B1 blogcsalád



Haraszti Miklós biztos receptet ajánl az ellenzék öngyilkosságára

2016. május 13. - nickgrabowszki

haraszti.jpg

  • Ha valaki csak felületesen figyeli, akkor onnan tudhatja meg, hogy választások voltak, hogy a vereség miatt dühös kibicek az Országgyűlés bojkottjára szólítanak fel.
  • Az meg onnan tudható tűpontosan, hogy közelednek a választások, hogy a gondolkodással különösebben nem bíbelődő megmondók a választások bojkottját javasolják.

Ezúttal Haraszti Miklós, az SZDSZ egykori képviselője és ügyvivője, az EBESZ volt médiafelelőse tette ezt a 168 órában:

Haraszti szerint az ellenzéknek egyetlen döntő kérdésben össze kellene fognia: követelniük kell az arányos választási rendszert. Ez azt jelenti: bár a Fidesz nyerhet, csak annyit kap, amennyije valóban van. Negyven százalékkal tehát szó sem lehet kétharmadról.

De mi történik, ha a hatalom erre nem lesz hajlandó?

Haraszti válasza: „Ha a Fidesz ismét diktátumos törvénnyel akar nekimenni a választásoknak, akkor valóban jönnie kell a bojkottnak. Ebből európai botrány lenne."

Tehát az ellenzék csak akkor induljon a választáson, ha a Fidesz belemegy egy számára kedvező választási rendszerbe.

Ezzel csak néhány apró probléma van (már amellett, hogy teljesen abszurd).

1. Milyen európai botrány?

És mit érdekelné az Orbánt? Már így is Trump és Le Pen mellett emlegetik, mint a szélsőjobb vezéreit, a populizmus prominenseit. Máskor meg Erdogannal, Putyinnal és Lukasankával kerül szóba, mint az európai diktátorok egyike.

Orbánnak már nincs európai vagy nemzetközi renoméja a szélsőjobbon kívül. Eltűrik, de lenézik. Az EB elnöke kedélyesen pofozgatja és diktátorozza. Egy újabb botrány nem tudna se neki, se rendszerének ártani.

2. Nincs lehetőség a beavatkozásra.

Érdemben a külföld 2010 óta nem avatkozott be a magyar politikába, pedig lett volna rá alkalma elég. Médiatörvény, új alkotmány, korrupció, választási csalás: ezek mind magyar ügyek.

  • 2012-ben is tőlünk, magyaroktól várták a rendszer elleni fellépést.
  • 2014-15 fordulója volt az egyetlen alkalom, amikor az amerikaiak és a németek megállították (vagy csak egy időre lefékezték) a putyinizálódást.

De hatalomváltás ekkor se történt. Nem is volt cél. Orbán eddig mindig megállt azon a határon, amit a külföld még éppen csak el tudott fogadni, és megőrizte saját táborát is. eco.jpg

A külföldnek nincs semmilyen eszköze, hogy beavatkozzon a magyar viszonyokba. Kizárhatják ugyan az országot az Unióból, de ez éppen nem volna Orbán ellenére. Meg Putyinéra sem. Egy esetleges beavatkozással csak a medve mancsai közé löknék az országot. Ezt nyilván Berlinben, Párizsban, Brüsszelben és Washingtonban se akarják.

3. Miért volna botrány egy szabad választás?

A választási rendszer kétségtelenül a Fidesz pillanatnyi érdekeinek szolgálatára van formálva. A győztest aránytalanul túljutalmazza. De ezt a mindenkori győztessel teszi, ami nem kell hogy feltétlenül a Fidesz legyen.

Még akkor se, ha a kisegítő rendszerek, a határon túli levélszavazatoktól a kamupártok indulásának bátorításán át az állami pénzből meg intézményekből ömlő propagandáig mind a hatalmon lévők esélyeit javítják.

Ezzel együtt abszurd elvárás egy kormánypárttól, hogy az ellenzék érdekeire tekintettel szabja át a választási rendszert.

4. Még akkor is a Fidesz nyerne.

Ha a Fidesz mégiscsak belemenne ebbe a teljesen arányos rendszerbe, a jelen állás szerint még mindig megnyerné a választást. (Még akkor is, ha tekintetbe vesszük a tendenciózus túlmérést.) Önállóan kormányt ugyan nem tudna alakítani, és vagy koalícióra kényszerülne, vagy kormányozhatatlanná válna az ország.

Esetleg Haraszti addig tervezne választásokat kiírni, amíg egyszer nem a baloldal (a nemjobboldal) nyer? Tartunk tőle, az ismételt választások éppen nem az ellenzék esélyeit javítanák.

5. Orbán erről álmodik.

Ha a baloldal bojkottálná a választásokat, az nem vezetne európai botrányhoz, vagy ha igen, akkor a botrány nem számítana sokat.

Mert a Jobbik mindenképpen elindulna.

