B1 blogcsalád



9 ok, amiért pofátlanság, hogy duplájára emelik Matolcsy fizetését

2016. április 19. - nickgrabowszki

mgy_1.jpg

Mást mond a törvénymódosítás indoklása, s egészen mást Matolcsy György arról, hogy miért kellett 110 százalékkal, havi 5 millió forintra, a magyar átlagfizetés 17-szeresére emelni a jegybankelnök fizetését.

Két különböző ok, és mind a kettő hamis. Mi viszont összegyűjtöttünk kilenc okot arra, hogy miért nem szabadott volna megduplázni Matolcsy bérét.

1. Mert a fizetésemelés indoklása hamis.

A törvényjavaslat indoklása szerint 

A szabályozás a díjazás mértékét közelíti a piaci vezetői bérezésnek megfeleltethető az állami tulajdonú pénzügyi szektor társaságai vezető állású munkavállalóinak részére meghatározott javadalmazási keretnek.

Azaz azért kell emelni Matolcsy bérét, nehogy elmenjen a privát banki szférába. De ez gyakorlatilag lehetetlen lenne.

2. Mert Matolcsynak nincs bankszakmai múltja.

A karrierje az MSZMP-től, a tervgazdaság intézeteitől és a Pénzügyminisztériumtól az MDF-kormányon és a saját intézetén át vezetett Orbán tanácsadói testületéig, majd kormányáig, végül a jegybankelnökségig.

Matolcsy soha nem dolgozott a pénzügyi szférában, mindig a politika kitartottja volt.

3. Mert politikai kinevezettként lett a jegybankelnök is.

Formálisan ugyan választás volt, de gyakorlatilag nem: Simor mandátumának lejártakor Orbán csak kijelölte erre a posztra a miniszterét, más jelöltekkel nem kellett megméretnie magát.

Az Országgyűlésnek nem volt választása: ha nem szavaznak Matolcsyra igennel, akkor elnök nélkül marad az MNB, aminek beláthatatlan kockázatai lettek volna a forintra nézve. A kormánypárti szavazógép azonban működött.

4. Mert nincs, aki minősítse a munkáját.

A jegybankokra vonatkozó szabályozás szerint az MNB független, elnöke felülbírálhatatlan, leválthatatlan. Ezért a munkáját senki nem ítélheti meg úgy, hogy annak bármilyen relevanciája legyen. Úgy pedig könnyű jól dolgozni, ha az ember maga döntheti el, hogy jól dolgozott-e.

Ezért a függetlenségért és (elvben) példátlan szakmai szabadságért esetleg elvárható volna némi önkorlátozás, pláne

  • ha ő is tiltakozott elődje, Simor túlzottnak vélt fizetése ellen,
  • ha a fizetése eleve nem volt kevés,
  • ha már eleve politikai kliensként került az intézménybe.

5. Mert a magyar állam nem sikeres.

Matolcsy maga is érezhette, hogy óriási kamu a piaci szektor bérnyomására hivatkozni, de ettől még nem kevésbé kamu a magyar állam sikerességével indokolni a bődületes fizetésemelést.

A magyar állam sikerességéről elég volna csak az oktatásban és az egészségügyben dolgozókat megkérdezni.

6. Mert a magyar állam sikerességéhez semmi köze.

Ha még a magyar állam amúgy sikeres volna is. A jegybanktörvény szerint 

3. § (1) Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Ez annyira azért nem sikerült neki.

  • Az euróért most 317 forintot kell fizetni, Matolcsy jegybankelnökké választáskor 300-nál kevesebbet kellett.
  • A dollárhoz képest még nagyobb a visszaesés: 2013-ban 219, 2016-ban 280 forintba kerül.

És ehhez nem kellett jelentős gazdasági válság, elég volt az MNB kamatpolitikája is.

