A B1 blogcsalád81 utcaseprő jut egész Budapestre

2015. február 09. - ng.pontkukac

Budapest tisztaságával (koszosságával) foglalkozó cikksorozatunk jelen, negyedik részében sorra vesszük az FKF Zrt. válaszait az alábbi kategóriákban feltett kérdéseinkre:

- Mennyien takarítják Budapest utcáit?
- Milyen eszközökkel?
- Mennyire elégedett Budapest tisztaságával az azért felelős cég?

kosz04.jpg

81 utcaseprő

A száraz tények szerint az FKF 2848 dolgozójából mindössze konkrétan 381 fő (!) feladata Budapest utcáinak tisztán tartása, ebből ráadásul több mint 200 fő járművezető, és a konkrét kézi takarítást 81-en végzik. Így már érthető az is, amit olvasóink is jeleztek: sehol nem látni "utcaseprőket", míg tőlünk nyugatra egy közepes méretű lakótelepen összeszedni 81-et.

Akkor biztosan a gépek...

Nem, nem a géppark oldja meg azt, amire az FKF-nek se pénze, se embere nincs. A társaság gépparkja még a humán állománynál is kétségbeejtőbb méretű. Idézzük: "Társaságunknak köztisztasági feladatok elvégzéséhez 242 darab járműve van. Ebből az állományból jelenleg 1 darab locsoló-mosó, 11 darab önfelszedő seprő, 116 darab téli, szóró-ekéző, 3 darab szóró-orrseprő felépítményű, 77 darab egyéb szállítójármű, valamint 12 darab rakodógép és 22 darab ellenőri személygépkocsi."

Arról is kérdeztük az FKF-et, hogy elégedettek-e Budapest utcáinak tisztaságával, ill. ha nem, akkor miben látják a probléma okát. Ilyen célú kérdéseinkre vagy kitérő választ adtak, vagy az alábbi fordulatot használták: "a kérdés nem tartozik a közérdekű adat kategóriába".

De megtudtuk: mi elégedettek vagyunk!

Küldött viszont az FKF egy grafikát nekünk, ami szerint nem az FKF a hibás, hanem - egy felmérés szerint - a trehány állampolgárok. (Utánuk feltehetőleg nevelő célzattal nem takarít a fővárosi cég.) Íme:

fkf_elegedett.jpg

A cég levelében külön kiemelte, hogy: "(...) a lakosság is elégedett, sőt a fővárosi közmű-cégek között első helyen áll pozitív megítélés szempontjából a budapesti polgároknál. Tudjuk, hogy nagyon sok a feladat ezzel kapcsolatban, de Társaságunk ehhez önmagában kevés. Szükség van valamennyi fővárosi lakos környezettudatosságára, hogy magukénak érezzék Budapestet, vigyázzanak rá és működjenek együtt nemcsak Társaságunkkal, hanem a város működését biztosító valamennyi közszolgáltatóval."

Cikksorozatunk folytatásában kiderítjük, hogy mivel foglalkozik az a cirka 2500 FKF alkalmazott, aki nem tartozik ahhoz a szűk 400-hoz, aki takarít.

Cikksorozatunk korábbi részeiért KATT

A bejegyzés trackback címe:

http://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr397155027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Gerardus A. Lodewijk 2015.02.19. 19:23:40

Azért ez a közvéleménykutatási eredménynek tűnő (vagy legalábbis az fkf által annak feltüntetni szándékozott) ábra is megért volna egy kis elemzést.
Ha jól látom, saját lakókörnyezetük tisztaságával bő egyharmaddal (55:40=1,375) többen elégedettek, mint Budapest tisztaságával általában. Vagyis - már ha feltételezzük, hogy a felmérés szakszerű és lakóhelyeloszlás szerint reprezentatív - a megkérdezettek nem jelentéktelen részének véleménye szerint a város mindenütt koszos, épp csak ott nem, ahol ő lakik.
Ez pedig akár úgy is érthető, hogy a "Budapest koszos" tételt a válaszadók e része elnagyolt általánosításnak (legendának, előítéletnek, stb.) tartja, és hiszi is meg nem is. Ha ugyanis igaz lenne e tétel, akkor - ismét hangsúlyozom: szakszerű és lakóhelyeloszlás szerint reprezentatív felmérést feltételezve - nagyjából ugyanannyi válaszadónak kellett volna a saját lakókörnyezetének tisztaságával elégedettnek lennie, mint amennyinek Budapest tisztaságával általában.
Vagy inkább arról lehet szó, hogy mindenki szereti azzal áltatni magát, hogy egy itt-ott koszos városnak azért mégiscsak az átlagnál jóval tisztább környékén lakik?