B1 blogcsalád



Orbán összehozta a magyarok többségét, de nem pont úgy, ahogy szerette volna

2016. október 04. - nickgrabowszki

kormany.jpegA magyar emberek két dolgot mondtak ki világosan vasárnap:

  1. nem szeretik az idegeneket,
  2. nem szeretik Orbán Viktort, és még akkor se szavaznak rá, ha amúgy egyetértenek vele.

Az előbbit 3,2 millióan mondták. Az utóbbit 5 millióan. Melyik a több?

Sok-e a 3 millió? Attól függ, honnan  nézzük. De leginkább nem sok. Sőt, meglepően kevés.

(Olyan ez mint a fönti kép: sokan tömörülnek Orbán mögött, úgy tűnik, egymás lábán is állnak, mert annyian vannak mellettük, hogy össze kell szorulniuk. De a kormány saját fényképésze kicsit nagyobb kivágással dolgozott, és így már látszik, hogy ez csak illúzió. Szinte üres a hatalmas terem, csak azért tömörültek össze, hogy soknak tűnjenek.)

Ha onnan nézzük, hogy egy pártra (meg annak szatelitjére, meg kormányára) szavaztak ennyien, akkor sok. Ha viszont onnan, hogy egy olyan kérdésre adtak választ, amelyben a a többségi álláspont (a nem) borítékolható volt, akkor viszont nem sok. Sőt, nagyon kevés.

Sikerként ünneplik, hogy szavazókat szereztek (mi korántsem biztos, de ez most mellékszál), miközben az Apokalipszissel kampányoltak, azzal, hogy veszélyben van már nemcsak a haza, de a mi életünk is, személyesen, mindannyiunké.

Képzeljük csak el, mennyien szavaztak volna igennel az örök életre. Az ingyen sörre. A korai és megemelt nyugdíjra. Hogy ne kelljen fizetni az orvosnál és az egyetemen. Hogy ne öljék meg őket arab terroristák már a héten.

Nem történt más, mint 2008-ban: Orbán és a Fidesz ráült egy többségi, népszerű, általános álláspontra. Nem a saját álláspontjához, bármi is legyen az, szerzett támogatást, hanem - jó populista módjára - kiszagolta, minek van elsöprő többsége, és a magává tette.

(Csak közbevetőleg. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az emberek általános véleménye szerint az idegen rossz. Főleg, mert ismeretlen, ezért bármilyen rosszat el lehet róla képzelni.

  • Ezen a berögződésen lehet változtatni, ha adatokat közlünk az ismeretlenről, mert akkor már nem lesz ismeretlen.
  • Ezt az álláspontot le is lehet szólni, nézni, vagy megvetni.
  • Be is lehet tiltani. Akkor az emberek nem hangoztatják a nézeteiket, de nem változtatnak rajta.

Két dolgot nem lehet csinálni ezzel:

  1. nem lehet nem tudomásul venni,
  2. nem lehet morális érvekkel, bűntudat keltésével megsemmisíteni.

Egyik se működik, ezért értelmetlen.)

Szóval, hogy emberek véleménye ilyen, az már legkésőbb májustól, az első nyilvános közvélemény-kutatásoktól ismert, de sejteni lehetett már abból, hogy egy évtizede milyen magas volt a pirézek utálata.

A pártpolitikán túlmutatott, olyan értelemben mindenképpen, hogy minden párt szavazói között jelentős volt a kvóta elutasítottsága.

Ez többről szólt, mint Orbán szuverenitásáról, többről, mint Brüsszel, többről mint a pénz. Ez az életükről szólt, ami veszélybe kerülhet. Legalábbis azt hitték, hogy veszélybe kerülhet, mert azt mondták nekik, hogy veszélybe kerülhet.

Ha tekintetbe vesszük, hogy a kvóta elutasítottsága, az idegenek betelepítésének lehetőségétől való félelem 80-90 százalékos a magyar választók között, beleértve a Fidesz-KDNP és a Jobbik szavazóinak csaknem egészét, a baloldali támogatók felét-harmadát, azaz kb. összesen vagy 6-7 millió embert, akkor a 3,2 millió egyáltalán nem sok.

6-7 millióból csinált Orbán kevesebb mint felét, a 8 millióból meg alig 40 százalékot.

Az emberek egy jelentős része a lábával szavazott.

Egy "nemzeti" ügyből, csak mert ők mondták, még nem lett nemzeti ügy. És még az is lehet, hogy pont azért nem lett.