7. Mert saját feladatát nem tudta ellátni.

A törvény további feladatokat rendel Matolcsy alá. Például:

4. § (9) Az MNB ellátja pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét

a) a pénzügyi közvetítőrendszer zavartalan, átlátható és hatékony működésének biztosítása,

b) a pénzügyi közvetítőrendszer részét képező személyek és szervezetek prudens működésének elősegítése, a tulajdonosok gondos joggyakorlásának felügyelete,

c) az egyes pénzügyi szervezeteket, illetve a pénzügyi szervezetek egyes szektorait fenyegető, nemkívánatos üzleti és gazdasági kockázatok feltárása, a már kialakult egyedi vagy szektoriális kockázatok csökkentése vagy megszüntetése, illetve az egyes pénzügyi szervezetek prudens működésének biztosítása érdekében megelőző intézkedések alkalmazása,

d) a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybevevők érdekeinek védelme, a pénzügyi közvetítőrendszerrel szembeni közbizalom erősítése

céljából.

Elég csak a Quaestor-ügyre gondolni, vagy a 2015 februári-márciusi további brókerbotrányokra, hogy megítélhessük, mennyire sikerült ez neki.

8. Mert az állam sikertelenségéhez Matolcsy maga is hozzájárul.

Itt nem is elsősorban a minisztersége alatt követett unortodox gazdaságpolitikára gondolunk, vagy arra, hogy az IMF-EU olcsóbb kamatai helyett a magyar állam a piacról vett fel jóval drágább hiteleket. Még csak nem is a jegybankelnökként követett kamatpolitikájára, hanem arra, hogy az MNB nem fizeti be a nyereségét a központi költségvetésbe.

Miközben, ha veszteséges volna, a büdzsének kellene állni a különbözetet, illetve a nyereségessége nem a saját jó gazdálkodásának következménye, hanem egyszerűen abból adódik, hogy tervszerűen és tudatosan gyengíti a forintot (amivel egyébként direktben sérti a jegybanktörvényt, és nem tesz eleget elsődleges feladatának).

Az MNB Matolcsy által létrehozott alapítványai 260 milliárd forintot kezelnek; a magyar állam sikeresebb lehetne talán, ha ezt a pénzt az egészségügyi költségvetésbe forgatnák, és nem festményeket és kastélyt vennének rajta, vagy nem uszodát és luxusborozót építenének.

9. Mert maga rendelte meg a fizetésemelést.

Ha ennek a 260 milliárdnak a sorsát nem próbálta volna eltitkolni, és ha első körben nem ugyanabban a törvényjavaslatban nyújtotta volna be az igényét a fizetésemelésre, akkor talán el tudta volna hitetni, hogy neki az emeléshez semmi köze, mások ítélték meg a számára.

Az azonban a Matolcsy terveit ellenző fideszesektől hamar kiszivárgott, hogy a törvényjavaslatot ők maguk készítették, Bánki Erikkel csak aláíratták. Ezt teljesen még Matolcsy se tudta letagadni, csak szerinte ők nem rendelték, hanem

alaposan előkészítették a törvényt.

Mivel még rendesen meg se tudták indokolni, mert nem is kellett nekik, mert nem kellett attól tartaniuk, hogy visszautasítják őket, nem kizárólag előkészítették, hanem a Fidesz-KDNP kormánytöbbségétől bizony megrendelték ezt a törvényt, és benne a fizetésemelést. És ők engedelmesen meg is szavazták.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr88640700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy pofátlansága 2016.04.19. 13:31:04

Ez az emberke a jelenlegi kb. 8 ezer eurós bruttó havi fizetését szeretné a duplájára felvinni. Az indok: alkalmazkodni kell a központi bankok elnökeinek fizetéséhez. Után néztem direkt, egyes országokban a helyi nemzeti bank elnöke a helyi átlagbér ...

Trackback: Hazugságok ismétegetése 2016.04.19. 11:41:06

Ha egy hazugságot gyakran ismételsz, vagy vallássá, vagy politikává válik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.19. 11:39:07

-Bíró Úr, nem sok az az öt év?
-Milyen öt év? Kötél! És rám nézzen, ha magához beszélek!

Kivlov 2016.04.19. 12:04:33

unalmas az állandó mások zsebében turkálás.
Nem ő keres sokat, a pórnép keveset.
A gond az, hogy a politikus olyan ritka állatfaj, aki meghatározhatja saját jövedelmét.

