B1 blogcsalád



Amiről az Orbán-kormány mélyen hallgat

2015. december 02. - Mr Flynn Rider

A hétvégén egy öreg fiatal demokratával volt alkalmam beszélgetni. Az idős tanár rám hunyorított, persze politizáltunk és azt mondta:

"Én régi fideszes vagyok, de hogy ezt az oktatást hogy elbaszták..."

Mélyen hallgat arról az Orbán-kormány, hogy éppen felélik Magyarország jövőjét. Legalább akkora hazaárulás, mint eladni bennünket az orosz hitelért cserébe. 

Két dolog határozza meg, mennyire sikeres egy ország:

1. Hogy mennyire tanultak, műveltek a polgárai.

2. Hogy ezek a polgárok mennyire munkaképesek, mennyire egészségesek. 

Ehhez képest az oktatásból 126 milliárd forintot vontak ki idén; az egészségügy majdnem ugyanannyit kap, mint múlt évben. 126 milliárd: 2015-ben az oktatásra az előző évhez képest 10%-kal kevesebb pénz jut oktatásügyre. A tanárok évek óta nem kaptak fizetésemelést. A Klik ott terpeszkedik minden iskola felett, élet és halál ura, még egy darab krétát se lehet rendelni nélkülük. És persze, annyira túl van adminisztrálva, hogy a kréta sosem fog megérkezni az iskolába

cz.jpg

Összehasonlításképpen:

  1. Októberben Orbán Viktor Kaposváron járt és 120 milliárd forintot adott oda egy csuklómozdulattal a városnak. Mert Kaposvár "a régi szerelme". Pont annyit, mint amit kivont az oktatásból. Kaposvárnak nagyon jó lesz: az új térkőburkolaton ugyanazok a szerencsétlen, félművelt magyarok nem fognak maguknak állást találni, mint korábban a csúnya, repedezett betonon. 
  2. A HVG összefoglalója a 2015-ös költségvetésről itt olvasható, érdemes végigolvasni, kinyílik az ember zsebében a bicska tőle.
  3. Az Abcúg összefoglalója az oktatásügyről, az utóbbi évek pusztításáról itt olvasható, aki mélyebben szeretne utánanézni a dolognak. 

Meg is látszik az egész rendszeren, hogy esik darabokra: a gyerekek teljesítménye a nemzetközi felmérések szerint

a béka segge alatt van, a tanárok frusztráltak és rosszul fizetettek, a Klik a saját adósságaival sem tud elszámolni,

nemhogy még menedzselje több száz iskola életét. Mindezt fejeli meg a tantervben hozott összes, szakmailag ostoba újítás az erkölcstantól a hittanig, vagy mondhatnánk a rettenetes színvonalú tankönyveket (amik néha megjönnek, néha nem.) 

Mindez előrevetíti Magyarország sikerét a XXI. században. Vagyis inkább: a sikertelenségét. Így akarunk mi nagy nemzet lenni? Kitörni valahová? ...

a hittannal, meg a szegregált oktatással? 

Mégis, mielőtt a kardunkba dőlünk, a Magyarországon divatos módon vizsgáljuk meg, ki is a felelős mindezért. Talán Hoffmann Rózsa? Vagy Czunyiné Bertalan Judit? Vagy a főnökük, az emberminiszter, aki bamba vigyorral az esernyő alól nézi az esőben táncoló atlétás gyerekeket a mezőn?

Ezek az emberek csak a legjobb tudásuk szerint megreformálták az oktatást. Olyan lett, mint ők maguk: ostoba, sikertelen, frusztrált, szerencsétlen, álszent, szenteskedő.

Olyan igazi fideszes.

És nem utolsó sorban: funkciótlan. De nagyon akarták. Taps. Nem ők tehetnek róla, hanem Ön, aki olvassa ezt a blogot. 

Mielőtt a nyugtatóért nyúl, azért gondolkozzunk el. 

  1. Felelősek a szülők. Egyiküknek sem jutott eszébe tiltakozni, amikor a gyerekkel hülyeségeket kezdtek el bemagoltatni. 
  2. Felelősek a tanárok. Egyiküknek sem jutott eszébe tiltakozni, amikor megtörténtek az átszervezések. Mindenki kapaszkodott a székébe, ahelyett, hogy együtt felléptek volna az értelmetlen pusztítás ellen.
  3. Felelősek az önkormányzatok. Hagyták, hogy az iskolákat elvegyék tőlük és egy hülye rendszert kényszerítsenek rájuk. 
  4. Felelősek az oktatási szakszervezetek, amelyek inkább az irodai üveggel foglalkoznak, semmint a gyerekkel, vagy a rájuk bízott pedagógusok képviselésével. 
  5. Felelős az egész oktatási szakma, amely lehajtott fejjel viselte el, hogy beszántsák. 

