B1 blogcsalád



Ahol a Fidesz és a Jobbik összeér: a Vonát ócsároló Origo nyomja az orosz propagandát

2016. november 14. - Mr Flynn Rider

A külpolitikai szerkesztőt mintha egyenesen Moszkvában igazították volna el.

15032227_1587032024659088_114598196611103697_n.jpg


György Bence lett márciusban az Origo új főszerkesztője, miután a New Wave Média Kft. még 2015 decemberében vásárolta meg az Origo Média Zrt.-t a Magyar Telekomtól. Azóta az Origót teljesen átszabta a kormányzati nyomás: volt, amikor a Magyar Idők online verziója is ugyanazzal a címlappal jelent meg. A valaha nívós online portál mostanra szépen besimult a kormányzati propagandába és újabban Vona Gábor lejáratására használják.

Meg arra, hogy orosz propagandát terjesszenek rajta. 

Az Origo volt az egyik legnépszerűbb és legkonzervatívabb hírportál a magyar „médiapiacon” – azaz, a komoly tartalmak tényleg komolynak és függetlennek tűntek. Mára ez teljesen megszűnt és érdekes túlkapásoknak lehetünk tanúi, ahogy az újságírókat felváltó propagandisták (az impresszumban még hírszerkesztők szerepelnek, nem kéne lecserélni, fiúk?) igyekeznek bizonyítani a hűségüket a Vezérnek.

Azért érdekes, hogy Vona Gábort támadja az Origo, mert Vona pártja, a Jobbik is meglehetősen közel áll az orosz állásponthoz. Tehát vannak frontok, amin összefognak, de közben egymást is támadják.

Ahol megegyezés van: az oroszbarátság. Több hónapja, lassan több éve újra kitört a hidegháború Oroszország és a Nyugat között, a hadviselés nagy része pedig áttolódott az internetre. És itt jön képbe a Jobbik. 

Az oroszok ott bukkannak fel, ahol csak tudnak:

  • támogatják a szélsőjobbos pártokat,
  • álhíreket terjesztenek,
  • hekkertámadásokat indítanak,
  • befolyásolni próbálják a döntéshozókat és a közvéleményt.
  • Megépítik Paks2-t iszonyatos hitelért cserébe, amit mi fizetünk, mikor a megújuló energia ára folyamatosan csökken.
  • Erődemonstrációkat, hadgyakorlatokat tartanak a határokon. A Balti államokban és Finnországban is kész tényként kezeli a média, hogy az oroszok hamarosan megtámadják őket, ugyanazzal a beszivárgó módszerrel, mint az ukránokat. Nyilván a hírek egy része kacsa és pánikkeltés, de valljuk be magunknak: mi is jobban aggódnánk, ha nem lenne még egy maradék-Ukrajna kettőnk között. 

(Eredetileg a finnek indult az a lefordíthatatlan vicc, miszerint Putyint megállítják a helsinki reptéren:

Vladimir Putin lands at Helsinki airport and proceeds to passport control. “Name?” asks the border guard. “Vladimir Vladimirovich Putin,” answers the Russian president. “Occupation?” asks the border guard. “No, just visiting,” answers Mr Putin.)

Az orosz stratégia célja, hogy megoszák Európát, a NATO-t, dezinformálják, gyengítsék a kontinenst. Ehhez kellenek a szélsőjobbos pártok, a menekültkérdés hiszterizálása.

Ehhez kell például a Jobbik és a hozzá szorosabban, vagy lazábban kapcsolódó média is, amit „orosz hírekkel” töltenek ki.

A legmegdöbbentőbb ebben az, hogy az orosz propaganda idáig csak a szélsőjobbos „hírportálokon”, meg a bullshit-médiában jött elő, de újabban pont azon az Origón jelent meg, amely kényszerdetten próbálja ráhúzni Vonára, hogy meleg.

Míg a Nyugati média egyértelműen orosz provokációról beszél a híreiben, mindezt a valaha mértéktartónak számító portál teljesen az ellenkezőképpen tálalja.

Így például megtudhatjuk, hogy „Oroszország védelmi ellenlépésekre kényszerül a NATO miatt”, vagy, hogy a gonosz ukránok „Szabotázsakcióra készültek a Krímben”, amit az oroszok „megakadályoztak”. Semmi kontextus, semmi a krími háborúról, az orosz megszállásról, csak egy átvett anyag a Russian Times-ról, lehetőleg oroszbarát címmel.

Azt is megtudhatjuk, hogyan áll harckészültségbe az orosz hadsereg és bombázza szét az Iszlám Államot (meg még sok mindenkit, többek között az Aleppóban csapdába esett civileket is, de a humanitárius katasztrófáról már nem szól a hír valamiért.) 