Phil Necro 2016.04.19. 12:10:11

Alapvetoen a havi 5 millas fizetessel nincs problema.
Az sokkal neccesebb, hogy egy osztrak raktaros annyit kereso,mint egy tobbszaz fos hazai ceg legfelso vezetoi.

Matolcsyval sincs gond,mivel onallo dontesei nincsenek.
Azokat az embereket, akik az Orban mogott allo bunozoknek nem szimpatikusak,mar reg kidobtak a fideszbol (kontraszelekcio), igy tok mindegy,hogy a babot Matolcsynak hivjak,vagy Varganak

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.04.19. 12:10:19

nagyon vicces hogy a magyar diplomás értelmiség egymásnak mindenben teljesen ellentmond, ha a politikai oldal ellentétes oldalán helyezkednek el XD

na jó, talán az orvosok nem XD

new_boy_on_the_block 2016.04.19. 12:12:20

Egy két pont jogos, de egy csomó fals dolog van itt. IMF hitel kontra piaci kamat... gyakorlatilag ugyanannyi volt (segítek, pl. Bajnai hitele 5%-os kamattal ment) viszont cserébe nem szóltak bele "felülről" a magyar gazdaságba. Ugyanígy az árstabilitásos pont sem helyes, mert az EUR árfolyama semmit nem bizonyít (amellett, hogy a magasabb EUR nem feltétlenül rossz nekünk + az árat nem csak mi befolyásoljuk). A kamatlábas résszel sem értek egyet, illetve, hogy milyen állam számít sikeresnek vagy épp sikertelennek. Ez elmúlt10-15évet nézve jók a gazdasági eredményeink, jobbak mint Bajnai vagy Gyurcsány idejében de lehetnének jobbak is, igen. De inkább elengedem ezt... mindegy is. Viszont azzal egyetértek, hogy Matolcsy ettől még egy f%+z.

Hugó Sörmann 2016.04.19. 12:12:30

A pofátlanság teteje, ha több pénzt kap valaki egy olyan munkáért, amihez nincs képesítése, nem tett még a kevesebb pénzért sem semmit az asztalra, elfogadhatatlanok az érvei és az öntömjénező nyilatkozata - átvette pártbarátai követelőző stílusát - a legalizált lopás esete lenne az emelt fizetése !

tsimike 2016.04.19. 12:17:01

Egy másik cikkben olvastam: "Matolcsy azzal vágott vissza, hogy kevesebbet keres, mint a szlovák jegybank vezetője, és ugyanannyit, mint a csehé, és Bárándy sem gondolhatja hogy náluk rosszabbul dolgozik, vagy kevesebbet érdemel." A magyar nép ezek szerint biztos rosszabbul dolgozik, és kevesebbet érdemel mint a szlovák és a cseh, legalábbis az (átlag)fizetésekből ez látszik...

Pál utcai fiú 2016.04.19. 12:17:11

A törvényben kijelölt árstabilitás szerintem nem pont az EURHUF árfolyamra utal, hanem az alacsony inflációra.

ostvan2 2016.04.19. 12:35:47

Ez a saját fizetés megállapítása, beleértve az összes parlamenti képviselőt - véleményem szerint - tisztán a jó erkölcsbe ütköző kategória, ha ezek a fizetések meghaladják a magyar átlagbért.

snorbi 2016.04.19. 12:44:23

@roli101: taplóság más kinézetén poénkodni.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 12:48:04

@Kivlov: de sokat keres. Képességei, és teljesítménye alapján kb 0 forint lehetne a fizetése.

@new_boy_on_the_block: "15évet nézve jók a gazdasági eredményeink" höhö EU támogatás nélkül 0-s gazdasági teljesítmény az mióta számít jónak? :D

Kivlov 2016.04.19. 12:49:40

@fidesz maszop dk egykutya:
szerinted.
akkor miért nem te vagy a helyén, ha olyan alacsonyak a képességei?

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 13:01:54

@Kivlov: mert nem voltam MSZMP-s pártnyalonc, és haver, és van gerincem :)

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2016.04.19. 13:04:11

matolcsy sikerei magukért beszélnek: m.blog.hu/pa/patakimarton/image/real_gdp.png (a legmagasabb EU támogatás mellett)...
Ja nem...

