyen Gyurcsány is rajta van.

Majdnem az írtam, a DK támogatóit értelemszerűen nem zavarná, hogy ha vezérük benne volna egy ellenzéki összefogásban. De ez nem igaz: a DK reménybeli szavazóinak 9(!) százaléka nem ikszelne egy olyan listára, amelyen Gyurcsány is rajta van.

Ez a szám az MSZP-nél már 38(!) százalék, az LMP-nél pedig 79. (Ez utóbbi adat azért nem olyan meglepő.)

Ugyanakkor nagy az igény az ellenzéki összefogásra:

a megkérdezettek 49 százaléka szerint szükség volna rá Orbán leváltásához (a fővárosiak 54, a vidékiek 59 százaléka).

Leginkább az MSZP (80 százalék) és az LMP (77 százalék) szavazói összefogáspártiak. (Az utóbbi adat már csak azért meglepő, mert az LMP vezetői egyáltalán nem adják jelét, hogy részei lennének egy ellenzéki szövetségnek - még azután sem, hogy a párt korábbi vezetője Schiffer András távozott a parlamentből.)

Tudván azt, hogy Gyurcsány 2013-ban gyakorlatilag ráerőszakolta magát és pártját az ellenzéki listára (amelyről Mesterházy és Bajnai lehagyta volna), valamint azt is, hogy 2016-ban is ő a vezéralakja a lista összeállításának, különösen meglepő, hogy a DK szimpatizánsainak alig 61 százaléka együttműködés-párti.

Arról már mi is írtunk a B1 blogon, hogy a baloldali ellenzék stratégiai dilemmája, hogy Gyurcsánnyal nem lehet leváltani Orbánt. Miközben 

a Fidesz 2018-ban egyáltalán nem leválthatatlan.

Závecz Tibor például a legfrissebb kutatásában a Fidesznek 27 százalékot mért (2,1 - 2,2 millió választó), viszont a Závecznek a teljes népesség 49 százaléka (kb. 4 millió ember) nyilatkozott támogatólag egy ellenzéki összefogásról.

Jelenleg inkább kínálati, mint keresleti probléma van. Ennek nem az a fő kérdése, hogy lesz-e előválasztás, vagy hogy pontosan milyen kormányzati politikát akarnak az ellenzéki pártok, meg még az sem, hogy egészen pontosan milyen pártok és politikusok vannak a listán, hanem az, hogy

egyáltalán föláll-e egy ellenzéki lista és rajta lesz-e Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke láthatóan mindent föltett saját rehabilitálására, a baloldal elfoglalására, meg hogy frakcióvezetőként felszólalhasson az Országgyűlés plenáris ülésén (mert pillanatnyilag nincs frakciója, amit vezethetne).

És ezt saját pártjának - azóta persze kirúgott - elnökségi tagja szerint is azzal takargatja, hogy 2018-ban nem lehet leváltani az Orbán-rezsimet. Pedig, mint az a Závecz-felmérésből is kitűnik, éppen ellenkezőleg: le lehetne. nyilván nem menne könnyen, nyilván nem lenne egyszerű. De nem lenne lehetetlen.

Csak először személyes áldozatot kellene hozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7012036855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sőőtnagyonis 2016.12.10. 13:01:51

Mindenki többre menne, ha egyedül nyomulna, mert egyesek jobban utálják egymást, mint a csüngőhasút.
Az meg külön regénybe illik, ahogyan Falust előbb a lista élére tették, utána meg kiszekálták a listáról. El is kúrták az ellenzéki választást. Ezért lett egy tahó a főpolgármester.
Hasonló meggondolás alapján a kis pártocskák törölték magukat a listámról.

Jövőlátó 2016.12.11. 03:08:00

Kevés. A 2018 as választási győzelemhez kevés csupán Gyurcsányt feláldozni. Ennél sokkal több kell. Az ellenzéki pártok hatalmi igényeit is jelentősen fel kell áldozni. Tudomásul kell venniük, hogy az emberek nem pártkatonákból álló kormányt akarnak.

emmersson 2016.12.11. 20:58:43

"A Závecz Research ezerfős mintán egy hónapja készül kutatása szerint a választók 63 százaléka, azaz
ötmillió ember állítja, soha nem szavazna egy olyan listára, amelyen Gyurcsány is rajta van."

Ugye nem komolyan írjátok, hogy egy ezres mintából ilyen bátran kikövetkeztettétek egy aránypárral az 5 millió választót?!

Zsoltbacsi 2016.12.11. 21:37:22

@emmersson:

Ha jol emlekszem kb masfel-2 szazalekos a hibahatar 1000 fos mintanal.

Zsoltbacsi 2016.12.11. 21:40:48

@emmersson:
Sorry, tevedtem. Most nezem a Zavecz honlapjan, es 1000 fos mintara +- 3,2% hibahatart irnak

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2016.12.12. 09:44:40

elbaszott egy orszag ez..
a kormany koztorvenyes bunozokbol all az ellensek meg total idiotakbol...

valaki, aki nem PISAnegativ felfogja, hogy mit is jelent ez a felmeres?

gyakorlatilag azt hogy az ellenzek ugy akar osszefogni, hogy nem fog ossze. nem onigazolasra kellene hasznalni a ilyen felmereseket, hogy "lattyatokaZEMBEREKismegmonttak!", hanem azt, hogy ab ovo el van baszva a kommunikacioja az egesz ellnezeknek ugy, ahogy van. ellenzeki osszefogast akartok? akkor fogjatok ossze meg. kiszoritosdit akartok? akkor jatszatok azt, de aban a fidesz a legjobb.

tessek szepen felfogni, hogy a karaktergyillkolos-gyulolkodos-kiszoritos jatekban a fidesz verhetetlen - es akkor tegyuk azt hozza, hogy aki ezt jatsza maga is fidessze fog valni.

amig azzal vagytok elfoglalva, hogy kivel miert nem ahelyet, hogy miert igen, addig vadaszkaim nem vadaszni fogtok jarni a parlamentbe, hanem fideszt szopni.

emmersson 2016.12.13. 10:59:46

@Zsoltbacsi:

Egy másik fórumon olvastam: "nagy valószínűséggel Orbánra - de egyébként senkire! - sem szavaznának 5 millióan.
Azt hiszem, ez is igaz lehet ;)

emmersson 2016.12.13. 11:07:51

Egyébként pedig nem azt kellene keresni, hogy ki a kerékkötő - mert ez egyébként erőst szubjektív! -, hanem azt, hogy a szerintük kerékkötő (szavazótaszító DK vezér) programja helyett olyat kínáljanak, ami vonzóbb a DK szavazóinak, mint Gyurcsány politikai iránya és céljai!
Tessék kifogni a szelet a vitorlájából és a sajátjukéba terelni, majd beelőzni őt! Mert addig akár az is felmerülhet, hogy - egy másik közvélemény kutatás szerint - arra a listára sem szavaznának 5 millióan, melyen Molnár, Hadházi vagy Vona szerepel!
És akkor lehet egy olyan cikket írni, ami arról szól, hogy Molnár húzza vissza a baloldalt! vagy: Hadházi álljon el a DK útjából! Vagy...öö...azt inkább mégse!

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2016.12.13. 12:13:58

@emmersson: "olyat kínáljanak, ami vonzóbb a DK szavazóinak, mint Gyurcsány politikai iránya és céljai!"

Annál nem tudsz nekik vonzóbbat mondani, mint hogy gyurcsány legyen a miniszterelnök. Másoknak meg ennél taszítóbbat.
süti beállítások módosítása