Senkinek nem jutott az eszébe, hogy tüntetéseket szervezzen, hogy ellenálljon, vagy legalább feltegye a kezét és megkérdezze: miért kell egy pedagógusnak jó erkölcsre tanítania a gyereket? Hol lesz a mindennapos testneveléshez elég tornaterem? Miért kell egy székesfehérvári iskolának Budapesten keresztül krétát rendelnie? Mi köze egy klikes osztályvezető döntésének egy miskolci pedagógus felvételéhez egy miskolci középiskolába? Miért zárják be az elit gimnáziumokat, meg lehetetlenítik el az alternatív iskolákat?

Mégis, mit lehet tenni?

  1. Elsősorban hozzáértő embereket kell a megfelelő székekbe ültetni, akik szakmai és nem ostoba pártpolitikai elképzelések alapján hoznak meg olyan döntéseket, amikért a szocializmusban is kiröhögték volna őket. 
  2. Felszámolni kell a Klik vízfejét és egy, a gyerekek és az ország érdekeit szem előtt tartó oktatási mechanizmust felépíteni. 
  3. Mindehhez az első lépés az lenne, ha az oktatási rendszer, szülőstül, igazgatóstul, tanárostul megfogalmazná az igényeit és ennek hangot is adna. Mert kedves szülők, tanárok: hallgattok. A gyerek meg hülyül. Az ország meg butul. 

Rá kellene döbbenni, kedves olvasók, emberek, szülők, pedagógusok és igen, diákok: mindaddig, amíg hagyjuk a Fideszt rombolni, addig csak rombolás marad. A végén pedig a saját gyerekeink és az ország jövője látja kárát a dolognak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr628133116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.12.02. 18:32:01

Az igazság sosem népszerű.

legeslegujabbkor 2015.12.02. 20:28:29

"ostoba, sikertelen, frusztrált, szerencsétlen, álszent, szenteskedő"

Válaszd ketté, ez a trehány munka a pórnépnek jár. A mi fiúnk kölke nem ilyen oktatást kap, ha máshogy nem lehet megoldani, fizetnek majd egy magántanárt.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2015.12.03. 18:22:17

Sajnos nem ilyen eccerű... A tanarak meg a szülők egy része bizony a poroszos, rend alapú iskolát diéta vissza. Ahol elsőben is érdemjegyek meg buktatás van. Ahol nem lehet órán felállni, de száz szám kell verset, évszámot magolni. Mert akkor mindenki tudta a helyét...:(

Éhes ló 2015.12.04. 07:11:14

Kezdhetném azzal - a posterre hunyorítva- hogy régi maszopos, mszmps, mdps, komancs vagyok, de hogy ezt a pártot hogy elbaszták....
De nem vagyok olyan hazug és képmutató, mint a poster, aki persze kifejti, ki mindenki felelős az alaposan elqrt oktatásért.
Saját magukat persze kifelejtette a szemforgató uszításából.
Sírva röhögök a maszopon:
kozvelemenykutatok.hu

Húzzatok bele!

Dr. Lakatos László 2015.12.04. 10:37:44

A gyerek hülyül,az ország meg butul. Tegyük hozzá, ez a cél. Amíg a nép buta és sötét, addig a hatalmat nem kell félteni. Mindig, mindenütt ezt csinálták a történelem során. Persze, a saját bőr az más, de sajnáljuk, ez régi recept. És kezd lassan termőre fordulni, alig tíz év, és ped. főiskolások lesznek azok, akik a mai semmilyen szinten szocializálódnak. Akiket a mai közoktatás kiokád. Nagyon sok tanár pontosan tudja, kik és milyen állapotban kerülnek ki a kezük alól. Ahogy egyik kolléga mondja, ha kereskedők lesznek, nem vennék tőlük még meleg vizet sem. Itt tartunk, ez az ország gyártja saját nyomorának újratermelőit. Terv szerint...

gaston 2015.12.04. 19:13:42

Hibásak az ilyen gyűlölködő cikkek is. Tanár vagyok, és persze sok minden nem tetszik, de ezt ilyen stílusban leírni nem szerencsés, ráadásul nem minden rossz, ami a Fidesz alatt az oktatásban történt. Miért nem tiltakoztunk? Azért mert azt gondoltuk az iskolában, hogy ha Magyar Bálintot túléltük, akkor már bárki jöhet. Nem lett jobb utána, de becsukom az osztályterem ajtaját és igyekszem a legjobb tudásomat átadni a diákjaimnak. Szeretnek, a szülők visszajelzései is jók...akkor meg nem számít, mi zajlik az oktatásban!
süti beállítások módosítása