B1 blogcsalád



Nyelvi analfabéták az Orbán-kormányban

2015. november 24. - pelikanjozsef

Nem csak az ország nagy része szenved attól, hogy nincs nyelvtudása. Nincs ez másképpen a 3. Orbán-kormány tagjaival se - különös tekintettel a Belügyminisztériumra.

A kormány honlapján külön feltüntetik a kabinet tagjainak nyelvtudását az életrajzuk részeként. Pintér Sándor belügyminiszternél ez a rubrika például

egyszerűen nem létezik,

pedig a menekülthelyzet miatt rendszeresen részt kell vennie az unió belügyminisztereinek tanácskozásán, ami nyelvtudás híján eléggé nehézkes. Például tolmács nélkül képtelenség kétoldalú megbeszéléseket folytatni.

bmvez.jpgTolmácsot szeretnének kérni: Pogácsás, Kontrát, Pintér, Tasnádi, Felkai (Kép: mno.hu)

Nem járna jobban ugyanakkor senki, ha Pintér helyett valamelyik államtitkára látogatna el a külföldi utakra, ugyanis se Kontrát Károly parlamenti államtitkár, se Tasnádi László rendészeti államtitkár nem beszél nyelveket.

De nehéz lehet a brüsszeli tárgyalásokon az önkormányzati ügyeket felügyelő Pogácsás Tibornak is, aki szintén nem tüntetett fel nyelvtudást a kormány honlapján fellelhető életrajzában. Az már csak hab a tortán, hogy a doktori címet amúgy birtokló Felkai László közigazgatási államtitkár is

nyelvi analfabéta.

A legjobb papírjai a nyelvismeretről Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek vannak: ő felsőfokú nyelvvizsgával bír németből, angolul társalgási szinten beszél és klasszikus görögből alapfokú nyelvvizsgája van, amit Németországban tett le.

De nem áll rosszul Szijjártó Péter külügyminiszter se, aki angolból birtokol felsőfokú nyelvvizsgát, németből középfokút és még oroszul is elboldogul társalgási szinten. (Nemrég az ENSZ-közgyűlésén oroszul szólalt fel.)

Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyan nem tüntette fel nyelvtudását, de franciául jól beszél, ezért is lehetett miniszteri kinevezése előtt Magyarország párizsi nagykövete, de négy éven át Brüsszelben is képviselte Magyarországot diplomataként. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tárgyalási szinten beszél angolul, akárcsak főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök.

Társalgási szintű angollal

kell beérnie Rogán Antal partnereinek, akárcsak Lázár János kancelláriaminiszter vendégeinek; igaz Lázár legalább németből fel tud mutatni egy középfokú nyelvvizsgát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter viszont szintén csak tárgyalási szintű angollal bír. 

Semmilyen nyelvtudása nincsen viszont Fazekas Sándor földművelési miniszternek, pedig neki is munkaköri feladata, hogy járjon az uniós agrárminiszterek tanácskozásaira.

Jobb helyzetben van Simicskó István honvédelmi miniszter, aki középfokú nyelvvizsgát tudhat magáénak angolból és alapfokút oroszból.

Seszták Miklós fejlesztési tárcavezetőnek papírja nincs a nyelvtudásáról, de saját bevallása szerint társalgási szinten elboldogul, ami

egy nyaraláshoz már azért elegendő,

igaz, egy hivatalos tárgyaláshoz édeskevés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr308102386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.24. 08:42:36

Társalgási szint, tárgyalási szint. Mindez így nagyon szubjektív.

2015.11.24. 10:02:51

Ja, jobbara 50 ev felettiarcok, akik karrierjuket nem az EU-ban kepzeltek el fiatalon, lehetseguk se volt nyelvet tanulni gyerekkortol.
Pinternel el tudom kepzelni, hogy rengeteg kulfoldi vendege van rendori egyuttmukodes kereteben, akikkel nagyon jol elbeszelget tolmacsokkal, fiatal es kevesbe fiatal rendortisztek, szakertok kozvetitesevel, akik beszelnek egy-ket nyelvet, meg van jogi diplomajuk, tanultak nyugaton, dolgoztak az europai rendori egyuttmukodes kereteben, vagy Interpolnal is. Nem latom ezt annyira tragikusnak. Jobb lenne, ha mindenki beszelne harom idegen nyelven folyekonyan, de az is jo lenne, ha mindenki ertene a kodolashoz, penge lenne 1-2 programnyelvbol.