2016.04.19. 13:07:33

@fidesz maszop dk egykutya: Azt azért elárulhatnád, hogy a nulla gazdasági NÖVEKEDÉS mióta számít nulla gazdasági TELJESÍTMÉ NYNEK?

Kivlov 2016.04.19. 13:10:16

@fidesz maszop dk egykutya:
:D
ennyi pénzért sokan lemondanának a gerincről. :D

ka_TARZI_s 2016.04.19. 13:10:56

Az eredmények minősítik a munkáját.

Simor a szaktudása miatt lett az? Mert ha igen, abból a fajta szaktudásból inkább nem kérek.

A cikkszerző nincs tisztában az árstabilitás szó fogalmával.

Éa azzal sem, hogy a Questor ügy nem friss ügy, és a PSZAF feladatai csak nem sokkal az ügy kirobbanása előtt kerültek az MNB alá.

A forint tudatos gyengítése pedig kb. a legokosabb monetáris húzás az elmúlt 25 évből (amúgy a baloldalon áldott emlékűnek tekintett Bokros is elég rendesen csinálta), a 2008-2009 közti időszak jelentős részben pont a túlerősített forint miatt lett irtózatos bukó.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 13:11:34

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: amióta a cél a növekedés (bár a nulla is elég baráti, sokkal valószínűbb, hogy EU pénz nélkül recesszióba kerülne az ország), és anélkül minden megzuhan (nő az államadósság, nincs fejlesztés)

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 13:12:34

@Kivlov: főleg egy kommer, aki semmihez sem ért, csak a seggnyaláshoz, meg a szopáshoz :)

2016.04.19. 13:13:36

@fidesz maszop dk egykutya: A nulla teljesítmény az lenne, ha az egy főre jutó GDP nulla dollár lenne. A nulla növekedés meg az jelenti, hogy évről évre mondjuk 14.000 dollár (vagy mittomén mennyi most) marad.

Jóska Pista 2016.04.19. 13:14:10

Orbán Viktor megmondta, 2 milliós bruttó bér feletti fizetés pofátlanság.

2016.04.19. 13:15:44

@Jóska Pista: Akkor még más nézőpontból mondta azt, na.... :-)

2016.04.19. 13:15:53

@snorbi: A fidesz eltörölte a taplóságot (pl.vakkomondor esete). Ha nekik lehet bármit, akkor nekem is. Lehetne annyi önkritikája, hogyha így néz ki és ilyen idióta, akkor nem áll nagy tömeg elé okoskodni és pláne nem kerül felelős pozícióba. Normális ember csak röhögni tudni rajta, de már sajnos csak kínjában.

Midnight Run 2016.04.19. 13:20:48

@ka_TARZI_s: Hát 8 milliárd eurós folyó fizetési mérleggel inkább erősebb forint kéne. Az nem gazdaságpolitika, hogy mindig leértékelek. Ez maximum csak rövidtávú stimulus adására alkalmas, de hosszabb távon kicsinálja a magyar gazdaságot. Egyensúlyre törekvés kéne.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 13:23:42

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: most csűrheted csavarhatod eltolcsy teljesítménye még mindig nulla, hiszen ennyi támogatásból és ilyen pozitív villággazdasági helyzetben illene az élen járni (már ha értene hozzá), aztán még a románok is megelőznek (igaz alacsonyabbról nagyobbat lehet ugrani), és hát a szlovákok és a lengyelek is itthagynak...
Bár a lengyelek az exportált illiberális politikával lehet hogy visszacsúsznak kicsit, talán ez is volt a célja a minidiktátornak.
Na meg ha azt vesszük, hogy csak a párt parancsait teljesíti, akkor nem is kéne dolgoznia.

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 13:24:40

@roli101: "És rám nézzen, ha magához beszélek!"

:))

@fidesz maszop dk egykutya: "Képességei, és teljesítménye alapján kb 0 forint lehetne a fizetése."

Igen.

@Kivlov: "ennyi pénzért sokan lemondanának a gerincről."

Nem, akik lemondanának róla ennyi pénzért, azoknak nincs.

Kivlov 2016.04.19. 13:27:45

@atpijkamo132:
:D
nagyot mondtál, öblíthetsz.

