B1 blogcsalád



Az őszödi beszéd 5 legjelentősebb tanulsága

2016. szeptember 20. - nickgrabowszki

A 10 éves balatonőszödi beszéd jelentősége a magyar politikatörténetben nyilvánvaló.gyf_3.jpg

És itt nem csak a nyilvánosságra hozatalt követő hónapok eseményeire gondolunk.

De ahogy az őszödi beszéd egyenesen következett a 2006-os választási kampányból, az őszödi beszédet kauzálisan követte a vizitdíjas népszavazás, azt meg a Fidesz kétharmados győzelme, és hogy kedve szerint rendezhette át az alkotmányos rendet, beleértve a választási rendszert is.

Az őszödi beszéd szimptomatikus, önmagában jelez egy korszakot, és rámutat annak minden fontosabb jellemzőjére. 10 évvel a kiszivárgás után megkíséreltünk összegyűjteni néhányat a legfontosabb tanulságok közül.

Íme:

1. Beviszkizve tilos beszédet mondani.

Még zárt körben, nem nyilvánosan is. Ez - amennyire magától értetődőnek látszik - egyes politikusok számára annyira nem az. Már akkor se volt, azóta meg pláne. Már eltelt 10 év, neked kiváltképpen nem kellene ragaszkodni a rossz szokásaidhoz.

2. Ne terítsd szét a felelősséget!

Nem elkúrtátok, hanem elkúrtad. Nem hazudtatok, hanem hazudtál. Te voltál a főnök, a többiek csak neked engedelmeskedtek. Ha követhetetlen, költekező, pazarló gazdaságpolitikához adtad a neved, ne azzal próbáld mosni a kezeidet, hogy közösen csináltátok. Ha a választási győzelem egyedül a te érdemed volt, akkor az ahhoz szükséges ígéret - miszerint nem lesznek megszorítások - egyedül a te felelősséged.

3. Ne tegyél beismerő vallomást!

A politikában a hibát minden körülmények között tilos elismerni - ez a mondás állítólag még Napóleontól származik. Ha bevallod, hogy hibáztál, és ígéred, hogy megjavulsz, azt - legelvakultabb híveiden kívül - nem "igazságbeszédnek", hanem mindközönségesen beismerő vallomásnak fogják tekinteni, és az ígéreteidet meg már nem hiszik el.

A bűnözőt se mentik fel a beismerő vallomás után. Sőt, inkább elítélik.

4. Ne hozd nyilvánosságra a beszédet!

Még akkor se, ha fantasztikusnak érzed. Még akkor se, ha nagyon jól sikerült. Mert egy beismerő vallomás csak beismerő vallomás marad. Még akkor se hozd nyilvánosságra, ha attól tartassz, majd az ellenfél teszi meg. Ha attól félsz, hogy rád gyújtják a házat, nem feltétlenül szükséges azzal megelőzni, hogy magad gyújtod fel.

5. Ne tetézd újabb hibákkal!

  • Például azzal, hogy megígéred, hogy lemondassz, aztán nem teszed meg.
  • Vagy hogy félreismered az ellenfelet, és azt hiszed, a Hősök terére azért hirdet nagygyűlést, mert az jól hangosítható, máskülönben nem akarna Csurka örökösének látszani. (Dehogynem akarna.)
  • Az inkonzisztenciát ne próbáld azzal leplezni, hogy negyedóránként új programot hirdetsz meg.
  • Azzal meg pláne ne próbáld, hogy éppen - főleg a választók számára - szimbolikusabb ügyben, a vizitdíjas népszavazásnál maradsz konzisztens. Ha jól tudod, hogy a választók majd az eltörlésére szavaznak, jobb neked, ha magad törlöd el előre, és nem várod meg, hogy a szavazóid az ellenfél táborába átkerüljenek, és csak utána lépsz. (És törlöd el, mert más választásod úgysincs.)
  • Végül, hogy akkor mondassz le, amikor már késő. A választások előtt egy évvel nem lehet cserbenhagyni a táborodat, csak azért, mert látod, hogy az évek óta, az előző választási kampány be nem tartott ígéretei miatt előállt permanens válságot nem sikerült kezelned. Akkor már neked kellett volna elvinned a balhét, nem elmenekülni előle.

+1 Azzal nem válsz a politika nagy túlélőjévé, ha ennyi hiba, dilettáns döntés és félresikerült program után még mindig ragaszkodsz hozzá.

Inkább ismerd el, hogy ez nem a te pályád. Csak egy hatalmi játszma mellékterméke voltál, egy lázadás röpített a csúcsra, ahol aztán szétverted a saját táborodat, és azóta is megosztod, amivel csak az ellenfélnek kedvezel.