Hoffmann Rozsa beszelt franciaul, villogott is vele, akkor meg az nem tetszett a ballibeknek.
Baloggal meg az a baja sokaknak, hogy ugyan beszel nemetul, de o meg egy lelkeszbol lett politikus. Minden lehet baj.
A miniszter (ma allamtitkar) politikai vezetoje a tarcajanak. Nem kell hat nyelven beszelnie, sot meg a tarca minden reszteruletehez se kell ertenie. Osszeallit egy stabot, vannak szakertoi, apparatusa, o meg viseli a politikai felelosseget.

Nem baj, ha elakadnak angolul egy targyalason, akkor majd hivjak Kunhalmi Agnest, ja bocsi, neki se dipolmaja, se nyelvvizsgaja nincs, de oktataspolitikusnak adja ki magat.
Majd Gyurcsany Fleto segit a jo kis baltaval faragott angoljaval. Szerintem Orban angoltanarja jar hozza is, azert beszelnek mindketten ugyanolyan borzalmas kiejtessel, bar viszonylag folyekonyan (nem kell gondolkodniuk, hogy hogy rakjak ossze a kovetkezo mondatot).
Donald Tusk se beszel angolul, csak nemetul, Putyin is csak nemetul tud. Ki vetne a szemere?

Nyelvvizsga mennyit er? En pont azt a ket nyelvet nem hasznalom a hetkoznapi erintkezesben, amibol nyelvvizsgat szereztem. Amibol nincs nyelvvizsgam, azt meg napi szinten. Es idovel bizony az lett a legerosebb idegennyelvem.

@maxval bircaman BircaHang Média: szerintem nincsenek egy idegennyelvet teljesen azonos szinten beszelo emberek
lehet nekik adni cimkeket, hogy B2 meg C1, de az egyik kesobb csak muszaki, a masik csak jogi szakszovegeket olvas majd azon a nyelven, a harmadik semmire se hasznalja a nyelvtudasat, csak kozszolgalatban felveszi a zsiros nyelvpotlekot utana, a negyedik meg vendeglatasban jopofizik es a hetkoznapi angolja vagy nemete ezerszer jobb lesz, mint a tobbinek, de szakszovegekhez hozza se tud szagolni

Olyat is lattam mar, hogy az egyik hallgato megszerezte az angol kozepfoku nyelvvizsgajat 60%+1 ponttal, eppen hogy. A masik meg 98%-kal. Es mindketto B2 szintu bizonyitvanyt kapott. Egy harmadik hallgato meg az amerikai egyetemen eltoltott egy cserefelevhez szukseges TOEFL vizsgajat honositotta, pontok atszamitasa alapjan B2 szintre. Valoszinuleg jobban tudott mar akkor.

Orban eleg sokat nyilatkozott az utobbi idoben angol nyelven, meg lehet itelni, hogy mit tud. Kivanatos lenne, ha minel tobben beszelnenek idegennyelveken, de ennek hianyaban is lehet valaki jo allamtitkar, ket felsofoku nyelvvizsgaval is lehet vacak politikai vezetoje a tarcajanak.

A hatalmas brusszelita apparatusban meg akad par szaz ilyen-olyan profi tolmacs.