Szólni kéne a külpol szerkesztőnek, hogy

  • a rubel árfolyama nagyon változékony, nem érdemes nagyon rábíznia magát;
  • illetve, hogy Magyarország NATO-tagállam és ránk az oroszokkal való, egyre súlyosbodó hidegháborús helyzet fenyegetést jelent, ahogy pl. Merkel is megjegyezte.
  • a munkáját már elvégezte az a rengeteg álhírportál, amit lassan többen olvasnak, mint az Origót.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10011960283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.14. 16:08:10

Segítség, nem Soros irányítja az Origót???

Ez botrány! Szerintem menjünk is ki mind a 800-an, egytől egyig bátor sorosoida és norvég balliba vitézek, gágogni másfél órát a szerkesztősége elé!

camilló 2016.11.14. 18:16:35

Egy újabb russzofób blogbejegyzés!!

Csaba Szikora 2016.11.15. 12:01:10

Az Origó szidja fideszt is ha nem tünt volna fel.

morph on deer 2016.11.15. 23:13:06

Szerintem álljatok mindjárt libasorba, (mint 'Ludmilla' :)) és úgy mondjátok szépen, egyszerre..!
Fog az menni, mire kell, gyönyörűen, meglátjátok!

medium size devil 2016.11.15. 23:30:04

@camilló: Semmi russzofobia nincs ebben, pusztan az orosz kormany piszkos uzelmeirol van szo.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.11.15. 23:40:02

Mi a különbség a két ruszki ügynök, a felcsúti diktátor és a náci vezér Vona között?

A felcsúti diktátornak tövig le kell sz.pnia Putyint hogy hatalomban maradhasson (az ügynök aktái tovább aludjanak a moszkvai széfekben), a náci vezér Vona meg le fogja sz.pni Putyint, hogy hatalomba kerülhessen.

camilló 2016.11.16. 18:22:08

@medium size devil: Légy szíves válaszolj pár kérdésemre!
1. Ki vitte közelebb a fegyveres erőit a másik fél határaihoz?
2. Ki avatkozott be a másik gazdasági érdekszférájába?
3. Ki szarja le a népek önrendelkezését abban a tekintetben (is), hogy megválassza melyik államban akar élni? Szeretném figyelmedbe ajánlani ebben a témában az 1.Világháború után kialakult megfogalmazást, és nem feltétlen a a Wilsoni elvekre gondolok!
4. Ki szerelte fel az általa "mérsékeltnek" mondott iszlamista fegyvereseket, egyáltalán kinek állt érdekében az egész "arab tavasz"?
5. Ki generált konfliktusokat szerte a világban, és kinek a támaszpontjai hálózzák be az egész földet?
6. Ki avatkozik be a demokrácia, vagy az állampolgárinak megvédése ürügyén, és ezt ha más teszi akkor agressziónak minősíti azt?
Úgy gondolom egyenlőre elég ez a pár kérdés. Mielőtt lefasisztáznál, vagy lejobboldaliznál, tudnod kell, hogy nagyon messze állnak tőlem ezek a politikai irányvonalak! Jó lenne ha nem egyoldalúan gondolkodnál és volna némi információd
is az oroszokkal kapcsolatban.

medium size devil 2016.11.16. 18:39:16

@camilló: Miert ne menne a NATO pl. Lengyelorszagba ha a lengyelek ezt kerik es tamogatjak? Milyen jogon pofazna bele az orosz kormany mas orszagok dolgaba? Tisztazzuk: az oroszok es a biztonsaguk semmivel se fontosabbak mint barki mase a Foldon! Az orosz kormany erdekszferaja az orosz hatarig tart, onnantol az orosz kormanynak lofasz koze nincs hozza egy masik szuveren orszag kivel es hogy mukodik egyut katonailag. Az oroszoknak van a legpusztitobb atomfegyver arzenaljuk. Az USA meg sose tamadt elsokent Europara, Oroszorszag viszont folyamatos haborut folytat Europaban. Fizikait Ukrajna ellen es logisztikait az EU orszagok ellen. Errol szol a cikk, erre reagaltam, nekem ne gyere ezekkel a bargyu feluletes klisekkel az arab tavaszrol:es apad faszanak tegyel fel pontba szedett kerdeseket.