(Kép: Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3411730675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2016.09.20. 17:46:48

Most is csak annyit tudok írni: az őszödi beszéd egyetlen tanulsága, hogy semmit nem tanult belőle a magyar. Sőt...

burke 2016.09.20. 18:38:16

Te paranoias vagy..kit erdekel Gyurcsany?

Croma Soma 2016.09.20. 18:48:57

Egyetértek szinte minden szóval, amit a poszter leírt.

Lucifer Morningstar 2016.09.20. 18:56:07

"Te voltál a főnök, a többiek csak neked engedelmeskedtek."

Vagyis ha Voldemort megy a sittre akkor megy vele orbán is. Helyes.

2016.09.20. 19:04:37

+ 1 tanulság: A magyar átlagember jobban szeret a hazugság mocsarában dagonyázni és egy Messiásra bízni a problémái megoldását, mint tenni és kiállni önmagáért. Minél nagyobb a butaság, annál könnyebben hiszi el, főleg ha nemzeti mázzal öntik le.

Szelid sunmalac 2016.09.20. 19:28:24

Muhhahahahahaaa! Hogyne bazdmeg, mert a gyurcsany volt a FONOK, a tobbiek meg mind tehetelen, elnyomott apacanovendek kislanyok. Most sirjak vagy rohogjek rajtad te szerencsetlen hulye?

morph on deer 2016.09.20. 20:23:16

Ha egy cseppnyit is sikerült volna felülkerekedni az antigyurcsány érzelmeiden és legalább elgondolkodsz a saját szöveged jelentésén, akkor talán mégsem közlöd ezt a marhaságot...

Hogy miért?

Mert ha valaki az általad kifogásolt tulajdonságoknak épp az ellenkezője, azaz megfelel az elvárásaidnak, akkor az egy az önnön tévedhetetlenségénen hívő, teljhatalmú hazudozó, aki a javára döntő bizalmi szavazás ellenére is azonnal lemond.
Az a részt ugyan kissé zavaros, hogy miképpen sikerül nem "szétteríteni" a felelősséget és magára vállalni mindent, anélkül, hogy bármit is beismerne vagy bevallana, de ez biztosan csak az én hibám, neked nyilván mindez kristálytiszta.

Az meg nem is lehet kérdés, hogy pusztán tényeket közölsz, amikor a beszéd alkoholmámorban történő előadását említed első helyen.

Te csak tudod, nem?

De azt tényleg komolyan gondolod, hogy a "beviszkizve" duma valakire is bármilyen hatással van?
Magyarországon?
Hacsak az nem zavarja a hazafiakat, hogy nem ágyaspálinkát szürcsöl, a sógorka és egy megtermett demizson társaságában, mert ugye itt az dukál...

Az meg semki előtt nem lehetett titok, hogy ő küldte szét futárokkal a saját lejáratása céljából, mert elsőre jó ötletnek látszott!
Vagy még maradt valami a demizson alján..?
Azaz bocsánat, a viszkisüveg az igazi!
Már doboz sem kell hozzá, mindenki elhisz mindent egyébként is...

Szerintem aludjál rá egyet legközelebb!
Akár még segíthet is

midnight coder 2016.09.20. 20:36:13

Fletó anno nem Öszödnél hibázott, hanem az egész stratégiája volt hibás. Azt jól ismerte fel, hogy ha Megyó csinálja amit csinál, akkor annak csőd a vége. Még az is jó lépés volt, hogy megpuccsolta. Akkor volt egy történelmi választásai lehetősége: az egyik, hogy behúzza a fékeket, visszavonja az osztogatásokat. Ekkor az MSZP bukta volna 2006-ot, Orbánnak van 4 éve, majd utána jó eséllyel ismét a szocik jönnek, legalábbis ha Orbánék nem csinálják _nagyon_ jól. A másik út jóval kockázatosabb volt: folytatni az osztogatást, hazudni éjjel és nappal, aztán ha megnyerik a választást, akkor csinálni egy újabb Bokros csomagot és kihúzni az országot a fekáliából. Ez utóbbi esetben megvan a bravúros duplázás, azaz két ciklus egymás után, amit addig senkinek sem sikerült elérnie. Fletó ez utóbbi alternatívát választotta, csak legalább három tényezőt hagyott figyelmen kívül:

1. Ahhoz, hogy az MSZP nevű bolhacirkuszt valaki kézben tartsa, egy Horn Gyula kell, aki ismer mindenkit aki számít, tudja kinek mi a gyenge pontja, és akit megfellebezhetetlen tekintély az MSZP-n belül. Ő nagyon nem ilyen személy.

