B1 blogcsalád



Már megint mire költött Matolcsy?

Valami keveset azért megtudhatunk az MNB gazdálkodásáról

2015. augusztus 04. - Egyenlítő blog

Ma a Magyar Nemzeti Bank remek példája annak, hogy ha éppen egy Orbán-kedvenc vezet egy intézményt, ott mindent szabad.

A „fékek és ellensúlyok” rendszere kicsiben és nagyban felfüggesztve. Ahogy a Fidesz politikai bizottságában hozott döntéseket sem lehet bírálni, lassan már nincs is kinek, legfeljebb csak végrehajtani, így az intézményekben is hasonlóan működik a maradék szuverenitásuk.

Aki a szemétdomb ura, az kukorékol.

A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását, működését – tehát nem a pénzpolitika alakítását – elvben egy felügyelő bizottság vizsgálhatja, ellenőrizheti. Mondjuk már az is szép, hogy a jobboldal miként szerzett többséget e testületben (az ellenzéket a fideszes parlamenti döntés értelmében a jobbikos Nyikos László képviseli, igaz ő korábban nem állt távol az MSZMP, től, hiszen 1967-1989 között az egypárt tagja volt, majd a transzmissziós szíj szerepbe kényszerített szakszervezeti mozgalomban töltött be funkciókat, tehát, ha úgy tetszik, több pártot is képviselhet egy személyben).

A felügyelő bizottság elnöke pedig Papcsák Ferenc lett.

Papcsák miatt nem kell különösebben nyugtalanul aludnia Matolcsynak. A Bibó-kollégiumból indult Papcsák hűséges segéd-fegyverhordozó a Fidesz nagy seregében. Különösen ott szeret hordozni, ahol valami kis pénz is le tud esni. Mondjuk az MNB felügyelő bizottsági elnökségéért havi 1,2 millió forint jár neki. De ő az aprópénzért is lehajol. És el tudjuk képzelni, hogy ennyiért az a dolga, hogy lehetőleg semmi se derüljön ki. Se a nehezen követhető műkincsvásárlások hátteréről, sem a furcsa ingatlanberuházások érelméről, de még a külföldi irodák megnyitásának a hasznosságáról, költségeiről se.

Papcsák nem felügyelni, hanem elég nyilvánvalóan

falazni került az intézménybe.

És előélete alapján megkockáztatjuk, hogy a számára megszabott feladatot nagyszerűen teljesíteni is fogja. Ha úgy vesszük tehát, akkor a Magyar Nemzeti Bank felügyelet nélkül maradt. Világ orbánistái, egyesüljetek!

Csakhogy minden ellenkező híreszteléssel szemben, azért ma Magyarország mégiscsak többpártrendszer, ahol ugyan a demokratikus ellenzéknek kevés helyet igyekszik hagyni az autokrata hatalom. De ettől még az ellenzéki pártok politikusai nagyon sok mindent tehetnének, tehetnek.

mlp_szarszo_dsc_0082.JPG

Matolcsy pechére akad egy ellenzéki, aki meglehetősen jól ismerheti a Magyar Nemzeti Bank belső működését, hiszen ott alelnök volt, rendelkezik a szükséges szakmai ismeretekkel, hiszen a jogi egyetem jeles oktatója. Bodnár Zoltánt ráadásul sokan megismerték már, hiszen a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje volt – plakátja ott virítottak sokfelé a fővárosban.

A Liberális Párt, Bodnárral az élén, hát sorra tesz fel kérdéseket.

  1. Ki adott felhatalmazást az MNB-nek arra, hogy 4,5 milliárd forintért megvásároljanak egy festményt?
  2. Milyen megfontolásból vett drága ingatlanokat?
  3. Igaz-e, hogy egy éremgyűjtemény megvásárlásakor csak a közvetítőnek 100 millió forintot fizettek ki.
  4. S miután az MNB nem adta ki például a hamburgi nemzetközi iroda megnyitásával kapcsolatos információkat, a párt ezekért most perre megy. Ha már a felügyelő bizottság a füle botját sem mozgatja.
  5. A párt képviselője, Fodor Gábor például éppen a nemzetközi irodákkal kapcsolatban írásbeli kérdést adott be a parlamentben, és így tovább.

