B1 blogcsalád



Hét lépés, amivel a Fidesz haveri zsebekbe juttatta a keményen kockáztató kisemberek forintjait

2015. április 20. - nickgrabowszki

Hol van már Pokorni Zoltán fenyegetése még 2010-ből, miszerint le kell vágni a kezét annak, aki a Fideszből először lop? És hol van már maga Pokorni Zoltán?

Ez most éppen annak kapcsán aktuális, hogy a Világgazdaság közölt cikket Andy Vajna kaszinóbirodalmáról.

Eszerint a korábbi hollywoodi és jelenlegi magyarországi filmcézár

  • Budapesten öt kaszinót működtet,
  • amelyekben összesen 824 nyerőautomata üzemel.
  • a kaszinók évi 15 milliárd forintos bevételt hoznak.

A lapok olyasmi címekkel reblogolták a cikket, mint a Nagyon megy Vajna kaszinóüzlete.

Hát, igen, nagyon megy, sőt, bombabiznisz, miután a biztos bevételt hozó üzletágat az Orbán-kormány és parlamenti többsége az elmúlt néhány évben haveri cégeknek játszotta át.

A piac újraosztása hét lépésben történt:

  • előbb megritkították a konkurenciát,
  • aztán végleg betiltották.
  • Majd két Fidesz-közeli, khm, vállalkozó jutott kaszinókoncesszióhoz,
  • akik kizárólagos jogot kaptak az online üzletágra is,
  • miután az addigi szereplőket ellehetetlenítették.
  • Gyakorlatilag ellenőrzés nélkül működhetnek, önbevallás alapján adózhatnak,
  • és még a koncessziót sem kell kifizetniük, leírhatják a játékadóból.

Az állam brutális veszteséget is bevállalt, csak hogy a haverok jól járhassanak:

A most elvárt és bizonytalan 6 milliárd forint játékadó-bevétel amúgy a töredéke a tiltás előtti 30-40 milliárd forintos biztos állami bevételnek.

Csak összevetésképpen:

  • a reklámadóból 2014-ben 8 milliárd forint folyt be,
  • a tervezett netadó 12 milliárdos bevételt jelentett volna az idén.

A történet még 2011-ben kezdődött, amikor a kormány előbb havi 100 ezer, majd félmillió forintos gépenkénti különadót vetett ki a főként kocsmákban működtetett nyerőautomatákra. A gépek, bármilyen ellenzéssel is viseltetett irántuk a nem-játékfüggő vendég, alapvetően járultak hozzá a kiskocsmák rentabilitásához.

Emellett az üzemeltetőket egy integrációs szoftver beépítésére, valamint a NAV-nál működő szerverekre való csatlakozásra is kötelezték az ellenőrzés hatékonyságának, így az adózási fegyelem növelésének érdekében. Ez gépenként további egymilliós költséget jelentett.

agv.jpgEkkor még a kormány (és főként Lázár, mint Fidesz-frakcióvezető) az állami bevételek növelésével indokolta az új adónemet, jóllehet éppen ellenkezőleg, előre is könnyen kiszámolható módon az állam jelentős adóbevételtől esett el, mivel a gépek 80 százalékát visszaadták inkább, minthogy a havi félmillió + integrációs költség kitermelésére zömüknek esélye sem volt.

A 24 ezer addig működőből 4-5 ezer körülire esett vissza az automaták száma, a kocsmák helyett inkább a játéktermek, illetve azok némelyike tudott a piacon maradni.

Már az adó mérséklése is szóba-szóba került, erre a kormány (és Fidesz-KDNP parlamenti többsége) 2012-ben váratlanul inkább betiltotta az egész üzletágat. Ekkor az adóbevétel-növelésre már nyilván hivatkozni sem lehetett, ehelyett megjelent az az indok, hogy

a leghátrányosabb helyzetben lévőket megóvják attól, hogy automatákba dobálják a pénzüket, valamint fölmerültek nemzetbiztonsági érdekek is.

Lázár (már államtitkárként) utóbb a 2011-es adóemelésnek is társadalompolitikai célokat tulajdonított, noha erről akkor még szó sem volt. 

A nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozni pedig azért ellentmondásos, mert a 2012-es kormány-, majd parlamenti döntés idején már hónapok óta rács mögött ült Portik Tamás, aki állítólag a MSZP-t vagy Bajnait akarta támogatni a Fidesz ellenében (ezek voltak ún. nemzetbiztonsági szempontok), miközben az automatákkal olyanok foglalkoztak, mint a közismert jobboldali milliárdos, a debreceni Szima Gábor, aki egyben a helyi futballcsapat, a DVSC-TEVA főszponzora is.

Sejteni lehetett, hogy nem a Fideszhez kötődő nyerőgép-tulajdonosok nem maradnak kárpótlás nélkül. A 2012-es törvény a kaszinókkal kivételt tett, zéró tolerancia helyett ott (és csak ott) működhetnek nyerőautomaták, és csaklizhatják el a keményen játszó kisemberek pénzét.

2013-ban jelentették be, hogy zárt tendert hirdetnek állami kaszinó-koncessziókra, egy évvel később már nyilvános volt az eredmény, és nem nagyon meglepő.

A hét koncesszióból

  • kettőt (Debrecen, Nyíregyháza) vitt el Szima,
  • ötöt a fővárosban nyert meg Vajna.

És egy korábbi koncesszió alapján, a Szerencsejáték Zrt. tulajdonában, de osztrák befektető működtetésével az év végéig üzemelhet egy kaszinó Sopronban. A három további dunántúli kaszinóra nem találtak megfelelő üzemeltetőt; Garancsi István (Videoton FC) nem vállalta, Tarsoly  Csaba (Győri ETO FC) meg azt is elbénázta volna.

A kaszinók fő bevételi forrását a rulett és a kártyaasztalok mellett a kizárólagos joggal működtetett nyerőautomaták jelentik, amelyekért azonban

  • már nem kell havi félmilliós fejpénzt fizetni,
  • és nem kell integráltan, a NAV-szerverrel összekötve működtetni.

Ennek okán a bevétel harminc százalékát kitevő adó gyakorlatilag önbevallásos alapon működik.

További extraprofitot jelenthet a koncesszió-tulajdonosoknak, hogy a külföldi online szerencsejáték-szervezők csak rajtuk keresztül üzemeltethetnek legális magyarországi oldalakat, amelyeken elérhetik itteni ügyfeleiket.

És ezért a pénzt nem az állam, hanem a koncessziótulajdonos zsebelheti be, és jár még neki adókedvezmény is.

Az online szerencsejáték (főként póker és sportfogadás) elvileg az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. profiljába illik, de valamiért a másfél évtizedes boom dacára sem készült el a cég vállalható online platformja. És hiába a 2010-es nekibuzdulás, az utóbbi öt évben sem történt semmi.

Az Szj. Zrt-n kívül 2011 óta Magyarországon más legálisan nem is működtethetett online gamblingoldalt. A kormány előbb megadóztatni próbálta a piac itthonról is elérhető szereplőit, majd amikor azok nem fogadták el az irreális adóterhet egy olyan dologért, amelyhez a magyar kormány semmivel nem járul hozzá: egyszerűen blokkolták az elérhetőségeiket.

Más kérdés, hogy klónoldalakon és proxyszervereken továbbra is lehet játszani rajtuk Magyarországról, de az itteni számlákra történő kifizetések már illegálisak, és ezért rizikósak. A tiltás miatt ezenkívül már törvénytelen és lehetetlen a magyarországi hirdetési tevékenységük is, ami jelentősen korlátozza az ügyfél-elérésüket.

A helyzet tehát az, hogy az Orbán-kormány 2011-től

haveri kézbe játszott át egy százmilliárdos nagyságrendű üzletágat.

Miközben a magánszereplők kiszorítása mellett az állami tulajdonú céget is kihagyták az üzletből. Az

adóbevételek nem hogy nőttek volna, de jelentősen csökkentek,

és nem is várható, hogy növekedni kezdenének, mivel

a kormány nem is törekszik az új koncesszió-tulajdonosok valós bevételeinek ellenőrzésére.

