B1 blogcsalád



Tovább lapátolják ki rokonoknak az FKF pénzét

2015. március 11. - ng.pontkukac

Bár egyszer már lebukott a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., hogy saját gazdasági igazgatójuk, Vida István testvérének az érdekeltségében álló cégnek adtak közbeszerzés nélkül milliós megbízást, most ezt újra meglépték - tudta meg az Egyenlítő blog.

Az FKF büszkén hivatkozik újságíróknak arra, hogy ezek az ún. ügyfél-elégedettségi kutatások szerint ők a legnépszerűbb fővárosi önkormányzati cég. Az általunk megkérdezett szociológusok azonban szakmaiatlannak és összecsapottnak tartják az anyagot, amely hemzseg a helyesírási és nyelvtani hibáktól is.

kosz02.jpg

A 2013-as kutatásért informátorunk szerint 5 millió forintot fizettek, így kijátszva a 6 milliós közbeszerzési értékhatárt.

A magyarnarancs.hu birtokába került 2013-as 2011-es szerződés melléklete szerint a felmérést készítő cég, a debreceni Perfect Shopping Kft. a kvantitatív lakossági és vállalati kutatást online végezte. A 2×6 db, 6-8 fő részvételével felvett fókuszcsoportos beszélgetést 3 millió forintért, míg a 10 társasházi közös képviselővel készülő mélyinterjúkat 110 ezer forintért készítették.

 

A szociológus véleménye a módszertanról
Kérdőívet készíteni nem könnyű. Jó kérdőívet viszont annál is nehezebb. Ez az FKF Zrt. megbízottjainak nem is sikerült.
A kétféle felmérés közül (online kérdőíves kutatás és fókuszcsoport) a kérdőíves még valamiféle szakmai hátteret is mutat: kör- és oszlopdiagramokon mutatják be a válaszok arányait. Bár sok helyen megtévesztő lehet, hogy az ’igen’ vagy ’nem’ választ adók arányain belül tovább vizsgálódnak, és itt már az alapkategórián belül százalékolnak (pl.: ha 54% válaszolt ’igen’-nel, akkor is az összes válaszadó véleményét írják le, beleértve a ’nem’-mel válaszolókat is). Az viszont sokkal érdekesebb, hogy az 1,744,665 lakosú (2014-es adat) Budapesten vajon elegendő-e egy 450 főt érintő kutatás a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésről. Ezt nem nevezhetjük reprezentatívnak. Ehhez hozzájárul az is, hogy az I. és az V. kerület teljesen kimaradt a kutatásból. Eszerint több mint 50 ezer fővárosit, vagyis az ebben a két kerületben élőket nem érinti a kérdés? (Ráadásul turisztikailag ezek kiemelt kerületek.)
A fókuszcsoportos interjúkkal készült másik kutatásból azonban még az sem derül ki, hogy összesen hány megkérdezett szerepelt a felmérésben. A módszertani magyarázatban olvasható, hogy az alanyokat egyszerű véletlen mintavétellel választották ki, így végülis bocsánatosnak tekinthető, hogy a 10., 11., 12. és 19. kerületekből nem került be válaszadó az interjút adók közé. Egy ilyen kvalitatív kutatás persze nem a számadatokról szól, de az a megfogalmazás, hogy „volt egy-két olyan résztvevő”, hagy némi kivetnivalót maga után. Ez a kutatás pontatlan, semmitmondó, szakmaiatlan. Valószínűleg az is ennek köszönhető, hogy a végére teljesen elfáradtak a készítői, így már olyan csekélységre, mint a magyar helyesírás szabályai, nem sok gondot fordítottak. Igazából az egész prezentáció arról szól, hogy az interjút adók egy-egy gondolatát kiragadták, és azt egy – még tetszetősnek sem nevezhető – dokumentumba passzírozták, az egyes diáknak dilettáns és oda nem illő címeket adva.

