B1 blogcsalád



Kis színes a magyar állami egészségügy jelenlegi állapotáról

2016. május 05. - Ninon

Előbb még inkább az enyémről, mert állapotom van, konkrétan állapotos vagyok. Csodálatos, gyönyörű érzés, boldog vagyok, hogy anya leszek. Az viszont már nem tett boldoggá, amit eddig tapasztalnom kellett.

Tényleg nem értem, mi folyik ebben az országban: én szeretnék megszülni (elsősorban saját családalapítási okból kifolyólag, sem nem Orbánnak, sem nem Ákosnak) egy szép és egészséges kisbabát, akinek majd később itt fogok pelenkát vásárolni, aminek az adóját itt fizetem, majd szeretném itt óvodába járatni, utána iskolába, hogy majd okos felnőtt lehessen belőle, aki ebben az országban, ezért az országért és lakóiért akar tenni valami hasznosat.

De kérdezem én: akkor ehhez miért nem kapom meg legalább azt a minimális segítséget, hogy az állami rendelőintézetben dolgozó nőgyógyász szakorvos legalább időben megjelenik a rendelőben a rendelési ideje alatt?

terhessegi_csikok_ellen.jpg

kép: csaladivilag.hu

Konkrét eset, ami tegnap történt meg velem: 2 és fél héttel korábban telefonáltam a kerületi szakrendelőbe kivizsgálásra, mivel várandós vagyok, érdekel a babám állapota és fejlődése (én kis buta...). 2 és fél héttel később, tegnap a megbeszélt időpontra, 16:45-re (sőt, 10 perccel előtte, mert a párommal mi ilyen kis buták vagyunk, és ezt komolyan vesszük) ott voltunk a rendelőben. Előttünk már várakoztak páran, ha jól emlékszem, 5-6 másik hölgy várt a sorára. Itt már sejtettem, hogy az időpont-foglalásomnak vajmi kevés jelentősége volt egy állami intézményben... Jól felkészülten könyvet/újságot ragadtunk leendő gyermekem édesapjával, a várakozás keserű perceit enyhítendő. Az elkövetkezendő 50 percben az égvilágon semmi sem történt. Na jó, azt leszámítva, hogy egy asszisztens hölgy kétszer is kinyitotta, majd bezárta a vizsgáló ajtaját. Az ominózus 50 perc elteltével, mire a várakozók száma legalább a duplájára nőtt - a vérnyomásommal szinkronban - harmadszor is befutott a asszisztens hölgy, mire valaki bátortalanul megkérdezte, meddig várjunk még a doktor úrra. "Most telefonált, hogy már úton van" - hallottam a választ.

Gondoljon rólam akárki akármit, hogy nem vagyok elég türelmes, mert nem várok 1 órát egy helyen, ahová időpontra mentem, mert előtte odatelefonáltam, hogy nem felelősségteljesen kezelem az állapotomat, hogy igenis, a babám miatt ki kellett volna várnom, hogy a doktor úr odaérjen... Lószart. Felálltam, és mondtam a páromnak, hogy mehetünk, inkább filmezzünk otthon, nem idegesítem ezzel tovább magamat. Na mert az idegeskedés, az árt a magzatnak.

Szóval valaki magyarázza már el nekem, hogy amikor én az állam meglátása szerint helyesen (megint csak lószart, kit érdekelnek, a gyerek a miénk lesz, hálaég', nem az övék) szülni fogok egy magyar kisbabát, akkor hogy lehet, hogy az állami egészségügy meg ennyire vacak, és nem támogatja a kismamákat-kispapákat? Kommentben várom a véleményeteket, tapasztalataitokat a témában!

P.s.: mindenki nyugodjon le a picsába, hétfőre már van új időpontom. Egy magánklinikára. De - újabb kérdés - mi van azokkal a leendő szülőkkel, akik ezt nem tehetik meg?

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr748689150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margaritt 2016.05.06. 17:07:07

Utolsó kérdésre a válasz - akik nem tudnak magánklinikára menni, azok várnak. De sokszor a magánbetegek is várnak. 50 perc a magyar egészségügyben semmi. Nem mondom, h jól van ez így, de ez van. És a terhesség előrehaladtával egyre több dolog miatt kell bemenni - vérvétel, UH, CTG. Bármelyiknél előfordulhat, h sokat kell várni. Szóval, két dolgot tehetsz - keresel egy akár magán, akár állami kórházban rendelő orvost, aki többé-kevésbé pontos (bármi közbejöhet, pl. magánpáciens szülése). A másik meg, h felkészülsz rá, h márpedig várni kell. Majd ha megszületik a baba, és ortopédiára, bőrgyógyászatra, szemészetre stb. kell menni, ott dettó.

Zsuzsi25 2016.05.06. 18:25:40

Kedves posztolo. Nem tudom miert kesett a doki, de lehet, hogy eppen szult egy betege, es ezert nem ert oda idoben. Namarnost, akkor nem lenne akkora a szad a varoban levo betegekert, ha te szulnel eppen, es MIATTAD varna tobb beteg a varoban.
Ettol fuggetlenul a rendszer szar. A megoldas az lenne, ha a tovabbiakban csak nyugdijasok illetve befizetok kapnanak ellatast, (ulletve a befizetok gyerekei) es nem lenne TB szocialis alapon. SENKINEK! rohadt sok a potyautas a rendszerben. Foleg ciganyok, es a kolykeik. Nekik szocialis alapon "jár" az ilyen ellatas. Kerdem en miert?

$pi$ 2016.05.06. 21:07:30

Tisztelt szerző!

Ha végigtekint a családfáján, akkor azt látja, hogy az édeasanyja, az ő édesanyja, az ő édesanyja és így körülbelül száz ezer évig minden felmenője szült. Ezek csak a az emberek, de persze a sor tovább is folytatható évmilliókig, évszázmilliókig.

Azt javaslom, hogy ha olyan érzése van, hogy valami hatalmas, nagyjelentőségű és megismételhetetlenül nagyszerű dologra készül, akkor gondolja ezt végig. Ezrek és ezrek szültek ön előtt ha csak az ön családfáját követjük végig és ezek közül ön kapja a legnagyobb segítséget, a legmodernebb, legbiztonságosabb orvostudománytól a sorban.

Amikor azt mondja, hogy a minimális segítséget sem kapja meg, akkor gondoljon arra, hogy milyen kitüntetett helyzetben van! Ha úgy érzi, hogy valami nagyszerűt készül tenni a társadalom érdekében, akkor pedig próbálja megbecsülni, hogy az én életem például mennyiben lenne más, ha ön nem szaporodna.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.05.10. 13:39:07

@$pi$: @Zsuzsi25: FIDESZtrollok csiba!
1., Az is a minimumhoz tartozik, hogy a bent lévő asszisztens tájékoztatja a várakozó betegeket. Nyilván, mondhatnám az önökre jellemző implicit feltételezéssel, ha komoly oka lett volna a kérésre, szóltak volna (amellett, hogy szülni manapság kórházban szoktak, a bent lévő orvosnál, kivéve persze, ha magánbetegei egy kórházi orvosnak -- na de ez maga a korrupció, hiszen állami eszközökkel, állami idejét felhasználav látja el magánbetegét.
2., Külön spi szívhezszóló baromságaira: Semmelweis idejében is orvosok vezették le a szülést. És az Ön majdani nyugdíjas élete egész más lesz, ha lesznek olyanok, akik fizetnek a nyugdíjpénztárba (gondolom ha volt is MANYUP-ja, pártja és kormányunk első szavára hanyatthomlok rogant vissza a felosztó-kirovó állami rendszerbe).
süti beállítások módosítása