B1 blogcsalád



Tanulja csak meg minden diák, milyen a magyar demokrácia: fogja be a száját!

2016. november 17. - Mr Flynn Rider

307222_bradanovics-bendeguz.jpg

Három intőt kaptam elsős általános iskolásként, hat évesen. Az elsőt azért, mert szaladgáltam a szünetben, a folyosón. (Mondja meg valaki egy hat éves gyereknek, hogy háromnegyed órát egy helyben kell ülnie, aztán a szünetben ne rohangászhat! Agyrém.)

A másik két intőt azért kaptam, mert megkérdeztem, hogy miért nem szabad rohangálni.

Vissza mertem kérdezni, szemtelen módon.

Mindig sokkal egyszerűbb büntetni, mint érvelni, párbeszédet folytatni. (Tekintsünk most el a „Miért?”-reklámban szereplő kisgyerekről, akinek az a dolga, hogy idegesítő legyen, ezzel hívva fel magára a figyelmet.)

A három intő óta eltelt kb. harminc év, és láss csodát, Magyarország ugyanoda jutott, mint ahol volt a rendszerváltás előtti időkben: egyszerűbb büntetni, belefojtani a szót bárkibe, mint párbeszédet folytatni.  

Bradánovics Bendegúzba belefojtották a szót a Diákparlament ülésén, bírálni merte a kormány oktatásban elkövetett ámokfutását. Az eset azért is kínos, mert a Diákparlament pont azért jött létre, hogy a diákok elmondhassák a véleményüket az őket térintő kérdésekről. Az ügyvezető elnök, ha ebből a szemszögből nézzük, élete legnagyobb baklövését követte el azzal, hogy „személyeskedésnek” vette a diák véleményét.

(Hogy a véleménye mennyire helytálló, a történet szempontjából mellékes egyébként.)

A másik oldalról nézve Rózsás Ildikó, az ügyvezető elnök csak azt tette, amit a korszellem diktált: egyrészt gerinctelen, talpnyaló módra védte azt a hamis képet, amit a Fidesz sugároz az emberek felé: hogy minden rendben van.

(Pont, mint ahogy a család az alkoholista nagybácsit próbálja elviselni: kicsit berúg, kötekszik, néha megveri a feleségét, de alapvetően jó ember és inkább ne is beszéljünk róla. Legyen az a bűnbak, aki felhozza a témát a vasárnapi ebédlőasztalnál.)

Másrészt Rózsás Ildikó a kerettantervben foglaltaknak eleget téve, próbálta a diákot a felnőtt életre felkészíteni: hiszen mindannyian tudjuk, hogyan működik ez az ország. Ha kidugod a fejed a víz alól, azonnal visszanyomnak. Ellentmondasz a főnöködnek? Holnaptól kereshetsz másik állást. Elmondod a véleményedet nyilvánosan? Azonnal célkeresztbe kerülsz. Nem csak te, a családod is és a barátaid is.

Ott vannak a Ligetvédők, Pukli István, Juhász Péter, vagy bárki más, aki ki merte mondani a véleményét, ki mert állni az igazáért a Fidesz-kormány ellenében – azonnal rászálltak, mint a hiénák és megpróbálták széttépni. Hülyének, idiótának bélyegezték őket, kiderítették róluk, hogy ÁVÓ-s volt a nagyapjuk, vagy, hogy drogosok, korruptak, esetleg melegek.

Így működik "a magyar demokrácia."

Jobb is, ha az a büdös kölök egy életre megtanulja, hol a helyet és hogy ki ne merje még egyszer nyitni a száját!

Csak abban reménykedünk, hogy májusban nem kell azt a hírt olvasnunk, hogy Bradánovics Bendegúz valamiért nem érettségizhet, vagy felvételizhet egyetemre. Hiszen tudni fogjuk mindannyian, miért nem engedték. Biztos lesz valami adminisztratív hiba. Véletlen. Van ilyen.

Ilyen a rendszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7011968395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bene Tleilax 2016.11.17. 10:37:33

Ó, semmi gond, "legfeljebb" lesz még egy értelmes magyar fiatal Londonban, Müncenben, New Yorkban, vagy bárhol, de MÁSHOL mint ebben a döglötthal-szagú országban. A lényeg, hogy Agyarország jobban teljesít.

Zoltan Hazafi 2016.11.17. 10:45:26

Mit akar Magyarország, ahol történelmileg nincs hagyománya a demokráciának.
Tudom, oktatni a demokráciát.
Akinek nem tetszik - elmehet, vagy fogja be a száját.

Lord Barom 2016.11.17. 12:16:52

Nálunk a normális demokráciafelfogás addig működik, amíg valaki hatalmat kap a kezébe. És ahol a hatalmat nem a tudás alapján osztják, ott vannak olyan "hatalmasok", akik a miniszter szó jelentését sem tudják...

Rózsavölgyi József 2016.11.17. 17:08:33

..régen a munkahelyeken volt ifjúsági parlament, no ott is elhangzottak értelmes, előrevivő gondolatok, a fiatalok részéről, volt akinek nem tetszett, azonban volt olyan vezető aki vette a fáradságot és utána nézetett, vagy nézett a felvetett problémáknak,
nálunk nem emlékszem retorzióra, sőt volt akit megdicsértek bátorságáért, még akkor is ha nem volt teljesen jogos a felvetés!!!

Muad\\\'Dib 2016.11.18. 12:15:28

OFF/
Mondjuk ahhoz már vastag bőrnek kell lennie a szerző képén, hogy pont Puklival példálózzon, akit konkrétan ezen a blogon aláztak ezerrel azért, mert nem akarta politikai irányba vinni az oktatással kapcsolatos civil szervezetet.
ON/
A fityesz hozta a szokásosat. Mondjuk dilettánsozni szerintem is tökéletesen értelmetlen (mert nem teszi erősebbé a mondanivalót, csak komolytalanná), de cenzúrázni emiatt még nagyobb gáz.

Ballib Cenzúrázók Réme 10 2016.11.18. 12:20:15

Mi van ballibák, péntek van, megint megbukott az Orbán?

Amúgy ez a gyerek buzi, nihilista, Soros ügynök, a norvégok pénzelik, EU és migr´áns seggnyaló, álcivil.

Kell-e még valamit mondanom Árpi?

lucernaböde 2016.11.18. 13:27:26

Ha az ügyvezető elnök nem fojtja bele a szót a gyerekbe, akkor fel sem tűnt volna senkinek, hogy volt Diákparlament, és ott elhangzott egy kritikus vélemény. Ennyire hülyék.

#szájbergyerek# 2016.11.18. 13:38:11

Miért nem arról beszélsz kedves blogger, hogy mit mondott a csávó?

"Jelen helyzetben úgy tűnik, hogy dilettánsok hasráütésszerűen, a diákokkal és tanárokkal konzultációt megtagadva irányítják és változtatgatják az oktatási rendszert."

Csak így a szeme közé és gondolom azt várta, hogy majd felállva tapsolják. Nem ez történt, hanem a ténsasszony személyeskedésnek vette.

Attól függetlenül akár igaza is lehet de ezt akkor sem így kellett volna tálalni.
Mellesleg a ténsasszony álláspontja is védhető.

Szóval ki írta szöveget Bendegúznak?
süti beállítások módosítása