2016.04.19. 13:28:19

@fidesz maszop dk egykutya: nem csűröm csavarom, bazzeg. Azért mert tele van a tököd ezzel a bandával, nem kell nagyobb balfaszoknak beállítani őket, mint amilyenek. Elég nagyok anélkül is.

John Doe3 2016.04.19. 13:49:04

@new_boy_on_the_block: NEM ugyanannyi. A most nagy dérrel-dúrral kibocsátott 1 milliárd jüanos kötvénycsomag 6,25%-os. ("Hungary priced the three-year bond at a yield of 6.25%, raising 1 billion yuan ($154 million)".) Már megérte -- a kérdés csak az, hogy kinek.

ka_TARZI_s 2016.04.19. 13:51:28

@Midnight Run:

Ezzel nem értek egyet.

A folyó fiz mérleg ugyan rendben van, de a külső adósság még mindig igen magas.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 13:52:36

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: nem állítom be őket nagyobb balfasznak, pont akkorának mint amilyenek ;)

sas70 2016.04.19. 14:05:41

A kuszaeszű gyorsnaszádkapitány annak köszönheti látszólagos sikereit, hogy az elmúlt években nincsennek jéghegyek. Mert ha befagyna a piac, mint 2008-ban, akkor süllyedne a naszád!

ka_TARZI_s 2016.04.19. 14:15:36

@sas70: Eurozóna válsága? Eu-orosz balhé?

2008-ban aztért buktunk, mert nem voltak devizatartalékok miközben sok volt a lejáró devizás adósság.

Ma sokkal jobban jönnénk ki egy iylen helyzetből.

sas70 2016.04.19. 14:17:57

@ka_TARZI_s: "A forint tudatos gyengítése pedig kb. a legokosabb monetáris húzás az elmúlt 25 évből (amúgy a baloldalon áldott emlékűnek tekintett Bokros is elég rendesen csinálta), a 2008-2009 közti időszak jelentős részben pont a túlerősített forint miatt lett irtózatos bukó."
Ebben sz összefüggésben ez hülyeség!
A mostani forintgyengítés, ugyan éppen nem árt gazdaságnak, de nem is igen használ. Ennek részletezésébe most nem mennék bele, mert hosszú lenne.
Az infláció csak azért nem szállt el, mert 1: az energiahordozók ára a felére esett (lsd. infláció számítás), 2. az import ágazatokat csak kis mértékben érinti.

Amit Bokros csinált, az más helyzetben, más okokból volt szükséges és nem csak leértékelt (nem is ő), hanem más intézkedések is voltak.

A magyar válságban nem az erős forint volt a kiváltó ok és nem csak az árfolyam romlás volt a baj. Hanem azok a kockázatok is, amik ma is megvannak, sőt van ami még veszélyesebb is.

sas70 2016.04.19. 14:28:12

@ka_TARZI_s: Attól függ, milyen tekintetben. A deviza tartalékunk ugyan több, de a finanszírozás a bóvli miatt még nehezebb lenne. A növekedésben, meg még szarabbul állnánk, a szegénység még súlyosabb lenne. Szóval összességében, semmivel nem lenne jobb, sőt szarabb lenne.

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.04.19. 14:48:27

Feletébb röhejes, hogy azok a GYurcsány bérencek picsognak Matolcsy 5 millás fizetésén, akik 7 éve a Simor 8 milliós fizetése mellett törtek kardot.
Hogy asszonyga szakértő, meg függetéen, meg status quo, ......

Nem beszélve arról, hogy a "szakértő" Simor nevű MSZP bérenc alatt rohadt nagy volt az infláció, rommá adósodtak az emberek, és ország devizába, kurva nagy volt a kamat.

A nem közgazdász Matolcsy alatt sznte nincs infláció, alig van kamat, és stabil a forint, feleződött a deviza adósság .

Több ilyen nem szakértő kéne, és semmi gondunk nem lenne.

