B1 blogcsalád



Putyin előző pincsije nem felejti a régi szerelmet

2015. február 16. - nickgrabowszki

Az rendben van, hogy tárgyalni kell az oroszokkal, ha már nem tudjuk messzebb költöztetni az országot tőlük. Azzal se lehet mit kezdeni, ha az érvényes meghívójukat akkor használják fel, amikor Európában már senki más nem fogadja őket.

A 2010 óta történtek fényében azon se lehetett meglepődni, hogy éppen Orbán Viktor hajlandó fogadni egy agresszív diktátort, hiszen múlt nyáron nyíltan is példaképének nevezte Putyint, illetve az ő illiberális államát.

Az azért azonban már jóval meglepőbb, hogy a korábbi országos haver Gyurcsány Ferenc úgy emlékszik a régi időkre, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics nem is volt mindig ilyen. 

A korábban rendkívül sikeres Putyin és a hatalompárt, az Egységes Oroszország Párt akkor azzal szembesült, hogy dacára a pokoli életszínvonal-emelkedésnek, el fogja veszíteni a kétharmadát a törvényhozásban. 2011 szeptemberében 16-17 százaléknyi szavazatot irányítottak át a hatalompárthoz, manipuláltak, ha úgy tetszik, csaltak. És ezt követően Putyin radikálisan megváltoztatta politikájának fontos elemeit: jön a civil szervezetek elleni hadjárat, az ellenzék elleni erőszakos fellépés. Jött egy autokratikus, diktatúrába hajló politika. Korábban Putyint egy nagyon óvatos demokratizálónak tartottam, és mások is annak látták. Sőt, Putyin is úgy gondolt magára, hogy a lelke mélyén egy demokrata. Ez megfordult 2012-ben. 

A 2012-es fordulat azonban legfeljebb Gyurcsány fejében létezik, talán azért, mert az orosz elnök budapesti látogatásával volt hajlandó segíteni a választási kampányát 2006-ban, és megdicsérte Klára asszony főztjét. Cserébe Gyurcsány gázvezetéket adott volna neki, nem rajta múlt, hogy végül nem lett belőle semmi. (És nem is Orbánon.)

Az akkori magyar kormányfő az őszödi beszéd kiszivárgása után két nappal, a Szabadság téri tévéostrom másnapján nem érezte elegendőnek a belpolitikai fejleményeket ahhoz, hogy ne utazzon el az orosz elnökhöz, aki szocsi rezidenciájára invitálta meg.

A személyes kapcsolatok olyan jók voltak, hogy nem volt szükség protokolláris formaságokra - állította a moszkvai nagykövetség.

Ferenc és Vlado akkora cimborák voltak, hogy 2009 őszén "magánjellegű vacsorán" járt Moszkvában a hatalomból már kibukott, kormányfői és pártelnöki posztját is elveszítő Gyurcsány az akkor éppen a nehéz időket miniszterelnökként átvészelő Putyinnál. 

vacsi.jpg(kép: kremlin.ru)

Putyin annyira még demokrata volt, hogy adott a formaságokra, és egy elnöki ciklust kormányfőként bekkelt ki, máskülönben viszont ugyanolyan autokrataként működött, mint mostanság.

Gyurcsány Putyin iránti lelkesedése, az Új Oroszország iránti rajongása, valamint ezek folyománya, az oroszbarát kül- és energiapolitika még inkább kiszolgáltatta volna Magyarországot a keleti nagyhatalomnak. (Nem különben ma Orbáné, aki még inkább arról beszélt, hogy ne legyünk a Gazprom legvidámabb barakkja.)

Lehet az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokat reálpolitikaként, pragmatizmusként, megváltoztathatatlan adottságként vagy alternatíva nélküli kényszerként fölfogni, de egyetlen dolgot nem lehet: nem lehet Putyint "óvatosan demokratizálónak", "lelke mélyén demokratának" beállítani. (Illetve lehet, csak az egyszerűen nem igaz, és a hazugsággal könnyű lebukni.)