Amit Haraszti javasol, az azt eredményezné, hogy a kormánnyal elégedetlenek, a protestszavazók számára csak egyetlen választási lehetőség maradna. És az a mérésekből jól látszik, hogy

Tehát egy baloldali bojkott Jobbik-kormányhoz vezetne.

ellen.jpgHa meg a Jobbik is belemenne a bojkottba, akkor megvalósulna Orbán álma, aki másra se vár, mint hogy ne legyen ellenzéke. Tizenpár évvel ezelőtt az akkori MDF-esek bonmot-ja volt, hogy

Orbán egy pártot akar a jobboldalon, a baloldalon meg egyet se.

Ez ugyan hosszas küzdelem után se valósult meg, de van már centrális erőtér, amelynek a logikája hatalomban tartja. Ha ezen az ellenzék változtatni akar, az csak úgy működik, hogy

  1. elindul a választáson,
  2. egyharmados mandátumarány alá szorítja a Fideszt.

Úgy már tetszés (illetve az alkuk) szerint tehetik arányossá a választási rendszert. De előbb a választás, és csak aztán a rendszerváltás.

A bojkottal szemben az ellenzék számára nincs más választási lehetőség, mint elindulni a választáson. Lehet, hogy a rendszer a Fidesznek kedvez, de ezt el kell fogadni.

Olyan ez, mint a bokszban, ahol csak úgy lehet címet szerezni, hogy saját közönsége előtt kell megverni a világbajnokot. És mivel a pontozók neki fognak kedvezni, a sima győzelem se elég, ki kell ütni.

Aki nem ezt teszi, hanem siránkozik a bírók elfogultságán, azt egyszerűen kiröhögik, és sose lesz világbajnok.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr868714772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.13. 20:02:11

Menjen Haraszti bojkottálni az USA-t, Kanadát, Angliát, Franciaországot, ott ugyanis a magyarnál SOKKAL aránytalanabb a választási rendszer.

kőkobaki 2016.05.14. 07:50:33

A társadalmi többség szedált gondolkodási állapota legfeljebb a mennyiségi változás minőségibe robbanásával fordulhatna belátható időn belül. Lehet, hogy az ország vezetője már a Ceausescui út első szakaszának végére érve mégis eszmélni tud?

Afrika steht an der Elbe 2016.05.14. 16:47:00

1994-ben vajon miért nem követelte az arányos választási rendszert?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 17:34:47

"A választási rendszer kétségtelenül a Fidesz pillanatnyi érdekeinek szolgálatára van formálva. A győztest aránytalanul túljutalmazza."

Ez baromira nem szokatlan vagy ritka a demokratikus államokban sem, elég, ha az USA-t vagy Nagy-Britanniát említem. Haraszti Mikike az ottani választási rendszert is rossznak tartja?

A parlamenti küszöbbel nincs baja Mikikének? Azt hiszem, Mikike mindig a saját kedvenc pártja(i) érdekei szerint változtatná a választási rendszert.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 17:38:42

Mikike nincs tisztában azzal, hogy kormányt azok választanak, akik részt vesznek a választáson - nem pedig azok, akik távol maradnak.

luis5 2016.05.14. 17:51:02

A diktatórikus UK választási rendszerét alkalmazva most 2 (kettő) db ellenzéki politikus lenne a Parlamentben

rasztaszív 2016.05.14. 18:35:01

@luis5: a diktatórikus uk állami médiájának rendszerét is alkalmazva viszont kicsit más lenne a kép.

nu pagagyí 2016.05.14. 18:43:04

A bojkott rendben van, de csak akkor, ha végre, bemerészkedne az ellenzék a nép közé. Pofázáson kívül - tisztelet a kivételnek - csinálni is kéne valamit. Tele van az ország pökhendi helyi kiskirályokkal, megfélemlített és megalázott emberekkel. Senki nem védi őket a túlkapásoktól, a fosztogatástól. Az emberek nagy része az évek óta zajló masszív agymosás miatt, azt sem tudja, hogy van demokratikus ellenzék és másképp is mehetnének a dolgok.

von Putri 2016.05.14. 19:17:07

Magyarországon mindig diszproporcionális volt a választási rencer. Mint például '94-ben is. Nincs értelme aszerint változtatni az álláspontot, hogy éppen a mi érdekünket szolgálja vagy ellenkezőleg. Mert akkor nagyon hiteltelenné válik a zember

von Putri 2016.05.14. 19:19:00

Harasztin ez a skarlát ruha azt jelenti hogy mexökött a karanténból?

von Putri 2016.05.14. 19:25:48

Azért jó volna ám észrevenni, hogy nagyot változott az EU amióta Haraszti, az Ebesz samesze kikerült az éceszgéber testületekből. Orbán ellenlábasai sorra tűnnek el a saját országuk süllyesztőjében. Most legutóbb az osztrák Fajdmadár énekelte a horvát, román és sok más elvtársa búcsúdalát. Ahogy az Internacjonáléban, csak fordítva:

"Minden voltunk és semmik leszünk"

nu pagagyí 2016.05.14. 19:53:02

@von Putri: 2006-ban a demokráciáért sírtál, most meg a legnagyobb kisebbség tagjaként a diktatúráért vagy oda. Akkor szapultad a korrupciót, most meg korrupt vagy. Akkor az "elnyomott" ellenzéki sajtóért rikácsoltál, most meg bezúznád az Indexet is. Azt hiszem, te vagy az egyetlen hiteles ember.

