B1 blogcsalád



Az MSZP megmenthette volna a Népszabadságot, de nem akarta

2016. november 12. - nickgrabowszki

Mesterházy volt MSZP-nek lehetősége megmenteni, illetve olyan tulajdonosnak eladni a Népszabadságot, aki nem akarja bedönteni, de nem élt vele, mert azt hitte, megnyerik a 2014-es választásokat, és akkor majd kitömik állami pénzzel.pf_1.jpg

Erről Pallagi Ferenc, a Borsot, Délmagyarországot, Kisalföldet birtokló Lapcom távozó vezérigazgatója beszélt egy interjúban:

többször is tárgyaltam 2010 és 2013 között a tulajdonosokkal. A Ringier nyitott volt, nehezebb dolgom volt Mesterházy Attilával. Irreális árat szabott, azzal kecsegtetve, ha megnyerik a választásokat – mert ebben biztosak voltak –, dőlni fog a laphoz az állami hirdetés. De én nem négy évre terveztem.

Hogy miért nem szabott Mesterházy irreális árat, ara Pallagi csak utal:

az MSZP nem akarta feladni a lapra gyakorolt befolyását.

Vagy ha már igen, akkor csak komoly pénzért. Aminek aztán az lett a következménye, hogy mára se pénz, se befolyás. Sőt, már lap se.

Pallagi a hvg.hu-nak tagadta, hogy bulvárlapot csinált volna a Népszabadságból:

Fenéket, nem vagyok bolond. Pártkötődés nélküli, komoly baloldali lapot csináltam volna. Meggyőződésem, hogy 50–60 ezer példánynál megállhatott volna a saját lábán is a Népszabadság.

Ennek ugyanakkor az interjú egy másik pontján maga mond ellent:

nincs olyan politikai napilap, amelyik megáll a maga lábán.

Pallagi azt is mondja, hogy cége, a Lapcom hat éve folyamatosan vásárolni akar: megvették volna a Népszabadságot, a Pannon Lapokat és az Origót is, de hiába tettek négy hónappal ezelőtt 5 megyei lapra is ajánlatot a Mediaworks portfóliójából,választ sem kaptak Pecinától (aki utóbb megvette a Pannon Lapokat, bezárta a Népszabadságot, majd eladta az egész céget csomagban egy olyan társaságnak, amelyik azonnal Liszkay Gábort nevezte ki az igazgatóság elnökének).

  • A "masszívan veszteséges" Origóért 900 millió forintot kínáltak, végül 4,2 milliárdért vette meg a Matolcsy-közeli tulajdonos.
  • A Pannon Lapok Társaságáért az éves adózás előtti eredményének 7,5-szeresét fizette a vevő.

Ezekből és a már említett állításból, hogy Mesterházy irreális árat kért a Népszabadságért, Pallagi azt szűri le, Magyarországon a médiumoknak két áruk van, egy piaci és egy politikai. Utóbbi a négy-ötszöröse is lehet az előzőnek. Az utóbbi hat évben médiumért idehaza csak politikai árat fizettek.

Akik ennyiért vesznek Magyarországon sajtót, azoknak nem a piacon kell visszahozni az árát.  Itt nem médiapiac van, hanem médiafelosztás.

Azt mindennek dacára tagadja, hogy a magyarországi médiapiac ilyen helyzete vezetne a nyugdíjba vonulásához. Szerinte a Lapcom nem kapott felvásárlási ajánlatot valamely kormányközeli oligarchától. Emiatt "kicsit meg is van bántva". Ezt azért nehéz másképp értelmezni, mint

egyfajta ajánlatkérést:

tegyetek ajánlatot és megkapjátok, ami a miénk (illetve az amerikai tulajdonosé)!

Ki lenne az a bolond, aki, ha ilyen árakkal kínálják meg, nemet mond? Ráadásul az állam számára nem is nagy pénzről van szó. Eddig körülbelül 100 millió dollárt tett bele a Fidesz a strómanjain keresztül a médiumok felvásárlásába, nem kell még egyszer ennyi, hogy az övé legyen az egész kóceráj.

Szóval Pallagi nem azért megy nyugdíjba, mert a Borsot, illetve a szegedi és a győri lapot eladják a Fidesznek, hanem azért, hogy eladhassák.

Ha a Lapcom tulajdonosa nem tud terjeszkedni a piacon, akkor inkább kiszáll belőle, pláne, ha ilyen irreális árat hajlandó valaki fizetni a lapjaiért.

(Kép: hvg.hu/Fazekas István)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7211952287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan Hazafi 2016.11.12. 15:16:38

Tehát - akié a hatalom - bocsánat: (demokráciában) szolgálat... - azé az agymosoda.

2016.11.13. 13:56:29

Mit kínálnak a Média-piacon?

Sokféle bóvlit. Jövőképet! Illúziót. Kannás borral egyenértékű, olcsó részegítést: „a polgári demokráciát” (kiálts Í-Áá-t), mint aktuális üdvözítőt a befuccsolt kommunizmus helyett!
Nehezen tanul a nép, rá kellene jönni, (annyi szenvedés után) az eszme mindig csak a próféták jólétét biztosítja. A nép számára, mindig csak a távoli jólét, (túlvilági boldogság) ígérete marad. Mégis, bár egyre kedvetlenebbül, felsorakozunk a zászlók alá mögé! Eltűrjük a zászlóvivők tévútra vezetését. Jólétüket a mi- ki- és megrablásunk árán!
Visszatérve a média piacra. Sokféle újságos (álságos) bódé árulja a maga ócska eszméit, félrevezetéseit. Baloldalra, a halvány rózsaszínűre szelídült Vörös Újságot, a kopott (rőt, mára rozsdás, málló vörösig) Vannak kisebb számú, (anyagilag, és anyagukban részegek által támogatott) düledező, halovány kékvérű polgárinak reklámozott, úrhatnám kofák által vezetett árudák! Akik a gazdagodás szédületéről ájuldoznak. Természetesen ők maguk alkalmasak a gazdagság kiválasztottságára! Mert az országnak szüksége van, középosztályra, hogy vezesse! (Egy másik „osztály” vezetése ugyan nem jött be!) Bizony ám! Oly sikeresen elvezették az országot, Mohácsi, Trianonig, moszkvai megszállásig, végpusztulásig! Ezzel a vak számára is nyílván valóvá tették az ő kiválóságuk, kiválasztottságuk feltétlen indokoltságát! Valóban felháborító a magyar újságolvasó tájékozatlansága! Csipás szemeivel, nem olvassa ki e gyönyörű, halványkék egű (szociális viharoktól mentes) polgári jövő gyönyörűségét, a maga számára! Ahol nem fenyegeti a rendszer, hogy elviszi KMK (közveszélyes munkakerülés) címén, lehet szabadon, boldogan munkanélküli!
Ő is lophat, (mint bankár, privatizáló) amit tud. Kis tudás kis lopás! Így tisztességes a polgári értékrendben. Kis ember, kispolgár, aki ugye antiszociális lény. Ellentétben a „nagy- polgárral” aki igazi úr! Akkor is, ha munkásvezér, párttitkár volt elébb! 1995-ből
süti beállítások módosítása