camilló 2016.11.16. 19:14:33

@medium size devil: Örülök, hogy ilyen kulturáltan tudsz vitatkozni és egy filozófus gondolata jut az eszembe először:" Szitkozódással azok szoktak érvelni, akiknek nincsenek érveik." Ez a filozófus mellesleg orosz volt! Szeretném, ha ezt a hangnemet szemtől szembe is lenne merszed használni!:) Tudod a modorom sok embert megtévesztett már. nem tartok előadást Neked a harcművészetről, mert a stílusodból ítélve nem lennél képes felfogni, de elég legyen annyi, hogy nem a gyengék azok akik képtelenek megadni a másik embernek a tiszteletet!
Ha nem tudsz válaszolni, akkor azt kell írni és pont!:))

medium size devil 2016.11.16. 19:21:29

Gondolom Neked mar Sztalin is nagy orosz filozofusnak szamit. A valaszom erdemi reszere nyugodtan valaszolhatsz, ne a stiluson rinyalj.
Mit jossz nekem ezekkel a teman kivuli faszsagokkal? Mi ez a gestapos stilusu pontokba szedett kiokatato kerdezgetes? Szerinted ez kulturalt vitastilus? Es az, hogy burkoltan fizikai eroszakkal fenyegetsz? Kurvara eszedbe ne jusson megegyszer!

camilló 2016.11.19. 20:37:56

@medium size devil: Akkor az érdemi rész: Ki fenyeget kit? A Nato tolta ki az érdekszféráját keleti irányba, dacára a megegyezésüknek. Az oroszok Szírián kívül hol tartanak fenn támaszpontot? No és az USA? Szóval nem ártana, ha látnál is! Az oroszok atom arzenáljáról pár szó, mert látom teljesen tájékozatlan vagy. Már az első SALT tárgyalásokon is gond volt, hogy az USA csak a saját atomfegyvereit akarta belevenni a fegyverzetcsökkentési tárgyalásokba. Most hasonló a helyzet, pedig ugye az USA szövetségese Nagy Britannia és Franciaország is, így teljesen jogos hogy a tárgyaláson az együttes létszám és technika a mérvadó. Figyelembe véve a hordozóeszközöket és számos egyéb szempontot is! Nem az oroszok folytattak agresszív gazdasági (nyugodtan lehet nevezni gyarmatosításnak) terjeszkedést és nem az oroszok hatoltak be az USA gazdasági terébe. Nem is beszélek a katonai terjeszkedésről és lehet itt arról beszélni, hogy a lengyelek hívták őket, meg bla-bla. Ez dumának jó, érvnek kevés!
A témához bizony az én véleményem is hozzátartozik, még akkor is, ha nem russzofób és nem ülök fel ennek a hisztéria keltésnek. Gestapós stílus? Mit tudsz a gestapóról vagy úgy általában a fasisztákról? akkor tarthatsz kioktatást, ha csak feleannyit is harcoltál fasiszták ellen mint én, és nem verbálisan! Hogy ki a fasiszta és ki a náci, az bizony a baloldali (valódi nem magukat annak taró liberálisok) gondolkodókat is megosztja, de vannak ismérvek, ami alapján el különíthetőek, de ugyan olyan veszélyesek, mint akár a liberálisok! Nem Sztálintól idéztem, hanem Lenintől, de ehhez ugye nem ártana olvasni a műveit. Megjegyzem Sztálin értékeléseb beletartozik az is, hogy írt pár könyvet, amit lehet akár filozófiai műnek is felfogni. A mi megítélésünk Sztálinnal kapcsolatban teljesen más, mint az oroszoké! Az importált Sztálinizmus, nem tett jót a szocializmus ügyének, bár hazájában másként ítélik meg és ez nem csak annak köszönhető, hogy neki tulajdonítják a Nagy Honvédő Háború megnyerését! Az a nem kulturált vitastílus, hogy "faszozol" szegény édesapám emlegeted, akiről nem tudsz semmit! Az ilyen stílusért sehol sem rajonganak, főleg úgy, hogy én nem süllyedtem le a színvonaladra. Fizikai erőszakkal nem fenyegettelek, csak kíváncsi vagyok hogy ha szemben állnál velem, akkor is ilyen stílusban adnád elő a mondanivalód? fenyegetni Te fenyegetsz engem, de utaltam rá, hogy nem a Te kalibereddel volt már dolgom, így nem igazán rettentem meg. Ellenben szívesen látlak magam mellet ha megint harcra kerül sor!:)
A pontokba szedett kérdésekre, nem igazán kaptam választ, akár pontok nélkül is! nem attól lesz valaki ellenzéki, hogy Putyinozik, hanem ha tesz is valamit ennek érdekében. Megjegyzem Putyint én is diktátornak tartom, de ha jó az oroszoknak, akkor nekem ahhoz semmi közöm. Nem Putyinnal van baj az esetünkben, hanem viktorral és a holdudvarával, valamint az impotens, magát baloldalinak nevező valójában neoliberális ellenzékkel, akik nélkül viktor nem lehetne itt! Nos gondolkodj el ezen!
süti beállítások módosítása