B1 blogcsalád



Hidegháborús viszonyok az Úszószövetségben, Gyárfás csapdahelyzetben

2016. november 17. - Mr Flynn Rider

A Magyar Úszószövetség elnöke hosszú utat tett meg idáig, voltak szép sikerei és nagy bukásai. Az biztos, hogy még nem akarja kiadni a kezéből a gyeplőt. Még egészen sokáig maradhat elnök, hiszen nyeregben van: vizes vb-t rendez Budapesten.

gyarfas_tamas.jpg

Ahhoz, hogy lemondjon több kéne:

egy nagyobb botrány, vagy további úszók közös fellépése. Ahhoz pedig, hogy a rendszer megváltozzon, valószínűleg nem csak neki kellene lemondania. Alapvető változásokra lenne szükség.

Gyárfás Tamás hosszú utat tett meg (érdemes róla ezt az indexes összefoglalót elolvasni), míg sportújságíróból üzletember, tévés személyiség, majd az Úszószövetség elnöke lett. Hosszú pályafutását nyilván nem akarja azzal „megkoronázni”, hogy megszégyenülve visszavonul. Sajnálatosan azonban nem tudja kezelni a helyzetet, ami kialakult az Úszószövetségben. Nem érti, hogy mi a baj - és többek között ez a baj.

Láthatóan az úszók nincsenek megelégedve a teljesítményével, miközben ő vb-t szervez, rendez, uszodákat alakíttat át – ehhez erős kezű és határozott vezetőre van szükség, aki bírja a strapát. Gondolja ő. De neki az úszókat kellene képviselnie elsősorban. 

Pont az látszik, hogy a sok fejlesztés és vb-rendezés között az sikkadt el, ami a lényeg lenne:

az úszókkal való kommunikáció, az ő érdekeik védelme, a körülményeik javítása.

Mostanra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Gyárfással szóba se állnak Katinkáék. Ha Gyárfásnak több stratégiai érzéke lett volna, valószínűleg nem így kezelte volna a helyzetet az elejétől fogva.

Oda kellett volna figyelni arra, hogy a világnak ebben a részében nem a simulós mosoly, hanem az erős karcsapások számítanak. Hogy van, aki szakmai büszkesége folytán nem simulhat be úgy a rendszerbe, ahogy Gyárfás megtette. És nem biztos, hogy a sajátos uram-bátyám viszonyok a fiatal és sikeres úszóknak tetszeni fognak. 

Mint maga Gyárfás is elismerte a 24.hu-nak: már felmerült benne, hogy lemond, de mégsem teszi, mivel felelősséget érez a sikeres vb-rendezés miatt. Ahogy fogalmazott, ő rángatta bele az országot ebbe a milliárdos bizniszbe, nem farolhat ki belőle csak úgy.

Hosszú Katinka és férj-menedzsere sokkal könnyebb helyzetben vannak. Mint a nyilatkozatokból kiderült – a médián keresztül üzengetnek az Úszószövetségnek, de szóba nem állnak és nem egyezkednek Gyárfásékkal. Katinkáék azért is vannak könnyű helyzetben, mert rengeteg aranyat nyertek és nyernek folyamatosan Magyarországnak – a Szövetség különösebb támogatása nélkül.

De vajon mit akarnak elérni?

Tényleg az úszók érdekeit tartják szem előtt, vagy csak Gyárfás van nekik útban valamiért? Biztos, hogy a durcás üzengetés a médián keresztül célt fog érni?

Időközben ugyanis változatlan hévvel folyik a nyilatkozatháború Gyárfás és Katinkáék mellett több úszó is kiállt, többek között  Gyurta Dániel („Az látszik, hogy nincs rend a magyar úszás körül, és a legszomorúbb, hogy az úszók – akikről az egésznek szólnia kellene – látják ennek kárát.”), illetve Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszó is.

„Gyurta Dániel olimpiai bajnok csapattársamhoz szeretnék csatlakozni. Sajnálatos módon valóban nincs rend a magyar úszósportban, és erről ideje nyíltan beszélnünk. Miért is gondolom ezt? Optimális esetben nekünk, versenyzőknek arra kellene koncentrálnunk, hogy teljes erővel a világversenyekre készüljünk, és csúcsformában álljunk a rajtkőre.

Az elmúlt közel egy évben azonban ezen a téren valóban nem volt könnyű dolgunk. Vagy hangos belháborúk zajlottak, vagy éppen hidegháborús közegben kellett élnünk a mindennapjainkat.” – nyilatkozta Kapás Boglárka.

Egyébként nem véletlen Hosszú Katinka és az úszók időzítése: pont ma írja alá a Nemzetközi Úszó Szövetség és a kormány a budapesti vizes vb-vel kapcsolatos végső szerződést.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2011969065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bryan élete 2016.11.17. 15:50:08

Gyárfás egy hétpróbás kaméleon, DE: nagyon remélem, hogy nem Hosszúék felhasználásával akarja a fidesz a már a sinen lévő VB előtt eltakarítani, hogy a babérokat majd egy pártkatona arathassa le.Felőlem lapátra tehetik bármikor, de a lóláb nekem valahogy kilóg.

sőőtnagyonis 2016.11.17. 17:24:58

A kormány majd ebből is stadion építésére kap felhatalmazást.

Drizari 2016.11.17. 17:52:07

Gyárfásnak semmi köze az úszók eredményességéhez, ez kizárólag az edzők és a versenyzők dicsősége. Gyárfásnak a körülmények biztosításához van köze, amikor pénzt biztosít egyes úszók felkészüléséhez, például többhetes külföldi edzőtáborok formájában. És persze a külföldi versenyek nevezési díjairól, a kiutaztatás és szállás költségekről. De nem közömbös, hogy egy-egy úszóklub mennyi pénzügyi támogatást kap. Gyárfás szeret külön kijárni szponzorokat a kedvezményezettjeinek, akik ezért hálásak neki. Másoknak mindez nem jut, azoknak meg az álluk is fölkophat, akik őt bírálattal illetik.

Most az anyagilag teljesen függetlenné vált Katinka kirobbantotta az év elején a botrányt, és most folytatja. Ez az anyagi függetlenség - véleményem szerint - önmagában ehhez a háborúhoz nem volna elég, ahogyan nem elég a szakajtónyi aranyérem sem, amit eddig nyert világversenyeken. Biztos vagyok benne, hogy ehhez a háborújához kapott megfelelő erősségű politikai támogatást. Ezt észre kellett venni Gyárfásnak is.

Drizari 2016.11.17. 18:06:16

@Amelanchier: a babérokhoz a MÚSZ-nek semmi köze, ha az úszók eredményeiről van szó. Feladatuk a legjobb úszók nevezése, utaztatása, elszállásolása, a velük kapcsolatos mindenféle adminisztráció intézése, a nemzeti színű sportfelszerelések beszerzése és szétosztása, vitatott esetekben óvás benyújtása, és a versenyekre való felkészülésük biztosítása. Ez utóbbi nagyon fontos, mert nincs kizárólag csak versenyúszóknak fenntartott versenyuszoda. Egyesek edzőikkel-gyúróikkal kaphatnak hathetes külföldi edzőtábori lehetőséget pl. Thaiföldön, mások felkészülnek a klub uszodájában a "strandolóktól" elkerített részen.
süti beállítások módosítása