  • A nemszavazók egy része semmilyen választáson nem vesz részt.
  • Egy másik része nem osztozott a csaknem össznépi xenofóbiában.
  • További hányad biztos volt abban, hogy úgyis győznek a nemek, és nincs tétje a dolognak.
  • Egy újabb részhalmaz meg nem hitt a kampány uszításának, nem fogadta el, hogy a veszély akut.
  • A távolmaradók, az érvénytelenül vagy az igennel szavazók maradék része meg egyszerűen nem akarta Orbán és a Fidesz álláspontját támogatni, még akkor se ha esetleg egyetértett vele.

Az nyilvánvalóan hazugság, hogy soha ennyien nem szavaztak még a kormányra (mert szavaztak, a 97-es Nato-népszavazáson), és az az, hogy soha ennyien nem támogatták még a Fidesz álláspontját (mert a 2008-as vizitdíjas referendumon még ennél is többen).

De azért az sokat elárul, hogy a Fidesz kármentő kommunikációjában a pártok fölött álló, "nemzeti", történelmi jelentőségű ügyből hirtelen már az Orbán-kormány melletti szimpátiaszavazás lett.

Voltaképp egy újabb Békemenet.

De a Békemenet már 2012-ben is defenzív akció volt: az általuk puccsnak nevezett nyomásgyakorlás ellen tüntettek, Orbánék hatalmának megtartása érdekében.

Ezúttal viszont más volt a cél:

  • Orbán nem azért akart erőt demonstrálni, hogy megtartsa a hatalmát. Azt nem fenyegeti veszély. Amíg fenn tudja tartani a "centrális erőteret", a protestszavazatok megosztottságát két, egymással nem kompatibilis politikai tábor között, addig nyugodtan alhat.
  • Nem volt szüksége támogatásra vagy legitimációra a közjogi következményekhez sem. Feles törvényt bármikor hozhat, megvan hozzá a többsége. A Jobbik pedig már tavasszal fölajánlotta, sőt, be is terjesztette az alkotmánymódosítást.
  • Nem kellett felmérni a választói hangulatot sem: az mindenki ismerte, aki kicsit is akarta.

Az a baj, hogy nem hiszünk Orbánnak. Pedig már idejekorán, és elég világosan megmondta: Brüsszel felé szeretett volna erőt demonstrálni.

Hogy megmutassa, vele számolni kell. Hogy ne csak egy legyen a kb. 100 különböző mértékben fajsúlyos európai politikus közül. Mert őt nem lehet simán csak leszavazni. Meg akarta mutatni, hogy mögötte 4-5 millió ember áll közvetlenül. Hogy őt támogatja a magyarok többsége. Még akkor is, ha ezt a támogatottságot hazugságok millióival, az uszítás hónapjaival éri el.

De nem érte el. Nem sikerült neki. Nagyon nem. A célját nem érte el.

Európa megmentéséből az lett, hogy legalább a hatalmat nem bukták el.

A hódítás helyett átálltak túlélési üzemmódba. És ennek nagyon ürülni látszanak. Hogy ezt elsöprő sikerként kommunikálják, ahhoz még talán Göbbels dr. is tapsolna. Pedig ő aztán tudott egyet s mást arról, miként kell a fejveszett menekülést rugalmas elszakadásnak beállítani.

Az érvényesség önmagában nem számít sokat. Az csak kötelezte volna a Parlamentet a törvényalkotásra. De azt kötelezettségalkotás nélkül is megtehette volna. (És akkor se lett volna sok értelme.) És ezt érvénytelen népszavazás után is megteheti.

Az érvénytelenség viszont rámutatott arra, hogy még csak el sem ment a magyarok többsége szavazni, nemhogy támogatta volna Orbán álláspontját. Még akkor se, ha esetleg tartott az idegenektől, és egyetértett Orbánnal. 

És innen már azért jól látszik talán, hogy miért kudarc a népszavazás a Fidesznek. Hogy miért kell letagadni az érvénytelenséget. Mert az azt jelzi, hogy Orbán össze tudja ugyan hozni a magyarok többségét, de azok éppen ellene állnak össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2711765859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graycivil 2016.10.04. 13:07:15

Februárban az első "népszavazási felindulásban" Orbán csak egyet akart: Elleplezni, hogy a hasonló számadatokat az ellenzék tudta volna összeszedni a vasárnapi zárás elleni referendummal. És mutatni kellett, hogy ez még "papíron demokrácia", ahol a hatalom még engedélyezi a népszavazás intézményét. Csak azt ne az ellenzék vezesse.

Aztán persze a Habony-művek Orbán lelkiviágához igazodva gyorsan kidolgozta utólag az ideológiát is.

Gusztustalanok!

