B1 blogcsalád



A Fidesz nem cicózott tovább, rárúgták az ajtót az egyetemekre

2015. július 09. - Csák Gergely

Pontosan egy évvel ezelőtt módosították a Felsőoktatási Törvényt, Balog Zoltán jelentette be júniusban, hogy kinevezik a kancellárokat az egyetemek élére, aki szerint "meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között".

Meg is teremtették. Bunkósbottal. 

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) tiltakozott, persze ez senkit sem érdekelt. A kancellár intézményével fideszesék

szépen berakták a lábukat az ajtórésbe. 

Több gond is van a kancellárokkal. A magyar állami egyetemeken

  1. a kancellárokat ugyanis nem a szenátus szavazza meg, hanem a miniszterelnök nevezi ki őket;
  2. az egyetemeknek még a pályázók kilétéről sincs tudomása;
  3. a pályázatok pedig az elbírálásig nem nyilvánosak. 

Tehát az egyetemek maximum térdelhetnek és szerethetnek, de hogy kit ültetnek a nyakukba, arról fogalmuk sem volt, beleszólásuk meg pláne nem. 

felvi.jpg

(Kép: semmelweis.hu)

Ezt hívják az egyetemi autonómia két lábbal tiprásának. 

Egy év alatt kiderült, hogy egy kancellár fizetése - aki az egyetemek reális gazdálkodásáért felelős - 1,5 - 2,2 millió forint havonta. Ez alig háromszorosa egy átlagos egyetemi oktatóénak.

Tegyük hozzá: a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahol az informatikusokat képzik, 100 ezer forint a közbeszerzési keretösszeg felső határa, azaz az ott tanító oktatók nem igényelhetnek új számítógépet maguknak, mert

a kancellárt fizetik ki inkább. 

Számítógépre nincs pénz. Az informatikusoknak. De ez mindegy. Kell az a kancellár, az fontos! Legyen a bukott fideszes kádereknek valami kellemes helye, ahol kiélhetik a hatalmi arroganciájukat!

Most, hogy a láb már bent van, a fideszesek úgy gondolták, nem cicóznak tovább: rárúgták inkább az ajtót az egyetemekre.

Megszavazták az újabb felsőoktatási törvényt, ami gyakorlatilag egy bizottságot nevez ki az egyetemek élére, amely szinte teljhatalommal bír. Az egyetemek problémáit nem oldja meg, csak újakat teremt.

A gond nem csak ez: bezárnak vagy 60 egyetemi szakot, látszólag minden logika nélkül. 

Repül

  • a szociális munka (kit érdekelnek az idősek, a gyengék, a hajléktalanok?),
  • a nemzetközi kapcsolatok (kerítés kell ide, nem kapcsolat!),
  • de az egész Európában elhíresült ipari termék- és formatervező szak is, ahonnan olyan emberek kerülnek ki, akik egyből nemzetközi világmárkákhoz mennek el dizájnernek. 

150-en azért tüntettek a törvény ellen. Nyilván, ezek olvasnak még újságot Magyarországon. 

Közben bezárnak 100 gimnáziumot. Az egyetemisták 37 százaléka pedig végleg lelépne Magyarországról.

De ez kit érdekel, ugye. Hiszen az a 40 kilós afgán menekült, aki a "disznópestist hurcolja be az országba", na, az sokkal fontosabb, hogy uszítsunk ellene. A gyűlölködés sokkal fontosabb, mint az Ön gyerekének jövője. Az ország jövője. 

Az, hogy az országban éppen központosítják, majd szétverik az oktatást, az senkit sem érdekel. Pedig ez lenne az igazi nemzeti érdek. 

  • Ha ön konzervatív, nyilván úgy gondolja, hogy Klebelsberg Kunó nem volt hülyegyerek, hogy sok iskolát nyitott a Horthy-érában és a nemzet felemelkedése csak kiművelt emberfőkkel lehetséges.
  • Ha ön liberális, nyilván úgy gondolja, hogy az ország versenyképessége sínyli meg, ha az oktatás színvonala és volumene esik.
  • Ha ön baloldali, nyilván úgy gondolja, hogy a szegénységből csak az oktatással lehet kimászni. 

Így tehát, mind egyetértünk abban, hogy a Fidesz lépése

nemzetellenes, ostoba és rombolja az országot. 

Hányan jönnek velem tüntetni holnap a Kossuth-térre az új felsőoktatási törvény ellen? Hányan hallottak róla egyáltalán...? 

Sajnos, a felsőoktatási törvényhez, kedves olvasó, gondolkodni kell. Olvasni utána. Nem lehet egyszerűen uszulni ellene. Gyűlölni. Hát, így sorvad el Magyarország. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr927612304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

körtéri 2015.07.09. 20:46:56

A hülyeség nem fáj, ezért az egészségügy kisebb pofonokat kap.
De nézzétek az általános és a középfokú oktatást!

Tóth Gy László 2015.07.09. 21:56:52

1,5 - 2,2 millió forint havonta
Ez tízszerese az adjunktusi bérnek. Nem háromszorosa, tízszerese.

xy1234 2015.07.09. 21:59:47

Egyetemi tanársegéd fizetése bruttó 174.900 Ft. Egyetemi adjunktusé bruttó 218.700 Ft. Ez egy tizede a cikkben megadott kancellári fizetésének. Viszont a Tanszékek az Egyetemtől nem kapják meg a teljes béreket, annak jelentős részét a piacon kell megtermelniük. Azaz az oktatóknak maszek munkát kell bevinniük. A BME Építőmérnöki Karán egy oktatónak évente 250.000 Ft-ot kell betermelnie, vagy befizetnie. Ami egy tanársegédi, adjunktusi nettó havi fizetésnek a kétszerese. Tehát már csak 10 havi bért kap 12 helyett. Így már csak 8 %-át keresi a kancellári fizetésnek. (Egy hónapi kancellári fizetésért egy évig dolgozik.) Nem tudom a kancellár kap-e jutalmat, kafeteriát. Az oktatók általában ilyenről nem is álmodhatnak.
A kormány meg akarta szüntetni az Ipari Termék és Formatervező BSc képzést, arra is hivatkozva, hogy csak 180.000 Ft bruttó fizetése lesz a frissen végzett hallgatónak, ami a szak feleslegességét bizonyítja. E logika mentén zárják be az összes egyetemet, mert egy harminc valahány éves tanársegéd még ennyit sem keres.

nyalógép 2015.07.09. 22:22:03

Nem pártfogolni akarom a Fideszt, mert bőven van a fülük mögött, de gondolkodjunk már egy kicsit. A szociális munka ellátásához teljesen felesleges a diploma. Ott semmi olyan dolog nincs, amit középfokú végzettséggel ne lehetne ellátni.

nyalógép 2015.07.09. 22:33:08

@Tóth Gy László: Felháborító olvasni, sajnos nagyon sok ilyen jól fizető kádertemető munkahely van az országban.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.07.09. 22:38:27

" 1,5 - 2,2 millió forint havonta. Ez alig háromszorosa egy átlagos egyetemi oktatóénak." Hihi, láthatóan a poszter rendkívüli módon tisztában van a felsőoktatási bérekkel. Talán tájékozódni kellene, mielőtt hülyeségeket ír..
A kancellárra egyébként szükség van. Elképesztő pénzszórás ment a magyar egyetemeken. Szaros nyikhaj Hökösök több százezres fizukat szavaztak meg maguknak, mert megtehették, és ez csak egyetlen példa..
süti beállítások módosítása