És ezek után a kaszinónként néhány százmilliós - és mellesleg áfa-mentes - koncessziós díjtól is nagyvonalúan eltekintett az Orbán-kormány, azt leírhatják a játékadóból.

Varga gazdasági miniszter úgy indokolta a dolgot, a cél az, hogy

a hazai játékkaszinó piac a lehető legrövidebb időn belül belül kiemelkedően magas jövedelemtermelő szintet érjen el.

Hát lehet ennél őszintébben fogalmazni?

 

(Kép: filmtekercs.hu) 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr117382806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2015.04.21. 12:41:12

Valaki irja már meg, hogy milyen körözés van az USA-ban Vajna ellen?

Szelid sunmalac 2015.04.21. 12:45:21

Mocskos Gyurcsany! Meg a libajnai! Rohadt ballibsi berrettegok! Az egesz nem igaz, errol is az emuttnyocev tehet, megvedjuk a Zembereket!

Szelid sunmalac 2015.04.21. 12:47:48

Ja, elfelejtettem: Az nem is ugy volt, Csak irigykedtem mert most nem a szocik lopnak, mit zavar az titeket, a kutya ugat a karavan halad

Szelid sunmalac 2015.04.21. 12:55:28

Hol vannak a fidesztrollok? Hat nincs mit hozzafuzni Vajnai meses gazdagodasahoz?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.04.21. 13:22:19

@Szelid sunmalac: várják a mondanivaló mantrát habonytól.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.21. 13:37:17

csoda ezek után, hogy Timike a vénember mellett is folyton mosolyog?

andraszuzu 2015.04.21. 14:10:45

Csak irigykedtek, oreg kecske is nyalja a sot, meg akkor is ha holnap vagy holnap utan eppugy simul bele az enyeszetbe mintha sosem letezett volna. Az elet mar csak ilyen nekem tobb van nekem nagyobb van, az en siremlekem magasabb. Nem lehet mindenki a nemzet mozigepesze, sokat kell ahhoz vetiteni.

Netuddki. 2015.04.21. 14:23:25

Szóval, kábé 10 milliárdot rakhat zsebre a vén kecske. De lehet ennek 90 %-át továbbcsorgatja a haveroknak. Azért ez még gombócból is sok, még ha szét is osztják maguk közt, akkor is belefulladnak a pénzbe. Miközben a kórházak nem tudják fizetni a szállítóikat és a túlórákat.
A kérdés adott, meddig mehet még ez ebben az országban?

Szelid sunmalac 2015.04.21. 14:55:53

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: A valasz egyszeru. Amig a birka faszom nep aki ezekre szavazott bele nem doglik. Aztan ha kipusztult az idiota nep, akkor majd valaki kezdhet valamit ezzel az orszagnak csufolt romhalmazzal.

2015.04.21. 15:23:34

@Szelid sunmalac: Pl odaadja huszonháromillió román bevándorlónak. Bár akkorra azok is csak kb tizenhétmillióan lesznek.

Ma Baker 2015.04.21. 15:34:07

Mekkora kuss van Gyurcsány Altus zrt-jének EU-s megbízásáról a komplett index-en. Nevetséges...

jogalany 2015.04.21. 16:15:28

Orbán 37 milliárdja valahonnan csak összejött. Mészáros ehhez kevés, az egy milliárdos juttatásával. A MET is hozott szépen, és a kaszinókból neki járó pénz ami évek alatt kiadja az összeget. És akkor még ott a szigete, a yachtja, a 4 db háza, ......földjei......

emzse3 2015.04.21. 16:16:55

A sztori vége, h már a forgalmat sem ellenőrzik!! Se IEK, se online bekötés a NAV-hoz ahogy ígérték!! ÖNBEVALLÁST kell beadnia, magyarul annyi forgalmat vall be amennyit akar!!!

szamaritánus 2015.04.21. 17:50:49

@mssser: takarodj a kurva anyádba a reklámoddal együtt.
süti beállítások módosítása