Leszámítva a hazug ballib horda károgását, de az leszarható... :DDD

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.04.19. 14:50:31

@fidesz maszop dk egykutya:

Hazug majom:
http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
GDP arányos hiány:
----------------------
2002:
Eu-s átlag: 60%, Magyarország: 54%

2010:
Eu-s átlag: 78%, Magyarország: 82%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alat az EU-s átlaghoz képest is romlott, 28% adósság növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 87%, Magyarország: 77%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 5% csökkenés.

http://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemployment
Munkanélküliségi ráta:
-------------------------
2002:
Eu-s átlag: 8,9%, Magyarország: 5,5%

2010:
Eu-s átlag: 9,6%, Magyarország: 11,2%
Tehát az MSZP-SZDSZ kormány alatt az EU átlaghoz képest is jelentős romlás, 5,7%-os növekedés.

2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 14:57:09

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: "elvtárs" kit akarsz kábítani a kozmetikázott adataitokkal? nincs államadósság csökkenés (egyébként nem is volt róla szó, bár mindig így szoktátok, ha a valami szám nem jól fest nektek, tereltek egy másikra ami úgy tűnik jobb :) ).
Ugye évvégi 1 napos lecsökkentés van a mérés idejére, meg eximbankos trükközés.
Ez van eltolcsy csak eltolja, a kormányoddal együtt. De hát a kommunisták soha sem értettek a gazdasághoz. Aztán így is vészesen csökken a növekedés üteme, az EU is vizsgálja az eximbankos államadósság rejtegetést, és már nincs lenyúlható mnyp vagyon sem, és még az EU támogatás is lassan elkezd csökkenni.

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 14:59:36

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: "picsognak Matolcsy 5 millás fizetésén, akik 7 éve a Simor 8 milliós fizetése mellett törtek kardot."

Hehe. Meg a Vicces Kis Törpe, aki 6 éve azon kűzdött, ééééés.... NYERT!, hogy max 2 milla lehet egy fizetés. Ja persze, az sose hazudik. Talán csak füllentget.

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 15:06:21

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: "Munkanélküliségi ráta:
2014:
Eu-s átlag: 9,8%, Magyarország: 7,5%
Tehát a Fidesz kormány alatt az EU-s átlaghoz képest is javult, 3,7% csökkenés. "

Tévedés. Ezt a vicces kis törpe egy tollvonással elérte: a munkanélküliek csak 3 hónapig kapnak segélyt, ez világcsúcs. Ja, és a közmunkásmunkanélküliek... meg a négyszázezer, aki csak külföldön kapott munkát...

monddazigazatmar 2016.04.19. 15:12:43

"Az euróért most 317 forintot kell fizetni, Matolcsy jegybankelnökké választáskor 300-nál kevesebbet kellett. A dollárhoz képest még nagyobb a visszaesés: 2013-ban 219, 2016-ban 280 forintba kerül."

Na, a szakértő blogol.
Ebben a pillanatban 310 az euro. 3% mozgás pedig igen stabilnak számít. A dollárral meg megint megrázod a lófaszfát mert ez eur/usd az elmúlt 2 évben 1,5 ről 1,1 re változott.

A jegybankelnöknek semmi köze a az eü meg oktatáshoz. Egyébként ha ennyire érdekel az eü, akkor olvasd el az indexen az orvosbárós cikket.
A jegybankelnök pedig igenis jól dolgozik

monddazigazatmar 2016.04.19. 15:14:37

@atpijkamo132: Speciel mindenhol munkaerőhiány van. Aki jelenleg nem talál munkát az vagy semmire sem jó, vagy nem is akar találni

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 15:38:09

@monddazigazatmar: "munkaerőhiány"

Szerintem fordítva. Ha rendesen megfizetnék, bármire lehet embert találni.

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 15:40:52

@monddazigazatmar: "eur/usd az elmúlt 2 évben 1,5 ről 1,1 re változott."

És az mióta dicsőség, hogy a három (USD, EUR, CHF) közül a leggyengébbhez lehet csak hasonlítani? A venezuelai pénzhez viszonyítva szárnyal a forint.

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 15:48:51

@snorbi: "@roli101: taplóság más kinézetén poénkodni."