6.Lenin 2016.10.04. 22:09:26

A Dk-ra 5% szavazna, és 95 százaléka a 8 millió választásra jogosult állampolgár elutasítja.
Ennyi.

6.Lenin 2016.10.04. 22:18:11

Bocs, tévedtem.

6% támogatja, és 94 % elutasítja a DK-t. Nem minde1. Több, mint 7 millió választópolgár.
Az MSZP-t 10 % támogatja, és 90 % elutasítja.
stb

Netuddki. 2016.10.04. 22:34:54

Azért azt ne feledd, hogy a 3.2 millió jó része lobbikos akik szintén utálják a tolvaj orbánt. A hazai pálya nevű lapjuk is tele van a fideszes lopásokkal. Pont hétfőn jelent meg a legutóbbi kiadás. Abban se simogatják a fideszt.
A lobbikosok meg tuggyuk miért mentek el szavazni. Hát nem az orbán miatt.

Szóval, nem tudom minek örült annyira az orbán mint majom a farkának...

6.Lenin 2016.10.04. 22:35:46

A fenébe, már én is összekeverem.

A választásra jogosult állampolgárok 6 % támogatja, 94 %-a a választásra jogosult állampolgárok közül elutasítja a DK-t.
Úgy látszik a sok süketelés rám is hat, és néha én is összekeverem ki a választó, és ki a választásra jogosult, ki él a jogával, és kik nem élnek vele, hogy másoknak legyen esélyük visszaélni a nem használt joggal.

Egyszerűbben, több, mint 7 millió választásra jogosult állampolgár nem szavazna a DK-ra, vagyis elutasítja őket.
Talán most már érthető a poszt logikája.

ob.szerver 2016.10.04. 22:39:25

Kérdeznék valamit:

1. Ha az ellenzék is elkölthetett volna 10-20 milliárd közpénzt a kampányra és az elmúlt másfél évben a "közszolgálati" tv-ben ezer óra terjedelemben adhattak volna tisztességes tájékoztatást és nevelhettek volna empátiára és toleranciára, akkor a 3,2 millió nemből mennyi marad?

2. Ha az ellenzék költött volna el 10-20 milliárd közpénzt a kampányra és az elmúlt másfél évben a "közszolgálati" tv-ben ezer óra terjedelemben adhattak volna tisztességes tájékoztatást és neveltek volna empátiára és toleranciára, miközben a fidesz mindössze 30 millióból hazudozhatott, uszíthatott és gyűlölködhetett volna, akkor a 3,2 millió nemből mennyi marad?

Ennyire egyoldalú és manipulált kampány sem volt elég az érvényesség megközelítéséhez sem. Ez bizony kibaszott nagy kudarc. Persze a maffia most is arra épít, amire 20 éve folyamatosan: az agyhalott híveik mérhetetlen ostobaságára, és megpróbálja bemesélni nekik, hogy a nekik feltálalt szar az fonott kalács. Ők persze el is hiszik, és boldogan falják, még ízlik is nekik, és egymással versengve bizonygatják, hogy mennyire finom. Hát. jó étvágyat hozzá.

Bogyó 2 2016.10.04. 22:39:56

Nem a dk, mszp kezdeményezte a szavazást és nem ők vízionáltak törökdúlást, nem ők rakták tele plakáttal az országot, hirdetéssekkel a médiát. Mindezt vond le, és kijön, a fidesz nem tudta az emberek apátiáját hisztériává változtatni. Igen, ő maradt az uralkodó, kétségtelen. De legalább a többség lelke még megmaradt. Nem tudnak változtatni a führer berendezkedésén, hiszen az ellenzék nem alternatíva nekik. A magánszférába menekülnek. Orbánéknak persze ez is jó, de az ország, amíg nem termel ki egy olyan felvilágosult és etikus csapatot, amelyik képes Darth Vaderéket legyőzni, addig marad a balkáni posványban.

Censored Trompf 2016.10.04. 22:43:56

Túlélési üzemmód ugye ?

Fidesz 40%-on áll, Jobbik 20%-on, és a harmadik az MSZP 10%-al, majd a DK 7%-al, LMP 4%, Együtt 1%.

Ha ez a túlélési üzemmód, akkor inkább bele se gondolok milyen mikor belehúznak.. :DDDD

6.Lenin 2016.10.04. 22:44:59

@ob.szerver:

Nem kellett volna költeni semmit, Csak megkérni a 4 millió mélyszegénységben élő honfitársunkat, hogy kövessék a néhány száz, vagy ezer igazi demokratát, és menjenek IGEN-nel szavazni.
Megb....hatta volna az Orbán a 3,2 millió NEM-jét.

Ennél 1xűbb megoldás, és olcsóbb nem is létezhetett volna. Tuti győzelem.