A brand versenyképessége 2016.05.14. 20:09:49

Csak egy apró adalék az ilyen nemzetközi szervetekről, mint az EBESZ, hogy az egyik vezetője egy ilyen szélsőséges, hungarofób politikus lehet, mint Haraszti.

Willkommenskultur 2016.05.14. 21:34:12

'Haraszti válasza: „Ha a Fidesz ismét diktátumos törvénnyel akar nekimenni a választásoknak, akkor valóban jönnie kell a bojkottnak. Ebből európai botrány lenne."'

Európai bojkott hogyne. Gondolom minden európai választási rendszert átirnak gyorsan mert az SZDSZnek az kéne.

hehe

gizmo26666 2016.05.14. 22:16:53

Trump az egy kurva jó arc. Én büszke vagyok, amiért Orbánt vele egy lapon emlegetik.
Őrülnék, ha ő lenne az amerikai elnök.
Mármint Mr. Trump, nem Orbán.
Orbán inkább legyen az EU menekültügyi biztosa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.14. 22:36:12

@von Putri:

"Nincs értelme aszerint változtatni az álláspontot, hogy éppen a mi érdekünket szolgálja vagy ellenkezőleg. Mert akkor nagyon hiteltelenné válik a zember"

Harasztit ez a veszély nem fenyegeti, mert ő eleve soha nem volt hiteles.

bloglegelő 2016.05.15. 00:09:20

Az Orbán-kormányt, a Fideszt nem kell szeretni, mert nem is nagyon lehet.

De ha csak - és láthatóan tényleg - azt elérték, hogy az arrogáns, önelégült álmoralizáló lerohadt és mostani "ellenzék" mocsarát kiszárították ebben az országban, akkor akár még értelmesebb jövőnk is lehet egyszer.

miller light 2016.05.15. 01:30:20

Nahát, Harasztinak milyen eredeti ötlete van. Eredetien hülye, de hát ez a nickgrabowszki nevű jómadár se különb.

nu pagagyí 2016.05.15. 05:28:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az angolszász országokban teljesen más társadalmi viszonyok vannak, mint nálunk. Magyarországon alig van szuverén ember és igény sincs rá. Nálunk valódi piac nélkül nincsenek egzisztenciálisan az államtól független emberek. Nyugaton nem lehetne csakúgy korlátozni a piacot és állami erővel monopóliumokat osztogatni haveroknak. Ott az egyéni teljesítményt becsülik, nem a seggnyalást. Szánalmas birkasereglet ez az ország, élén a parlamenti képviselőkkel. Az emberek pedig meg sem próbálnak önerőből boldogulni, munka és erőfeszítés nélkül akarnak nyugati életszínvonalat, lehetőleg az államtól kapott havi fixből. Az angolszász országokban a szenátor, a választott képviselő külön hatalom, a pártvezető talpal az egyetértésükért, nem pedig benyalóverseny van köztük a führer kegyéért. A képviselő a választóinak számol el elsősorban, a párt másodlagos.

De te ezt úgysem érted, biztos vagyok benne, az egész életed arról szólt, hogy cselédként szolgáltad az éppen aktuális baromarcú vezetőt és rettegtél, hogy kibasznak a kényelmes állami állásodból. És most, hogy az egész államot megszállta egy párt, nincs más választásod, hangosan kell dicsőítened őket, hátha nem basznak ki.

Reszelő Aladár 2016.05.15. 09:09:29

A mélyentisztelt nyugat nagyjából a történelem során bármikor telibeszarta, hogy mi van itt. Jöhetett tatár, török vagy szovjet: az érdekek mindig úgy hozták, "szolidaritunk veletek, de ezt nektek kell megoldani".
Orbán ezzel is tisztában van, és addig feszíti a húrt. Lehet itt rinyálni, hogy nem szabad a sajtó, bár az ellenzéknek van országosan fogható TV-je, van rádiója és napilapja is. 2016-ban pedig az már iz interneten is megjelent. Ott pedig mindent le lehet írni.
Korrupció mindig is volt meg lesz, ez ebben az országban meg a legtöbb exkomcsi orazágban így megy. Máshol 100-150 éve kialakult a rablókapitalizmus nyomán a nemzeti nagytőkés réteg, és nem volt 100 év alatt 4-5 rendszerváltás, amikor mindig új arcok próbálták teletömni a zsebüket. Más kérdés, hogy a korrupció sok formája nyugaton legális csak ott lobbinak hívják, mi pedig simán benyaljuk, hogy az USA-ba sok milliárdos emberbaráti szeretetből áldoz forinmilliárdnyi összegeket kampányokra. Vagy ott a nyilvánosan adott 10 milliós jutattás elveszti kenőpénz jellegét? Ki építse az utat? Mészáros&Mészáros vagy a Strabag?
Amúgz Orbán a nagz szabadságharc és különadók idején alighanem egy egyszerű alkut vitt végig:
- nyugati barátaim, tele a kolbász az adóoptimalizáló, közbeszerzéseken minden helyi vállalkozók kiszorító multicégeitekkel. Minden megtermelt 100 Ft-ból csak 20 marad itt, elönt az adósság. Kérem a nekünk járó 50%-ot.
- erről szó se lehet, a tőletek elhozott pénzből élünk mi is,másképp nem tudnánk fizetni a mostani béreket
- akkor legyen 45%
- max 25
- 44
- 26
(...)
Tehát akkor kiegyezünk 35%ban amit majd kicsit csökkentünk. Cserébe hoztok melóhelyet, és hagyjátokhogy rendet tegyek ebben a kuplerájban. Cserébe tudtok ennyit kaszálni garantáltan, és az EU pályázatokat is nyerhetitek. Tervezek némi átalakítást, ti végigasszisztáljátok, pici hiszti belefér de ha megfingatnak a választáson akkor az egésznek lőttek, jön vissza a Gyurcsány és nyugdíjemelésre költi a pénzeteket
-DEAL
- DEAL