Khm... orbitális taplóság 250 milliárdot a haverjaidra költeni, és taplóság alkotmányellenes törvényt iratni arra, hogy mindezt titkosítsad, istenverte taplóság a saját fizetésedet megtöbbszörözni, pláne, ha érdemtelen vagy az eredetire is. Az ilyen szennyalak nem érdemel szánalmat. Olyan kuszák a szemei, mint a gondolatai. Nála tényleg a szem a lélek tükre.

monddazigazatmar 2016.04.19. 15:56:22

@atpijkamo132: Jujj. Mondjuk azért mert a kereskedelmünk zöme euróban van? Tudod, az unió tagjai vagyunk, nem pedig az usa egyik tagállama. Mondjuk ezért van ránk hatással az EUR árfolyam, ezért az számít.

"Ha rendesen megfizetnék" Persze pofikám. Adj fel egy hirdetést, addig nem jutsz el, hogy rendesen megfizesd, mert nincs jelentkező. Meg akkor kezdd el verni magad amikor azt az árut veszed meg ami háromszoros áron van, de rá van írva, hogy "rendesen megfizetem a munkásaimat".
Mert az én tapasztalatom az, hogy lökdösik egymást a prolik, hogy a spanyol paradicsomot vegyék, mert az 30 Ft-tal olcsóbb.

monddazigazatmar 2016.04.19. 15:58:07

@atpijkamo132: 250 milliárdot mire is költött? Ja, állampapírra, nem? A kamatából meg képzést csinál, közben azon megy a sírás, hogy az oktatás milyen szarul van. Vagy máshogy történt?

atpijkamo132 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.19. 16:15:57

@monddazigazatmar: "mire is költött?"

Nem tudjuk. Mindenestre minden erejével titkolni igyekszik. A költségvetésbe nem fizette be, ami a törvényi kötelesége.

Majd én is nem 1%-ot, hanem 100%-ot fizetek a haver alapítványába az adómból. Gondolod a NAV méltányolni fogja?

Az oktatásra biztos ráfért volna ez a pénz, ebben legalább egyetértünk.

Muzsikok közt 2016.04.19. 16:28:10

Az ok hogy pofatlansag, de simor a vilag legszarabb jegybankelnoke (es tanult demokrata szakertoje) 8misit ketesett 10 eve, es ahelyett h kivegeztek volna elkezdett itt blogot irni.

Matolcsy eddig zseni a demokrata szakertokhoz kepest.

Muzsikok közt 2016.04.19. 16:30:55

@atpijkamo132: a segélynek semmi köze ahhoz, h vki munkanelkuli-e az eurostat rendszereben, ami minden orszagban pont ugyanugy mer....

Termeszetesen

monddazigazatmar 2016.04.19. 17:35:57

@atpijkamo132: Akkor mi a baj? Mert amennyire én tudom vettek állampapírt, és a kamatából bankárképzőt csináltak. Ezzel finanszírozta az államot, és az oktatást is támogatja. Minden úgy van, ahogy szeretnéd.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 17:36:44

@monddazigazatmar: vagy épp nem olyan képzettsége van, amiből hiány van ;) tudod "elvtárs" a dolgok nem olyan egyszerűek mint ahogy az "elvtársak" látják.

@Muzsikok közt: nem a soros írja ezt a blogot is? Viktor nem azt mondta, hogy pofátlanság 2 milla fölött keresni? Ez is olyan mint a komcsiknál, meg az offshore-nál? (a mi komcsink jó komcsi, a mi offshore-unk jó offshore) :D

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.19. 17:38:03

@monddazigazatmar: egyrészt minek még több bankár (így is sokszor többen vannak mint kellene) másrészt abban a képzőben csak faszságokat tanítanak, a holdkóros téveszméket.

monddazigazatmar 2016.04.19. 17:49:22

@fidesz maszop dk egykutya:
"Épp nem olyan a képzettsége amiből hiány van." Hát ja baszod. Szar ügy, ha valaki lerohad ott, hogy ő gőzmozdonyszerelő és ezen nem változtat, de rohadjon meg az orbán hogy már nincsenek gőzmozdonyok.

Jó, hogy itt vagy nekünk te, aki a végtelen bölcsességében tudja, hogy hány bankárra van szükség, és még azt is, hogy mit tanítanak egy iskolában, ami még el sem indult..