A magyar szohasznalat szerint a tarsalgasi szint valahol az alapfok es kozepfok kozt van, a targyalasi meg a kozepfok es a felsofok kozott. Ez persze nem eleg konkret, de a B2 vagy C1 szinten letett nyelvvizsga utan se mindenki egyforman beszel angolul, nemetul. A gyakorlatban ugyis elvalik a szar a majtol.
Doktori cimet birtoklo embertol azert megkerdeznem, hogy milyen uton szerezte azt nyelvvizsga nelkul. Bar doktori disszertaciot es vedest is lattam mar olyat, hogy neztunk egymasra, hogy ez meg miota tudomany, miota adnak ilyenert doktori cimet? Vannak csodalatosan kamuszagu dolgok mar ilyen magas szinteken. Nem a posztban szereplokrol szol ez, csak lattam mar ilyesmit mashol...

Kovacs Bela (KGBela) beszelt sok nyelven, oroszul, japanul, angolul, franciaul, lengyelul, nemetul, aztan csak a baj volt vele.

BéLóg 2015.11.25. 01:48:44

Nem tudom mitől függhet, de énszerintem én a műszaki nyelven meg a "kötelező" igeidőkön kívül szerintem nem beszélek korrektül angolul és sosem tanultam iskolában, azonban közép- de még felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező kollégáim is állandóan engem beszéltetnek és tolmácsoltatnak. Mondjuk a szókincsem elég bő, beszélni meg beszélek, akár kell, akár nem :-)
Szóval nem csak nyelvet, de KOMMUNIKÁLNI is tudni kellene azt hiszem.
Németül egyébként anyanyelvi szinten beszélek, sőt műszaki szakfordító-és tolmácsvizsgám is van. De egyszer megnéztem a Rigó utcai nyelvvizsga anyagot (évtizedekkel ezelőtt) és azt mondtam, szerintem ott simán megbuknék...
Aki kérdi én mindig mondom, én nem a (német) nyelvtant tudom, hanem beszélek németül :-)
Mondjuk magyarul se tudnám most megmondani, hogy szólnak az ikes igék feltételes módban szenvedő szerkeztben, régmúltban :-) (Már ha volna ilyen esetleg...)

Hefe 2015.11.25. 03:53:49

"Majd Gyurcsany Fleto segit a jo kis baltaval faragott angoljaval. Szerintem Orban angoltanarja jar hozza is, azert beszelnek mindketten ugyanolyan borzalmas kiejtessel, bar viszonylag folyekonyan"

ez egy regi magyar betegseg, amikor a kiejtes alapjan probaljak megitelni az ember nyelvtudasat. Egyaltalan nem fontos, akinek nem anyanyelve, annak tutira lesz akcentusa. Attol fuggetlenul igen kivaloan beszelhet az illeto idegen nyelven. Mellesleg, kulfoldon senkit nem zavar ha valaki jol beszel, de akcentussal.

2015.11.25. 04:55:57

@Hefe: ezert is irtam, hogy Orban peldaul folyekonyan beszel,nem akadozik, a hangsuly altalaban jo helyen van, ertheto, csak eros az akcentusa.
Baltaval faragott akcentus. De nem az akcentus jelenti a rossz angolt, hanem ha valakinek rossz a kiejtese. Ez akkor kovetkezhet be, ha nem angol hangokat ejt, hanem peldaul magyar hangokat angol szavakban. Ha nincs tisztaban azzal, hogy az angol hogyan ejt bizonyos szavakat, mondatokat (hangok, hangsuly, ritmus). Mert ha egy magyar az angol "again" "virtuous", "capable", "possible", "neighborhood", "enough", "bottle" szavakat magyar hangokat megfeleltetve a betuknek kiejti, akkor az nem akcentus, hanem rossz kiejtes es nem lesz ertheto egy angol anyanyelvunek. Orban ilyet valoban nem nagyon kovet el.
Egy filippino call centeresnek kell tokeletesen beszelni az angolt amerikai akcentussal, kulonben kirugjak. Egy hires agysebesz vagy karmester meg beszelhet eros izraeli vagy orosz akcentussal is, neki szabad.

Pipas 2015.11.25. 06:44:30

Egy politikusnál gyakorlatilag mindegy, hogy beszél -e idegen nyelven. Tolmács nélkül úgysem áll le országos jelentőségű ügyeket tárgyalni, az meg, hogy a sajtótájékoztatón milyen nyelven beszél teljesen mindegy.
Gáz, ha még idegen nyelvet sem tud, de a munkáját nyilván úgyis az anyanyelvén végzi.

