B1 blogcsalád



Senki nem szólhat bele, mit kezdenek Rogán utolsó nagy üzletével

2015. augusztus 17. - pelikanjozsef

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett a déli Klotild Palota felújítása. Az erről szóló kormányhatározat-tervezet a kabinet honlapján jelent meg.

A Párizsi Udvar után a déli Klotild Palota felújítását is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilváníthatja a kormány. Ez azt jelenti, hogy minden engedélyt soron kívül kell majd kiadnia a hatóságoknak és nem nagyon szólhat bele senki abba, amit a beruházó eldöntött.

klotild-del.jpg

Az épületet egyébként a török tulajdonban lévő Melis Investment Kft. szerezte meg a belvárosi önkormányzattól 2,15 milliárd forintért. Az üzlet alig egy éve köttetett, és alig másfél hónappal az önkormányzati választás előtt.

Ez volt az utolsó nagyértékű ingatlan, amit még a Rogán Antal vezette önkormányzat dobott piacra

Juhász Péter együttes képviselő akkori nyilatkozata szerint

áron alul.

Az értékbecslést a Rubovszky György résztulajdonában álló cég készítette, ennek a társaságnak a becslései alapján értékesítették az elmúlt években nevetséges áron a belvárosi ingatlanokat

Érdekesség, hogy a szintén Rogán által eladott Párizsi Udvar ugyancsak nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lett. 

A kiemeltté nyilvánítás révén

  1. nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  2. nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  3. településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

"A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás elősegítené a kiemelt városképi helyszínen található műemléképület helyreállítását, felújítását, hogy még vonzóbbá tegye a fővárost a turisták és az utazók számára és elősegítse a turizmus fellendülését Magyarországon" - ezzel indokolják a kiemeltté nyilvánítást. Ami persze nem magyarázza meg, hogy miért nem enged a kormány beleszólást a felújításba. Sőt,

éppen a városképet jelentősen befolyásoló szerepe követelné ki, hogy az építészeti hatóságoknak vétójoguk legyen a felújításban vagy átépítésben.

A Váci utca 34-36. szám alatti déli Klotild-palotát 1899-ben építtette Klotild főhercegnő, északi ikerpárjával meghatározza a Ferenciek tere arculatát.

Mind a Párizsi udvarban, mind pedig a déli Klotild palotában öt csillagos szálloda lesz.

(Kép: Városszíve blog)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr887712500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2015.08.18. 05:32:42

Végre történik azzal az épülettel is valami, fejlődik a város... Ezek a hatósági kötözködések legtöbbször amúgy is öncélúak. A pesti Dunapart amúgy is meglehetősen eklektikus már most is, nem hinném, hogy a befektető direkt egy ronda épületben akarna ötcsillagos szállodát nyitni.

különvélemény2 2015.08.18. 07:41:29

Ja, hát ha az agyhalott juhászpéter agitprop főnök mondja, akkor nyilván áron alul történt.
Nem számít, hogy évek óta el akarták adni, csak vevő nem volt, most is nyílt nemzetközi pályázaton ment el.

Egyébként teljesen lényegtelen, hogy kiemelt, nyilván az eredeti állapotot fogják visszaállítani, csak így megszabadultak pár gittegylettől.

high up! 2015.08.18. 09:37:15

jaj a botrányhős Rogántóni! Aki pár év leforgása alatt szétprivatizálta az Ötkert. Nem kis részét a fidesz harcosok részére. A Szerb utca 9-ben pl csak tisztafajú fidesz birkamenetesek lakhatnak.
A maszoposok legnagyobb hallgatása mellett. Mert a fidesz akkor hallhatott amikor ők loptak ugyanígy. Akkor meg a maffia egyezség azt kívánja, hogy akkor most ők hallgassanak.

Persze majd Tóni megmagyarázza. Mint Hunvald: soha semmit nem adott el áron alul. a saját zsebe hasznára meg pláne nem. Az a 15 luxus autó a garázsában meg a privát jet kiránduásai, ammeg kéremszépen mind a másé vótt ám!
Csakúgy Tóni família mint a luxusvillái meg luxusóvodái.

Az Átlaghülyemagyar meg püföli egymást, hogy "Te csak ne pofázz, mert a tied még többet lopott!". Oszt míg ezek egymást püfölésével vannak elfoglalva, addig ott felül az uraságaik közben kiprivatizálnak még két luxusépültetet kedvezményes nyári árengedménnyel, oszt közösen megosztva zsebre teszik az Alkotmánmyos költségeket. Nekem 70, neked 30, jövő héten 5 ÖK lakás elprivatizálán osztozunk.

FOLYTASSUK!

na-ki 2015.08.18. 10:24:53

Eljutottunk oda, hogy azt mondhassuk, hogy mennyivel jobb lett volna ha Matolcsi veszi meg az MNB pénzéből....

Netuddki. 2015.08.18. 11:46:11

"Az épületet egyébként a török tulajdonban lévő Melis Investment Kft. szerezte meg a belvárosi önkormányzattól 2,15 milliárd forintért."

Az ügyvezetőt véletlenül nem Kaja Ibrahimnak hívják?

Gabor Jeges 2015.08.18. 15:22:41

@Blogger Géza: Sok dolgot engedtek meg Budapesten, amit nem lett volna szabad, és sok dolgot nem, amit meg meg kellett volna. Ezért olyan "eklektikus" és sokszor semmilyen. Az viszont, hogy minden szakmai vita nélkül tehet azt a beruházó, amit akar, a lehető legrosszabb döntés. Nyilván nem akar az sem ronda dolgot építeni, de kontroll nélkül borzalmasra is sikerülhet. Nem véletlenül kell egy szerződéshez ügyvéd meg egy sumákoláshoz politikus. Azért kellenek, hogy hivatalos és jogszerű lehessen az ügylet. Az építészetben is kellenek olyanok, akik ellenjegyzik az ilyen nagy horderejű projekteket. Legalább egy településképi vélemény, hogy a főépítész beleszólhasson, mert ő látja az egész városrészt, nem csak a későbbi nyereséget.
süti beállítások módosítása