Természetesen, csodák nincsenek. De hát egy valódi felügyelő bizottság is csak ennyit tehetne. Információkat gyűjt, kérdez, aztán

az eredményről tájékoztatja a tulajdonost.

Ha az MNB felügyelőbizottsága ezt elszabotálja, akkor legalább egy ellenzéki párt tegye meg.

Természetesen a „tulajdonos” nem fog meglepődni ezeken az információkon. Matolcsy, amíg Orbán kegyeltje, azt csinál, amit csak akar. Ha meg már nem lesz az, akkor meg azért nem számít a felügyelő bizottság – valódi vagy az ellenzéki – álláspontja.

Ezzel együtt így valami keveset megtudhatunk mégiscsak az MNB működéséről. S nyilvánvalóan eljönnek majd azok az idők, amikor az MNB vezetősége már nem kerülheti el, hogy válaszoljon.

Addig meg, az FB-jelentések helyett ellenzéki nyilatkozatokat böngészünk, ha tudni akarunk valamit.

D.J.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr727677608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2015.08.04. 19:47:11

Fodor Gábor pofázik? "Milyen megfontolásból vett drága ingatlanokat?"
ROFL

Azok az ingatlanok megvannak, ellentétben szadeszes haverjai által tizedáron átjátszott ingatlanokkal.
Köztük olyanokkal, amit "szerintük" korrekt ingatlanbecsléssel 200 millióért eladtak, pár tulajdonossal arrébb már 1,5 milliárdos banki jelzálog volt rajta egy bermudai cég tulajdonában, tehát legalább 2 milliárdot ért.
Szerencsére börtönben ülnek.

különvélemény2 2015.08.04. 19:56:18

Vagy nézzük a többi ingatlant:
Postapalota átjátszva a bajnai féle Wallisnak, visszabérelve, hogy "ingyen" legyen.
MTV székház, átjátszva külföldi tulajnak, visszabérelve, hogy ingyen legyen, majd ÁPV felépítette az új MTV székházat, amit eladtak a Wallisnak hogy rögtön kibérelje a tévé.

És még sorolhatnám napestig a lenyúlásokat, amik Fodor pártjának kormányzása alatt történtek.

Mielőtt valaki elkezd közgépezni, azok munkáért fizetséget kaptak (sokszor olcsóbb ajánlattal nyerve, mint nyugati konkurense), ezek meg 0 forintért szerzett milliárdos ingatlanok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.08.04. 20:04:00

@különvélemény2: Ne felejtsd el a 3 milliárddal gründolt Tom Lantos alapítványt sem..

Nzoltan 2015.08.04. 21:13:35

Minden megvett ingatlan és értékes ingóság befektetés. Nem mondja ki semmilyen törvény, hogy csak aranyban és kötvényekben lehet tartani a közvagyont.

vackor1 2015.08.04. 21:51:09

100 millió közvetítői díj egy érmegyűjtemény ( éremgyűjtemény ? ) megvásárlásáért ? De szeretném én látni annak a pénznek az útját... :)))

különvélemény2 2015.08.04. 21:54:54

@vackor1:
Itt van az érmegyűjteményed:

"Rejtélyes módon került az MSZMP-hez, majd az MSZP-hez egy nagyon értékes aranyérme- gyűjtemény. Még rejtélyesebb módon tűnt el tőlük."
"A francia-izraeli-magyar állampolgár André Z. Hornstein az MSZMP részére átadott 4500 darab aranyérmét. Ezek Krugerrandok, illetve Napóleon-aranyak voltak, összes súlyuk egyes források szerint 17 kilogramm lehetett."

figyelo.hu/cikkek/412726-hova-lett-az-eremgyujtemeny
süti beállítások módosítása