Varga Bertalan 2015.11.25. 07:01:54

A cikk szerzője pedig annak az országnak a nyelvét nem érti, ahol él. Számára csak a jelenlegi kormány tagjainak a mocskolása a fonos!

Kuntakintekitekinte 2015.11.25. 07:49:29

A felsorolt arcokkal nem az a baj, hogy nem beszélnek nyelveket. Nagyobb probléma, hogy az adott pozíció betöltéséhez hiányzik az alapfokú képzettségük is, tökéletes analfabéták, nem beszélve arról, hogy alapvetően egy retkes tahó paraszt az összes, nem a szó földművelő értelmét alapul véve.

Terézágyú 2015.11.25. 08:37:46

az a kérdés, hogy mossák-e vízzel a seggüket. Tiller fos szerint ez a civilizáció fokmérője, ahogy azt más blogon már kifejtette...

Netuddki. 2015.11.25. 09:32:57

A nyelvtudás csak az egyik probléma. A megnyilvánulásaik alapján az ember még abban is kételkedik, hogy az érettségijüket (diplomáról nem is beszélve) nem vették...

Netuddki. 2015.11.25. 09:36:15

Látom az orbánköcsögök megint jönnek trollkodni, hogy á egy magyar megélhetési politikusbűnözőnek nem is kell nyelvtudás. Elég az enyves kéz, meg a hasba lukbeszélési képesség magas fokon művelése...

2015.11.25. 10:07:35

@Terézágyú: megjottel, szarosseggu!?
Most mar mindig zaklatni fogsz blogokon, mert ravilagitottam, hogy hogyan kellene higienikusan intezni a kabelfektetest?
Itt most nem ez a tema. Ne trollkodj!
Ne zaklass, ne hivogass, szalljal ki az internetbol!

2015.11.25. 10:09:09

@Kuntakintekitekinte: milyen kepzettseg kell egy miniszternek, allamtitkarnak? Ez nem titok.

csak egy néző 2015.11.25. 10:29:35

@tiller foch:
"Nem baj, ha elakadnak angolul egy targyalason, akkor majd hivjak Kunhalmi Agnest, ja bocsi, neki se dipolmaja, se nyelvvizsgaja nincs, de oktataspolitikusnak adja ki magat."
Mint ahogy Kósa huszi-tuszi Lajosnak sincs se diplomája, se nyelvvizsgája, de a kupakok nagy szakértőjének adja ki magát.
Vagy itt a legújabb zsír paraszt Jolly Joker Tállai, akinek se egyetemi végzettsége nincs a magyaron és a trágáron kívül más nyelven sem beszél és mégis ő a legalkalmasabb egy ország adóhivatalának az élére. Igaz, majd ő is "tolmácsot kér" majd.

Szegény Pintér elvtársnak nem volt ideje mindenféle nyelviskolákba tölteni az idejét, mert akkor az "olajos" legyeknek kellett volna összehordani azt a több, mint 2 milliárdos 88 évre titkosított vagyonkáját a szerencsétlen sorsú 48 éves korában kényszernyugdíjazott rendőr elvtársnak.

Egyébként azt hiszem a képviselők minimum 80 %-a elbukna egy valódi nyelvvizsgán vagy, ha egy kicsit utána néznének a vásárlás helyének.

csak egy néző 2015.11.25. 10:31:22

@tiller foch:
"milyen kepzettseg kell egy miniszternek, allamtitkarnak?"

Ennyi bőven elég.

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1776/2989/original.jpg?w=600&h

n3spr3ss0 2015.11.25. 10:32:47

Fidesztálibok,nem Orbánról szól az írás,hanem a hülyébbnél,hülyébb embereiről.Az előző kormányban olyan is volt hogy sima érettségivel volt valaki miniszter.Nagy szégyen a mai világban hogy nem a tudás és rátermettség,hanem a seggnyalás és a haverság számít.Még egy dolog,Szíjjártó milyen alapon külügyminiszter?Ennyi "ésszel" lehetne az MTA elnöke is.