2. Egy Bokros-csomag végrehajtásához kell némi erkölcsi alap. Az MSZP-nek, miután a gengszterváltás összes szarát a szinte 100%-os médiafölény segítségével sikerrel áttolta az MDF nyakába, még volt ilyen. Az öszödi beszéd viszont pont ellenkező hatást fejtett ki.

3. 2006-ban már nem voltak meg azok az anyagi és gazdasági feltételek amik a Bokros-csomagot sikeressé tették. Nem volt eladható energiaszektor, nem lehetett több terhet rálőcsölni a társadalomra sem, mert egyrészt akik dolgoztak azok már a teherbírásuk határán voltak, másrészt már akkor kezdett kinyílni a kapu az EU felé, a piacképes munkaerő már akkor kezdett kifelé áramlani.

Persze, maga a beszéd is katasztrofális hiba volt. Nem elsősorban azért, mert beismerte hogy szar a helyzet, hanem azért mert néhány héttel a választások után hangzott el, miközben a kampányban Fletó végig azt hangoztatta, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, nem lesznek megszorítások mert az árt az embereknek. És hogy nekik részletes programjuk van, szemben Orbánéknak akiknek nincs programja. Ez után pedig a beszédében olyanokat mondott, hogy

"Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük."

Ez az Öszödi beszéd legsúlyosabb része. Nem az elkúrtuk, meg hogy ilyen böszmeséget európában még ország nem csinált mint mi csináltunk. Ezzel bizony Fletó és a mögötte egyként összezáró MSZP is kiíratkozott a demokraták közül. Itt az egyetlen helyes lépés az lett volna, ha Öszöd után az MSZP kormány egy emberként áll fel, és új választást írnak ki. Ahogy ezt bárhol Nyugat-Európában vagy az USA-ban hasonló helyzetben azonnal megtették volna. Ehelyett nekiálltak mosdatni a szerecsent, aminek a következménye a tökéletes hitelvesztés lett, illetve az, hogy Orbánnak max. a Jobbik lehetett a kihívója az elmúlt két ciklusban, és ez jó eséllyel a következő kettőben sem fog megváltozni.

BiG74 Bodri 2016.09.20. 20:59:40

Nem hiszem, hogy gyurcsány volt a főnök. Szerintem csak egy kis bábocska, jó nagy habitussal.
El lehet mondani, hogy hibázott, majd a nép ítél, de ha valaki azt mondja hibázott, mondjon le. A baj ott kezdődik, hogy gyurcsány tényleg képtelen komolyan kimondani, hogy ha hibát ejt, pont mint a vektorka. De gyurcsány meg is szívta.

morph on deer 2016.09.20. 21:41:23

@midnight coder:
"Azt jól ismerte fel, hogy ha Megyó csinálja amit csinál, akkor annak csőd a vége. Még az is jó lépés volt, hogy megpuccsolta. Akkor volt egy történelmi választásai lehetősége..."

Majdnem pontos - szerintem.
Véleményem szerint lett volna még egy lehetőség, mégpedig az, hogy borítja az egész párton belüli status quo-t és úgy hajítja ki a sunyi korrupt próbálkozókat, mint a pinty, és nyílt színen kitálal. A választások után olyan volt a támogatottsága a választói között, hogy azt is simán veszik, hogy a vízen is tud járni, tehát komoly esélye lett volna, hogy ő maradjon felül.
Csak éppen a beidegzett lojalitás jóval erősebb volt, mint a józan ész - mert nem hiszem, hogy ne gondolta volna végig ezt a változatot.
Sok minden mellett az, hogy buta lenne, nem jellemző.

De, mint köztudott, így utólag a "volna" tartalmú gondolatmeneteknek semmi értelme.

Egy dologban azért teljesen biztos vagyok, márpedig abban, hogy képes volt tanulni a hibáiból. Épp ezért gondolom azt, hogy nála nem a hatalomvágy a hajtóerő, hanem a bizonyítási vágy/kényszer.
Na nem mintha ennek különösebb jelentősége lenne manapság...

Francois77 2016.09.20. 22:47:57

@morph on deer: tanulni? Fletó??? Te tényleg nem vagy százas.

morph on deer 2016.09.21. 00:34:37

@Francois77:
Na és?
(Ráadásul ahhoz kéne tudni legalább százig számolni :D)

2016.09.21. 02:04:08

6. Sose szavazz többet a ballibekre, pláne Gyurcsányra.
süti beállítások módosítása