nu pagagyí 2016.05.15. 09:24:59

@Reszelő Aladár: A tolvaj szánalmas védekezése. Most loptok, most fogtok bűnhődni.

Az USA-ban egyébként van lobbitörvény. Az asztal felett kell játszani.

ulpius66 2016.05.15. 09:38:55

Haraszti Miklós (Jeruzsálem, 1945. január 2. –) író, újságíró, politikus, izraeli állampolgár.

Apja budapesti órásmester volt, a munkaszolgálatos behívás elől menekült el 1939-ben Palesztinába; anyja Munkácsról származott, szintén a vészkorszak elől menekült a mai Izrael területére, 1941-ben.

Áááá, Haraszti NEM ZSIDÓ!!!!!!

nu pagagyí 2016.05.15. 09:52:06

@ulpius66: Nem tudom milyen származású vagy, talán egy patkánytól vezeted le a családfádat, de mindenképpen egy mocskos szájú náci vagy. Azt hiszem, benneteket kellett volna a Dunába lőni, akkor talán jobb hely lenne ez az ország.

bloglegelő 2016.05.15. 09:59:26

@ulpius66: akkor verd ki rá a farkad, te nácibuzi hülyegyerek

eßemfaßom meg áll 2016.05.15. 10:12:58

"Haraszti szerint az ellenzéknek egyetlen döntő kérdésben össze kellene fognia: követelniük kell az arányos választási rendszert. Ez azt jelenti: bár a Fidesz nyerhet, csak annyit kap, amennyije valóban van. Negyven százalékkal tehát szó sem lehet kétharmadról."

Érdekes, Haraszti ezt az arányosságot nem követelte akkor amikor 94-ben 50% támogatással 70% feletti többséget szerzett a Hornkormány vagy 2006-ban 42/-os támogatottsággal 49%-ot kapott az mszp (ha tisztán arányos a rendszer akkor 2006-ban fidesz-mdf kormány alakul 51%-os eredménnyel)

wallenberg88051002 2016.05.15. 10:54:20

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Nini:

hvg.hu/vilag/20140525_le_pen_feloszlatna_a_francia_nemzetgyules
2014. május. 25. 21:26
A francia nemzetgyűlés feloszlatását és az arányos választási rendszer bevezetésével új választások kiírását kérte vasárnap a köztársasági elnöktől Marine Le Pen, a szélsőjobboldali euroszkeptikus Nemzeti Front elnöke

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

wallenberg88051002 2016.05.15. 11:04:16

"Érdemben a külföld 2010 óta nem avatkozott be a magyar politikába, pedig lett volna rá alkalma elég. Médiatörvény, új alkotmány"

1. Egy ország alkotmánya belügy, abba külföldről nincs jogalap beleszólni.

2. A médiatörvény tényleg rossz, mert a cionista tévék kockázat nélkül me3gtehetik hogy elhallgatják az ország második legerősebb pártját a Jobbikot, legföljebb be kell vallaniuk hogy megsértették a törvényt, de nincs ellene szankció, nem kell első alkalommal 10 milliót, második alkalommal 100 milliót fizetni, harmadik alkalommal meg megszüntetni az adott tévécsatornát.

www.youtube.com/watch?v=HtbBUVBQhds

Willkommenskultur 2016.05.15. 11:05:02

@ulpius66: Ő is hollótúlélő, hisz túlélte, nem?

Willkommenskultur 2016.05.15. 11:11:15

tényleg a humor netovábbja, amikor a ballib magát ellenzéknek nevezi, és sir hogy milyen nagyerejü a fidesz propaganda.

A ballib 10x nagyobb médiafelülettel rendelkezik mint az azonos súlyú jobbik, azért nincs médiahiszti, ugye.

Arányos választási rendszer sosem volt, meg nem is lesz. Ha a ballib neki kedvező választási arányt akar,irja át az Alaptörvényt, úgy ahogy a fidesz tette.

