B1 blogcsalád



Ciki: következetesen rosszul használja az adózási szakkifejezéseket az adóügyekért felelős államtitkár

2016. december 06. - Mr Flynn Rider

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András még mindig rosszul fogalmaz, ha adóügyekről van szó, ráadásul a múltkor nem értette, miért kerül 15 ezer forintba az államnak a 10 ezer forintos külön könyöradomány a nyugdíjasoknak.

tallai-andras.jpg

A rátermett államtitkár ma megpróbálta kompenzálni a tegnapi kommunikációs bakit: nagy dérrel-dúrral ismét bejelentette az adócsökkentést, amit már novemberben a főnöke Orbán Viktor bejelentett.

  • „Az adócsomag révén Magyarország lehet a legversenyképesebb és legkiszámíthatóbb ország az EU-ban”
  • „Az adócsomag révén 9 százalékra csökken a társasági adó mértéke, ami a legalacsonyabb az unióban.”
  • „A kormány és a szociális partnerekkel kötött 6 évre szóló bérmegállapodás értelmében jelentős mértékben csökken a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adó, első lépésben a jelenlegi 27 százalékról január 1-jétől 5 százalékponttal.”
  • „Ezekkel a döntésekkel akarja a kormány ösztönözni a munkaadókat és a munkavállalókat, hogy maradjanak Magyarországon, a külföldön munkát vállalt magyarokat a hazatérésre, a befektetőket pedig arra, hogy hozzák az országba befektetéseiket.”

Mindezt a tárca államtitkára mondta el a sajtótájékoztatóján, akinek a múltkor egy napjába tellett, de mára felfogta a 15 000 forintos kérdést: hogy miért kerül az államnak 15 ezer forintjába a nyugdíjasoknak adott tízezer forintos Erzsébet-utalvány. A HrTv-nek adot interjúban aztán az államtitkár elismerte, hogy tízezer forintra 49,98 százalék közteher jön rá. Nyilván, ezért kellett ma bejelenteni az adócsökkentést.  

Több probléma van is ezzel a hatalmas bejelentéssel:

1. Az adócsökkentés nem a bizonytalanságot szünteti meg, hanem csak nagyobb káoszt okoz. 

A kormány pont azzal teszi teljesen kiszámíthatatlanná az adórendszert, hogy ide-oda módosítja: ezerféle adó és járulék létezik, amelyek évről-évre változnak, megszűnnek, újak jönnek létre, ahelyett, hogy egy egységes, átlátható adórendszer működne Magyarországon. Könyvelő legyen a talpán, aki ezt követni tudja, pláne, ha az állampolgár maga tölti ki a bevallását, ami, ugye, már hat éve elfér egy söralátéten.  

2. Az adócsökkentést a kormány megint csak úgy bejelentette, ahelyett, hogy megkérdezte volna a munkaadókat és a munkavállalókat. Lehet, hogy ők azért okosabbak lettek volna. 

3. Pláne nagy a gond, ha a Tállai által következetesen használt, 27 százalékos "szociális hozzájárulási adó" valójában az egészségügyi hozzájárulás. Vonatkozó jogszabályhely: 1998. évi LXVI. törvény az egészségügyi hozzájárulásról 3.§ ba) pont.

4. Ugye Tállai András sem gondolja komolyan, hogy az adócsökkentés miatt bárki is hazajön Németországból, vagy Angliából és ettől megszűnik a létbizonytalanság Magyarországon? 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9512027295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s.g.l. 2016.12.06. 15:48:41

Azóta a szociális hozzájárulás, EHO 22%!!!!!

Mille38 2016.12.12. 06:18:18

A 3. pont butaság: a szocho létezik és 27%, bár valóban van az eho-nak is olyan esetekben, amikor a mérték szintén 27%. Ebben a mondatban Tallinn nem tévedett.
süti beállítások módosítása