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.20. 09:59:18

@monddazigazatmar: hogyne indult volna el? Ezen röhögnek a közgazdászok, az unortodoxia oktatáson. Vagy azóta már valami másik "iskolát" is akar indítani? Sebaj, ott is ugyan az lesz, mert egy fideszes értelmes dolgot nem támogat.

atpijkamo135 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.20. 11:31:25

@fidesz maszop dk egykutya: "mert egy fideszes értelmes dolgot nem támogat."

Az a dühító, hogy ez a kijelentés már evidencia, fel se kapjuk rá a fejünket.

Eltöröljük a boltzárat? Hát jó, legyen, de a 100% bérpótlékot is eltöröljük, hogy az eladóknak jobban fájjon. Miért? Csak. Színtiszta gonoszságból.

Azt mesélik, jött egy csapat román titkosügynök, hogy a magyar nemzetnek ártson, de miután megtapasztalták mit csinál a fidesz, hazakullogtak, ilyen hatékonyan ők nem tudnak rombolni.

Namir 2016.04.21. 17:54:06

Rendben, pofátlanság (szerintem is) Matolcsy fizetésének a felemelése 5 millió forintra, de akkor minek nevezzük Simor 8 milliós fizetését?!
És minek nevezzük, amikor nagyon sok (most Matolcsyra acsarkodó) hülye megvédte Simor 8 milliós fizetését?!

Végül: az árstabilitás= az infláció féken tartása és nem a forint árfolyama

www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politika-keretrendszere/mi-az-arstabilitas

"Mi az árstabilitás?
A gazdaságpolitika egészének legfontosabb célja a hosszú távon fenntartható, stabil gazdasági növekedés biztosítása. A jegybank ezt azzal tudja támogatni, ha kiszámítható és hiteles monetáris politikájával az inflációt alacsony szinten tartja."

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2016.04.21. 18:28:14

Kebelezne be minket Kína és levegőtlen alagsorokban varrjunk tornacsukát éhbérért, ezt érdemeljük.
És gyanítom a 2018-as választást is ezek nyerik, mert a külföldön dolgozók még a választásra is basznak majd haza jönni.

atpijkamo95 · http://deciki.blog.hu/ 2016.04.21. 21:18:19

@Namir: "minek nevezzük Simor 8 milliós fizetését?!"

Hogy egy bankárnak, a Simornak mennyit kell adni, hogy a versenyszféra helyett az MNB-nél helyezkedjen el, nem tudom, bár a 8M soknak tűnik.

A Matolcsi soha nem dolgozott a bankszakmában, mindig is pártkatona volt. Ha az elmúlt 6 évi ténykedését nézzük, negatív fizetés jár neki, sokkal tartozik M.o.-nak, nagyon sok kárt csinált.

atpijkamo97 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.04.22. 21:11:41

@monddazigazatmar: "250 milliárdot mire is költött? Ja, állampapírra, nem?"

Nem. Több, mint félmilliárd ment a vs.hu-nak, és más baromságok.

index.hu/gazdasag/2016/04/22/vege_a_titkolozasnak_nyilvanossagra_hoztak_kikkel_szerzodtek_matolcsy_alapitvanyai/

Armatúra 2018.05.25. 18:04:46

A jegybanknak nem az árfolyam stabilitás a célja, mint azt többször is kihangsúlyozták, hanem az infláció 3-5% körüli tartása. Az MNB politikájáról egyetlen kinti szakintézet sem mondott rosszat. A gazdaság makró számaival kapcsolatban minden kinti mérvadó intézet dicsérően szólt. Az MNB elnökének fizetése szabja meg a többi ott dolgozó bérét, mint az előbbinek bizonyos hányadát. Mivel nincs viszonyítási alap, jó lenne, ha a kiváló poszt író felhozna adatokat pl. a szlovák, cseh, portugál, görög, azaz a nem kifejezetten gazdag országok jegybank elnökeinek fizetéséről az ottani átlagbérek viszonylatában. Az más kérdés, hogy a kiváló, totálisan független, szakszerű poszt író szerint mi már romokban vagyunk, tán meg is haltunk, csak nem vesszük észre. Ebből, mint Ansatz-ból következik a cikk állítás folyama. Szóval némi infó elkelne a fenti országokról. Üdv.
süti beállítások módosítása