Censored Trompf 2016.10.04. 22:45:07

@ob.szerver:

"a az ellenzék is elkölthetett volna 10-20 milliárd közpénzt a kampányra "

Elköltöttek többet is, igaz ők a határontúli magyar honfitársaink ellen élszettt gyűlöletkampányt pénzelték belőle, nem a muszlim migránsokét.

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.10.04. 22:58:04

Putyin EU bomlasztó csatlósa orbán diktátor megbukott, ezt ő is tudja nagyon jól. Csak rá kell nézni arra az ideggörcsöléstől összeaszadt arcára, teljesne be van szarva a gondolattól, hogy mi lesz vele egy elbukott választás után.

A kérdés most már csak az, hogy ki fogja börtönbe vágni a fidesz nácikat, mert a baloldal ugyebár maga is egy börtöntöltelék csődület.

6.Lenin 2016.10.04. 22:59:57

@ob.szerver:

Lett volna még olcsóbb megoldás is.

Van kb 8 millió választásra jogosult honfitársunk. Tehát csak kérni kellet volna a ...

4 millió mélyszegényt-tuti, hogy utálják Orbánt
+ 5 millióan most is kimutatták, hogy ők is
aztán a külföldre menekült több millió magasan képzett honfitársunk
ez már akár 12-15 millió is lehet, ha jól számolunk

Tényleg mehet a sunyiba a 3,2 milliójával a Patás.

Kár, hogy nem szóltam hamarább.

Pop40 2016.10.05. 00:23:26

Ritka nagy baromság.

Összemosni egy aktív "nem" szavazatot egy olyannal, aki soha életében nem járt szavazni? Ne röhögtessétek már ki magatokat. Ezzel az erővel bármelyik kormányt, az eu-t, szinte mindent elutasítja a többség.

Pop40 2016.10.05. 00:36:04

@ob.szerver:

" és neveltek volna empátiára és toleranciára, miközben a fidesz mindössze 30 millióból hazudozhatott, uszíthatott és gyűlölködhetett volna, "

1, A németeknél pont ilyen arányban zuhan Merkel meg a sleppje támogatottsága, és 20%-ot kapott egy olyan bevándorlásellenes párt, ami 1 éve még nem is létezett.
Ott is Vitya gyűlölködése az ok? Mert tudtommal ott más se ment a médiában, csak a szuper wilkommenkultur.

2, Mi lehet az oka, hogy érdekes módon egyedül ebben a témakörben volt ilyen hatékony a "gyűlölködés"? Miért nem pl mondjuk a vasárnapi boltzár ügyében? Ott nem volt fideszes propaganda?

3, Nem fordulhat elő, hogy a Röszkénél gyújtogató, zsarukat kővel dobáló, Calaisnál kamionosokat verő, Kölnben nőket erőszakoló, illegális muszlim migránshordák valami csoda folytán esetleg alapban nem szimpatikusak valakinek, és nem kell ehhez fideszes propagandát néznie, hogy megtudja, hogy ez a véleménye?

Pop40 2016.10.05. 00:45:34

@ob.szerver:

Ja és még egy negyedik:

2004-ben akkor ezek szerint a baloldal folytatott gyűlöletkampányt?

Vagy csak az a gyűlöletkampány, ami az illegális iszlám migránsok ellen irányul? Ami a "23 millió román" ellen, az nem?

Abszolút nem értek egyet a határon túliaknál pl a szavazati joggal. De az enyhén szólva röhejes, mikor az a baloldal, aki "23 millió románozott" pl egy erdélyi magyar ellen, most gyűlöletkampányról durrog a Calaisnál kamionost verő muszlim csőcselék kapcsán.

ob.szerver 2016.10.05. 08:26:06

@Pop40:

A hozzászólás arról szólt, hogy az egyik a fél kampányban a több százszorosát költhette - ráadásul közpénzből - és több százszor nagyobb médiafelületet kapott mint a másik. Ha ez szerinted rendben van, és szerinted ez nem manipulálta meghatározó módon az eredményt, akkor elég komoly gondok vannak veled. Hogy ezen túlmenően te mit gondolsz a menekültkérdésről, az a te magánügyed.

Zsoltbacsi 2016.10.05. 09:05:09

@ob.szerver:
Alapvetoen igazat adok neked, de az is a penzhiannyal magyarazhato, hogy a bal oldalnak csak az utolso hetre sikerult ugy-ahogy egyseges strategiat kitalalnia? Bo 1 hete meg 4 felet mondtak

Pop40 2016.10.05. 09:10:34

@ob.szerver:

Azt egy szóval nem mondtam, hogy ez rendben van.
Nem véletlenül idéztem tőled pont azt, amit.