Putyin autokrata fordulata ugyanis nem 2012-ben kezdődött, illetve ha volt ilyen fordulat egyáltalán, akkor a tekintélyelvű-autoriter berendezkedés kiépítése Putyin második elnöki ciklusának kezdetére, 2004-re datálható. (Ha hihetünk például Václav Hávelnek.)

Amikor a múlt évtized második felében Ferenc és Vlagyimir Vlagyimirovics olyan bensőséges viszonyt ápolt, már túl voltunk

Mondhatni, ez az igazi óvatosság a demokratizálásban.

És ez korántsem a teljes lista. A Freedom House már az évtized közepén, 2005-ben már a "not free" kategóriába sorolta Oroszországot, noha korábban még részben szabad volt. Két évvel később az ellenzéki vezető és korábbi sakkvilágbajnok Gari Kaszparov az orosz vonatkozású pragmatizmusa miatt erkölcstelennek nevezte Gyurcsányt. A Magyar Narancs 2008-ban pedig így vonta meg Putyin első két ciklusának mérlegét:

Az, amit a Kreml eufemisztikusan a "törvény diktatúrájának" nevez, valójában a véleménynyilvánítás, a sajtó és a választások szabadságának meggyengítését és szinte totális központi kontrollját célzó tudatos stratégia. (...) Elsorvadtak azok a független, demokratikus intézményi keretek, amelyek ellenőrizhetnék a Kremlt és a hozzá kapcsolódó politikai és gazdasági érdekcsoportokat. Oroszország (...) gyorsuló tempóban indult el az autokratikus, már-már fasizálódó politikai berendezkedés irányába.

Nagyon mély lehetett Vlado cár lelke, ha ő ott demokrata volt.

Bár a jogállam végleg valóban 2012-ben szűnt meg Oroszországban, a fordulat (hacsak nem téved mindenki) nem 2011-12-ben, hanem 2004-től kezdődően történt, és az évtized második felében teljesedett ki. Akkor, amikor Gyurcsány Ferencnek hívták a magyar miniszterelnököt. 

Ha Gyurcsány szerint Putyin a "óvatosan, a lelke mélyén demokrata" volt, akkor nem világos, hogy mi a baja Orbánnal és rezsimjével. Hiszen ma Magyarországon minden ugyanaz, mint 10 éve az oroszoknál, a demokratikus putyini időkben. Sőt, itt még akadnak független bírói ítéletek, és egyelőre politikai gyilkosságok sincsenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr417180461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.17. 05:41:42

Ez nem lehet. Mert Gyurcsány az jó, Orbán meg rossz, vagy tévednék?

saci02 2015.02.17. 12:10:37

@Szelid sunmalac: azert egy apro kulonbseg: Gyucsany mar el lett kuldve es kb. ott van ahova valo. Orban meg nem...

Szputya 2015.02.17. 12:25:45

Nincsenek politikai gyilkosságok? Én szeretem az összeesküvés-elméleteket, és két haláleset bennem kételyeket ébreszt... :P

Netuddki. 2015.02.17. 12:31:17

Az orbán még nem tervezi lecserélni Anikót? Mint a példaképe?

Szelid sunmalac 2015.02.17. 12:42:25

@saci02: Epp ezt mondom en is mindenhol, de ezeknek lehet magyarazni: "...Ami viszont teged minosit, hogy ez MOST tortenik, ORBAN csinalja, es te reflexbol Gyurcsanyozol. Csakhogy Gyurcsanyt tizedennyiert elzavartak a budos picsaba es azota se eledt fel, barmennyire is szeretnetek, hogy legyen egy kikialtott ellenseg. Az o szavazoi voltak olyan gerincesek, hogy atszavaztak a Fideszre (igy lett ketharmad). Vajon a fidesz tamogatoinak van-e minimalis onbecsulese, vagy csak takony modon Gyurcsanyoznak, ha Orban faszsagot csinal? "

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 12:57:47

Mi ez a kibaszott nagy hiszti az indexen Putyin ellen? Beszólt Netanjahunak??? Szólt a CIA? Basszus, mintha Putyin lenne az Al Kaida feje.