2015.11.25. 10:50:14

@tiller foch: Nem, Orbán nem hangsúlyoz jól angolul. Ezért nehéz megérteni.

Köldök_szösz 2015.11.25. 10:58:55

fogadni mernék rá hogy nem csak nyelvből analfabéták ezek a tetvek

Kuntakintekitekinte 2015.11.25. 11:20:46

@tiller foch:

Anno abban a "zelmútnyócévben" a Közlekedési Hatóságot egy közlekedési és gazdasági diplomával rendelkező ember vezette.
Aztán jött 2010, az agyhalottak fülkeforradalma, a komát elzavarták, és igazhitű, politikai kapcsolatokkal rendelkező, a közlekedéshez és a gazdasághoz semmit sem értő pártkatona lett a helyére téve.

Agyhalott orbánistáknak ez így jó, normális ember meg látja, hogy semmihez sem értő mamelukok ültek be minden kulcspozícióba, az egyetlen feltétel a hosszú, sebesen orbán seggében turkáló nyelv volt valamint a vakhit az orbáni kommunizmus mielőbbi felépítéséért.

Az megvan, hogy az Illés egyik nótáját orbánék tiltották be, mert a csúti ganét a nóta közben megdobálták tojással? Azt a nótát ami Kádár rendszere alatt lazán mehetett bárhol.

A lényeg:

fideSSjobbik = az emberiség genetika selejtje

n3spr3ss0 2015.11.25. 11:48:31

@Hefe: Nem Gyurcsányról szól az írás,hanem az analfabéta fidesz bagázsról.

csak egy néző 2015.11.25. 12:00:40

@Kuntakintekitekinte:
"vasútvonalak bezárása alapvetően ellentétes Magyarország, a magyar emberek, a magyar gazdaság érdekeivel – hangsúlyozta Fónagy János a sajtótájékoztatón a fideszes országgyűlési képviselő."
2009. augusztus !!!!

"Este nyolc után nem jár majd vonat Szegedre a fővárosból"
Indul:
Bp-Nyugati 5:03
Érkezik:
Szeged 10:40
Menetidő:
5:37
Távolság:
241 km
Jegy ár: 2. oszt 4200 Ft

Baszki, hol lehet még Európában ennyiért ennyi ideig szopni?
A fejlődés megállíthatatlan.
Tolmácsot kérek!

Netuddki. 2015.11.25. 12:15:09

@Kuntakintekitekinte: "az egyetlen feltétel a hosszú, sebesen orbán seggében turkáló nyelv volt valamint a vakhit az orbáni kommunizmus mielőbbi felépítéséért."

Szerintem ez még kevés volt. Az is kellett hozzá, hogy tejeljen az illető a gazdának...

Pipas 2015.11.25. 12:15:53

@csak egy néző: Megszüntették a vonalat? Nem? Akkor?

Günther von Kastenfrosch 2015.11.25. 12:20:41

Ha vezető politikus lennék, letagadnám a nyelvtudásomat, csillióért vinnék magammal tolmácsot, hogy mindenki jól járjon...:)

A viccet félretéve: egyrészt szerintem egy adott szinten kínos tolmáccsal részt venni egy tárgyaláson. Nekem az a tapasztalatom, hogy tolmáccsal csak a régi vasfüggönyön innenről megyünk nyugatra tárgyalni.Másrészt a tolmács finomkodásból vagy csak úgy szükségszerűen torzít. Aki tolmáccsal megy, a felét sem érti annak, hogy miről van szó...

Pipas 2015.11.25. 13:06:08

@Günther von Kastenfrosch: "Nekem az a tapasztalatom, hogy tolmáccsal csak a régi vasfüggönyön innenről megyünk nyugatra tárgyalni."

Ez butaság. Nézd már meg mondjuk az EU parlament ülését és számold össze, hogy hány képviselő vállalja be, hogy nem az anyanyelvén szólal meg és valami apróságot félreérthetően fogalmaz.