Mert az, hogy nálad amit a baloldal csinál, az csakis empátia meg tolerancia, aki meg bármi csúnyát mond kamionost verő illegális migránsokról, az egyből uszítás, meg gyűlölködés, no, ez viszont már a te magánügyed.

Szóval magával a pénzköltést illető ténnyel teljesen egyetértek, a jelzők viszont ordító hülyeségek.

Pop40 2016.10.05. 09:21:32

@ob.szerver:

Ja, és még ehhez a speciális esethez hozzátenném, hogy igaz, nyilván manipulálta a pénzköltés az eredményt, de nem ordítóan torz módon. 80-90%-ról mondjuk felhúzta a nemek arányát 98-ra. De hogy minimum 80% bármiféle kampány nélkül is lett volna a "nem", azt biztosra veheted.

Ennek ellenpéldája a vasárnapi boltzár: nincs az a propaganda, amivel a fidesz nagyobb tömeget tudott volna az álláspontja mellé állítani. Nem véletlenül ejtették is azonnal a fenébe, mihelyt a szociknak sikerült átverni a népszavazást a fideszes kopaszok sorfalán.

Kemény propagandával lehet torzítani az eredményen, de homlokegyenest ellenkezőjére változtatni nem. Kampányolhatott volna a baloldal százezer-milliárdos keretből is az "igen" mellett, a "nem" úgy is bőven nyert volna.

6.Lenin 2016.10.05. 09:52:29

@Pop40:

A Fidesz anno el tudta hitetni a választókkal, hogy a "vizit díj" elleni népszavazás tulajdonképpen a kormány megbuktatásáról szól (a többség nyilván ezért szavazott).

És volt valós kormányellenes közhangulat.

Most ez hiányzott. Hazugság a hatalmas Fidesz ellenes közhangulat (lásd közvélemény kutatási eredmények).

Nem mertek bevállalni 1 IGEN melletti, kormányellenes népszavazást, pedig Orbán még előtte meg is mondta, hogy IGEN győzelme esetén lemond a kormány.

Nyilván viccnek szánta, hiszen világos a hazugság, hogy itt mindenki kormányváltást akar.

Kiprovokálta, hogy ez a hazugság is nyilvánvaló legyen. Be is jött.

Pedig feladta a magas labdát. Nem tudták leütni.

Az otthonmaradásra hivatkozni 1 jó nagy baromság volt (nem mérhető ki, miért)
1etlen jó megoldás lett volna, ha az IGEN-re buzdítanak (mert valóban mérhető lett volna az eredmény)-mind1, hogy mit jelent az IGEN, ha igaz az ellenzék Fidesz ellenes retorikája, mindenki tudta volna, kormányváltásról szól az IGEN-ek győzelme.

Nem merte bevállalni az ellenzék (kivéve MLP-t) mert tudták, hogy hazugság.

Ez 1 választások előtti méregdrága közvélemény kutatás volt. Az ellenzék eldöntötte, hogy alkalmatlan az ország vezetésére, mert nincs megfelelő támogatottsága a győzelemhez (jelenleg). A Fidesz meg , ha nem bódul el , biztos lehet a 18-as választások sikerében, tud javítani a mostani pozícióján, ha jól méri fel a mostani eredményt.

Szerintem ez volt a fő lényege, a magas felhatalmazás mellett. Bármit is mondanak most Brüsszelben, a 3,3 millió szavazatot nem tudják figyelmen kívül hagyni. Nagy hiba lenne a részükről, a jövő évi választások előtt.

Így sem állnak fényesen a jelenlegi vezetői az EU-nak. Ők is a saját sírjukat ássák.

ob.szerver 2016.10.05. 10:11:00

@Pop40:

"Kemény propagandával lehet torzítani az eredményen, de homlokegyenest ellenkezőjére változtatni nem."

Akkor tanulmányozd az 1933 előtti, 1933-45 közötti és 1945 utáni német történelmet, és ezt gondold át megint.

A vasárnapi boltzár hamis párhuzam. Ott semmilyen kampány nem folyt sem ellene, sem mellette. Az embereknek kényelmetlenséget okozott, személyesen érintette őket és utálták. Éles ellentétben a menekültkérdéssel, ami (Magyarországon) álprobléma, gyakorlatilag senkit sem érint, és egyetlen célja a figyelem elterelése a maffiarezsim dolgairól. Ha már megtettek pár ezer km-t, senki sem akar egy olyan országban maradni , ahonnan a saját polgárai is tömegesen menekülnek.
süti beállítások módosítása