Egyébként nekünk nem kell sem szeretni Putyint, sem utálni, érdekeink vannak, ahogy egyébként az oroszoknak is. Ezért is nem értem ezt a mesterséges hisztit. Mégis mit csináljon Orbán, zavarja el?

Szelid sunmalac 2015.02.17. 12:59:04

@♔bаtyu♔: Most pedig valaszolj egy egyszeru igennel vagy nemmel:
Szerinted helyes-e, hogy a magyar kormany tamogatasaval olyan emlekmuvet koszoruznak oroszok Magyarorszagon, ami ellenforradalomnak allitja be 56-ot, es az elnyomo szovjet katonak elott tiszteleg?

Igen, nem

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:02:23

@Szelid sunmalac: Azért elmondanám, ha Gyurcsány kb. azt csinálja amit most Orbán, egyrészt nem lett volna szükséges 2006.okt.23-ra, másrészt szerintem most ő lenne a miniszterelnök.

Na most ebben a történetben Putyin különben eleve nem játszik, nem is játszott. Most felgerjedt egy a CIA által gerjesztett hiszti, de ahogy Orbánnak tárgyalnia kellett és kell Putyinnal, nyilván ezt kellett tennie Gyurcsánynak is. A választópolgár ezt várta el tőle is.

Szelid sunmalac 2015.02.17. 13:02:50

@♔bаtyu♔: Te retardalt vagy?
Megegyszer: egyszeru IGEN / NEM

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:03:14

@Szelid sunmalac: Nem. És akkor mit mi van? Ettől még nem fogok kedvenceidre szavazni, akik eleve felállítottak hatezer ilyen emlékművet.

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:04:20

@Szelid sunmalac: Te vagy retardált b+, mert nem vágod, hogy az az előző hsz-em volt.

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:05:29

Jó, ahogy a ballibsik itt lihegnek. És ha holnap ki adják az utasítást, hogy Putyin haver mit csináltok? Azt amit 90-ben?:)))))))))

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:11:18

Ki vinném Putyint a szoborparkba. Nézzen szét, ezt nind azok készíttették, akik most maga ellen tüntetnek.

Hagyjuk már ezt, az égvilágon semmi kifogás nem lenne Putyin ellen, ha tankokkal jönne és a balliberális ellenzék vezetőit kérné fel kormányalakításra. Sőt, akkor lenne demokrácia.

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 13:13:24

Na igen, akadnak ilyen kínos bakik:))))))

"A DK-nak úgy próbálja most felhívni magára a figyelmet, hogy a Putyin koszorúzása kapcsán kijelentik „az ‘56-os forradalmat ellenforradalomnak nevezni mindenkitől elfogadhatatlan történelemhamisítás”.

Csakhogy...

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke éppenséggel abban az Apró villában lakik, akinek egykori kommunista lakója Apró Antal (akinek unokáját feleségül vette) éppenséggel igen aktív szerepet játszott abban, hogy az 1956-os forradalmat leverjék, nem mellékesen a harcokban résztvevő magyar hősöket fasiszta csőcseléknek nevezte."

Szelid sunmalac 2015.02.17. 13:16:46

@♔bаtyu♔: Az van bazdmeg, hogy hazarulok. Meggyalazzak a sajat nemzeti hoseiket.