Nemzetközi tárgyalásokat profi tolmácsok fordítanak, mert az egy olyan szakma, ami teljes embert kíván.

csak egy néző 2015.11.25. 13:15:06

@Pipas:
Ugye te pöcs, még erre is van magyarázatod.

" Budapest-Belgrád vasútvonal kiépítése, amit mindkét fél stratégiai jelentőségűnek tekint"

Vajon innen mintegy 8000 km-re lévő országnak, miért is stratégiai jelentőségű egy hozzájuk képest vicinális vasútvonal kiépítése?

Ezzel az erővel a felcsuti kisvonatocska is fontosabb, hiszen napi 7500 ember fog utazni az ökörhugyozáshoz hasonló síneken száguldó expresszen.

static.origos.hu/s/img/i/1510/20151025felcsuti-kisvasut-felcsut9.jpg?w=644&h=429

Pipas 2015.11.25. 13:24:04

@csak egy néző: "Vajon innen mintegy 8000 km-re lévő országnak, miért is stratégiai jelentőségű egy hozzájuk képest vicinális vasútvonal kiépítése?"

Budapest - Belgrád 8000 kilóméter? Te ostobább vagy mint gondoltam, a távolság nincs 400 kilóméter közúton.

"Ezzel az erővel a felcsuti kisvonatocska is fontosabb, hiszen napi 7500 ember fog utazni"

Napi 7500 felcsútra? Húha, az nem semmi, majdnem annyian mint ahányan kelenföldön naponta megfordulnak?

csak egy néző 2015.11.25. 13:48:12

@Pipas:
Baromarcú öcsém, te tényleg ekkora barom vagy? Még a szövegértés is gondot okoz? Ez azért már nem semmi.DDD
Fuss neki még egyszer, csak lassabban.
"Vajon innen mintegy 8000 km-re lévő országnak, miért is stratégiai jelentőségű egy hozzájuk képest vicinális vasútvonal kiépítése?"

Te faszfej, hol írtam, hogy Belgrád van 8000 kmre?
Látom nem sikerült megfejtened te igen tájékozott fasz, hogy mire is írtam? Azt sem tudod,hogy merre osztja az észt a főnököd?

444.hu/2015/11/25/orban-kinaban-magyarorszag-a-multipolaris-vilagrendben-erdekelt

csak egy néző 2015.11.25. 13:54:03

@Pipas:
"Napi 7500 felcsútra? Húha, az nem semmi, majdnem annyian mint ahányan kelenföldön naponta megfordulnak?
"
Azért látom, hogy annak a primitív agyadnak is feltűnt, hogy mekkora faszságot találtak ki a kedvenceid.

"A felcsúti stadionhoz hasonlóan nagyzolónak tűnik a Felcsútra tervezett kisvasút-beruházás. A Figyelőnek Brüsszelből megerősítették, hogy vizsgálják, mire is kér pénzt Felcsúton a magyar állam. Kérdés, hogy egyáltalán ki utazna az új vasútvonalon? A stadion és az arborétum nem igazán vonzhat tömegeket, pedig a tervekben napi 7,5 ezres forgalommal számoltak."

"És most nézzük egy kicsit a számokat. Az eredeti tervben még úgy szerepelt, hogy napi 2500-7500 utassal számolnak a Felcsút-expresszen. Szerényen vegyük mi ennek nagyjából a közepét, napi 5 ezer utast, ezt szorozzuk be a napok számával és máris kiderül, hogy
évente kb. 1,8 millió utas tolongana itt.
Ami az 1800 lakosú Felcsút esetében igazán impozáns szám. 1,8 millió utas az már valami, azért érdemes vonatsínt fektetni, váltót építeni, mozdonyt szerezni, vonatkcsikat vásárolni, sorompót beüzemelni és a többi.
Aztán később valakinek feltünt, hogy azért lehet ebben a számban egy pici túlzás. Ezért finomítottak rajta, már csak azért is, mert időközben meglett a pénz, minek ekorát füllenteni. Így szerényen tízezerre korrigálták az utasok számát.
Évente tízezerre.
Ez valószínűleg közelebb áll a valósághoz, ha ugyanis ezt elosztjuk napok számával, akkor kb.
napi 28 darab utas jön ki."

has 2015.11.25. 14:53:48

Hivatalos megbeszéléseket csak tolmáccsal szoktak tartani. Még Kdárnak is volt orosz tolmácsa, pedig tudott oroszul.