Már csak választást kéne nyerni hozzá, ami ugye elég távolinak tünik, ezért hisztiznek a támogatottságuknál sokkal nagyobb médiafelületen.

Erről az izraelita hülyéről nem beszélve akinek a pártja rég megszünt és a tartozását gálánsan az adófizetőkre hagyta.

Netuddki. 2016.05.15. 11:14:46

Az orbán rezsim tolvaj bűnözők gyűjtőhelye. Nem "legyőzni" kell őket a választáson hanem lecsukni. Amelyik úgynevezett ellenzéki párt ezt nem képes felismerni az mehet a süllyesztőbe.
Magyarországon nincsen jogállam, így legitim választás sem lehet. Előbb a jogállamot kell visszaállítani, a bűnözőket lecsukni, a közpénzből lopott vagyont visszaszolgáltatni az államnak. Amíg ez nem történik meg addig milyen választásokat akartok bármikor is?

midnight coder 2016.05.15. 11:29:30

@rasztaszív: A UK média (BBC) is csak azt mondja, amit a gazdái parancsolnak neki. Más kérdés, hogy az ő gazdái Washingtonban vannak.

Atya Isten (törölt) 2016.05.15. 12:07:47

@BircaHang Média szerkesztősége: a minimálbérnél is ezeket az orszáégokat hozod példának?

nemecsekerno_007 2016.05.15. 13:32:14

@nu pagagyí: "Az emberek nagy része az évek óta zajló masszív agymosás miatt,"

Ja persze, menjenek le a nép közé, oszt hülyézzék le őket. Majd jön egy megélhetési politikus oszt megmondja a tutit. Ez biztos működni fog :)

"azt sem tudja, hogy van demokratikus ellenzék és másképp is mehetnének a dolgok."

Demokratikus ellenzék. Muhahaha. Azt se tudja, szerintem inkább nem érdekli, mert megpróbál maga boldogulni. Ez a többségnek most könnyebb mint 2010 előtt volt, bármilyen hihetetlen.

nemecsekerno_007 2016.05.15. 13:35:15

@nu pagagyí: "Az angolszász országokban teljesen más társadalmi viszonyok vannak, mint nálunk. Magyarországon alig van szuverén ember és igény sincs rá. Nálunk valódi piac nélkül nincsenek egzisztenciálisan az államtól független emberek...."

Jaja, Kádár-népéből nehéz lesz szuverén embereket csinálni. Anyagilag szuverén. A többi süket duma.

nemecsekerno_007 2016.05.15. 14:18:47

" 1989-től 1991-ig, valamint 2000 és 2001 között – Demszky Gábor elnöksége idején – a párt Ügyvivői Testületének tagja volt..."

SZDSZ. Liberalizmus. Muhahahaha.

nu pagagyí 2016.05.15. 14:19:07

@nemecsekerno_007: " Ez a többségnek most könnyebb mint 2010 előtt volt, bármilyen hihetetlen."

Kifejtenéd?

nemecsekerno_007 2016.05.15. 14:23:21

@nu pagagyí: Nem nyúlja le az állam a 60%-át a kiszámlázott összegnek. Nem kell havi 60 ezer TB-t fizetni akár van bevételem, akár nincs. Egysávos SZJA miatt több marad a fizetésből. Családi adókedvezmény.
Persze lehetne még kevesebb az adó, meg a járulék, de akkor nem lenne miből nyugdíjat fizetni, meg a potyázók EÜ ellátását.

nu pagagyí 2016.05.15. 14:32:29

@BircaHang Média szerkesztősége: Angliában, vagy az USÁ-ban azért sokat kellene ahhoz dolgozni, hogy egy képviselőt birkává transzformáljanak. Orbán basi-pártführer posztra se nagyon van jelentkező, az utolsó erős versenyző talán Nixon volt, de az is csúfosan belebukott a machinációiba.

Janaka 2016.05.15. 14:37:55

Szerintem, aki a mai politikus állomány (legyen kormánypárti vagy ellenzéki) mellett elmegy szavazni az maga is hazug, tolvaj, rablógyilkos vagy annak rokona vagy egyszerűen agyhalott.

nu pagagyí 2016.05.15. 14:48:25

@nemecsekerno_007: Akkor is volt EVA a mostaninál lényegesen kisebb kulccsal, a TB járulékot (ma szociális hozzájárulási adó) pedig Bajnaiék csökkentették utoljára rögtön 5%-kal, ők a tételes EHO-t is eltörölték. Az SZJA kulcs valóban kisebb, de kis keresetű több adót fizet, mint korábban. A különadók tömkelegéről és a felemelt Áfá-ról ne is beszéljünk. Összességében ugyanannyi fizetsz, csak másképp szedik ki a zsebedből.

Más az adófilozófia. A korábbi kormányok a vállalkozásokat ösztönözték inkább, ezért ha adót csökkentettek, inkább a közterheket igyekeztek csökkenteni. A polgártól levont adónak meg üzenete van: te fizeted az államot, ezért lehetnek elvárásaid vele szemben.

A Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája viszont a Kádár-rendszer felé tendál, amelyben még csak levont adó sem volt és ami ki is fejezte az akkori lényeget, semmi közöd az államhoz, csak egy csereszabatos csavar vagy a gépezetben. Valójéban, természetesen az értéket előállító versenyszférán élősködik és immár pöffeszkedik az állam. A fideszé mindenképpen.

Haraszti Miklós 2016.05.15. 14:48:57

Nickgrabowszki szétnyírta a zárat, és jól leköpdöste mindegyik alkatrészét. Majd diadalmasan rámutatott: látjátok, nem forog benne a kulcs.

Kár, hogy nem a cikk, hanem a 168 óra rövid ismertetője alapján tette mindezt. Itt a teljes szöveg: www.tisztabeszed.hu/nagypolitika/bojkottra-fel

Nickgrabowszki tézise: tessék nekimenni a választásnak a Fidesz diktátumos mostani törvénye alapján, tessék az alapján győzni, és azután változtatni. Ha Orbán tényleg kíván magának valamit, az ez a gondolat.

Rögtön utána elolvastam nickgrabowszki remek posztját Polt Péterről, és nagy emelkedést éreztem : b1.blog.hu/2016/05/09/mi_vagy_ki_tartja_hatalomban_az_orban-rezsimet

A rengeteg megvitatandó közül most csak egy-kettőt emelek ki.

Nem önmagában a törvény mandátum-felturbózó jellegével van baj, hanem azzal, hogy a Fidesz semmibe vette az ÖSSZES többi párt kívánságát, hogy arányos legyen a mandátumnyerés. A kommunizmus óta először egyetlen párt döntött a választási törvényről -- már itt keményebbnek kellett volna lenni. Most éppen újabb félmillió levélszavazat készül, az ún. Alkotmánybíróság segedelmével. Tanulni sosem késő.

Való igaz, hogy az 1989-es kerekasztalon kidolgozott törvény is valamelyest aránytalan mandátummegoszlást tervezett be, de ezt MINDEN párt egyetértésével tette. Tehát nem az aránytalanság, hanem a konszenzusos jelleg hiánya miatt kell fellázadni. A bojkott csak eszköz a követelés körüli összefogás komolyságának bizonyítására.

És a követelés tkp. micsoda? Nem az uralkodó párt választási törvényének a felváltása más pártok érdekeit szolgálóval, hanem A MEGÉRDEMELETLEN TÚLHATALOM MEGSZÜNTETÉSE. Hogy többé ne lenghessen "vissza" az inga. Hogy valóban csak a nép abszolút többségének támogatásával lehessen abszolút hatalmat gyakorolni.

Szintén fontos: mi jön 2018 után, ha újabb kétharmados Fidesz-parlament következik. Márpedig az jön: a jelenlegi törvény alapján az első két helyezett különbsége dönt, nem az elért szintjük. Ez az jelenti, kényelmesen megvan a kétharmad.

MIÉRT NEM MÉRVADÓ a pótválasztások látszólag biztató eredménye: az nem a pártok támogatottságáról, hanem a civil társadalom elégedetlenségéről szól, és épp azért fejeződhetett ki, mert nem a pártokról kellett dönteni, a vezéreikről aztán nem is beszélve.

Én a ránk támadó marslakóknak sem kívánom, ami Magyarországon az újabb kétharmad után jönne. A civil társadalomnak minden oka megvan rá, hogy a szokás hatalmába beletörődött pártokat "engedetlenségre kényszerítse" (javaslom ezt hasznos új kifejezésként felvenni a politikai szótárba). Ez a szokatlan testmozgás VALÓJÁBAN mindegyik párt érdeke.

A hozzászóló balosok félreértik a Jobbik, a liberálisok pedig az LMP érdekeit. Miért ne volna hasznos minden ellenzéki párt számára, hogy megtörjön a centrális erőtér, amelyben az aránytalan törvény miatt csak összefogással győzhető le a Fidesz? Most csak egyetlen ügyben kellene közösen megsértődniük és fellépniük: elég volt a diktátumból, a Fidesz velük közösen hozzon arányos törvényt 2018 előtt. Most nincs meg a kétharmada a Fidesznek, most a körmére lehet nézni, hogy mit tesz le az asztalra.

És az is közös érdekük, hogy már 2018-ban boldogan harcolhassanak egymás ellen, és a választóik is nyugodtan szavazhassanak a választottjukra, anélkül, hogy a Fidesz indirekt megsegítésétől kellene tartaniuk. Az aktivitás felhajtóerejéről nem is beszélve.

Van-e ereje nemzetközileg a bojkottnak, ha a Fidesz elutasító? (Már az itthoni ereje is döntő volna, mégpedig a társadalmi elégedetlenséggel való azonosulás révén.) Európa demokrácia-egyengető hatalmának gyengesége köztudottan abból áll, hogy csak jogsértésenként, egyenként tud beavatkozni az EU jogot megsértő ügyletekbe. Ez eddig valóban lehetővé tette a tovazötyögést.