Tiborpapa 2015.02.17. 13:17:23

Gyurcsánnyal igazolni Orbán igazát!? Hát ez igazán mókás. Akkor a Gyurcsánynak igaza volt, csak az akkori Fidesz tévedett? Ugyan már! Ez annyira átlátszó és röhejes.

micsoda? 2015.02.17. 13:36:50

Szerintem túlzott ez a Putyin ellenes hisztéria.
Nekem például emlékezetes, hogy micsoda öröm volt a féléves megrendelés termelésre, a SZU- ból. Vagy aki ott tanult, vagy csereüdültetés során nyaralt. Gyerekek sokasága a Krim félszigeten. Vagy például a nyugati határon játszódó orosz- magyar katonák közös meccs után, szinte ráugrottak az ételre amit a magyaroktól kaptak, mert rossz volt az ellátásuk.
Sajnos ilyenek vagyunk, ha azt mondják utáljunk valakit akkor utáljuk, ha meg azt, hogy imádjuk akkor imádjuk. Jellemünket tekintve volna mit javítani.

micsoda? 2015.02.17. 13:45:38

@Szelid sunmalac: Mi lett volna 56-ban, ha az oroszok nem jönnek be. Gondolom a korábbi uralkodó osztály gyűlölete - ami részükről érthető -testvérháborút idézett volna. Csak jobb Putyinékra haragudni, mint a szomszédodra:)

Szelid sunmalac 2015.02.17. 13:45:42

@micsoda?: Errol kerdezd meg azokat, akik 56-ban ott harcoltak, vagy akiknek a rokonaik harcoltak ott. Aztan menj es koszoruzd meg a szovjet katonak emlekmuvet oktober 23.-an, ha van keped hozza.

Szelid sunmalac 2015.02.17. 13:48:25

@micsoda?: Ertem. Akkor neked nem nemzeti unnep, ha az orszag felszabaditasaert harcoltak, valoban ellenforradalom, a szovjetek meg baratilag maradtak itt. Tiszta sor. Azok az idiota ellenforradalmistak meg meg jo, hogy megdoglottek. Elmesz te a budos picsaba.

Alick 2015.02.17. 13:58:48

@Szelid sunmalac: Szöveg az "1956" rockoperából...

Ruszki Iván,
Tudod-e már,
Hol vagy te most,
Egyáltalán?

Szolga voltál,
Ruszki Iván,
Ideküldtek,
Fegyvert fogsz ránk.

Kiskatona,
Anyád fia,
Hozzánk küldött
A “rógyina”.

A halálra
Nem szánt anyád,
Faekével
Szánt az apád.

Idehoztak,
Golyó elé,
Legyünk neked
Gaz ellenfél.

Ruszki Iván,
Testvéred volt,
Aki fegyveredtől
Megholt.

Ő is gyerek,
te sem felnőtt,
bámulhatnátok
a felhőt.

Futnak fent
A fellegek,
A magyar föld
Eltemet.

Ruszki Iván,
Anyád álma,
Magyaroknak
Vagy árvája.

Mérnork 2015.02.17. 14:04:38

@Szelid sunmalac:
Azért lehet kúrcsányozni orbán kapcsán, mert ha orbán bukna és történetesen nem a jobbik jönne, hanem a szocik+dk+lmp+milla+bajnai+egyéb hasonszőrűek, akkor a miferink minimum benne lenne komoly pozícióban, de őt ismerve találna valami kesztyűbábot magának, mint 2002-ben megyót, akit hasonlóan megpuccsolna és máris ő lenne a vezér.

micsoda? 2015.02.17. 14:10:53

@Szelid sunmalac: Inkább arra reagálj, hogy mi lett volna ha nem jönnek be az oroszok? Igaz, ehhez gondolkodni is kéne, és nem előbb ütni.

Bafana 2015.02.17. 14:11:49

Ez valami pénisz hosszúsági verseny????? Minden balfasz médiában azon versenyeznek - mint régen a Ki tud többet a Szovjetúnióról - mintájára, hogy ki mond bődületesebb baromságokat Putyinról. Az egyik helyen egy csúnya kutya is megjelent már, mint P. hasonmás. Van ennél alább?
Nem kell szeretni, rendben van, de a MÉRTÉK. Elvtársak, a MÉRTÉK!!! A kevesebb több lenne!