Pipas 2015.11.25. 14:58:12

@csak egy néző: "Azért látom, hogy annak a primitív agyadnak is feltűnt, hogy mekkora faszságot találtak ki a kedvenceid."

Egyértelműen marhaság a 7500 napi utas.

A primitívségről meg annyit, hogy nyilván onnan ismerszik meg a magasabbrendű elme, hogy leprimitívez mindenkit, úgyhogy erőltesd csak, hadd lássa a világ te mennyivel okosabb vagy mindenkinél. :)

Old Shatterhand is Dead 2015.11.25. 15:02:31

na jól van bazzeg, tállai sertésminisztert senki sem veri, ő még magyarul sem tud

csak egy néző 2015.11.25. 15:21:57

@Pipas:
Mi van öcsém, savanyú a szőlő?
Így jártál, tátott szájjal beszaladtál a faszerdőbe. Van ez így.

dr. mesterséges színezék 2015.11.25. 15:31:53

"Társalgási szintű angollal

kell beérnie Rogán Antal partnereinek, akárcsak Lázár János kancelláriaminiszter vendégeinek; igaz Lázár legalább németből fel tud mutatni egy középfokú nyelvvizsgát."

Ez itten azt sugallja, hogy egy középfokú nyelvvizsga biztosan értékesebb nyelvtudás, mint egy "társalgó".

Hunyorírva, messzíről, sötétben nézve ez tényleg így van, egyébként meg úgy, hogy egy inaktív nyelvvizsga kevesebbet ér, mint egy inaktív jogosítvány, mert az utóbbit pár óra gyakorlással élesíteni lehet, de egy nyelvvizsga-only delikvensnek legalább hetek kellhetnek az adott nyelvi környezetben, amíg abból érdemi kommunikáció alakul ki.

(Személyes tapasztalat: közel 20 évnyi usákdominált multis munka után (de az észrevételhez elég 2 hét is) bárki előtt merem állítani, hogy több igeidőt használ (ehhez sem kell túlzásba esni) a legtöbb nem anyanyelvi angol a hétköznapi kommunikációban, mint a bennszülött usákok vagy britek.)

Aki a nyelvvizsga előírásainak megfelelően oda-vissza tudja az igeszemléleteket (ami egyébként még mindig nem szégyen), az pont annyi hasznát veszi a mindennapi munkában, mint a legfrissebb elválasztási szabályoknak a zöldséges stand előtt.

dr. mesterséges színezék 2015.11.25. 15:37:04

"Orbán C1-es szinten beszél angolul, jól tud. "

Hazai szinthez viszonyítva határozottan.
De a nem anyanyelvi, hétköznapi jutyúberek között rendesen megszégyenülne.

(Még mielőtt valaki: igen Gyurcsányhoz képest meg klasszisokkal jobban beszél, és itt sajnos nem csak a kiejtésről van szó.)

Pipas 2015.11.25. 15:50:02

@csak egy néző: "Mi van öcsém, savanyú a szőlő?"

Képzelődsz. Azt hiszed, hogy a fideszt védem és amikor kiderül, hogy nem, akkor azt hiszed, hogy elcsesztem.

A valóság nyilván nincs rád valami komoly hatással. :)

csak egy néző 2015.11.25. 16:05:49

@Pipas:
Persze, te nem véded. Tudom én.DDD

dr. mesterséges színezék 2015.11.25. 16:45:31

@csak egy néző: Ez így korrekt: Pali bá magyarul nem tud, János külföldiül - így áll helyre a világ egyensúlya.
A nevét meg mindkettő oda tudja írni bármi alá.
süti beállítások módosítása