B1 blogcsalád



Hát azért akarja Orbán annyira a rendeleti kormányzást

2016. január 22. - nickgrabowszki

Mert például a röszkei, vagy Keleti pályaudvarnál történt eseményeknél felmerülhetett volna a terrorveszély megállapítása.

Mint azt Lázár miniszter a csütörtöki kormányinfón volt szíves kifejteni. Ezzel azonban csak 2 probléma van:

  1. se Röszkén, se a Keletinél nem történt még csak hasonló sem, ami egy terrortámadásra, mondjuk a párizsi a merényletekre emlékeztetne;
  2. ha történt volna, azt is tudná kezelni a rendőrség, semmi sem indokolja a kormány számára egy biankó csekk kiállítását.

lazar-janos-es-rogan-antal.jpgA kormány ugyanis olyan alkotmánymódosítást javasol, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Csak definiálni felejtik el, hogy pontosan mit is takar ez a fogalom. Mint Lázár indoklásából látszik:

gyakorlatilag azt, amire rámondják.

Lázár példái alapvetően hamisak: a Keletinél lévő tumultuózus jeleneteket maga az Orbán-kormány állította elő, valamint annak magánhadserege, a TEK volt szíves kiprovokálni a röszkei incidenst is. (Ha valaki nem emlékezne: előbb elhitették a menekültekkel, hogy beengedik őket, utóbb mégis lezárták előttük a kerítést. Borítékolható volt az erőszak.)

És ilyen - finoman fogalmazva is mondvacsinált - esetekre hivatkozva akar a kormány magának különleges jogosítványokat, amelyekkel

rendeletileg függesztheti fel a törvények alkalmazását:

  1. belföldön bevetheti a hadsereget
  2. korlátozhatja, befolyásolhatja a médiatartalmakat,
  3. korlátozhatja az üzemanyagok és élelmiszerek fogyasztását ,
  4. lezárhatja a határokat,
  5. ellenőrizheti az internet-, levél-, csomag- és postaforgalmat,
  6. elrendelhet kijárási tilalmat, betilthatja a tömegrendezvényeket,
  7. dönthet nagyobb területekről az emberek kitelepítéséről is.

A jegyre adott kenyér vagy az internet lekapcsolása például milyen hatékony eszköznek bizonyult a párizsi vagy korábban a New York-i merényletek esetében is. Oh, wait: se a franciáknak, se az amerikaiaknak se jutott eszébe hasonló se,

Ezek az eszközök nyilvánvalóan bevethetők, ha indokoltak, de hogy indokoltak legyenek, ahhoz előbb indokolni kell őket. Ezt akarja megspórolni a kormány. Hiszen hogy jön ahhoz bárki,hogy megkérdezze őket, mégis mit és miért tesznek?

Lázár szerint túlgondolja az ellenzék, a sajtó meg a választók ezt az alkotmánymódosítást. Ami persze elképzelhető, de csak azért, mert

a kormány nem tudott előállni épeszű magyarázattal, hogy miért van szüksége erre.

Láthattuk, Lázár indoklása inkább gyengíti, mint erősítené a kormány érvelését. Hasonlóan, mint Gulyás alelnöké azt, hogy miért ne élhetne vissza ezzel az a biankó csekkel a végrehajtó hatalom.

Hogy ezzel ne éljenek vissza, az garantálná, hogy az intézkedésekről folyamatosan tájékoztatni kéne a köztársasági elnököt és a parlament állandó bizottságait is.

gg.jpgHát persze. Képzeljük csak el a Fidesz-KDNP-s vezetésű és/vagy többségű bizottságokat, valamint a kormánypártok által jelölt köztársasági elnököt, amint éppen megakadályozzák, hogy Orbán visszaéljen a felhatalmazási törvénnyel.

Vétójog nélkül nyilvánvalóan semmilyen eszköz nincs ehhez a kezükben

- mégha szándékukban állna is tenni ilyet. Gulyás alelnök kínosan naív vagy nagyon ostoba, ha ilyen érveléssel mer előállni.

A kormány ugyan csak 2 hónapra kapna törvények feletti jogkört, viszont ezt saját magának szavazza meg (illetve, mivel nincs szavazás, egyedül Orbán dönt ebben), és ugyan mi akadályozná meg abban, hogy ezt újra és újra megtegye? A terrorveszélyhelyzet nyilvánvalóan egy jövőbeli helyzet, és mivel a jövőt definíciószeren nem lehet megjósolni, még csak utólag se lehet majd számonkérni a miniszterelnököt. Ha lesz utólag.

Amíg a kormány nem tudja meggyőzően megindokolni, hogy miért van szüksége a rendeleti kormányzásra, addig a legkézenfekvőbb, ha az 1933-as német esethez mérjük a mostani fejleményeket. Akkor a Reichstag felgyújtása után kapott Hiter olyan felhatalmazást, hogy rendeleti kormányzással kerülhette meg a parlamentet. 

A parlament akkor önként adta át a hatalmat. És láttuk, mi lett belőle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr648300962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuluzulu7 2016.01.24. 07:32:06

Orbánék totálisan le akarják igázni a népet!
Ma már így is önkényuralom van Magyarországon!!
Nem kellene több előnyt a kezükbe adni!!

Csumega 2016.02.25. 12:56:16

NEM(!!!) kell "itt(!)" semmit "találgatni az "OK"-ról!!! Mivel: "EGYSZERŰ ... !!!"!!! Orbán, azaz: TÖRPEDIKTÁTORBÁN be(!) akarja vezetni a "TOTÁLIS" Diktatúrát és a SZEMÉLYI Kultusz "intézményét"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ennyire EGYSZERŰ a "képlet"...!!!

nagyonpimasz 2016.06.05. 10:57:40

Miért nem kérdezi meg senki azt, hogy a migránsok, hogy kerültek be Budapesten a keletibe. Azt láttuk, hogy ott megjelentek, majd azt amikor elkezdtek a keletiből kigyalogolni az országból az M1-es autópálya irányába és azon gyalogolva elhagyni az országot. De ki látta ugyan ezt a gyaloglást befelé a keleti felé? Ki látta? mert egyszerűen csak ott teremtek. Az Orbán Viktor korlátlan hatalom megszerzésére törekszik ami bűncselekmény. Hol vannak az ellenzéki politikusok akik a rendőrségen a feljelentést megteszik?
süti beállítások módosítása