De a VÁLASZTÓJOGI EGYÜTTMŰKÖDÉS MEGTAGADÁSA -- és EGY PLURALIZMUST NÉLKÜLÖZŐ PARLAMENT -- jogilag nézve szintén 'csak' egyetlen ügy: a koppenhágai kritériumok és az EU alaptörvény szakaszainak konkrét megsértése! A kormányoknak az EU szabályok szerint kötelező ELÉBE KELL MENNIÜK a pluralizmus érdekeinek. Tehát itt sem kell az EU-nak az egész rendszert értékelnie, amelyre alkatilag valóban képtelen.

NEM LEHET OLYAN KORMÁNNYAL együttműködni Európában, amelynek nincs ellenzéke a parlamentben: ez a privilégium csak Európán kívüli diktatúráknak, például Belarusznak adatik meg.

Ha a Fidesz úgy szeretné megúszni a konszenzusos választójog megtagadását, hogy "nem bánom, bojkottáljatok csak, nem kényszer a disznótor, ez a nép választása, ergo demokrácia lesz ez ellenzék jelenléte nélkül is, és a ti döntésetek, nem az enyém" akkor elkövetné azt a hibát, amelyet most az ezzel az érvvel kommentelők, márpedig a Fidesz nem ilyen tévedésekről ismert.

Persze magam is csatlakozom a kétkedőkhöz, hogy a pártok zöme a mai állapotában képes-e egy radikálisan racionális lépésre. Minden azon múlik, érzékeltetik-e velük a civilek, hogy nincs tovazötyögés.

Egyelőre ennyi. Üdvözlettel
Haraszti Miklós

nemecsekerno_007 2016.05.15. 15:18:42

@nu pagagyí: "Akkor is volt EVA a mostaninál lényegesen kisebb kulccsal..."

Van aki tényleg többet fizet, de sokan kevesebbet. A különadók csak akkor súlytanak engem is ha igénybe veszek bizonyos szolgáltatásokat. A bankadó annál jobban súlyt, minél több szolgáltatást veszek igénybe. Ha kevesebbet akkor kevésbbé. Összességében tehát nem nagyobb az elvonás. Ha a kis keresetűekhez lőjük be a rendszert, az akadályozza a növekedést, negatívan motivál.

"Más az adófilozófia... "
Korábban a nagyon pörgött a világgazdaság, ezért kicsit más volt a helyzet. A korábbi kormányok jobban terhelték a kis- és középvállalkozásokat, mert a multik, méretüknél fogva ki tudták gazdálkodni a magasabb adókat, meg ugye kedvezményeket is kaptak. Csakhogy a foglalkoztatottak nagyobb részét a kicsik alkalmazzák.

"te fizeted az államot, lehetnek elvárásaid..." ez egy szépen becsomagolt hazugság. beöntöd a közösbe a pénzed, aztán rohadtul nem tudsz minőséget kicsikarni az egészségügyből v. az államigazgatásból. A vállalkozásokat meg vastagon szívatta az adóhivatal, meg az önkormányzat. Az a hazugság még ebben az üzenetben, hogy nem mindenki fizeti az államot. Egy köztisztviselő kurvára az államtól kapja a pénzét, amit másik polgár fizet be. Így másként jogosult követelni. Na az ilyen visszásságok miatt toporgunk egy helyben.

"A Fidesz gazdaság- és társadalompolitikája..."
Ez egyszerűen nem igaz, de te magad is cáfolod. Ezt írod: "amelyben még csak levont adó sem volt" Tőled nem vonnak adót mostanában?! Akkor hogy jön ide a Kádár-rendszer. Az ilyen és ehhez hasonló hazugságokat valaki betolta a közbeszédbe aztán szlogenné váltak. A Kádár- v. Rákosi-rendszert hasonlónak mondani a mostanival, orbitális idiotizmus, ehhez nem fér kétség. Semmilyen szempontból nincs közös bennük, maximum abban, hogy mondjuk O.V. nagyjából úgy kopaszodik ahogy Kádár.

"semmi közöd az államhoz, csak egy csereszabatos csavar vagy a gépezetben...."
Az ilyen melodrámához meg nem lehet semmit hozzáfűzni... Azon kívül, hogy se akkor, se most nincs így. Csak más-más okból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.15. 15:35:53

@Haraszti Miklós:

"Nem önmagában a törvény mandátum-felturbózó jellegével van baj, hanem azzal, hogy a Fidesz semmibe vette az ÖSSZES többi párt kívánságát, hogy arányos legyen a mandátumnyerés."

Ezt hadd fordítsam le magyarra: Nem az a baj, hogy a törvény aránytalanul osztja el a mandátumokat, hanem azzal, hogy nem arányosan osztja el őket. :DDD

"Miért ne volna hasznos minden ellenzéki párt számára, hogy megtörjön a centrális erőtér, amelyben az aránytalan törvény miatt csak összefogással győzhető le a Fidesz?"