Herkules_Az első baszó 2015.02.17. 14:29:30

@♔bаtyu♔:
Te szerencsétlen kulazabáló bugris...annyira sötét vagy,hogy rád már haragudni sem lehet.Csak azt nem értem minek égeted le magad minden nap a hozzászólásaiddal.

profilo 2015.02.17. 14:45:20

@micsoda?:

No jó. A malac még nem válaszolt,de megtudhatnánk,hogy szerinted mi történt volna?

wirth6 2015.02.17. 14:47:10

@Szelid sunmalac: Mondjuk ez elég akadémikus kérdés, mert egyrészt nem azt az emlékművet koszorúzzák, másrészt az sem annyira az elnyomó szovjet katonák előtti tisztelgés, inkább az elesett katonákra való emlékezés.

Tudományos libsizmus 2015.02.17. 14:49:32

Ha tehát Putyin megkoszorúzza a nyugat-belini(!) szovjet emlékművet, akkor Merkel egy nácikomcsi putyinpincsi geci. Ezt értem. Azt azonban nem értem, miért nem szeretik Horthyt a libsik. Hiszen megtámadta a geci ruszkikat.

Bafana 2015.02.17. 14:56:28

@Tudományos libsizmus: Továbbszőve a gondolatodat, én azt nem értem, hogy Merkelt mért nem támadják, amikor ott jópofizott Putyin mellett a győzelem napi ünnepségen, a normandiai partraszállás megemlékezésekor stb. Pedig az övéit győzték le. Sebaj, a következetesség a ballibsiknek nem az erősségük.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.17. 14:58:51

@Tudományos libsizmus:

A szabály: mindig egyet kell érteni az USA-val. Tehát pl. Sztálin iszonyú gazember volt 1941 előtt, majd 1941-ben nagyszerű ember lett. Aztán 1945-ben ismét gazemberré vált. Érted már?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.17. 15:01:09

@Szelid sunmalac:

A ballibek megint beleestek a saját maguk ásta gödörbe: nol.hu/belfold/katonas-rendetlenseg-1516567 - NEM azt koszorúzza Putyin.

tralalala 2015.02.17. 15:26:43

@maxval bircaman szerkesztő: :D

"
56-ot ellenforradalomnak nevező, frissen felújított emlékhelyet koszorúz meg Budapesten” címmel tett közzé hírt tegnap a 444.hu az Index fotóira hivatkozva. Az úgynevezett szovjet parcella valóban remek állapotban van. Az orosz elnök nem az „Örök hála és dicsőség a szovjet hősöknek, akik az 1956. októberi ellenforradalomban életüket áldozták a magyar nép szabadságáért” feliratú, a Minőségi Nőiruha üzem, a Minőségi Fehérnemű Üzem és a Minőségi Gyermekruha üzem által jegyzett emlékművet koszorúzza meg, hanem az annak közelében, a parcella közepén álló, sokkal nagyobb világháborús obeliszknél rója le kegyeletét. " NOL

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 15:48:18

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor mekkora szarban lesznek, amikor Washingtonban azt intik be, hogy szeretjük Putyint. Az Indexnek persze egyszerű dolga lesz, a seggnyalásos cikkeiben kicseréli az Obama szót Putyinra.

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 15:49:07

@maxval bircaman szerkesztő: Tényleg, most a ballibsiknek mit kell mondaniuk Sztálinról?

♔bаtyu♔ 2015.02.17. 15:53:14

Ehehe:)))

Putyin Budapestre jön, és láncra vert rabszolgákat lát
nemzeti.net/putyin-budapestre-jon-es-lancra-vert-rabszolgakat-lat-2853620.html

Van benne valami.

Tudományos libsizmus 2015.02.17. 17:26:42

@Bafana:
Tulajdonképpen Hitlert is szeretniük kéne. De még lehet, hogy megérjük azt is:)

Szputya 2015.02.20. 10:59:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a Weiss-féle, meghalok a rendőrautóban című... :)
süti beállítások módosítása