A megbízást elnyerő és felületes munkát végző debreceni cégnek azonban nem kellett tartania a retorziótól: a Perfect Shopping Kft. vezetése szoros, rokoni szálakkal kötődik az FKF Zrt. vezetéséhez. Vida István az önkormányzati vállalatnál a kutatási megbízás idején a gazdasági igazgatói pozíciót töltötte be, míg a Perfect Shoppingot testvére, Vida Sándor alapította. A céget tőle fia, Vida Károly vette át, aki egy ideig a feleségével közösen, majd 2013. januártól már egyedül vezeti.

Vida Istvánt az FKF-nél nem rótták meg sem a kontár tanulmányért, sem a családi cégnek nyújtott közpénzinjekcióért. A FKF 2014 decemberében kinevezett új vezérigazgatója, a korábbi kisgazda országgyűlési képviselő Horváth Béla gazdasági igazgatóból Vidát idén stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettessé emelte. 

És még csak nem is az igazgatók vagy vezérigazgató-helyettesek rokonainak cégeibe lapátolt milliók jelentik a legnagyobb problémát az FKF Zrt-vel. Hanem ez.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr567253767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy igazi barom vagy mária 2015.03.11. 15:26:46

Majd akkor kezdjen el írkálni az egyenlítő. miután Demszky Gáborkát elszámoltatta.

VadMacs 2015.03.11. 16:22:00

@egy igazi barom vagy mária:
Egészen véletlenül nem a fideszes haverjaid dolga ez? Te is csak a szabvány fideszes dumát tudod tolni, miszerint ha az előző slepp talicskázta a közpénzt, akkor a haverjaidnak is szabad...?

2015.03.11. 17:14:03

@egy igazi barom vagy mária: Nem kopott még el ez a lemez? Nagyon unom már.

fékek és tengelysúlyok 2015.03.11. 17:25:39

szerintem a kormányzó pártoknak is fel kéne fogadni egy két jószimatú újságírót, és ráfeküdni a szoci mutyikra, amik a kormányzásuk alatt mentek.
Persze a negatív kampányban kétségtelen a ballibsik a profik. Basszus valahol állami beruházás keretében 20 Ft-tal drágábban vesznek meg egy fényforrást, ezek már tudnak róla.

egy igazi barom vagy mária 2015.03.11. 19:46:17

@VadMacs:
1. Nem haverjaim, és igen, nekik kéne faszrahúzniuk Demszkyt.
2. Senkinek nem lenne szabad.
3. Van egy ilyen rohadt kártékony féreg, mint Demszky, amit lehet elvisz az FKF-től, és utána a ballib oldal tényfeltár?
Biztos nem szép közbeszerzés nélkül pályázatokat megnyerni, meg tanulmányokat írni, meg lehet hogy nem a legjobb, de valamit legalább csináltak. Gáborka nyaralójába viszont mindenféle ellenszolgáltatás nélkül ment a pénz.

sumes67 2015.03.11. 20:03:01

@egy igazi barom vagy mária: fogd már fel, hogy nem szabad lopni senkinek. Demszkynek sem. Haverjaidnak sem. Nekem sem, ės neked sem. Ha más lop, akkor sem. Nehéz megérteni? Arab módszert ide, kezet vágni! Én nem félek.....

egy igazi barom vagy mária 2015.03.11. 20:52:59

@sumes67: Nem nagyon megy az olvasás, ugye?
Itt írtam, hogy 1. nem a haverjaim, 2. senkinek sem szabad.
Erre az okos ballib sumes67 közli, hogy fogjam fel, hogy nem szabad lopni. Na, van nálad hülyébb is a baloldalon?

Mellesleg, érted a különbséget a között, hogy haver/barát/ismerős cége csinál meg egy munkát, illetve, hogy a között, hogy megveszi és kiviszi az Adriára?
És legalább ne a legnagyobb tolvaj meg legkorruptabb rohadék legyen aki kritizál

sumes67 2015.03.12. 18:43:22

figyelj barom ! Tőlem Viktor haverod mellett lóghat Demszki, meg az összes elmúlt 30 évben a parlamentben a saját nagy pecsenyéjét sütő köcsög politikus. Ezzel azt akarom neked mondani-Te barom mszp troll- hogy ha a ballibát nekem céloztad, akkor nem talált. Mellesleg nem értem, ha valaki egy normát számon kér a balliba?
süti beállítások módosítása