Gondolkodj már el azon - bármilyen nehéz is ez már a te korodban -, miért van a demokratikus államok jelentős részben is a győztesnek kedvező választási rendszer. Megsúgom: azért, mert az arányos választási rendszer könnyebben eredményez kormányzásképtelenséget. Így azonban könnyebben jön létre egy kormányzóképes többség. Ez össz-társadalmi érdek, amely az egyes pártok érdekei fölött áll.

"a választóik is nyugodtan szavazhassanak a választottjukra, anélkül, hogy a Fidesz indirekt megsegítésétől kellene tartaniuk"

Akkor ugye az 5%-os parlamenti küszöb eltörlését is követeled? Hajrá, éljenek a kormányzást megbénító, jelentős zsaroló potenciállal rendelkező mikro- és nanopártok.

Mondjuk neked - volt szadeszosként - ebben már bőven van tapasztalatod, ha nem is egy mikropárt volt tagjaként. Bár így is öröm és élvezet volt nézni, ahogy az MDF-fel karöltve a jelentéktelenségig sikerült leküzdenetek magatokat. Most a maszop és hasadványpártjai vannak a legjobb úton e nemes cél felé - jó utat és kellemes kimúlást kívánok nekik-nektek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.15. 15:46:42

@Haraszti Miklós:

"A bojkott csak eszköz a követelés körüli összefogás komolyságának bizonyítására. "

Azt hiszem, te titokban Orbán bérence vagy, ha ilyeneket írsz.

A követelés önmagában semmit nem jelent. A sikeres bizonyítása sem. Csak a választási győzelem számít, azt pedig bojkottal nem éred el - szerencsére, teszem hozzá.

Azt nem vagy képes felfogni, hogy az aránytalan választási rendszer mindig az aktuálisan erősebb pártnak kedvez. Ha ti vagytok az erősebbek, akkor nektek. Ha tényleg győzni akartok - de remélem, hogy ehhez továbbra is impotensek vagytok -, akkor tessék összehozni egy választási pártot, amelynek ugyanúgy kedvezni fog a választási törvény, mint a Fidesznek.

De arra semmi szüksége nincs az országnak, hogy egy arányos rendszerben abszolút többségű koalíciós kormányt alakítsatok, amely aztán ideje nagy részét nem kormányzással, hanem a részt vevő pártok közötti torzsalkodással tölti.

Arra sem voltatok képesek, hogy 2014-ben legalább a választás idejére összefogjatok. Vajon kormányra kerülve mit produkálnátok a permanens kormányválságon kívül?

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.15. 16:15:07

@nu pagagyí:

Pont ugyanaz a helyzet ott is: a pártjának szót nem fogadó képviselő sorsa sötét.

wallenberg88051002 2016.05.15. 16:41:09

@nu pagagyí:

A Dunába lövés módszerét zsidók találták föl, elsőként 1919 április 23-án lőtték a Dunába a Lánchídnál idősebb és ifjabb Hollán Sándor keresztény magyar gój lakosokat.

eßemfaßom meg áll 2016.05.15. 17:12:56

@Haraszti Miklós: Tiltakozott-e amikor 1994-ben a hatalomra került kétharmados mszp-szdsz koalíció kb azzal kezdte a munkásságát, hogy a saját pillanatnyi igénye szerint alapjaiban átírta a választási törvényt pár hónappal az önkormányzati választások előtt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.16. 08:11:40

@eßemfaßom meg áll:

Lófaszt tiltakozott.

Ahogy akkor sem tiltakozott, amikor a maszop és a szadesz úgy lépett egyással koalícióra, hogy mindketten tudták, ez a koalíció a választók akarata ellenére van. A szadeszt a választók 99%-a keményen antikommunistának hitte, erre föl mi történik? Összeáll a posztkommunistákkal, mert a hatalom fontosabb volt, mint a Haraszti efftárs által is fennen hangoztatott erkölcsi elvek.

borzimorzi 2016.05.16. 13:05:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ott a pont! Hülye, aki Harasztira hallgat.

Üdv:
b

eßemfaßom meg áll 2016.05.16. 14:06:15

@eßemfaßom meg áll: Miklós, akkor vehetjük úgy, hogy felköpött és aláállt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.05.16. 16:25:27

Amúgy van némi esetlen, átlátszó ravaszság ebben a bojkottra való felhívásban. Ugyanis utólag büszkén elmondhatja majd Haraszti efftárs, hogy akik távolmaradtak - márpedig közel 40% általában nem megy el szavazni -, azok az ő felhívására tették ezt. Ami szépen belesimul abba a megszokott balliba érvelésbe, hogy aki nem szavazott, az is Orbán ellen szavazott.

eßemfaßom meg áll 2016.05.16. 16:33:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "aki nem szavazott, az is Orbán ellen szavazott. " csak tenni kell róla, hogy a netről eltünjenek a 2014-es bajnai mesterházy nyilatkozatok amik szerint aki otthon marad az orbánra szavaz :)

www.168ora.hu/itthon/bajnai-aki-otthon-marad-orbanra-szavaz-125223.html

szeged.hu/hirek/21692-mesterhazy-aki-otthon-marad-orbanra-szavaz.html
süti beállítások módosítása